Tanskan parhaat matkakohteet

Roskilde ei ole pelkkää rokkia – Roskilden katedraali on Unescon maailmanperintökohde. Kuva: Leonid Andronov / Shutterstock

Tanska on voileipien ja Legolandin luvattu maa. Kun kulinaristit matkustavat Kööpenhaminaan herkuttelemaan ja nauttimaan pienen suurkaupungin ihastuttavasti ilmapiiristä, miettivät perheet sitä, mikä on paras tapa matkustaa lasten kanssa Legolandiin.

Toki Tanskan-lomalla on muutakin koettavaa, kuten Roskilden viikinkilaivamuseo, Egeskovin upea linna ja satusetä Andersenin viehättävä kotikaupunki Odense. Jyllannissa matkailijaa odottavat Tanskan komeat dyynit ja hiekkarannat. Upeita luontoseikkailuja Tanskassa voi kokea sekä Färsaarilla että Grönlannissa. Matkakohteena Tanska onkin aikamoinen pikkujättiläinen, jossa on enemmän nähtävää ja koettavaa kuin alkuun uskoisikaan.

Parasta Tanskan-matkalla on yllättävänkin hienojen nähtävyyksien lisäksi paikallinen tunnelma. Kun suomalaiset arvostavat sisua, on tanskalaisille tärkeää hygge eli hyvä tunnelma. Pohjimmiltaan Tanska on hyväntuulen lomakohde.

Tanskan parhaat nähtävyydet

Hamlet-näytelmän tapahtumat sijoittuvat Kronborgin linnaan, joka on nykyisin Unescon maailmanperintökohde. Kuva: Dennis Jacobsen / Shutterstock

Tanskan maailmanluokan nähtävyydet löytyvät Kööpenhaminasta. Kööpenhaminan Tivoli on maailman toiseksi vanhin. Kööpenhaminen keskustan läpi kulkeva ostoskatu Ströget on puolestaan Euroopan pisin ja yksi vanhimmista. Huono-onninen Pieni merenneito on puolestaan maailman kuuluisimpia patsaita.

Maailmankuulu nähtävyys on myös kahdeksan kilometriä pitkä Oresundin silta, joka yhdistää Tanskan ja Ruotsin. Maailmanmaineeseen sillan nosti rakastettu tanskalaisruotsalainen tv-rikosdraamasarja Silta. Kööpenhaminasta on matkaa Oresundin sillalle vaivaiset kymmenkunta kilometriä. Sillan toisella puolen on Malmö, Ruotsin kolmanneksi suurin kaupunki. Sillan voi ylittää niin autolla kuin junallakin.

Kööpenhaminasta on helppo tehdä päiväretki myös Roskildeen, jonka Viikinkilaivamuseossa (Vikingeskibshallen) pääsee ihailemaan viittä hyvin säilynyttä viikinkilaivaa. Näkemisen arvoinen on Roskilden mahtava katedraali, johon on haudattu 38 Tanskan kuningasta.

Tanskassa on myös useita komeita linnoja. Kööpenhaminan lähellä sijaitsevista linnoista kiinnostavin on Kronborgin linna, Unescon maailmanperintökohde, joka vartioi Juutinrauman kapeinta kohtaa.

Parhaiten Kronborgin linna tunnetaan Shakespearen Hamlet-näytelmän tapahtumapaikkana. Linna tosin rakennettiin 1420-luvulla muutama vuosisata Hamletin kuvaamien historiallisten tapahtumien jälkeen. Ei siis liene ihme, että Hamletissakin todetaan: ”Jotain mätää Tanskanmaalla!” Kööpenhaminasta matkustaa linnalle tunnissa.

tanskan nähtävyydet
Frederiksborgin linna sijaitsee Hillerødissa. Kuva: Lovelypeace / Shutterstock

Kronborgin linnan lähellä on kaksi muutakin linnaa muistuttamassa Tanskan komeasta historiasta. Palatsimainen Frederiksborgin linna on Pohjoismaiden suurin renessanssilinna. Fredensborgin linna edustaa puolestaan barokkia ja toimii Tanskan kuningasperheen kevät- ja kesäasuntona.

Tanskan kiehtovin linna on kuitenkin Odensen lähellä sijaitseva, vallihaudan ympäröimä Egeskov, jossa riittää ihailtavaa maailman hienoimmassa nukkekodissa ja puutarhalabyrinteissä.

Viehättävä nähtävyys on myös pittoreski Odense, jossa sijaitsee lastenkirjailja Hans Christian Andersenin kotitalo.

Tanskan parhaat kohteet kaupunkilomalle

Kööpenhaminan Nyhavnin värikkäät talot ovat taatusti Tanskan kuvatuin kohde.
Kööpenhaminan Nyhavnin värikkäät talot ovat taatusti Tanskan kuvatuin kohde.

”Ei ole Kööpenhamina kuin ennen, mieltä kiehtova ja syntinen…” Junnu Vainion laulussa on perää. Synnin ja paheiden sijaan kaunis ja rento Kööpenhamina on ihana kohde lyhyelle kaupunkilomalle.

Kööpenhamina sopii täydellisesti viikonlopun matkalle: lento Helsingistä Kööpenhaminaan on lyhyt ja edullinen, ja Kööpenhaminan lentokentältä suhauttaa hetkessä keskustaan metrolla. Nähtävää on juuri sopivasti, muttei liikaa.

Lue lisää Kööpenhaminasta tai katso tarjoukset Kööpenhaminan hotelleihin.

tanska matkailu Århus
Aarhus on viehättävä kaupunki. Aurinkoisella säällä joen rannassa kulkeva Åboulevard täyttyy ihmisistä. Kuva: Balipadma / Shutterstock

Jos Kööpenhamina on jo tuttu, voi kaupunkilomalle suunnata myös Tanskan toiseksi suurimpaan kaupunkiin, eläväiseen ja trendikkääseen Aarhusiin (Århus).

Kesällä Aarhusista voi jatkaa matkaa Tanskan parhaille hiekkarannoille – laiskottelemaan tai surffaamaan.

Lue lisää Aarhusista tai katso tarjoukset Aarhusin hotelleihin.

Tanskan parhaat rannat

tanska rannat
Lønstrupin mahtavia maisemia. Kuva: Sten Dueland, Flickr CC

Tanskaan tuskin kannattaa matkustaa varta vasten rantalomalle, mutta Jyllannin komeissa rantakohteissa kannattaa kyllä vierailla osana Tanskan-matkaa, esimerkiksi käyntiä Legolandissa.

Tanskan kuluisin rantakohde on aivan maan pohjoiskärjessä sijaitseva Skagen, joka tunnetaan tuulen mukana liikkuvista dyyneistään ja tanskalaisia taiteilijoita innoittaneesta kauniista valostaan. Lue lisää Skagenista tai katso tarjoukset Skagenin hotelleihin.

Skagenin ohella Jyllannin rannikolla on monta muutakin hienoa rantakohdetta. Lue lisää Tanskan parhaista rannoista.

Tanskan matka lasten kanssa

Hans Christian Andersenin kotitalo löytyy värikkäältä kadulta Odensessa. Kuva: Gimas / Shutterstock

Sellaista suomalaista perhettä ei taida ollakaan, jossa ei haaveiltaisi matkasta Tanskan Legolandiin.

Tanskassa on monta muutakin upeaa, lapsille sopivaa nähtävyyttä, joissa kannattaa käydä Legolandin ohella. Satusetä H. C. Anderdsenin kotitaloon voi tutustua viihtyisässä Odensessa ja Aarhusissa kannattaa vierailla tunnelmallisessa perinnekylässä, Gamle Byssa.

Jyllannissa voi lomailla rannoilla ja käydä monenlaisessa huvipuistossa – Tanskassa voi seikkailla jopa sademetsässä!

Tanskan parhaat luontokohteet

Ilulissatin jäävuono on unescon maailmanperintökohde. Kuva: Henna-Mari Koski
Ilulissatin jäävuono on unescon maailmanperintökohde. Kuva: Henna-Mari Koski

Jyllannin dyyneiltä löytyy kaunista ja omintakeista luontoa, mutta Tanskan ikimuistoisimmat luontokohteet sijaitseva Tanskaan kuuluvilla Färsaarilla ja Grönlannissa.

Färsaaret on aktiivisen matkailijan unelmakohde: Färsaarilla kalastetaan merellä ja patikoidaan karun kauniissa vuoristomaisemissa. Myös ratsastusretket ovat suosittuja. Färsaarilla voi myös tutustua saarian aikoinaan asuttaneiden viikinkien kulttuuriin. Lue lisää Färsaarista.

Maailman suurin saari Grönlanti on suurimmaksi osaksi jäätiköiden peitossa. Grönlantiin matkustetaan katsomaan mahtavia jäätiköitä ja tutustumaan inuit -alkuperäisasukkaiden kulttuuriin. Edullisin tapa tutustua Grönlantiin on matkustaa töihin saaren kalatehtaille. Lue lisää Grönlannista.

Tanskan parhaat tapahtumat

Roskilden festivaalien tunnelmaa. Kuva: Kjeld Friis / Shutterstock

Tanskan paras tapahtuma on heinäkuun alussa vietettävät Roskilden rockfestarit, jotka kuuluvat Euroopan suurimpiin ja parhaisiin musiikkifestivaaleihin. Roskildessa pääsee kokemaan aitoa nykypäivän Woodstock-tunnelmaa.

Tanskan nähtävyydet kartalla

Tanskan nähtävyksien ja parhaiden matkakohteiden sijainnit näet Tanskan-kartassamme.

Automatka Tanskaan

Frederiksborgin linna sijaitsee Hillerødissa. Kuva: Arndale / Shutterstock

Tanska on mukava kohde automatkalle: etäisyydet ovat Tanskassa lyhyet ja tiet hyvässä kunnossa. Maisematkin ovat kohdallaan: saarelta toiselle kuljetaan yli komeiden siltojen, ja kauneimmat matkailureitit on merkitty päivänkakkaramerkeillä.

Tanskaan voi matkata Suomesta omalla autolla Ruotsin ja Saksan kautta; Helsingistä kulkevat lautat Saksan Travemündeen, josta ei ole pitkä matka Tanskaan.

SkyScanner vertailee kaikkia käytettävissä olevia autonvuokrauspalveluita niin, että löydät tarpeisiisi parhaiten sopivan vuokra-auton. Vertaa vuokra-autojen hintoja.

Edulliset lennot Kööpenhaminaan

Katso parhaat lentotarjoukset Kööpenhaminaan ja muualle Tanskaan.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi