Kööpenhamina – opas onnellisten kaupunkiin

Nyhavnin värikkäät talot ovat Kööpenhaminan kuvatuin nähtävyys.

Matka Kööpenhaminaan on matka maailman onnellisimpaan kaupunkiin. Eikö siinä ole jo syytä kerrakseen pitkän viikonlopun viettoon?

Lukuisten onnellisuustutkimusten mukaan tanskalaiset ovat maailman onnellisimpia ihmisiä, ja se on helppo ymmärtää heidän pääkaupungissaan. Kööpenhamina kun on melkein ärsyttävän mukava kaupunki.

Kaupunkikuva on värikäs, kaunis ja pittoreski. Historiallisia kortteleita on vaikka kuinka paljon, mutta mukana on sopivasti uutta wow-arkkitehtuuria. Kööpenhaminan ravintolat kuuluvat maailman parhaisiin.

Ja julkinen liikennekin toimii esimerkillisesti, vaikka kööpenhaminalaiset ovat maailman innokkaimpia polkupyörän käyttäjiä.

Nähtävää ja tehtävää Kööpenhaminassa on sopivasti, muttei liikaa, jotta aikaa jää myös rentoutumiseen ja kaupungin kahviloiden hygge-tunnelmasta nauttimiseen.

Omalla sivullaan esitellään tarkemmin Kööpenhaminan nähtävyydet.

Kööpenhaminan kaupunginosat

Kööpenhaminan trendikkäimpiä kaupunginosia ovat ydinkeskustan eli Indre Byn vieressä sijaitsevat särmikkään trendikkäät Vesterbro ja Nørrebro.

Molemmat ovat hyviä paikkoja asua Kööpenhaminan lomalla: paikallista tunnelmaa ja mielenkiintoisia ravintoloita riittää.

Kööpenhaminen ydinkeskusta

Kööpenhamina aukio
Gråbrødretorv on keskustan kauneimpia aukioita. Kuva: Adrian Cuj / Unsplash

Kööpenhaminan ydinkeskustan läpi kulkeva ostoskatu Strøget on Euroopan pisin kävelykatu. Reilun kilometrin mittainen Strøget on myös yksi vanhimmista – ja kauneimmista. Katua reunustavat toinen toistaan kauniimmat talot.  Kyllä tanskalaiset osaavat!

Kadun varrella sijaitsevat myös Legon lippulaivakauppa ja kaupungin hienoin tavaratalo Illum. Strøget päättyy Nyhavnin viereen Kongens Nytorn -aukiolle, jonka näkymiä hallitsee Tanskan kuninkaallisen teatterin lisäksi palatsimainen Hotel d’Angleterre.

Aukion laidalla on myös Kööpenhaminan toinen kuuluisa tavaratalo, Illumia aavistuksen keskiluokkaisempi Magasin du Nord.

Kannattaa kuljeskella myös Strøgetin lähikaduilla, joilla on paljon pienpiä putiikeja, usein hieman piilossa sisäpihoilla tai kellarikerroksessa. Putiikkikaduista kuuluisin on Kronprinsensgade.

Kannattaa poiketa myös Gråbrødretorville, kaupungin näteimmälle aukiolle.

Jos haluaa asua kohtuuhinnalla aivan keskustassa, parin korttelin päässä Kongens Nytorvista ja Nyhavnista on sympaattisen vanhahtava, merihenkinen Hotel Maritime.

Vesterbro – trendikäs kaupunginosa rautatieaseman vieressä

Kööpenhaminan rautatieaseman vierestä alkava Vesterbro oli pitkään paheiden pesä, jonka arkeen kuuluivat huumeet ja prostituoidut. Jäljellä on edelleen pieni, mutta varsin huomaamaton punaisten lyhtyjen alue.

Vesterbron pääkatu on Vesterbogade, mutta viihtyisämpi on ravintoloiden ja baarien reunustama Istedgade.

Vesterbrosta on rautatieaseman läheisyyden ansiosta helppo lähteä päiväretkille ja Vesterbrossa hotellejakin on enemmän kuin Nørrebrossa.

Jugendin ystävien kannattaa katsoa tarjoukset Vesterbron pääkadulla sijaitsevaan kodikkaaseen, vuonna 1906 valmistuneeseen, hyvin kohtuuhintaiseen Savoy-hotelliin.

Istegaden alkupäässä, rautatieaseman vieressä, sijaitsee erinomaisella paikalla edullinen Hotel Nebo.

Nørrebro – Kööpenhaminan hipsterein kaupunginosa

Norrebro
Nørrebron tunnelmia. Kuva: Carlo Villarica / Unsplash

Nørrebro oli aikoinaan levotonta maahanmuuttajien aluetta, mutta nykyisin yksi Euroopan hipstereimmistä alueista. Alueen yksi keskus on Sankt Hans Torv, jonka ympäristössä on paljon ruoka- ja juomapaikkoja. Toinen eläväinen alue on Jægersborggade, jonka varrella on hauskoja pikkuputiikkeja ja anniskelupaikkoja.

Nørrebron nähtävyytenä on Assistens Kirkegård, jolla sijaitsevat satusetä Hans Christian Andersenin kuin filosofi Søren Kierkegaardin haudat.

Sairaalloinen ja kyttyräselkäinen, vain 42-vuotiaana kuollut Kierkegaard on hurmannut monet runollisella, eksistentialistisella ja usein paradoksaalisella filosofiallaan. Parhaiten hänet muistetaan ajatuksestaan uskon hypystä eli siitä, että uskominen on uskon asia.

Uskovainen ihminen on kuin rotkon äärellä ja hän voi vain hypätä ja luottaa siihen, että rotkon toisella puolen on jumala.

Hyvällä paikalla kaupunginosan sykkeessä on vanhassa teollisuusrakennuksessa toimiva hostelli Sleep in Heaven.

Vähän syrjemmässä sijaitsee perheiden suosima A&O Copenhagen Norrebro.

Christiania – hippejä ja ilmelää tuoksua

Christiania
Christianian talot on koristeltu katutaiteella. Kuva: Annie Spratt / Unsplash

Christiania on Euroopan alkuperäinen ja aito vapaakaupunki, jossa myydään edelleenkin varsin avoimesti kannabista. Alueella voi kuljeskella vapaasti mutta kuvia sopii ottaa vain harkiten.

Bispebjerg – ihaile lumoavaa Grundtvigin kirkkoa

Kööpenhamina kirkko
Syrjempänä keskustasta kannattaa käydä Bispebjerkissä ihailemassa 1920-luvulla valmistunutta Grundtvikin kirkkoa. Jylhä rakennus edustaa kirkkoarkkitehtuurissa harvinaista ekspressionistista tyyliä. Kuva: Kirill / Unsplash

Bispebjergin kaupunginosassa kannattaa käydä jo sen takia, ettei täällä käy kukaan muu. Täällä jos missä pääsee pakoon Kööpenhaminan turistikuplaa.

Käynti palkitaan lumoavalla Grundtvikin kirkolla. Arkkitehtuuriltaan se edustaa kirkoissa harvinaista ekspressionistista tyyliä. Rakentaminen aloitettiin jo 1920-luvulla, mutta valmista tuli vasta vuonna 1940.

Syynä on osin kirkon massiivinen koko, osin se, että samalla kertaa rakennettiin koko kirkkoa ympäröivä kortteli samaan tyyliin. Lopputulos on hengästyttävä ja näyttää enemmän joltain toisen ulottuvuuden englantilaiselta kylältä kuin tanskalaiselta kaupunginosalta.

Kirkon synkkä julkisivu lyö luun kurkkuun. Sitä voisi käyttää lavasteena vaikka jossain Margaret Atwoodin dystopiasta kertovassa televisiosarjassa.

Vieressä on komea hautausmaa, joka puhkeaa keväisin kirsikankukkien pinkkiin loistoon.

Muuta nähtävää Bispebjergissä ei sitten olekaan.

Ørestad – erikoista arkkitehtuuria

Lentokentälle matkalla oleva Ørestad, on kunnianhimoinen moderni kaupunginosa, jossa sijaitsee Tanskan suurin ostoskeskus Field’s.

Kaupunginosan katseenvangitsijana on suuri ja omalaatuisen näköinen, väkkyrämäinen AC Hotel by Marriott Bella Sky. Tanskan suurimman hotellin yhteydessä on vilkas messukeskus. Lentokentälle on hotellilta bussikuljetus.

Kanavan varrella, hotellin ja ostoskeskuksen välissä, on kumallisen näköinen VM-Husene-kerrostalo, joka on palkittu maailman parhaana asuintalona.

Ørestadista pääsee keskustaan kätevästi metrolla.

Kööpenhaminan ravintolat

Kööpenhamina kalatori
Kalatorilla Kööpenhaminassa. Kuva: Nick Karvounis / Unsplash

Ravintolakaupunkina Kööpenhamina on maailman parhaita. Kööpenhaminan ravintoloiden kulta-ajan käynnisti skandinaaviseen lähiruokaan erikoistunut Noma, joka on valittu useaan otteeseen maailman parhaaksi ravintolaksi. 20 ruokalajin aterioita tarjoileva Noma on kallis, ja pöytä pitää varata kuukausia etukäteen.

Kööpenhaminassa on kuitenkin helppo herkutella vaikkei Nomassa kävisikään. Nomassa oppinsa saaneet kokit kun ovat perustaneet kaupunkiin lukemattomia muita hyviä ravintoloita.

Kööpenhaminan ruokakulttuuriin kuuluvat erottamattomasti myös silli ja voileipä, joita pitää ehdottomasti kaupungissa nauttia – ja mielellään yhtä aikaa.

Se onnistuu Kööpenhaminan Smörrebröd-ravintoloissa, kuten yli satavuotiaassa Ida Davidsenissa, jota pyörittää jo viides sukupolvi voileivän tekijöitä.

Ai miksi silliä? Koska Kööpenhaminan vauraus rakannettiin aikoinaan sillin varaan.

Smörrebröd-ravintoloissa saa vatsansa täyteen kohtuuhinnalla. Vielä edullisemmin Kööpenhaminassa syö nakkikioskeissa (pölsen), jotka myös kuuluvat erottamattomasti Kööpenhaminan kaupunkikuvaan.

Jos taas thairuoka kiinnostaa, tuttujen thaimaalaisten asiantuntijoiden mukaan Pohjoismaiden paras thairavintola on Halmtorvet-kadulla Vesterbrossa sijaitseva Baan Gaw.

Kööpenhaminan hotellit

Kööpenhamina moderni rakennus
Tivolia vastapäätä kohoaa moderni Axel Towers -rakennuskompleksi. Kuva: Adrian Cuj / Unsplash

Jos rahalla ei ole väliä, oma suosikkimme Kööpenhaminen hotelleista on Radisson Collection Royal Hotel, maailman ensimmäinen designhotelli. Hotellin – Kööpenhaminan ensimmäisen pilvenpiirtäjän – suunnitteli koko sisustusta myöten tanskalainen sankariarkkitehti Arne Jakobsen.

Alkuperäinen sisutus on tosin jäljellä vain huoneessa 606, mutta aulaa koristavat Jakobsenin kuuluisat joutsen- ja munatuolit, jotka hän suunnitteli alun perin juuri tätä hotellia varten. Sijaintikin on erinomainen Tivolin ja rautatieaseman vieressä.

Aivan kulman takana sijaitsee toinenkin arkkitehtuurisesti kiinnostava hotelli, edullinen Hotel Astoria , joka toimii tyylipuhtaassa funkkistalossa. Kiinnitä huomiota pyöröoveen – se oli Kööpenhaminan ensimmäinen.

Kööpenhaminen tyylikkäimpiä hostelleja on samoilla kulmilla sijaitseva Steel House, industrialhenkinen designhostelli, jossa on edullisia kahden hengen huoneita ja halpoja dormipaikkoja. Ja pieni punttisalikin löytyy!

Jos on matkalla Tanskan halki ja haluaa pysähtyä Kööpenhaminassa, hyvä ratkaisu on lentokentän lähellä, Ruotsista tulevan päätien varella sijaitseva Copenhagen Go. Keskustaan pääsee kätevästi paikallisjunalla hotellin vierestä.

Kööpenhaminan majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin, jottei jää vain kalleimpien majoitusvaihtoehtojen varaan.

Louisianan taidemuseo – paras retki Kööpenhaminasta

Paras retkikohde Kööpenhaminasta on Lousianan taidemuseo, Lousiana Museum of Modern Art. Talo hurmaa jo arkkitehtuurillaan: suuret ikkunat tuovat melkein sisälle asti meren ja upean puutarhan, jota koristavat Henry Mooren veistokset.

Museon perustaja Alexander Brun oli vuorollaan naimisissa kolmen naisen kanssa, ja näiden kaikkien nimi oli Louise. Siksipä hän nimesi museon Lousianaksi.

Lousianan rakastetuimpia taideteoksia on japanilaisen poptaiteilija Yayoi Kusaman Gleaming Lights of the Souls, valopalloin koristeltu huone, joka heijastuu peiliseinistä äärettömyyksiin.

Viikonloppu Kööpenhaminassa

Kööpenhaminassa hurahtaa helposti viikonloppu vain kuljeskelemalla ja kauniista maisemista sekä hyvistä ravintoloista nauttiessa.Kuva: Victor Xok / Unsplash

Kööpenhamina on täydellinen viikonlopun kaupunkikohde – Kööpenhaminan lennot ovat edullisia, lentoaika on lyhyt ja Kööpenhaminan lentokentältä pääsee keskustaan kädenkäänteessä.

Viikonlopussa Kööpenhaminaan ehtii juuri ihastua, ja rakastumista voi syventää seuraavilla Kööpenhaminan-lomilla.

Viikonlopun puolesta puhuu sekin, että Kööpenhaminan hotellit ovat varsin kalliita – pitempi loma Kööpenhaminassa käy helposti kukkarolle.

Liikkuminen Kööpenhaminassa

Kööpenhamina on Amsterdamin ohella maailman johtava pyöräilykaupunki. Kööpenhaminaan onkin mukava tutustua polkupyörän selässä.

Mutta Kööpenhaminassa liikkuu kätevästi myös julkisilla liikennevälineillä. Keskustassa busseja kulkee koko ajan ja joka paikkaan – pysäkillä ei tarvitse pitkään odottaa. Metrolla voi taittaa pitemmät välit. Kaikissa julkisissa liikennevälineissä käyvät samat liput.

Kööpenhaminan keskusta on varsin kompakti, joten jo kävellen pääsee moneen paikkaan.

Junilla pääsee näppärästi esimerkiksi Roskildeen.

Vinkki: jos matkustajia on useita, ei taksi tule kovin paljon julkisia kalliimmaksi varsinkaan lyhyillä matkoilla.

Kööpenhaminan hintataso

Carlsbergin Ny Glyptoteket -museo. Kuva: Lizzie Georg / Unsplash

Tanska on Euroopan vauraimpia maita, mikä näkyy periaatteessa hintatasossa. Käytännössä Kööpenhaminan hintataso on kuitenkin aika lailla Suomen luokkaa esimerkiksi ravintoloiden osalta.

Matkakustannuksia saa kuriin syömällä osan aterioista edullisissa polsen-nakkikioskeissa. Aamiaiseksi voi nauttia herkullisia wienereitä ja muita leivonnaisia – aamuvarhaisella aukeavia leipomoita on Kööpenhaminassa melkein joka kulmalla.

Tanskassa on edelleen käytössä Tanskan kruunu. Luottokortit käyvät melkein kaikkialla.

Paras aika matkustaa Kööpenhaminaan

Kööpenhamina on parhaimmillaan kesällä, mutta myös Kööpenhaminan talvessa on oma viehätyksensä, kiitos Tivolin mainion joulutunnelman.

Matka Kööpenhaminaan

Kööpenhaminaan lentää Helsingistä Finnair. Kööpenhaminan lennot ovat yleensä edullisia. Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Kööpenhaminaan.

Kööpenhaminan lentokentältä on reilun vartin metromatka keskustaan. Keskustaan vie metron lisäksi myös juna ja busseja. Metrolipun voi ostaa automaatista metroasemalta.

Kööpenhaminan lentokentältä pääsee junalla myös suoraan Ruotsin puolelle Malmöön.

Katso tarjoukset Kööpenhaminan hotelleihin.

Kööpenhaminan kokemuksia

Kerro omia kokemuksiasi Kööpenhaminasta ja auta vinkeilläsi lukijoitamme suunnittelemaan täydellinen Kööpenahaminen viikonloppu.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi