Helsinki – Suomen pieni suurkaupunki

Helsingin rautatieasema. Kuva: Mikhail Varentsov / Shutterstock

Helsinki on kooltaan mainio kaupunkiloman kohde: pieni suurkaupunki, jossa riittää nähtävää ja koettavaa, mutta etäisyydet eivät vie lomailijasta mehuja.

Helsingissä näkee jo kävellen paljon: Helsingin päärautatieasemalta on enintään muutaman sadan matka pääkaupungin keskeisille nähtävyyksille kuten Ateneumiin, Senaatintorille ja Temppeliaukion kirkolle. Ja kun nousee raitiovaunuun tai metroon, pääsee jo kaikkialle.

Aatteet ja rakennustyylit ovat jättäneet jälkensä Helsinkiin, josta löytyy niin upea, empiretyylinen Senaatintori, Katajanokan komea jugendkaupunginosa kuin Vallilan kauniit puiset työläiskorttelit eli Puu-Vallila.

Helsingin keskusta kävellen

Helsingin tuomiokirkko ja Kauppatori. Kuva: Scanrail1 / Shutterstock

Helsingin keskeiset nähtävyydet näkee kätevästi vaikka kävellen. Aloita kierros Helsingin päärautatieasemalta, joka on vilkkaudestaan huolimatta todellinen jugendkaunotar. Morjesta Rautatientorilla olevaa komeaa Aleksis Kiven patsasta ja jatka matkaa taidemuseo Ateneumin vierestä Senaatintorille, Helsingin ykkösnähtävyydelle, Suomen kauneimmalle ja harmonisimmalle aukiolle.

Senaatintoria reunustavien vanhojen empirekorttelien toisella puolen on eläväinen Kauppatori, jolta voi ihailla Katajanokan kallioilla seisovaa ortodoksista Uspenskin katedraalia tai hypätä Suomenlinnaan vievään lauttaan.

Jos ei kaipaa seikkailuja yhdellä Euroopan suurimmista linnoituksista, voi Suomenlinnan-vierailun sijaan kävellä vehreää Esplanadia pitkin Stockmannin tavarataloon, siihen alkuperäiseen.

Stokkalta matka jatkuu Mannerheimintietä pitkin Kiasman ja nykytaiteen museon edessä seisovan Mannerheimin patsaan luokse. Patsaalta on vain lyhyt kävely Eduskuntatalolle ja Kansallismuseoon, jonka linnamainen torni kohoaa Helsingin keskustan kattojen ylle.

Kansallismuseolta voi tarpoa Etu-Töölön harmonisten katujen kautta Temppelinaukion kirkolle, Suomen kenties upeimpaan moderniin kirkkoon.

Helsingissä riittää toki paljon muutakin nähtävää.

Lue lisää Helsingin nähtävyyksistä.

Helsinki lasten kanssa

Helsinki on mainio kohde perhelomalle. Lapsille riittää nähtävää ja koettavaa Linnanmäen huvipuistossa, Suomenlinnassa ja Korkeasaaren eläintarhassa. Korkeasaaren vierestä, Mustikkamaan saarelta, löytyy flowpark-tyylinen Seikkailupuisto Korkee.

Luontoelämyksiä löytyy Suomenlinnan vierestä salaperäisestä Vallisaaresta, jolle pääsee kesäisin lautalla Kauppatorilta.

Helsingin ulkopuolella kannattaa käydä Vantaalla tiedekeskus Heurekassa. Kotieläimiä voi ihmetellä (ja silitellä) Helsingin ja Vantaan rajalla olevalla Haltialan tilalla.

Helsingin parhaat majapaikat

Helsingin hotelleista legendaarisin on Suomen hienoin hotelli Kämp, joka toimi Suomen kultakauden taiteilijoiden juhlapaikkana. Juuri Kämpin illanistujaisista Akseli Gallen-Kallela maalasi teoksensa Symposium (jota voi käydä ihailemassa Mäntässä taidemuseo Göstassa).

Helsingin toinen kuuluisa luksushotelli on uudempi Hotel Haven, jossa on nukkunut muun muassa Ruotsin prinsessa Victoria.

Kiinnostava kohtuuhintainen hotelli on puolestaan entiseen vankilaan rakennettu, Best Western -ketjuun kuuluva Hotel Katajanokka. Katajanokan vankilan 164 sellistä tehtiin 106 hotellihuonetta, ja vankilatunnelmaa voi edelleen aistia hotellin vankilamaisilla keskuskäytävillä.

Tyyliä ja tunnelmaa löytää kohtuuhintaan myös Hotel Helkasta.

Viime vuosina Helsinkiin on avattu useita edullisia hostelleja. Esimerkiksi Vallilasta löytyy CheapSleep Hostel Helsinki, Suomenlinnassa voi yöpyä Hostel Suomenlinnassa.

Helsingin kiinnostavin hostelli on Myö Hostel. Todella upea ja omaperäinen boutique-hostelli tuo ripauksen luksusta ja designia jokaisen kukkaron ulottuville. Suurin osa työntekijöistä on kehitysvammaisia, mutta huomio! – kaikki ovat tavallisessa työsuhteessa, ja saavat työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Myö Hostel sijaitsee Ruskeasuolla, josta pääsee kätevästi kävelemään keskelle Keskuspuiston luontoa.

Katso tarjoukset Helsingin hotelleihin.

Helsingin ravintolat

Pääkaupungin ravintolatrendit tulevat ja menevät, mutta muutama ravintola on ja pysyy. Neuvommekin suuntaamaan nykypäivän kotkotusten sijaan Helsingin klassikkoravintoloihin, joissa on syötävä ainakin kerran elämässä.

Vuonna 1937 avatun Savoyn sisustuksen ovat suunnitelleet Alvar ja Aino Aalto. Savoyn kuuluisin kanta-asiakas oli Mannerheim, joka kävi Savoyssa ensimmäisen kerran kaksi päivää avajaisten jälkeen. Savoyssa voi edelleen istua Mannerheimin pöytään syömään vorschmackia, Mannerheimin lempiherkkua. Savoyn vorschmack-reseptin kerrotaan olevan Mannerheimin itsensä tuoma Varsovan upseeriklubilta.

Helsingin toinen klassinen fine dining -paikka on Palace, Helsingin ensimmäinen ravintola, joka sai Michelin-tähden. Oli vuosi 1987 ja Palacen ravintolaa johti legendaarinen Eero Mäkelä.

Edullisempia Helsingin klassikkoravintoloita ovat Elite, joka oli jo Tauno Palon suosikki. Teatteri-iltojen päätteeksi Eliten asiakkaat saivat seurata useasti jatkonäytelmää, kun Palon vaimo Kirsti Ortola yritti houkutella miestään kotiin. Myös Matti Pellonpää kuului Eliten kanta-asiakkaisiin.

Trumpetisti Dizzy Gillespie ihastui puolestaan Sea Horsen eli Sikalan silakoihin niin kovasti, että hän söi oman annoksensa ahmittuaan myös pöytäseurueensa silakat. Toinen loistava paikka perinteisten silakkapihvien syömiseen on Kalliossa sijaitseva Cella.

Modernimpaa ruokaa kaipaavan kannattaa kokeilla Taidehallin tiloissa toimivaa Farang-ravintolaa, jonka aasialaistyylisille annoksille Michelin-opas on useana vuonna myöntänyt erinomaisesta hinta-laatusuhteesta kertovan Bib Gourmand -merkinnän.

Kallion kaupunginosan helmiä ovat marokkolaista fuusioruokaa tarjoileva Sandro sekä edullisia rapeita pitsoja myyvä Mäkikupla.

Herttoniemen metroaseman vieressä sijaitseva Treffi Pub & Bistro valmistaa pääkaupungin parhaita hampurilaisia. Myös Kalasataman metron vieressä olevalta Teurastamon ravintola-alueelta saa törkeän meheviä burgereita – kokeile ravintoloita B-Smokery ja Teurastamon Portti (lihakauppa Roslund).

Ja kokeile etenkin lounasaikaan – Helsingin ravintoloiden paras diili on arkipäivisin tarjottava lounas (yleensä noin 10 euroa). Illallisella sama ruoka voi maksaa tuplasti enemmän!

Helsingin julkinen liikenne

Helsingin Senaatintorin kulmilla: vanha pääposti ja taustalla Tuomiokirkko. Kuva: Juho Kuva, Visit Finland.

Helsingissä pääsee kävellen jo pitkälle, ja liikkuminen julkisilla liikennevälineillä on helppoa. Liput Helsingin raitiovaunuihin ja busseihin kannattaa ostaa etukäteen kännykällä tai vaikka R-kioskista. Kertalippu maksaa noin 3 euroa, ja kulkuvälinettä voi vaihtaa tunnin ajan. Metroliput pitää ostaa ennen metrolaitureille siirtymistä kännykällä tai metroporttien vieressä olevista automaateista.

Helsingin metro on maailman helpoimpia: linjoja on keskustan alueella vain yksi, joka haarautuu kahdeksi Itäkeskuksessa. Harva matkailija tosin matkaa niin kauas itään. Seikkailunhaluinen voi matkustaa aina kaukaiseen Espooseen saakka uuden Länsi-Metron kyydissä.

Raitiovaunut ovat keskustassa metroa kätevämpi ja tunnelmallisempi liikkumaväline, sillä pysäkkejä on metroa tiheämmin ja raitiovaunuilla pääsee metroa lähemmäs nähtävyyksiä. Raitiovaunujen reitit on selvästi merkitty: jokaisessa raitiovaunussa on opastetaulut, jotka kertovat seuraavan pysäkin.

Lähijunilla pääsee Helsingin rautatieasemalta esimerkiksi Vantaan Tikkurilaan tiedekeskus Heurekan viereen. Busseilla pääsee syrjäisemmille paikoille.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi