Helsinki matkakohteena – opas Suomen pieneen suurkaupunkiin

Amos Rex Helsinki
Taidemuseo Amos Rex sijaitsee Kampissa Helsingin sydämessä. Kuva: Tuomas Uusiheimo / Visit Finland

Helsinki on kooltaan mainio matkakohde: pieni suurkaupunki, jossa riittää nähtävää ja koettavaa, mutta etäisyydet eivät vie lomailijan mehuja.

Aatteet ja rakennustyylit ovat jättäneet jälkensä pääkaupunkiin, josta löytyy niin upea, empiretyylinen Senaatintori, Katajanokan jugendkaupunginosa kuin Puu-Vallilan kauniit puiset työläiskorttelit.

Helsingissä näkee paljon jo kävellen: päärautatieasemalta on vain muutaman sadan metrin matka keskeisille nähtävyyksille kuten Ateneumiin ja Senaatintorille ja kun nousee raitiovaunuun tai metroon, pääsee jo kaikkialle.

Alla esitellään Helsinki matkakohteena kaupunginosien mukaan. Nähtävyyksistä kerrotaan tarkemmin sivulla Helsingin nähtävyydet.

Aloita Helsingin-matka rautatieasemalta

Jykevistä atlashahmoista on tullut Helsingin rautatieaseman symboli. Kuva: Mikhail Varentsov / Shutterstock

Helsingin-matka alkaa usein rautatieasemalta – tai melkein sen vierestä Kampin linja-autoasemalta. Rautatieasema sijaitsee aivan kaupungin sydämessä ja keskeiset nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä.

Siinä missä rautatieasema on todellinen jugendkaunotar, sitä vastapäätä sijaitsevaa Makkarataloa pidetään Helsingin rumimpana rakennuksena.

Aleksis Kivi
Aleksis Kiven suurmiespatsas Helsingin Rautatientorilla. Kuva: Antti Helin

Asema vieressä Rautatientorilla kannattaa käydä morjestamassa jylhää Aleksis Kiven patsasta, jonka takana kohoaa komea Suomen kansallisteatteri. Aukion vastakkaisella laidalla on puolestaan taidemuseo Ateneum, jonka sisältä löytyvät monet Suomen taiteen kultakauden merkkiteoksista.

Rautatientorilta matkaa voi jatkaa vähän joka suuntaan keskustassa: Senaatintorille, Stockmanille tai Kiasmalle. Aivan vieressä on Helsingin uusi ja upea Keskustakirjasto Oodi.

Jos haluaa asua rautatieaseman vieressä, Rautatientorin kulmalla sijaitsee komea Radisson Blu Plaza Hotel. Kulman takana on Radissonia edullisempi Hotel Arthur.

Lue lisää: Rautatieasema ja Makkaratalo

Kruununhaka ja Helsingin empire-keskusta

Edustalla Kauppatori. Taustalla kohoaa Tuomiokirkko. Vasemmassa laidassa on Helsingin kaupungintalo, jonka hauskan moderniin aulaan kannattaa kurkistaa sisälle. Kuva: Scanrail1 / Shutterstock

Helsingin kaunein paikka on pääkaupungin empiretyylinen keskusta, joka levittäytyy Senaatintorilta meren rantaan Kauppatorille ja lähikortteleihin. Mereltä Kauppatorille avautuva maisema on Suomen kaunein ja harmonisin kaupunkinäkymä.

Kruununhaka on muutenkin yksi Helsingin kauneimmista kaupuginosista. Jugendtaloja on useita, ja meren rannalla sijaitseva Pohjoisranta on, liikenteen hälystäkin huolimatta, yksi Helsingin hienoimmista osoitteista.

Erityisen komeita rakennuksia ovat Senaatintorilta kulman takana sijaitsevat Säätytalo ja Ritarihuone. Jälkimmäinen on juuri sitä, mitä nimi lupaakin: Suomen aatelisten kokoontumispaikka. G. T. Chiewitzin suunnittelemaa Ritarihuonetta pidetään Suomen tärkeimpänä uusgotiikan edustajana. Ikkunat ovat kuin suoraan Venetsiasta.

Helsinki Kruununhaka
Helsingin Senaatintorin kulmilla Kruununhaassa: vanha pääposti ja taustalla Tuomiokirkko. Kuva: Juho Kuva, Visit Finland

Kruununhaka on perushengeltään varsin unelias kaupunginosa, mutta sijainti on keskeinen ja hyviä ravintoloitakin on useita. Turistit eivät juuri eksy Senaatintoria pitemmälle.

Ravintoloista maineikkain on Helsingissä bistrobuumin aloittanut Kuurna. Paikallisten suosikkeja ovat puolestaan iät ja ajat paikallaan seissyt italialainen Rodolfo sekä vanhan ajan tunnelmia ihanasti henkivä Kolme Kruunua.

Kruununhaan klassikoihin kuuluu myös Helsingin kaiketi ainoa aito saksalainen ravintola, Zinnkeller.

Kruununhaan reunalta Pitkäsilta johtaa Hakaniemeen ja Kallioon, josta lisää tuonnempana.

Senaatintori – tiesitkö tämän Suomen kauneimmasta aukiosta?

Jugendtalojen Katajanokka, vankilahotelli ja Allas Sea Pool

Helsinki Kauppatori uima-allas
Uima-allas Sea Pool sijaitsee Kauppatorin vieressä. Kuva: Victor Malyushev / Unsplash

Kauppatorilta pääsee lautalla Suomenlinnaan. Hyvä vaihtoehto on kävellä Katajanokalle ihailemaan ortodoksista Uspenskin katedraalia ja Katajanokan kauniita jugendkortteleita.

Katajanokan jugendkierros kannattaa aloittaa ortodoksikirkon takaa Luotsikadulta ja kuljeskella myös sen poikkikaduilla.

Jos jano yllättää, se kannattaa sammuttaa Kruunuvuorenkadun Oluthuone Poseidonissa, Katajanokan kulman kundien suosikissa.

Katajanokan hauskin nähtävyys on Allas Sea Pool, jossa pääsee uimaan ja saunomaan aivan Kauppatorin kupeessa.

Katajanokan keskellä on vankila, entinen sellainen. Nykyisin siinä toimii Hotel Katajanokka. Vankilan 164 sellistä muokattiin 106 hotellihuonetta. Vankilatunnelmaa voi edelleen aistia hotellin keskuskäytävillä.

Vankilan takaa alkaa Katajanokan uusi puoli, jossa ei ole erityisemmin nähtävää.

Helsingin ostoskeskusta – Aleksanterinkatu ja Stockmannin tavaratalo

Helsingin pääostoskadut ovat Aleksentarinkatu ja Pohjoisesplanadi, jotka kulkevat rinnakkain Senaatitorilta ja Kauppatorilta Stockmannin tavaratalolle.

Stockmannin tavaratalo on Suomen perinteisin, ja siksi sen talousvaikeuksista on oltu Helsingissä niin suruissaan. Mitä olisi Helsinki ilman Stokkaa? Jotain ihan muuta, mihin on totuttu. Pohjoismaiden suurin tavaratalo on seissyt paikoillaan 1920-luvulta asti, useaan kertaan toki laajentuneena.

Tavaratalon pääoven edustalla sijaitsevat Stokkan kello ja Kolmen sepän patsas ovat kaupungin suosituin tapaamispaikka. Stokkan jouluikkunat ovat Helsingin hienoimmat.

Aleksanterinkadun varrella on monta hienoa rakennusta, merkittävimpänä kaikista Mikokadun kulmalla sijaitseva Pohjolan talo, joka on koristeltu hienoin jugendpatsain.

Sitä vastapäätä on vuonna 1900 valmistuut Lundqvistin liikepalatsi, jossa toimi iät ja ajat tavaratalo Aleksi 13, kunnes se hiljan suljettiin.

Mainio yöpaikka on Aleksanterinkadun ja Pohjoisesplanadin välissä Kluuvikadulla sijaitseva GLO Hotel Kluuvi, jossa allekirjoittanutkin on viettänyt hääyönsä. Hotellia vastapäätä on aito ja alkuperäinen Karl Fazer Cafe, josta koko jättiyritys sai aikoinaan alkunsa.

Etu-Töölö – kaupunginosa täynnä 1920-luvun klassismia

Töölön kaupunginosa Helsinki
Töölö levittäytyy Temppelinaukionkirkon ympärille. Kuva: Niko Laurila / Visit Finland_

Mannerheimintien länsipuolelle sijoittuva Töölö, tarkemmin ottaen Etu-Töölö, on aivan omanlaisensa kaupunginosa. Vuoden 1923 asetuksessa annettiin tarkat määräykset talojen julkisivusta, kattokulmasta ja ikkunoiden rytmistä. Lopputuloksena on huikean harmoninen kaupunkikuva.

Nähtävyyksiä on Etu-Töölössä useita: Eduskuntatalo ja Kansallismuseo sijaitsevat molemmat Mannerheimintien varrella.

Niistä lyhyen kävelymatkan päässä on omaperäinen, kallion sisään louhittu Temppeliaukion kirkko, syystäkin yksi Helsingin suosituimmista nähtävyyksistä ulkomaalaisten turistien keskuudessa.

Lähettyvillä ovat myös Eläintieteellinen museo ja Helsingin taidehalli.

Etu-Töölön klassikkoravintola on Elite, joka oli jo Tauno Palon suosikki. Teatteri-iltojen päätteeksi Eliten asiakkaat saivat seurata useasti jatkonäytelmää, kun Palon vaimo Kirsti Ortola yritti houkutella miestään kotiin. Myös Eliten kanta-asiakkaisiin kuului myös Matti Pellonpää.

Etu-Töölöstä on vain lyhyt matka Hietaniemeen.

Hietanemi – uimaranta, hautausmaa ja Lapinlahden sairaala

Suomen hautausmaat
Tehtailija Jaakko Pöyryn hauta Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä on Suomen erikoisimpia. Kuva: Antti Helin

Hietaniemi on yllättävä yhdistelmä lähekkäin sijaitsevaa hautausmaata ja eläväistä hiekkarantaa. Molemmissa palvotaan ruumiita: hiekkarannalla nuoria ja elävinvoimaisia, hautuumaalla edesmenneitä.

Hietaniemen uimaranta eli Hietsu on Helsingin oma Venice Beach ja Cobacabana, täynnä tunnelmaa kuumina kesäpäivinä.

Valitettavasti Hietsun uudehko pukukoppi- ja ravintolarakennus on kaamea arkkitehtoninen pieru, kuin pyöreän harmaa pyllistys auringonottajille. Arkkitehdin suunnitelmista on unohtunut vain persvako. Tai ehkä sellaiseksi voi tulkita rakennuksen punaiseksi maalatun sisäänkäynnin. Kuka idiootti on tämän suunnitellut? Ja kuka hyväksynyt?

Tallella on onneksi edelleen myös kaunis, vanha puupaviljonki. Se on tosin haluttu tuhota ja monta kertaa. Niin suomalaista!

Hietaniemen hautausmaa on puolestaan Suomen merkittävin hautuumaa ja kiehtova nähtävyys: tänne on haudattu moni Suomen historian merkkihenkilöistä Mannerheimista Spede Pasaseen. Hautamuistomerkit ovat vuoroin vaikuttavia, koskettavia ja hyvin omituisia.

Hautausmaalta kävelyä voi jatkaa Lapinlahden sairaallalle, jonka suunnitteli Suomen ensimmäiseksi mielisairaalaksi empire-arkkitehtuurin mestari Engel. Lapinlahden sairaala on lajissaan myös yksi Euroopan vanhimpia. Täällä oli hoidossa myös Aleksis Kivi, joka tosin potkittiin pois parantumattomasti sairaana.

Vaan historia ei paljoa painanut, kun sairaala suljettiin vuonna 2006, mistä asti sen kohtalo on ollut epäselvä. Vuonna 2017 valmistui sairaalan peruskorjaus, ja kaupunki yrittää myydä arvokasta kiinteistöä sopivalle ostajalle.

Tällä hetkellä talosta pitää huolta vapaaehtoisvoimin Mielenterveysseura, joka pitää tiloissa pienimuotoista mutta kiehtovaa Mental Museumia sekä Lähteen saunaa, joka toimi aikoinaan mielenterveyspotilaiden käytössä. Ehkä Aleksis Kivikin on ollut näissä löylyissä?

Taka-Töölö – Sibeliusmonumentti ja traaginen Töölön kirkko

Sibeliusmonumentti
Hieman toisenlainen perspektiivi Sibelius-monumenttiin. Kuva: Dennis Jarvis, Flickr CC

Taka-Töölön erottavat Etu-Töölöstä Eteläinen ja Pohjoinen Hesperiankatu, joiden kulmalla on jo edellä mainittu ravintola Elite. Täällä, Topeliuksenkadulla, sijaitsee Töölön kirkko, jonka tornista Kingston Wall -yhteen keulakuva Petri Walli hyppäsi kuolemaansa.

Kirkkoon liittyy toinenkin tragedia: alttaritaulu jäi keskeneräiseksi, kun sitä maalannut taiteilija Henry Eriksson kuoli vuonna 1930 liikenneonnettomuudessa.

Taka-Töölön ylivoimaisesti suosituin nähtävyys on kuitenkin merenrannalla sijaitseva Sibeliusmonumentti.

Helsinki kahvila
Cafe Regattan mökkieksotiikka vetoaa myös ulkomaalaisiin. Kuva: Izzul Islam / Unsplash

Lähettyvillä on myös Soutustadion, jossa pääsee melomaan, sekä viehättävä Cafe Regatta. Punaiseen, samaan aikaan sympaattiseen ja aavistuksen nukkavieruun mökkiin perustetusta Regasta on tullut suosittu kohde turistienkin keskuudessa.

Oven vieressä on kyltti, joka opastaa: ”Arvoisa varas. Meillä ei ole myynnissä olutta, siidereitä eikä savukkeita. Päivän kassa on viety turvaan tallelokeroon. Ethän siis aiheuta itsellesikään turhaa työtä. Kiitokset.”

Taka-Töölön kuuluvat myös Suomen kansallisooppera ja Olympiastadion, jonka edustalla jolkottaa Paavo Nurmen patsas.

Kallio – Kolmatta linjaa takaisin

Kallio on viihtyisä entinen työläiskaupunginosa, jossa asuu paljon opiskelijoita ja iltaelämä on vilkasta. Baareja, pubeja ja edullisia ravintoloita on vähän joka kulmalla.

Legendaarisimpia baareja on pikkuruinen Pub Sirdie, joka sijaitsee sopivasti Kolmannella linjalla, kadulla, josta Fredi lauloi kaihoisasti vuonna 1968: ”Mä Kolmatta linjaa takaisin kuljen kerran / Ja rahaa on, takaan sen. / Kun Kolmatta linjaa askelin käyn mä herran / Saa vanhat saatavat jokainen. / Saa Oivan portsari lantin, jonka velkaa jäin.

Ja kyllä, anniskeluravintola Oiva on edelleen paikoillaan Kolmannen linjan ja Porthaninkadun kulmassa.

Viidennellä linjalla on puolestaan Aikuisten lelukauppa, jossa Ville Valo oli töissä ennen läpimurtoaan. Kaupan omistaa hänen isänsä. Seksilelujen lisäksi kauppa myy HIM-aiheisia matkamuistoja.

Nähtävyytenä on komea jugendtyylinen Kallion kirkko, jonka kellotornissa on soitettu jo yli sadan vuoden ajan Sibeliuksen säveltämä Kellokoraali kello 12 ja 18.

Kalliossa on säilynyt kaksikin yleistä saunaa. Näistä kuuluisampi on Kotiharjun sauna, mutta Arlan sauna tulee hyvänä kakkosena. Saunojen välissä sijaitsee Kallion perinteikäs ravintola Cella, jossa on syöty ja juotu rennon tyylikkäissä tunnelmissa jo vuodesta 1969.

Kallion kaupunginosan helmiä on myös rapeita pitsoja myyvä edullinen Mäkikupla.

Sörnäinen, Kalasatama ja Teurastamo

Kalasatama Helsinki pilvenpiirtäjä
Kalasatamaan nousee pilvenpiirtäjiä. Kuva: Tapio Haaja / Unsplash

Vankilastaan tunnettu romuluinen Sörnäinen on noussut viime vuosina aiempaa kiinnostavammaksi kaupunginosaksi, kiitos Teurastamon, tripsterihenkisen ravintolakompleksin sekä Kalasataman uuden asuinalueen.

Kalasataman metron vieressä sijaitsevalta Teurastamon ravintola-alueelta saa törkeän meheviä burgereita – kokeile ravintoloita B-Smokery ja Teurastamon Portti (lihakauppa Roslund).

Kalasataman metroaseman kupeessa on myös kantakaupungin suurin ostoskeskus, sokkeloinen Redi.

Mustikkamaa ja Korkeasaari – rantoja ja leijonia

Helsinki Mustikkamaa silta
Isoisänsilta vie Kalasatamasta Mustikkamaalle. Kuva: Tapio Haaja / Unsplash

Kalasatamasta pääsee siltaa pitkin Mustikkamaalle, kauniille saarelle, jonka vetonauloina ovat uimaranta ja Seikkailupuisto Korkee. Jälkimmäisessä on monipuoliset zipline-radat, joiden kiertämiseen kannattaa varata vähintään pari tuntia.

Mustikkamaalta pääsee puolestaan siltaa pitkin Korkeasaareen, Helsingin viehättävään eläintarhaan, Suomen ainoaan paikkaan, jossa voi nähdä leijonan, vaakunaeläimemme.

Korkeasaareen on lauttayhteys myös Kauppatorilta ja Hakaniemestä.

Puu-Vallila – Helsingin idyllisin kaupunginosa

Puu-Vallila
Puu-Vallilassa voi kuljeskella runoilija Arto Mellerin jalanjäljillä. Kuva: Ville Varumo / Visit Finland

Helsingin idyllisin kaupunginosa on Puu-Vallila, joka sijaitsee Kallion ja Sörnäisten takana. Tällaiselta näyttivät aikoinaan monet muutkin Helsingin työläiskaupunginosat kuten Kallio ja Sörnäinen. Puu-Vallilakin oltiin raivaamassa ”kehityksen” tieltä 1970-luvulla, mutta asukkaiden kansanliike pelasti kaupunginosan.

Kun on aikansa ihaillut puutaloja, kannattaa istahtaa Pikku-Vallilaan, joka oli aikoinaan runoilija Arto Mellerin kantakapakka.

Puu-Vallilan kulmalla sijaitsee edullinen CheapSleep Hostel Helsinki.

Etelä-Helsinki – Punavuori, Eira ja Ullanlinna

Huvilakatu
Huvilakatu on Helsingin kauneimpia. Kuva: Jenna Pietikäinen / Visit Finland

Etelä-Helsingin voi sanoa alkavan Esplanadin eteläpuolelta. Punavuori on ollut pitkään Helsingin hipsteriseutua. Punavuoren nähtävyyksiä ovat Sinebrychoffin taidemuseo ja Hietalahden kirpputori.

Aivan vierekkäin sijaitsevat Eira, Ullanlinna ja Kaivopuisto ovat puolestaan kaupungin kalleinta aluetta. Alueen kaunein katu on värikkäiden jugendtalojen reunustama Huvilakatu. Kadun Tehtaankadun puoleisessa päässä, Laivurinkadun kulmassa, kannattaa ihailla jugendlinnalta näyttävää Eiran sairaalaa.

Kaivopuisto
Kaivopuiston kauneutta talvella. Kuva: Joakim Honkasalo / Unsplash

Kauniita jungendtaloja on muutenkin paljon siellä täällä. Nähtävyytenä on Kaivopuisto, joka on romanttinen paikka etenkin kevättalvella, kun meri on jäässä, mutta aurinko paistaa jo kirkkaasti.

Vilkkaimmillaan Kaivopuisto on vappuna, kun helsinkiläiset kerääntyvät puiston keskellä kohoavalle, pienen tähtitornin koristamalle Ullanlinnanmäelle vappupiknikille.

Helsinki huvilat
Eirassa ja Ullanlinnassa riittää hienoja huviloita. Kuva: Aku Pöllänen / Visit Finland

Kaivopuiston vieressä hävyttömän kauniilla huvila-alueella on kiehtova Mannerheimin kotimuseo, jossa pääsee lähelle Suomen marsalkan elämää.

Eiran perällä, Hernesaaressa, on Löyly, tyylikäs moderni sauna, joka aloitti Suomessa uusien hienojen yleisten saunojen suosion. Toimii myös baaria ja ravintolana.

Sea Horse ravintola Helsinki
Ravintola Sea Horse on Eiran klassikko. Kuva: Aleksanteri Baidin / Visit Finland

Eiran klassisia ravintoloita ovat Sea Horse eli Sikala ja Venäjän jykevän suurlähetystön vieressä sijaitseva Saslik, yksi Helsingin maineikkaimmista venäläisistä ravintoloista. Trumpetisti Dizzy Gillespie ihastui Sikalan silakoihin niin kovasti, että söi oman annoksensa ahmittuaan myös pöytäseurueensa silakat.

Kaivopuistossa on kaksikin ikisuosittua kahvilaa, Cafe Carusel ja Cafe Ursula.

Helsingin saaret

Vallisaari Helsinki
Vallisaarelle pääsee myös meloen. Kuva: Ville Palonen

Helsingin edustalla on useita mielenkiintoisia saaria. Kuuluisin ja suosituin on tietysti Suomenlinna. Sen vieressä on vähemmän tunnettu linnoitussaari Vallisaari. Saarella sijaitsee myös Helsingin eläintarha, Korkeasaari. Näihin kaikkiin pääsee lautalla Kauppatorilta.

Kauppatorilta kulkee lautta myös Katajanokanluodolle, Katajanokan edustalla sijaitasevalle pikkuriikkiselle saarelle, jolla toimii söpö kesäravintola, pizzoihin erikoistunut Cafe Kobben. Lippu (alle 10 euroa) lauttaan kannattaa varata etukäteen netistä.

NJK ravintola Helsinki
Kuva: Tapio Haaja / Unsplash

Helsingin kuuluisin saariravintola lienee kuitenkin Pursiseura NJK, Eteläsataman Valkosaarelle vuonna 1900 rakennettu kaunis puupaviljonki. Ravintola on erityisen kuuluisa ravuistaan, joita tarjoillaan kesän lopulla. Lautat Kaivopuiston rannasta puolen tunnin välein.

Helsingin saaret Uunisaari
Uunisaaren kahta saarta yhdistää silta. Kuva: Joakim Honkasalo / Unsplash

Lisää saaria löytyy Kaivopuiston edustalta. Perille pääsee lautalla. Uunisaaressa on kiva pieni uimaranta. Viereisellä Harakan saarella on Aliensit luoneen HR Gigerin tekemä pieni taideteos, Sabotage. Sirpalesaaressa ravintola Saari tarjoilee suomalaista ruokaa lohikeitosta rapuihin.

Helsingin saaret Pihlajasaari
Pihlajasaaren rantaa koristavat vanhan ajan pukukopit. Kuva: André Alexander Baumann / Visit Finland

Helsingin paras saari uimiseen on Pihlajasaari, josta löytyy myös peini nudistiranta. Pihlajasaaresta voi varata käyttöönsä myös saunan – jos on liikkeellä hyvissä ajoin, mieluiten useita kuukausia etukäteen. Erityisen hieno on Aalto-yliopiston opiskelijoiden suunittelema Aaltosauna. Lautat Kaivopuiston vierestä Eiranrannasta sekä Ruoholahdesta.

Jos taas haluaa seikkailla syrjäiselle saarelle, kannattaa ottaa suunta Kaunissaarelle, jonka vakiovieraat tapaavat telttailla siellä ison osan kesästä. Helsingin Kaunissaarta ei sovi sekoittaa Kotkan legendaarisen kauniiseen Kaunissaareen.

Helsingistä voi tehdä retken myös Söderskärin majakalle, jota on kutsuttu myös Muumipapan majakaksi.

Talvella Helsingin saaristoon voi tutustua luistelemalla. Lue lisää: Retkiluistelua Helsingissä

Helsingin puistot

Helsingin puistot
Tähtitorni on Kaivopuiston katseenvangitsija. Kuva: Joakim Honkasalo / Unsplash

Helsingin kuuluisin puisto on jo edellä mainittu Kaivopuisto, puistoista oikeastaan ainoa, jonka voi mieltää selkeästi nähtävyydeksi eli puistoksi, jossa vierailun kuuluisi kuulua Helsingin-matkan ohjelmaan.

Kaivopuiston vähälle huomiolle jäänyt nähtävyys on Itsenäisyyden kuusi, jonka taimen istutettiin Suomen itsenäistyttyä 1917 ja siirettiin nykyiselle paikalleen vuonna 1931. Siinä se on siitä pitäen hiljalleen kasvanut baarina ja klubina toimivan Kaivohuoneen vieressä.

Kaisanniemi Helsinki
Tove Jansson on ollut mallina tälle hänen isänsä Kaisaniemenpuistoon veistämälle patsaalle. Kuva: Jussi Hellstén / Visit Finland

Toinen keskeinen puisto on päärautatieaseman vieressä sijaitseva Kaisaniemen puisto, jossa sijaitsee Helsingin pieni ja viehättävä Kasvieteellinen puutarha. Kestosuosikkeja ovat kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneiden jättiläislumpeet.

Helsingissä on myös Talvipuutarha, jonka kasvihuone koreilee Töölönlahden rannan ja Olympiastadionin välissä.

Linnunlaulu Töölönlahti Helsinki
Sinisen Huvilan kavila Töölönlahden rannalla. Kuva: Aku Pöllänen / Visit Finland

Töölönlahti onkin mukava paikka lähteä kävelylle. Nätti reitti kulkee Finlandia-talon ja Kansallisoopperan takaa Lillunlaulun puuhuviloille rautatien viereen.

Kävelyn päätteeksi kannattaa pysähtyä Siniseen Huvilan kahvilaan – josta voikin sitten jatkaa matkaa Kallion kuppiloihin.

Helsingin parhaat majapaikat

Helsingin hotellit
Clarion Hotel Helsinki tunnetaan kattouima-altaastaan. Kuva: Visit Finland

Helsingissä on nykyisin vaikka kuinka paljon ihania hotelleja. Kuuluisin – ja ylellisin – on jo edellä mainittu Kämp. Toinen maineikas luksushotelli on uudempi Hotel Haven, jossa on nukkunut muun muassa Ruotsin prinsessa Victoria.

Helsingin kuuluisimpien hotellien joukkoon on kivunnut myös – ja ainakin korkeudeltaan päätä pitempänä muita – Clarion Hotel Helsinki, jonka vetonaulana on ympäri vuoden lämmitetty kattouima-allas.

Tyyliä ja tunnelmaa löytää kohtuuhintaan Hotel Helkasta, joka sijaitsee hyvällä paikalla Kampin bussiaseman vieressä.

Viime vuosina Helsinkiin on avattu useita edullisia hostelleja.

Katso tarjoukset Helsingin hotelleihin.

Helsingin julkinen liikenne

Sähköpotkulauta Helsinki
Helsingissä voi liikkua myös sähköpotkulaudoilla. Kuva: Joakim Honkasalo / Unsplash

Helsingissä pääsee kävellen jo pitkälle, ja liikkuminen julkisilla liikennevälineillä on helppoa. Liput Helsingin raitiovaunuihin ja busseihin kannattaa ostaa etukäteen kännykällä tai vaikka R-kioskista. Kertalippu maksaa noin 3 euroa, ja kulkuvälinettä voi vaihtaa tunnin ajan. Metroliput pitää ostaa ennen metrolaitureille siirtymistä kännykällä tai metroporttien vieressä olevista automaateista.

Helsingin metro on maailman helpoimpia: linjoja on keskustan alueella vain yksi, joka haarautuu kahdeksi Itäkeskuksessa. Harva matkailija tosin matkaa niin kauas itään. Nykyisin metrolla pääsee Espooseen asti.

Raitiovaunut ovat keskustassa metroa kätevämpi ja tunnelmallisempi liikkumaväline, sillä pysäkkejä on metroa tiheämmin ja raitiovaunuilla pääsee metroa lähemmäs nähtävyyksiä. Raitiovaunujen reitit on selvästi merkitty: jokaisessa raitiovaunussa on opastetaulut, jotka kertovat seuraavan pysäkin.

Lähijunilla pääsee Helsingin rautatieasemalta esimerkiksi Vantaan Tikkurilaan tiedekeskus Heurekan viereen. Busseilla pääsee syrjäisemmille paikoille.

Helsingissä on käytössä myös maksullisia sähköpotkulautoja, jotka ovat tosin aiheuttaneet some-raivoa kaupunkilaisten keskuudessa, sillä niitä on tavattu jättää lojumaan, minne sattuu.

Tutustu Helsinkiin omalla tilausbussilla

Ylivoimaisesti vaivattomin tapa tutustua Helsingin nähtävyyksiin on oma tilausbussi. Varaa tilausajo kaikenkokoisille ryhmille helposti netistä osoitteesta Tilausajobussit.fi.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi