5 x Suomen parhaat majakat

Söderskärin majakkaa kutsutaan Muumipapan majakaksi. Kuva: Visit Finland

Suomen majakat ovat huikeita vierailukohteita, täynnä merellistä tunnelmaa jylhän meren yksinäisyydessä. Majakoissa on jotakin niiden kokoa kiehtovampaa, jotakin salaperäistä, jopa mystistä.

Niin kuin velhon tornit seisovat yksinäisillä vuorenhuipuilla, majakat kohoavat yksinäisillä luodoilla. Ne kutittelevat mielikuvitusta. Millaista oli entisaikain majakanvartijoiden elämä? Miten he ovat pysyneet järjissään eristyksissä luonnon armoilla? Miltä heidän lapsistaan on tuntunut, kun he ovat astuneet ensimmäistä kertaa pieneltä saareltaan suureen maailmaan?

Ei olekaan ihme, että Suomen majakoista on julkaistu useampikin teos. Kattava perusteos on Suuri suomalainen majakkakirja. Koko Itämeren alueen majakoista kertoo puoletaan Itämeren majakat.

Valitsimme Suomen majakoista viisi kiinnostavinta kohdetta vierailulle. Muutamalla majakkasaarella pääsee myös yöpymään.

Bengtskär – Suomen kaunein majakka

Bengtskärin majakka
Bengtskärin majakkasaari on Saaristomeren vaikuttavimpia nähtävyyksiä. Kuva: Antti Viitala / Visit Finland

Suomen eteläisimmällä luodolla sijaitseva Bengtskärin majakka on yksi Suomen upeimmista nähtävyyksistä. Vuonna 1906 valmistunut jugendmajakka ei ole ainoastaan kaunis ja tunnelmallinen, se on myös Pohjoismaiden korkein.

Suomen majakoihin tutustuminen kannattaa aloittaa juuri Bengtskärin majakalta, joka on seissyt yli sadan vuoden ajan uljaana niin myrskyjen kuin jatkosodan taistelujenkin keskellä. Jos mielii yöpyä Bengtskärin majakalla, huone kannattaa varata hyvissä ajoin.

Bengtskärin majakalle kulkee kesäisin päivittäin risteilyjä sekä Hangosta että Kemiön saarelta.

Utö – Suomen vanhin majakka

utön majakka
Utö on valo yössä. Kuva: Martin Nedermo, Flickr CC

Utön majakka on Suomen vanhin yhä toimiva majakka. Se rakennettiin vuonna 1814, joskin punavalkoinen väritys on myöhemmältä ajalta.

Majakan ohella Utössä pääsee nauttimaan Suomen eteläisimmän asutun saaren karun kauniista idyllistä.

Utöhön kulkee kesäisin laivoja Saariston rengastien varrelta.

Tankarin majakka – Suomen omavaltaisin majakkasaari

Tankarin majakan jälkeen maata näkyy seuraavaksi Turussa. Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Pohjanmaalla Kokkolan edustalla sijaitseva Tankar on Suomen kiehtovimpia majakkasaaria. Se on myös omavaltaisin: saaren eteläosaa hallinnoidaan edelleen perinteisellä karikokouksella.

Majakan ohella saarella on paljon muutakin nähtävää: vanha kalastajakylä, tunnelmallinen puukirkko, luotsisatama, lintuasema ja hylkeenpyyntimuseo.

Tankarin majakalle pääsee kesäisin Kokkolasta, joka on muutenkin mainio kohde kaupunkilomalle. Saarella voi yöpyä.

Söderskär – Suomen satumaisin majakka

Söderskärin majakka
Söderskärin majakka vastaa täydellisesti mielikuvaa syrjäisestä majakkasaaresta. Kuva: Visit Porvoo

Myös Helsingistä pääsee vierailulle majakkasaarelle – ja millaiselle majakalle! Vuonna 1862 valmistunut Söderskärin majakka on kuin todeksi tullut uni majakkasaaresta, syrjäisen majakkasaaren ideaali.

Ei olekaan ihme, että Söderskärin majakkaa pidetään Muumipapan majakkana, niin hyvin se vastaa Tove Janssonin kirjan Muumipappa ja meri kuvausta.

Söderskärin majakalla ei voi yöpyä luonnonsuojelullisista syistä.

Isokari – Suomen eläimellisin majakka

Isokarin majakka on jo itsessään tunnelmallinen retkikohde, mutta aivan erityisen eläimyksellinen se on toukokuisin, kun saariretken yhteydessä käydään bongaamassa kaukaisilla ulkokareilla harmaahylkeitä eli halleja.

1830-luvulla valmistuneen majakan suunnitteluun osallistui empire-arkkitehti Engel.

Retket lähtevät Uudestakaupungista. Lue lisää hyljeristeilyistä ja Suomen parhaista paikoista bongata villieläimiä.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi