Kööpenhamina – opas onnellisuuden kaupunkiin

Nyhavnin värikkäät talot ovat Kööpenhaminan kuvatuin nähtävyys.

Matka Kööpenhaminaan on matka maailman onnellisimpaan kaupunkiin. Eikö siinä ole jo syytä kerrakseen viettää viikonloppu Kööpenhaminassa?

Tanskalaiset ovat lukuisten onnellisuustutkimusten mukaan maailman onnellisimpia ihmisiä, ja se on helppo ymmärtää heidän pääkaupungissaan. Kööpenhamina kun on melkein ärsyttävän mukava kaupunki.

Kaupunkikuva on värikäs, kaunis ja pittoreski. Historiallisia kortteleita on vaikka kuinka paljon, mutta mukana on sopivasti uutta wow-arkkitehtuuria. Kööpenhaminan ravintolat kuuluvat maailman parhaisiin.

Ja julkinen liikennekin toimii esimerkillisesti, vaikka kööpenhaminalaiset ovat maailman innokkaimpia polkupyörän käyttäjiä.

Nähtävää ja tehtävää Kööpenhaminassa on sopivasti, muttei liikaa, jotta aikaa jää myös rentoutumiseen ja kaupungin kahviloiden hygge-tunnelmasta nauttimiseen.

Kööpenhaminan nähtävyydet

Pieni merenneito patsas
Mahtaakohan Pieni merenneito tuntea olonsa hieman alastomaksi turistien katseiden alla. Kuva: Rafa G Bonilla / Unsplash

Kööpenhaminan kuvatuin nähtävyys on värikkäiden talojen reunustama 1600-luvun Nyhavn-satama, jonka varrella satusetä H. C. Andersenkin asusteli 18 vuoden ajan.

Andersenistä puheen ollen, pakkohan Kööpenhaminassa on käydä ihailemassa myös Pienen merenneidon patsasta, joka on tosin menettänyt päänsä useaan otteeseen.

Kööpenhaminan pakollisia nähtävyyksiä on myös Tivoli, maailman toiseksi vanhin huvipuisto. Tivolissa voi ajella maailman vanhimmalla, vuonna 1914 avatulla vuoristoradalla – tai muuten vain nauttia historiallisesta huvittelutunnelmasta.

Amalienborgi palatsi Kööpenhamina
Amalienborgin vahdinvaihtoa kannattaa käydä katsomassa vaikkei palatsin sisälle aikoisikaan. Kuva: Nick Karvounis / Unsplash

Kuninkaallisiin tunnelmiin Kööpenhaminassa pääsee seuraamalla Amalienborgin palatsin vahdinvaihtoa. Kahdenksankulmaisen aukion ympärillä on kaikkiaan neljä 1700-luvun puolivälissä rakennettua palatsia. Palatsit ovat kuninkaallisen perheen käytössä – salossa liehuva lippu merkitsee, että kuningatar on paikalla. Palatseista yksi on avoinna vierailijoille.

Kööpenhamina museo
Kaljalla taidetta. Ny Carlsberg Glyptotek on Kööpenhaminan komeimpia museoita. Kuva: Darth Liu / Unsplash

Jos aika riittää, kannattaa käydä myös Kööpenhaminan museoissa. Näistä uljaimpia on Tivolin kulmalla sijaitseva Ny Carlsberg Glyptotek, joka esittelee Carlsbergin suvun keräämiä taideteoksia ja antiikin aarteita. Museon kokoelma kuvanveistäjä August Rodinin töitä on suurin Ranskan ulkopuolella.

den blå planet akvaario
Kööpenhaminan akvaariomaailma Den Blå Planet on mielenkiintoinen arkkitehtuuriltaankin. Kuva: James Lansbury / Unsplash

Lentokentän lähettyvillä sijaitseva Den Blå Planet, Pohjois-Euroopan suurin akvaariomaailma.

Voit varata kätevästi netistä Kööpenhaminan kaupunkikierrokset ja nähtävyyksien pääsyliput.

Kööpenhaminan kaupunginosat

Kööpenhamina kirkko
Syrjempänä keskustasta kannattaa käydä Bispebjerkissä ihailemassa 1920-luvulla valmistunutta Grundtvikin kirkkoa, joka edustaa kirkkoarkkitehtuurissa harvinaista ekspressiivistä tyyliä. Kuva: Kirill / Unsplash

Kööpenhaminan trendikkäimpiä kaupunginosia ovat ydinkeskustan eli Indre Byn vieressä sijaitsevat särmikkään trendikkäät Vesterbro ja Nørrebro.

Molemmat ovat hyviä paikkoja asua Kööpenhaminan lomalla: paikallista tunnelmaa ja mielenkiintoisia ravintoloita riittää.

Støget ja Kööpenhaminen ydinkeskusta

Kööpenhamina aukio
Gråbrødretorv on keskustan kauneimpia aukioita. Kuva: Adrian Cuj / Unsplash

Kööpenhaminan ydinkeskustan läpi kulkeva ostoskatu Strøget on Euroopan pisin kävelykatu. Reilun kilometrin mittainen Strøget on myös yksi vanhimmista – ja kauneimmista. Katua reunustavat toinen toistaan kauniimmat talot.  Kyllä tanskalaiset osaavat!

Kadun varrella sijaitsevat myös Legon lippulaivakauppa ja kaupungin hienoin tavaratalo Illum. Strøget päättyy Nyhavnin viereen Kongens Nytorn -aukiolle, jonka näkymiä hallitsee Tanskan kuninkaallisen teatterin lisäksi palatsimainen Hotel d’Angleterre.

Aukion laidalla on myös Kööpenhaminan toinen kuuluisa tavaratalo, Illumia aavistuksen keskiluokkaisempi Magasin du Nord.

Kannattaa kuljeskella myös Strøgetin lähikaduilla, joilla on paljon pienpiä putiikeja, usein hieman piilossa sisäpihoilla tai kellarikerroksessa. Putiikkikaduista kuuluisin on Kronprinsensgade.

Rundetårn
Rundetårniin pääsee ylös vaikka hevosella. Kuva: Raoul-Croes / Unsplash

Kannattaa poiketa myös Gråbrødretorville, kaupungin näteimmälle aukiolle. Melkein kulman takana Rundetårn, 36 metriä korkea torni, joka rakennettiin 1600-luvulla kuningas Christian IV:n toiveesta observatorioksi.

Tornin huipulle johtaa portaikon sijaan kierrekäytävä, jotta kuningas itsekin pystyi nousemaan ylös hevosvankkurien kyydissä tähtiä ihailemaan. Myös Pietari Suuren kerrotaan ratsastaneen ylös portaita.

Kuningas Christian IV jätti muutenkin ison jälken Kööpenhaminaan. Paljon rakennuksia pystyttänyt kuningas tunnettiin myös elämästä nautiskelijana. Kuninkaan kruunajaisetkin kestivät kymmenen päivää vuonna 1596 – kansalle jaettiin rahaa ja Amagertorvin suihkulähde pulppusi viiniä.

Kuningas on edelleen pidetty – hänen iloluontoisuuteensa kai tanskalaisten, maailman onnellisimman kansan, on helppo samaistua.

Jos haluaa asua kohtuuhinnalla aivan keskustassa, parin korttelin päässä Kongens Nytorvista ja Nyhavnista on sympaattisen vanhahtava, merihenkinen Hotel Maritime.

Vesterbro – trendikäs kaupunginosa rautatieaseman vieressä

Kööpenhaminan rautatieaseman vierestä alkava Vesterbro oli pitkään paheiden pesä, jonka arkeen kuuluivat huumeet ja prostituoidut. Jäljellä on edelleen pieni, mutta varsin huomaamaton punaisten lyhtyjen alue.

Vesterbron pääkatu on Vesterbogade, mutta viihtyisämpi on ravintoloiden ja baarien reunustama Istedgade.

Vesterbrosta on rautatieaseman läheisyyden ansiosta helppo lähteä päiväretkille ja Vesterbrossa hotellejakin on enemmän kuin Nørrebrossa.

Jugendin ystävien kannattaa katsoa tarjoukset Vesterbron pääkadulla sijaitsevaan kodikkaaseen, vuonna 1906 valmistuneeseen, hyvin kohtuuhintaiseen Savoy-hotelliin.

Istegaden alkupäässä, rautatieaseman vieressä, sijaitsee erinomaisella paikalla edullinen Hotel Nebo.

Nørrebro – Kööpenhaminan hipsterein kaupunginosa

Norrebro
Nørrebron tunnelmia. Kuva: Carlo Villarica / Unsplash

Nørrebro oli aikoinaan levotonta maahanmuuttajien aluetta, mutta nykyisin yksi Euroopan hipstereimmistä alueista. Alueen yksi keskus on Sankt Hans Torv, jonka ympäristössä on paljon ruoka- ja juomapaikkoja. Toinen eläväinen alue on Jægersborggade, jonka varrella on hauskoja pikkuputiikkeja ja anniskelupaikkoja.

Nørrebron nähtävyytenä on Assistens Kirkegård, jolla sijaitsevat satusetä Hans Christian Andersenin kuin filosofi Søren Kierkegaardin haudat.

Hyvällä paikalla kaupunginosan sykkeessä on vanhassa teollisuusrakennuksessa toimiva hostelli Sleep in Heaven.

Vähän syrjemmässä sijaitsee perheiden suosima A&O Copenhagen Norrebro.

Christiania – hippejä ja ilmelää tuoksua

Christiania
Christianian talot on koristeltu katutaiteella. Kuva: Annie Spratt / Unsplash

Christiania on Euroopan alkuperäinen ja aito vapaakaupunki, jossa myydään edelleenkin varsin avoimesti kannabista. Alueella voi vapaasti kuljeskella.

Ørestad – erikoista arkkitehtuuria

Lentokentälle matkalla oleva Ørestad, on kunnianhimoinen moderni kaupunginosa, jossa sijaitsee Tanskan suurin ostoskeskus Field’s.

Kaupunginosan katseenvangitsijana on suuri ja omalaatuisen näköinen, väkkyrämäinen AC Hotel by Marriott Bella Sky. Tanskan suurimman hotellin yhteydessä on vilkas messukeskus. Lentokentälle on hotellilta bussikuljetus.

Kanavan varrella, hotellin ja ostoskeskuksen välissä, on kumallisen näköinen VM-Husene-kerrostalo, joka on palkittu maailman parhaana asuintalona.

Ørestadista pääsee keskustaan kätevästi metrolla.

Kööpenhaminan ravintolat

Kööpenhamina kalatori
Kalatorilla Kööpenhaminassa. Kuva: Nick Karvounis / Unsplash

Ravintolakaupunkina Kööpenhamina on maailman parhaita. Kööpenhaminan ravintoloiden kulta-ajan käynnisti skandinaaviseen lähiruokaan erikoistunut Noma, joka on valittu useaan otteeseen maailman parhaaksi ravintolaksi. Noma on kallis, ja pöytä pitää varata kuukausia etukäteen.

Tosin Kööpenhaminassa on helppo herkutella vaikkei Nomassa kävisikään. Nomassa oppinsa saaneet kokit kun ovat perustaneet kaupunkiin lukemattomia muita hyviä ravintoloita.

Kööpenhaminan ruokakulttuuriin kuuluvat erottamattomasti myös silli ja voileipä, joita pitää ehdottomasti nauttia Kööpenhaminassa – ja mielellään yhtä aikaa. Se onnistuu Kööpenhaminan Smörrebröd-ravintoloissa, kuten yli satavuotiaassa Ida Davidsenissa, jota pyörittää jo viides sukupolvi voileivän tekijöitä.

Ai miksi silliä? Koska Kööpenhaminan vauraus rakannettiin aikoinaan sillin varaan.

Smörrebröd-ravintoloissa saa vatsansa täyteen kohtuuhinnalla. Vielä edullisemmin Kööpenhaminassa syö nakkikioskeissa (pölsen), jotka myös kuuluvat erottamattomasti Kööpenhaminan kaupunkikuvaan.

Jos taas thairuoka kiinnostaa, tuttujen thaimaalaisten asiantuntijoiden mukaan Pohjoismaiden paras thairavintola on Halmtorvet-kadulla Vesterbrossa sijaitseva Baan Gaw.

Kööpenhaminan hotellit

Kööpenhamina moderni rakennus
Tivolia vastapäätä kohoaa moderni Axel Towers -rakennuskompleksi. Kuva: Adrian Cuj / Unsplash

Jos rahalla ei ole väliä, oma suosikkimme Kööpenhaminen hotelleista on Radisson Collection Royal Hotel, maailman ensimmäinen designhotelli. Hotellin – Kööpenhaminan ensimmäisen pilvenpiirtäjän – suunnitteli koko sisustusta myöten tanskalainen sankariarkkitehti Arne Jakobsen.

Alkuperäinen sisutus on tosin jäljellä vain huoneessa 606, mutta aulaa koristavat Jakobsenin kuuluisat joutsen- ja munatuolit, jotka hän suunnitteli alun perin juuri tätä hotellia varten. Sijaintikin on erinomainen Tivolin ja rautatieaseman vieressä.

Aivan kulman takana sijaitsee toinenkin arkkitehtuurisesti kiinnostava hotelli, edullinen Hotel Astoria , joka toimii tyylipuhtaassa funkkistalossa. Kiinnitä huomiota pyöröoveen – se oli Kööpenhaminan ensimmäinen.

Kööpenhaminen tyylikkäimpiä hostelleja on samoilla kulmilla sijaitseva Steel House, industrialhenkinen designhostelli, jossa on edullisia kahden hengen huoneita ja halpoja dormipaikkoja. Ja pieni punttisalikin löytyy!

Jos on matkalla Tanskan halki ja haluaa pysähtyä Kööpenhaminassa, hyvä ratkaisu on lentokentän lähellä, Ruotsista tulevan päätien varella sijaitseva Copenhagen Go. Keskustaan pääsee kätevästi paikallisjunalla hotellin vierestä.

Kööpenhaminan majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin, jottei jää vain kalleimpien majoitusvaihtoehtojen varaan.

Louisianan taidemuseo – paras retki Kööpenhaminasta

Paras retkikohde Kööpenhaminasta on Lousianan taidemuseo, Lousiana Museum of Modern Art. Talo hurmaa jo arkkitehtuurillaan: suuret ikkunat tuovat melkein sisälle asti meren ja upean puutarhan, jota koristavat Henry Mooren veistokset.

Museon perustaja Alexander Brun oli vuorollaan naimisissa kolmen naisen kanssa, ja näiden kaikkien nimi oli Louise. Siksipä hän nimesi museon Lousianaksi.

Lousianan rakastetuimpia taideteoksia on japanilaisen poptaiteilija Yayoi Kusaman Gleaming Lights of the Souls, valopallon koristeltu huone, joka heijastuu peiliseinistä äärettömyyksiin.

Viikonloppu Kööpenhaminassa

Kööpenhaminassa hurahtaa helposti viikonloppu vain kuljeskelemalla ja kauniista maisemista sekä hyvistä ravintoloista nauttiessa.Kuva: Victor Xok / Unsplash

Kööpenhamina on täydellinen viikonlopun kaupunkikohde – Kööpenhaminan lennot ovat edullisia, lentoaika on lyhyt ja Kööpenhaminan lentokentältä pääsee keskustaan kädenkäänteessä.

Viikonlopussa Kööpenhaminaan ehtii juuri ihastua, ja rakastumista voi syventää seuraavilla Kööpenhaminan-lomilla.

Viikonlopun puolesta puhuu sekin, että Kööpenhaminan hotellit ovat varsin kalliita – pitempi loma Kööpenhaminassa käy helposti kukkarolle.

Liikkuminen Kööpenhaminassa

Kööpenhamina on Amsterdamin ohella maailman johtava pyöräilykaupunki. Kööpenhaminaan onkin mukava tutustua polkupyörän selässä.

Mutta Kööpenhaminassa liikkuu kätevästi myös julkisilla liikennevälineillä. Keskustassa busseja kulkee koko ajan ja joka paikkaan – pysäkillä ei tarvitse pitkään odottaa. Metrolla voi taittaa pitemmät välit. Kaikissa julkisissa liikennevälineissä käyvät samat liput.

Kööpenhaminan keskusta on varsin kompakti, joten jo kävellen pääsee moneen paikkaan.

Junilla pääsee näppärästi esimerkiksi Roskildeen.

Vinkki: jos matkustajia on useita, ei taksi tule kovin paljon julkisia kalliimmaksi varsinkaan lyhyillä matkoilla.

Kööpenhaminan hintataso

Carlsbergin Ny Glyptoteket -museo. Kuva: Lizzie Georg / Unsplash

Tanska on Euroopan vauraimpia maita, mikä näkyy periaatteessa hintatasossa. Käytännössä Kööpenhaminan hintataso on kuitenkin aika lailla Suomen luokkaa esimerkiksi ravintoloiden osalta.

Matkakustannuksia saa kuriin syömällä osan aterioista edullisissa polsen-nakkikioskeissa. Aamiaiseksi voi nauttia herkullisia wienereitä ja muita leivonnaisia – aamuvarhaisella aukeavia leipomoita on Kööpenhaminassa melkein joka kulmalla.

Tanskassa on edelleen käytössä Tanskan kruunu. Luottokortit käyvät melkein kaikkialla.

Paras aika matkustaa Kööpenhaminaan

Kööpenhamina on parhaimmillaan kesällä, mutta myös Kööpenhaminan talvessa on oma viehätyksensä, kiitos Tivolin mainion joulutunnelman.

Matka Kööpenhaminaan

Kööpenhaminaan lentää Helsingistä Finnair. Kööpenhaminan lennot ovat yleensä edullisia. Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Kööpenhaminaan.

Kööpenhaminan lentokentältä on reilun vartin metromatka keskustaan. Keskustaan vie metron lisäksi myös juna ja busseja. Metrolipun voi ostaa automaatista metroasemalta.

Kööpenhaminan lentokentältä pääsee junalla myös suoraan Ruotsin puolelle Malmöön.

Katso tarjoukset Kööpenhaminan hotelleihin.

Kööpenhaminan kokemuksia

Kerro omia kokemuksiasi Kööpenhaminasta ja auta vinkeilläsi lukijoitamme suunnittelemaan täydellinen Kööpenahaminen viikonloppu.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi