Turku – Suomen vanhin ja nuorekkain kaupunki

Turussa matkailijankin vie mukanaan rennon kodikas tunnelma. Kuva: Krista Keltanen, Visit Finland.
Turussa matkailijankin vie mukanaan rennon kodikas tunnelma. Kuva: Krista Keltanen, Visit Finland.

Kuinka ollakaan Turku, Suomen vanhin kaupunki, tuntuu myös maan nuorekkaimmalta. Tässä pienessä suurkaupungissa on uskomattoman iloinen ja kansainvälinen tunnelma, jotenkin kovin… eurooppalainen.

Aurajoen rannan korttelit ovat täynnä persoonallisia ravintoloita ja kahviloita sekä putiikkeja kuin suuressakin metropolissa. Kaikki on kävelymatkan päässä.

Turku onkin kenties Suomen viihtyisin kaupunki.

Kun eläväiseen menoon yhdistetään Suomen upeimpiin kuuluvat nähtävyydet Turun linna ja Tuomiokirkko, on Turkua parempaa kotimaan matkakohdetta vaikea kuvitella.

Turun keskiaikaiset nähtävyydet

Turun Suurtoria koristaa Pietari Brahen patsas.
Turun Suurtoria koristaa Pietari Brahen patsas. Kuva: Antti Helin

Ensin muutama sananen Turun historiasta. Turulla oli koko keskiajan tärkeä osuus Suomen tapahtumissa. Turun linna oli pitkän historiansa aikana maan päälinna, jossa asui maan käskynhaltija.

Kauan jatkuneisiin kirkon, linnan ja kaupungin rakennustöihin saapui runsaasti kauppiaita ja käsityöläisiä muun muassa Saksasta. Turku olikin keskiajalla koko Ruotsin toiseksi suurin kaupunki Tukholman jälkeen.

Turkulaisille tulikin aikamoisena sokkina, kun vuonna 1812 Venäjän tsaari Aleksanteri I teki Helsingistä Suomen suuriruhtinaskunnan uuden pääkaupungin.

Seuraava takaisku Turulle oli vuoden 1827 suurpalo, jossa tuhoutui paitsi suuri osa kaupunkia, myös Turun yliopiston kirjasto ja sen arvokkaat kokoelmat.

Kun seuraavana vuonna keisari käski siirtää vielä Turun akatemiankin Helsinkiin, oli Turku menettänyt lyhyessä ajassa miltei kaiken, minkä varaan kaupunki oli vuosisatojen ajan identiteettinsä rakentanut.

Turku onkin siitä erikoinen keskiaikainen kaupunki, että 700 vuoden historiastaan huolimatta Turussa ei ole säilynyt lainkaan keskiaikaisia rakennuksia lukuun ottamatta Turun linnaa ja Tuomiokirkkoa.

Yhtäkaikki Aurajoen empire-henkiset jokimaisemat Tuomiokirkkosillan ja Auransillan välillä sekä Luostarinmäen käsityöläismuseo kuuluvat Suomen kauneimpiin kaupunkimaisemiin.

Lue lisää Turun nähtävyyksistä.

Turun tunnelmalliset kahvilat

Suomi on täynnä kivoja kesäkaupunkeja, mutta Turussa poikkeuksellista on se, että Turku on idyllinen myös talvella.
Suomi on täynnä kivoja kesäkaupunkeja, mutta Turussa poikkeuksellista on se, että Turku on idyllinen myös talvella. Kuva: Antti Helin

Turku on kahviloiden kaupunki. Viihtyisiä kahviloita on useita. Turun kahviloiden maailmaan voi aloittaa tutustumisen käymällä ensiksi vaikka seuraavassa kahdessa klassikossa.

Aurajoen rannalla sijaitsevan CaféArt-kahvilan (Läntinen rantakatu 5) täytyy olla Suomen suosituimpia; kahvilassa on monta huonetta ja se on silti melkein aina täppösen täynnä. Kahvila on leppoisan viihtyisä, juuri sellaisella mietityn huolettomalta vaikuttavalla tavalla, josta syntyy tunnelma kuin sisustuksen eteen ei olisi nähty lainkaan vaivaa. Erinomaista kahvia ja herkullisia kakkuja.

Gaggui Kaffela -kahvilan (Humalistonkatu 15 A) nimen lisäksi myös kakkujen nimet ovat hupaisia ja reseptit kekseliäitä: esimerkiksi ”Vähä liian tuhti mutakakku” on täytetty appelsiini-lime-passiontäytteellä.

Turun parhaat ravintolat

Turun ravintolaelämä kuuluu Suomen parhaaseen. Kuva: Krista Keltanen, Visit Finland.
Turun ravintolaelämä kuuluu Suomen parhaisiin. Kuva: Krista Keltanen, Visit Finland.

Mami (Linnankatu 3) oli Turun ensimmäisiä kokkivetoisia ravintoloita – ja se on monen mielestä edelleen paras. Luvassa hyvän ruuan lisäksi rentoa meininkiä ja hauskasti nimettyjä annoksia kuten Maksa itse. Ravintolan klassikkoannos on kuitenkin paistettu häränrinta. Lounaissa on erinomainen hinta–laatusuhde.

Lähiruokaan panostava Kaskis (Kaskenkatu 6 A) on rento, herkullinen ja (tasoonsa nähden) kohtuuhintainen. Ruuat voivat välillä kuulostaa yksinkertaisilta, mutta ne on kokattu viimeisen päälle. Kaskiksen kuuden ruokalajin maistelumenu maksaa noin 55 euroa. Ei paha!

Rennon tyylikäs Tintå (Läntinen rantakatu 9) sopii pitkään illanviettoon. Hyviä pizzoja, gastropubiruokaa ja oiva viinilista. Suurin oivallus taitaa kuitenkin olla edullinen samppanja, mikä on tehnyt Tintåsta suositun treffipaikan.

Turun kauppahalli

Eläväinen Turun kauppahalli on mainio paikka käydä syömässä edullisesti. Tarjolla on kuuluisia susheja, hyviä tacoja ja erinomaista vietnamilaista pho-keittoa (itse asiassa parasta mitä olemme Suomessa saaneet). Jos uskallat, voit myös maistaa paikallista erikoisuutta: rusinamakkaraa.

Kauppahalli on hämmästyttävän pitkä: pituutta on peräti 112 metriä. Vuonna 1901 kauppahallin käytävillä juostiinkin 4 x 100 metrin viesti. Puotien julkisivuissa on kauniit puuleikkaukset.

Legendaarinen Mantun Grilli

Grilliherkkujen ystäville Turusta löytyy yksi Suomen parhaista katugrilleistä ja jo yksistään syy matkustaa Turkuun. Piskuinen nakkikioski Mantun Grilli on seissyt samalla paikalla vuodesta 1955, ja nykyinen omistajakin on paistanut Mantun grillissä Suomen parhaiksi kehuttuja makkaraperunoita jo neljännesvuosisadan ajan.

Mantun Grillin makkaraperunoiden salaisuus on paitsi omalla reseptillä tehty valkosipulimajoneesi myös se, että perunat eivät ole mitään pakasteita, vaan ne paistetaan tuoreeltaan.

Kannattaa maistaa myös Mantun Grillin kokolihahampurilaista: sen porsaanliha tulee Turun lähitiloilta. Tällaista ei taida muualla Suomessa olla: nakkikioski joka tarjoilee lähiruokaa!

Turun baarit ja klubit

Apteekki-baari on Turun kuuluisimpia kuppiloita. Kuva: Krista Keltanen, Visit Finland.
Apteekki-baari on Turun kuuluisimpia kuppiloita. Kuva: Krista Keltanen, Visit Finland.

Bar Kuka on sopivasti nuhjuinen poikkikulttuurisen porukan kohtauspaikka, ja monen mielestä Turun paras baari.

Uusi apteekki on dekkarihahmo Jussi Vareksen kantapaikka ja auki vuoden jokainen päivä – kuten asiakkaansa.

Klubirintamalla Turun yön legendaarinen kestosuosikki on vuonna 1997 avattu Dynamo, jolla on maine opiskelijoiden ja vaihtoehtoväen paikkana.

Monk sopii Dynamoa varttuneemmalle porukalle. Ohjelmana voi olla vaikka jazzia, soulia, salsaa tai standup-iltoja.

Klubi on Turun johtava keikkapaikka, Turun Tavastiaksikin kutsuttu.

Turun hotellit

Torin laidalla sijaitseva Hamburger Börs on Turun suurin hotelli. Nykyisin Sokos-ketjuun kuuluvan hotellin kiehtova historia ulottuu 1900-luvun alkuun, jolloin omistajatar Wallina Valtin muun muassa puolusti vuoden 1905 suurlakon aikaan hotelliaan paistinpannu kädessä lakkoilijoiden hyökkäyksiltä. Nykyinen päärakennus on tosin 1970-luvulta. Hotellin historiasta muistuttaa Kauppiaskadulla oleva jugendjulkisivu.

Park Hotel Turku sijaitsee kauniissa jugendtalossa. Sisustuksena on koristeellisia tapetteja ja romanttisia huonekaluja. Hotellin aulassa elelee puhuva papukaija.

Centro Hotel Turku on kotoisa ja kohtuuhintainen, edelleen perheen omistuksessa oleva hotelli keskustassa rauhallisella sisäpihalla. Perheomistus näkyy sydämellisenä palveluna.

Laivahostelli Boreassa asutaan 1960 valmistuneen laivan vanhoissa hyteissä. Aamiainen ja aamusauna kuuluvat hintaan.

Turusta löytyy myös edullinen Hesehotelli.

Aurajoen voi ylittää Turun keskustassa myös lossilla. Kuva: Krista Keltanen, Visit Finland.
Aurajoen voi ylittää Turun keskustassa myös lossilla. Kuva: Krista Keltanen, Visit Finland.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös kesämökin. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi