Tanskan parhaat matkakohteet

tanskan nähtävyydet
Frederiksborgin linna sijaitsee Hillerødissa. Kuva: Lovelypeace / Shutterstock

Tanska on voileipien ja Legolandin luvattu maa. Kun kulinaristit matkustavat Kööpenhaminaan herkuttelemaan ja nauttimaan pienen suurkaupungin ihastuttavasti ilmapiiristä, miettivät perheet sitä, mikä on paras tapa matkustaa lasten kanssa Legolandiin.

Toki Tanskan-lomalla on muutakin koettavaa, kuten Roskilden viikinkilaivamuseo, Egeskovin upea linna ja satusetä Andersenin viehättävä kotikaupunki Odense. Jyllannissa matkailijaa odottavat Tanskan komeat dyynit ja hiekkarannat. Upeita luontoseikkailuja Tanskassa voi kokea sekä Färsaarilla että Grönlannissa.

Matkakohteena Tanska onkin aikamoinen pikkujättiläinen, jossa on enemmän nähtävää ja koettavaa kuin alkuun uskoisikaan.

Parasta Tanskan-matkalla on yllättävänkin hienojen nähtävyyksien lisäksi paikallinen tunnelma. Kun suomalaiset arvostavat sisua, on tanskalaisille tärkeää hygge eli hyvä tunnelma. Pohjimmiltaan Tanska on hyväntuulen lomakohde.

Alla esitellään Tanskan parhaat nähtävyydet ja matkakohteet.

Tanskan-matka alkaa Kööpenhaminasta

Kööpenhaminan Nyhavnin värikkäät talot ovat taatusti Tanskan kuvatuin kohde.
Kööpenhaminan Nyhavnin värikkäät talot ovat taatusti Tanskan kuvatuin kohde.

Suomalaisten matka Tanskaan alkaa yleensä pääkaupunki Kööpenhaminasta, jonne saavutaan lentäen tai autolla Juutinrauman mahtavan sillan yli Ruotsin puolelta.

Kööpenhamina onkin aika lailla täydellinen kaupunkikohde vaikkapa vain viikonlopun matkalle: lento Helsingistä Kööpenhaminaan on lyhyt ja edullinen, ja Kööpenhaminan lentokentältä suhauttaa hetkessä keskustaan metrolla. Nähtävää on juuri sopivasti, muttei liikaa, jotta aikaa jää leppoisaan tunnelmasta nautiskeluun.

Kööpenhaminan Tivoli on maailman toiseksi vanhin huvipuisto. Kööpenhaminen keskustan läpi kulkeva ostoskatu Ströget on puolestaan Euroopan pisin ja yksi vanhimmista. Pieni merenneito on puolestaan maailman kuuluisimpia patsaita.

Lue lisää Kööpenhaminasta tai katso tarjoukset Kööpenhaminan hotelleihin.

Juutinrauman silta – Tanskan ja Ruotsin välissä

Komea nähtävyys on myös kahdeksan kilometriä pitkä Oresundin eli Juutinrauman silta, joka yhdistää Tanskan ja Ruotsin. Maailmanmaineeseen sillan nosti rakastettu tanskalaisruotsalainen tv-rikosdraamasarja Silta.

Kööpenhaminasta on matkaa sillalle vaivaiset kymmenkunta kilometriä. Sillan toisella puolen on Malmö, Ruotsin kolmanneksi suurin kaupunki. Sillan voi ylittää niin autolla kuin junallakin.

Roskilde – nähtävyytenä viikinkiveneet ja katedraali

Roskilde ei ole pelkkää rokkia – Roskilden katedraali on Unescon maailmanperintökohde. Kuva: Leonid Andronov / Shutterstock

Kööpenhaminasta on helppo tehdä lyhyt päiväretki Roskildeen, jonka Viikinkilaivamuseossa (Vikingeskibshallen) pääsee ihailemaan viittä hyvin säilynyttä viikinkilaivaa. Näkemisen arvoinen on myös Roskilden mahtava katedraali, johon on haudattu 38 Tanskan kuningasta.

Parhaiten Roskilde tietysti tunnetaan Roskilden rockfestareista, jotka kuuluvat Euroopan suurimpiin ja parhaisiin musiikkitapahtumiin. Roskildessa pääsee kokemaan aitoa nykypäivän Woodstock-tunnelmaa. Musiikkitapahtuman ulkopuolella Roskilde on hyvin rauhallinen paikka.

Junia kaupunkien välillä kulkee jatkuvasti, eikä matka kestä edes puolta tuntia. Matka Roskilden ja Kööpenhaminan välillä taittuu niin kätevästi, ettei ole aivan älytön idea asuakin Roskildessa, jonka hotellit ovat paljon Kööpenhaminaa edullisemmat.

Hamletista tuttu Kronborgin linna

Hamlet-näytelmän tapahtumat sijoittuvat Kronborgin linnaan, joka on nykyisin Unescon maailmanperintökohde. Kuva: Dennis Jacobsen / Shutterstock

Kööpenhaminan lähellä on useita komeita linnoja. Näistä kiinnostavin on Kronborgin linna, Unescon maailmanperintökohde, joka vartioi Helsingörissä Juutinrauman kapeinta kohtaa.

Parhaiten Kronborgin linna tunnetaan Shakespearen Hamlet-näytelmän tapahtumapaikkana. Linna tosin rakennettiin 1420-luvulla muutama vuosisata Hamletin kuvaamien historiallisten tapahtumien jälkeen.

Ei siis liene ihme, että Hamletissakin todetaan: ”Jotain mätää Tanskanmaalla!”

Kööpenhaminasta matkustaa linnalle tunnissa niin autolla kuin junallakin.

Odense ja Egeskovin linna

Hans Christian Andersenin kotitalo löytyy värikkäältä kadulta Odensessa. Kuva: Gimas / Shutterstock

Kööpenhaminasta (tai Roskildesta) ehtii käydä päiväretkellä myös Odensessa, jossa on nähtävyytenä viehättävä vanhakaupunki ja satusetä Hans Christian Andersenin kotitalo. Junalla matka Kööpenhaminasta kestää puolitoista tuntia, Roskildesta vähän vähemmän.

Fynin saarella sijaitseva Odense on myös mukavasti matkan puolivälissä, jos suuntaa Kööpenhaminasta Legolandiin. Tällöin kannattaa harkita yöpymistäkin Odensessa – niin ehtii käydä myös vallihaudan ympäröimässä Egeskovin linnassa, jossa riittää ihailtavaa maailman hienoimmassa nukkekodissa ja puutarhalabyrinteissä.

Lue lisää Odense tai katso tarjoukset Odensen majoitukseen.

Jyllanti – Tanskan paras perhekohde

tanska matkailu Århus
Aarhus on viehättävä kaupunki. Aurinkoisella säällä joen rannassa kulkeva Åboulevard täyttyy ihmisistä. Kuva: Balipadma / Shutterstock

Odensesta saavutaankin sitten kapean salmen yli Jyllannin niemimaalle, jossa sijaitsee Legoland. Matkaa Odensesta on puolisentoista tuntia.

Jyllannissa on monta muutakin mukavaa kohdetta perheille. Jyllannissa voi lomailla rannoilla ja käydä monenlaisessa huvipuistossa – Tanskassa voi seikkailla jopa sademetsässä ja nähdä hämmästyttävän möhkäkalan!

Jyllannin keskus on Tanskan toiseksi suurin kaupunki, trendikäs ja eläväinen Aarhus, mukava paikka viettää päivä tai pari Tanskan-kierroksella. Perheille mukava nähtävyys on perinnekylä Gamle By.

Arhusista kolme varttia pohjoiseen on Randers Rengskov, sademetsä suuren kasvihuonekuplan sisällä. Nähtävänä on niin manaatteja, krokotiileja kuin apinoitakin. Kaikkiaan eläinlajeja asuu sademetsässä 200, vaarattomimmat vapaina.

Jyllannin toinen mielenkiintoinen kaupunki on reilun sadan tuhannen asukkaan Aalborg, jossa on säilynyt useita historiallisesti merkittäviä rakennuksia. Arkkitehtuurista kiinnostuneiden kannattaa käydä Sydneyn oopperatalon suunnitelleen arkkitehti Jørn Utzonin museossa, Utzon Centerissä.

Aalborgin vieressä on komea viikinkien hautapaikka Lindholm Høje.

Aivan Jyllannin pohjoisreunalla, Skagenin ja Lønstrupin rantakohteiden välissä, on Pohjoismaiden suurin meriakvaario, Nordsøen Oceanarium, jossa voi nähdä suuren ja hämmästyttävän möhkäkalan.

Kesällä Aarhusista – tai Legolandista – kannattaakin jatkaa matkaa Tanskan parhaille hiekkarannoille – laiskottelemaan tai surffaamaan.

Katso tarjoukset Billundin tai Aarhusin hotelleihin.

Ribe – Tanskan paras viikinkikohde

Jyllannin eteläosassa sijaitseva keskiaikainen Ribe on Tanskan vanhin kaupunki – ja yksi viehättävimmistä. Puuristikkotalot luovat tunnelmaa – keskustassa on satakunta 1600-luvulta säilynyttä taloa.

Ribe on myös Tanskan paras viikinkikohde. Kaupungissa on kaksikin viikingeistä kertovaa näyttelyä: mainiosti toteutettu Riben viikinkimuseo (Ribe Vikinger) sekä Riben ulkopuolella sijaitseva Viikinkikeskus (Ribe Vikinge Center).

Varsinkin Viikinkikeskus tekee viikinkien ajasta sananmukaisesti käsin kosketeltavaa; viikinkiasuisia näyttelijöitä on kymmenittäin.

Tanskan parhaat rannat

tanska rannat
Lønstrupin mahtavia maisemia. Kuva: Sten Dueland, Flickr CC

Tanskaan tuskin kannattaa matkustaa varta vasten rantalomalle, mutta Jyllannin komeissa rantakohteissa kannattaa kyllä vierailla osana Tanskan-matkaa, esimerkiksi käyntiä Legolandissa.

Tanskan kuluisin rantakohde on aivan maan pohjoiskärjessä sijaitseva Skagen, joka tunnetaan tuulen mukana liikkuvista dyyneistään ja tanskalaisia taiteilijoita innoittaneesta kauniista valostaan.

Skagenin ohella Jyllannin rannikolla on monta muutakin hienoa rantakohdetta. Lue lisää Tanskan parhaista rannoista.

Tanskan parhaat luontokohteet

Ilulissatin jäävuono on unescon maailmanperintökohde. Kuva: Henna-Mari Koski
Ilulissatin jäävuono on unescon maailmanperintökohde. Kuva: Henna-Mari Koski

Jyllannin dyyneiltä löytyy kaunista ja omintakeista luontoa, mutta Tanskan ikimuistoisimmat luontokohteet sijaitseva Tanskaan kuuluvilla Färsaarilla ja Grönlannissa.

Färsaaret on aktiivisen matkailijan unelmakohde: Färsaarilla kalastetaan merellä ja patikoidaan karun kauniissa vuoristomaisemissa. Myös ratsastusretket ovat suosittuja. Färsaarilla voi myös tutustua saarian aikoinaan asuttaneiden viikinkien kulttuuriin.

Maailman suurin saari Grönlanti on suurimmaksi osaksi jäätiköiden peitossa. Grönlantiin matkustetaan katsomaan mahtavia jäätiköitä ja tutustumaan inuit -alkuperäisasukkaiden kulttuuriin. Edullisin tapa tutustua Grönlantiin on matkustaa töihin saaren kalatehtaille.

Tanskan nähtävyydet kartalla

Tanskan nähtävyksien ja parhaiden matkakohteiden sijainnit näyttää Tanskan-kartta.

Automatka Tanskaan

Frederiksborgin linna sijaitsee Hillerødissa. Kuva: Arndale / Shutterstock

Tanska on mukava kohde automatkalle: etäisyydet ovat lyhyet ja tiet hyvässä kunnossa. Maisematkin ovat kohdallaan: saarelta toiselle kuljetaan yli komeiden siltojen, ja kauneimmat matkailureitit on merkitty päivänkakkaramerkeillä.

Tanskaan voi matkata Suomesta omalla autolla Ruotsin ja Saksan kautta; Helsingistä kulkevat lautat Saksan Travemündeen, josta ei ole pitkä matka Tanskaan.

Hyvä vaihtoehto on vuokrata auto Kööpenhaminasta.

Rentalcars.com vertailee kaikkia käytettävissä olevia autonvuokrauspalveluita niin, että löydät tarpeisiisi parhaiten sopivan vuokra-auton. Vertaa vuokra-autojen hintoja.

Edulliset lennot Kööpenhaminaan

Katso parhaat lentotarjoukset Kööpenhaminaan ja muualle Tanskaan.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi