Panama – kanavan ja paratiisisaarten maa

Panaman San Blas -saarilla.

Matkakohteena Panama on loistava: pieni ja täynnä elämyksiä. Lyhyelläkin Panaman-lomalla pääsee kokemaan modernin metropolin sykettä, Karibianmeren paratiisisaaria ja sademetsäluontoa.

Jo saapuminen Panamaan on elämys: kaukana merellä lentokoneen ikunnoista näkee ulapan täyttyvän tankkereista, jotka jonottavat Panaman kanavaan. Rahtialuksia riittää, ja riittää ja riittää…

Jonottaminen kannattaa: Panaman kanava on maailman paras oikotie. Atlantin ja Tyynenmeren yhdistävä kanava lyhentää matkaa Etelä-Amerikan ympäri 13 000 kilometrillä.

Todellisia kerran elämässä -elämyksiä Panamassa tarjoaa San Blasin saaristo, jonka pienillä paratiisisaarilla intiaanit elävät perinteidensä mukaan.

Panama City – täältä alkaa Panaman-matka

Panama vanha kaupunki
Panaman vanha kaupunki, Casco Viejo, on muuttunut slummista suosituksi nähtävyydeksi. Kuva: Angel Lopez / Unsplash

Panaman pääkaupunki Panama City on moderni, pilvenpiirtäjien metropoli, josta löytyy myös historian havinaa. Vanhakaupunki Casco Viejo on Unescon maailmanperintökohde. Aikoinaan hieman pahamaineisestakin Casco Viejosta on kehittynyt kaupungin trendikkäimpiä ja tunnelmallisimpia alueita.

Vanhassa kaupungissa riittää ravintoloita, mutta majoitusta on vielä vähän rajatummin. Casco Viejosta löytyy kuitenkin yksi koko kaupungin hauskimmista majapaikoista, melkeinpä ilkikurinen boutique-majatalo Tantalo Hotel. Hotellin kattobaari on suosittu illanviettopaikka.

Panaman pilvenpiirtäjäkeskustan ydintä on puolestaan Bella Vista / Obarrio, jossa sijaitsee suurin osa kaupungin hotelleista ja ostoskeskuksista. Panama Cityn ostosmahdollisuudet kuuluvatkin kansainvälisen muodin osalta Keski-Amerikan parhaisiin.

Jos aikaa on vähän, Panaman nähtävyyksiin voi tutustua myös Panama Citystä käsin. Päiväretkillä pääsee näkemään niin Panaman kanavan kuin San Blasin paratiisisaaristonkin.

Voit varata kätevästi netistä Panaman retket ja aktiviteetit.

Panaman kanava – Panaman paras nähtävyys

Panaman kanava alkaa heti pääkaupungin vierestä. Alkuperäinen kanava valmistui vuonna 1913. Aivan muutama vuosi sitten se sai rinnalleen uudemman kanavan, joka soveltuu entistä suurimmille laivoille.

Helpolla alkuperäinen kanava ei syntynyt. Rakentaminen vaati 22 000 työläisen hengen. Pääasiassa he kuolivat viidakoiden kuumetauteihin kuten malariaan. Uhreille on pystytetty muistomerkki Plaza de Francialle Panaman vanhaankaupunkiin.

Panaman uusi kanava syntyikin sitten paljon vaivattomammin kymmenessä vuodessa.

Panaman kanavaan voi tutustua Mirafloresin sululla aivan pääkaupungin vieressä. Museo kertoo kanavan rakentamisesta ja näköalapaikalta voi ihailla kanavan liikennettä.

Sisämaassa kanavan osana on suuri Gatun-järvi, jolle tehdään veneretkiä. Veneestä käsin voi bongata sekä suuria rahtialuksia että järven rantapuissa eläviä apinoita. Jälkimmäisistä äänekkäimpiä ovat mölyapinat – kerrankin on eläimellä nimi kohdillaan!

Kanavalle järjestetyillä retkillä voi tutustua myös historialliseen Panaman kanavan rautatiehen, joka valmistui jo puoli vuosisataa ennen varsinaista kanavaa.

San Blasin saaret – intiaanien paratiisisaaristo

San Blas Panama
San Blasin saaret ovat Panaman aarre. Kuva: Angel Silva / Unsplash

Panaman matkakohteista eksoottisimpia ja ikimuistoisimpia on San Blasin saaristo Karibianmerellä. Saariston 365 viidakkoisella saarella (saari vuoden jokaiselle päivälle), asuu Guna-intiaaneja hyvin perinteiseen tapaan metsästäen ja kalastaen.

Saaristolla on autonominen asema. Intiaanien kulttuuriin pääsee tutustumaan seikkailullisilla retkillä, joilla asutaan intiaanien vieraina näiden yksinkertaisissa majoissa. Turismin tulot menevät suoraan intiaaneille.

Perillä odottavat modernin maailman tuskin koskettamat paratiisisaaret, joilla meri on turkoosia, hiekka valkoista ja alkuperäinen kulttuuri kukoistaa.

San Blasin saaristoon tutustutaan Panama Citystä käsin. Pintaraapaisun saaristosta saa jo päiväretkellä, mutta jos aika riittää, kannattaa mennä useamman päivän retkelle. Retket voi varata etukäteen netistä.

Bocas del Toro – rantoja ja laiskiaisia

Panaman toinen kuuluisa rantakohde on Costa Rican rajan lähellä sijaitseva Bocas del Toro, joka koostuu useista viidakkoisista saarista. Osa saarista on suojeltu. Aallot ovat usein suuria, mutta myös suojaisia paratiisirantoja löytyy. Monet rannoista ovat kansallispuiston statuksen ansiosta autioita.

Meressä voi sukeltaa, snorklata ja ihailla delfiinejä. Laiskia voi bongata tekemällä retken niin sanotulle Laiskiaissaarelle – laiskiaisten bongaamisessa Bocas del Toro kilpaileekin tasaväkisesti Costa Rican Manuel Antonion kansallispuiston kanssa. Suosittu nähtävyys on myös Starfish Beach, jossa näkee meritähtiä.

Bocas del Toron vilkas reppureissaajaskene on keskittynyt pääsaarella Isla Colónilla sijaitsevaan Bocas Towniin, josta käydään retkillä rannoilla.

Rannoilla on rauhallisempaa – ja vähemmän ravintoloita sekä majoitusvaihtoehtoja. Jos haluaa asua Bocas Townin sijaan rannalla, vaikkapa mukavassa Bluff Beach Retreatissa, kannattaa majoitus varata hyvissä ajoin.

Parasta Bocas del Torossa on retkeily – ihan vain rantalomaa varten tänne tuskin kannattaa tulla, varsinkin kun seutu on todella sateista, ympäri vuoden. Jo sateisuuden takia kannattaa paikan päällä viettää ainakin muutama päivä ihan siltä varalta, että kaatosade saattaa syödä yhden matkapäivän.

Panama Citystä on matkaa Bocas del Toroon 600 kilometriä. Matka taittuukin kätevimmin lentäen. Kannattaa huomioida, että koneet ovat pienet, ja lentotavarat rajoitettu 14 kiloon per henkilö (minkä ylittämisestä lisämaksu).

Matkaa voi jatkaa venekyydin ja bussin yhdistelmällä Boqueteen, Panaman seikkailuturismin keskukseen.

Katso tarjoukset Bocas Townin majoitukseen.

Boquete – Panaman seikkailuturismin keskus

maailman kaunein lintu
Panamassa ja muualla Keski-Amerikan viidakoissa elävää mayaketsaalia pidetään maailman kauneimpana lintuna. Kuva: Zdenek Machacek / Unsplash

Panaman seikkailuturismin keskus on Boquete, joka sijaitsee tulivuori Volcán Barún kupeessa 1200 metrin korkeudessa miellyttävässä ilmastossa.

Boquetessa voi laskea koskia, kieppua viidakon latvuston kaapeliradoilla ja kavuta tulivuoren huipulle. Alueen viidakoissa voi myös koettaa bongata mayaketsaalin, maailman kauneimman linnun.

Katso tarjoukset Boquetan majoitukseen.

Panamahatut

Nimestään huolimatta siirtomaa-aikaa henkiviä panamahattuja ei tehdä Panamassa vaan Ecuadorissa.

Panaman sää ja ilmasto

Sadekausi ajoittuu Panamassa huhtikuun puolivälistä joulukuun puoliväliin, mutta ei estä matkustamista. Sade tulee pääasiassa kuuroina, jotka ovat nopeasti ohi. Vilkkainta ja kalleinta aikaa matkustaa ovat joulun ja pääsiäisen turistisesongit.

Matka Panamaan

Panamaan voi lentää välilaskulla niin Euroopasta kuin Yhdysvalloistakin. Tällä hetkellä Panamaan ei tietääksemme tehdä pakettimatkoja Suomesta.

Panaman sisällä liikkuu kätevimmin lentämällä. Seikkailullinen vaihtoehto ovat bussit – tiet varsinkin syrjäseuduilla ovat usein huonossa kunnossa.

Katso lentotarjoukset Panamaan.

Panaman vinkit ja kokemukset

Kerro omia kokemuksiasi Panamasta ja auta vinkeilläsi lukijoitamme suunnittelemaan täydellinen Panaman-loma.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!