Mikronesia – Chuukin laguuni ja Nan Madolin mystiset rauniot

mikronesia sukellus chuukin laguuni
Chuukin laguunin hylyillä voi tehdä tuttavuutta myös ”R2D2”:n kanssa. Kuva: montereydiver, Flickr CC

Mikronesian liittovaltio on hämmentävä maa. Sen 607 saarta sijaitsevat yli kahden ja puolen miljoonan neliökilometrin kokoisella alueella, niin laajalla hajallaan, että Euroopan kartalla Mikronesian saaret ulottuisivat Islannista Moskovaan. Maata saarilla on kuitenkin vain Singaporen verran.

Matkailu Mikronesiaan on vähäistä. Mikronesian suurin vetonaulana on Chuukin laguuni, maailman paras kohde hylkysukelluksiin. Eikä sielläkään käy vuodessa kuin muutama sata sukeltajaa.

Nan Madol – Mikronesian Machu Picchu

Mikronesian vähemmän tunnettu nähtävyys on maailman syrjäisin rauniokaupunki, Pohnpein saarella sijaitseva yli tuhat vuotta vanha Nan Madol.

Vaikkei Nan Madol pärjääkään mahtavuudessa Angor Watille tai Machu Picchulle, ovat rauniot yllättävänkin vaikuttavat. Temppelit on rakennettu kiviharkoista tekosaarille, koralliriuttojen päälle, joita erottavat toisistaan kanavat.

Chuukin laguuni

Monet Chuukin hylyistä ovat korallin peitossa. Kuva: montereydiver, Flickr CC

Chuukin laguuni on maailman suurin laivojen hautausmaa. Chuukin laguuni tunnetaan myös nimellä Trukin laguuni, mitä käytettiin vuoteen 1990 asti.

Chuugilla sijaitsi toisen maailmansodan aikaan Japanin tärkein laivastotukikohta Tyynellämerellä. Vahvasti aseistettua ja miehitettyä tukikohtaa pidettiin voittamattomana, mutta toisin kävi. Helmikuussa 1944 Yhdysvallat tuhosi linnakkeen kolmen päivän ilmaiskussa.

Kaikki ankkurissa olleet alukset upotettiin: 32 rahtilaivaa ja 12 pienempää sotalaivaa. Samalla kuoli tuhansittain japanilaisia sotilaita. Suurimmat sota-aluksensa Japani oli tosin ehtinyt lähettää suojaan Palaulle.

Ensimmäinen Chuukin laguuniin tutustunut laitesukeltaja oli kukapas muu kuin Jacques Cousteau, joka vieraili paikalla vuonna 1969. Cousteaun aikaan hylyillä oli edelleen näkyvissä runsaasti japanilaisten luurankoja, mutta japanilaiset kävivät sukeltamassa vainajansa pois 1980-luvulla.

Chuukin pääsaarella Wenolla on muutama sukelluskeskus, joista ensimmäinen oli on jo vuonna 1973 perustettu Blue Lagoon Resort.

Liveaboard-laivoja Chuukilla on pari.

Chuuk on upea mutta vaativa sukelluskohde ja sopii pääosin vain tekniikkasukeltajille. Monet hylyistä sijaitsevat 40–60 metrin syvyydessä, tosin matalampiakin kohteita on parissakymmenessä metrissä. Näkyvyys on erinomainen. Hylkyjen sisälle lastiruumiin ja konehuoneisiin sukelletaan usein pitkin kapeita käytäviä.

Aika on jättänyt jälkensä hylkyihin, ja korallien peittämät hylyt alkavat olla huonossa kunnossa. Chuukin laguunilla kannattaakin käydä sukeltamassa nyt eikä vasta parinkymmenen vuoden päästä.

Sukellettavaa on vaikka kuinka paljon, joten aikaa kannattaa varata niin paljon kuin mahdollista (varsinkin kun näin kauas saavutaan). Viikossa ehtii nähdä paljon, mutta kahdessakaan ehtii tuskin kyllästyä.

Matka Mikronesiaan

Rahtialusten kyydissä on monenlaista sotatavaraa panssarivaunuista ja tykeistä kuormureihin. Kuva: montereydiver, Flickr CC

Chuukiin lennetään Yhdysvalloille kuuluvan Guamin kautta, jonne pääsee esimerkiksi Hongkongista ja Manilasta.

Katso lentotarjoukset Mikronesiaan ja Guamiin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi