Ruanda-matkaopas

ruanda
Ruanda modernisoituu vauhdilla mutta maassa riittää myös perinteistä kulttuuria.

Gorilloja ja kansanmurhan historiaa – Ruandan matkailuvaltit ovat ääripäistä. Varakkaiden seikkailuturistien lisäksi Ruandaan matkustaa paljon vapaaehtoistyöntekijöitä, jotka haluavat auttaa kansanmurhan runtelemaa maata. Perillä odottaakin sitten varsin yllättävä todellisuus: kurjuuden sijaan Ruandassa, Afrikan Singaporessa, pistää silmiin siisteys ja järjestäytyneisyys.

Ruanda on toipunut 1994 kansanmurhasta hämmentävän nopeasti, ja lyhyessä ajassa maa on monella mittarilla noussut Itä-Afrikan kehittyneimmäksi. Maan lapsikuolleisuus on pudonnut dramaattisesti ja koulutustaso on vahvassa nousussa. Pääkaupunki Kigali pyrkii profiloitumaan nopeilla internetyhteyksillä ja luomalla edellytyksiä yrittäyydelle.

Tämä kaikki toki demokratian kustannuksella, mutta hommat toimivat. Vähän niin kuin Singaporessa.

Maan keskiosat ovat tiheästi asuttuja, mutta vuoristoisissa sademetsissä on upeita kansallispuistoja. Ruanda on sumuisten vuorten gorillojen maa.

Yksi Ruandan suurimmista – ja vähemmän tunnetuista – vetonauloista on myös mahdollisuus tehdä varsin vaivaton rajanylitys maata pitkin Kongoon, lähelle upeaa Virungan kansallispuistoa, jossa gorilloita voi käydä katsomassa paljon Ruandaa huomattavasti edullisemmin. Päälle tulee maailman suurin laavajärvi. Ja tietysti se fiilis, että on käynyt Kongossa (!).

Kigali – Ruandan mukava pääkaupunki

Ruandan matka alkaa yleensä Kigalista, Ruandan pienestä ja ystävällisestä pääkaupungista, jonne on varsin hyvät lentoyhteydet. Pääkaupunki sijaitsee aika lailla keskellä maata.

Muualta Itä-Afrikasta saapuvaa vierailijaa ihmetyttää ensimmäiseksi se, miten siistiä Kigalissa on. Tiet ovat hyvässä kunnossa, kuljettajat noudattavat (pääasiassa) liikennesääntöjä ja katuvalot kattavat valtaosan keskustasta. Ne ovat myös päällä ja toimintakunnossa.

Paikalliseen taiteeseen pääsee tutustumaan Inema Arts Centerissä. Keskuksen yhteydessä on kiva kahvila, josta saa sekä kahvia että hyviä, turvallisia salaatteja. Lisää taidetta näkee Inemasta kävelymatkan päässä sijaitsevassa Ivuka Arts Studiossa.

Katso tarjoukset Kigalin hotelleihin.

Ruandan kansanmurhan museo

Kigalin nähtävyyksistä yksi on ylitse muiden. Kigali Genocide Memorial on yksi parhaista museoista, joita Itä-Afrikasta löytyy. Hienosti tehty, koskettava museo tuo kansanmurhan kauheudet iholle. Kannattaa vakavasti harkita, ottaako lapsia mukaan museoon.

Elokuvasta tuttu Hotel des Mille Collines

Lähes kaikki Kigaliin matkustavat käyvät myös ainakin kääntymässä Hotel des Mille Collines -hotellissa, joka on tuttu elokuvasta Hotel Rwanda. Hotellin uima-altaan allasbaarissa voi gin & tonic -lasin ääressä miettiä, kuinka pitkälle Ruandassa on kansanmurhan vuosista edetty.

Presidential Palace Museum

Kolmas kiinnostava tutustumiskohde on lentokentän reunalta löytyvä Presidential Palace Museum. Palatsimuseo on alueelle tyypillisempi kuin erinomaisesti järjestetty kansanmurhan museo: kylttejä tai selittäviä tekstejä palatsimuseossa on hyvin rajallisesti.

Kierrokselle mukaan lähtevät oppaat osaavat kuitenkin kertoa rakennusten yksityiskohdista hauskoja tarinoita, josta saa monella tapaa James Bond -tyyppisen vaikutelman. Oppaan kanssa kierretäänkin lukuisten salaovien ja piilotettujen huoneiden kautta.

Tarinan mukaan päämakuuhuoneeseen nousevat rappuset ovat soittaneet eri korkeudella olevia ääniä sen mukaan, miten korkealla rappusissa on kävelty, jotta presidenttipari pystyy varautumaan ja pakenemaan salamurhaajien lähestyessä.

Museon takapihalla on paikalle pudonnut lentokone, jonka turmassa lennolla mukana ollut presidentti kuoli.

Volcanoes National Park ja Ruandan vuorigorillat

ruanda
Ruandan vuorigorillat teki kuuluisaksi elokuva Sumuisten vuorten gorillat.

Vuorigorillat ovat Ruandan tärkein vetonaula, ja suurin osa luontoturismista on kehittynyt vuoristogorillojen ympärille. Gorilloja näkee Volcanoes National Parkissa, jonne on Kigalista matkaa kolmisen tuntia.

Ruandan gorillat teki erityisen tunnetuiksi tutkija Dian Fossey, ja hänen elämästään kertova elokuva Sumuisten vuorten gorillat.

Vuonna 2017 tunnin gorillavierailun hinta kuitenkin tuplattiin Ruandassa 1500 Yhdysvaltain dollariin, mistä syystä kannattaakin vakavista harkita vuoristogorillavierailun tekemistä Ugandan puolelle, jossa lupa maksaa 600 dollaria. Vaikka Uganda onkin Ruandaa muuten kehittymättömämpi maa, on infrastruktuuri vuoristogorillojen vierailujen osalta Ugandassakin kunnossa.

Ruandan pääkaupungista Kigalista on vain kuuden tunnin matka ugandalaiseen Bwindi Impenetrable National Parkiin gorilloja ihailemaan (Ugandan puolelta Kampalasta samaan puistoon on 10 tunnin ajomatka).

Ruandaan viisumia hakiessa (hoituu elektronisesti) voi valita Itä-Afrikan viisumin, jolla pääsee matkustamaan myös Ugandan ja Kenian alueilla ja palaamaan takaisin Ruandaan.

Nyungwen kansallispuiston simpanssit

Ruandan toinen hieno kansallispuisto on Kigalista muutaman tunnin lounaaseen sijaitseva Park Nationale de Nyungwe, jossa voi trekata simpansseja jäljillä. Simpanssien lisäksi sademetsässä asuu toistakymmentä muuta apinalajia ja lukematon määrä lintuja.

Simpanssien perässä vaeltaminen on yleensä gorillaretkiäkin haastavampaa, ja ne näkee yleensä puissa kauempaa toisin kuin maassa viihtyvät gorillat.

Akageran kansallispuiston safarit

Ruandassa pääsee myös perinteisemmälle afrikkalaiselle safarille maan lounaisosissa sijaitsevassa Park Nationale L’Akagerassa. Itä-Afrikan mittapuulla kansallispuisto on varsin vaatimaton eläinten määrässä, varsinkin Tansanian ja Kenian luonnonpuistoihin verrattuna, mutta vastapainona vierailijoitakin on paljon vähemmän. Viime vuosina Akageraan on siirretty sarvikuonoja ja leijonia. Puistossa elää myös leopardeja, norsuja ja kafferipuheveleita eli koko Afrikan Big Five on edustettuna.

Lake Kivu – jättiläislepakoiden järvi

Lake Kivu on kaunis järvi, jonka ihailuun hyviä kohteita ovat sekä Gisneyi että Kibuye. Järven rannalla on hiekkarantoja, ja ainakin tarinan mukaan Ruandan puolella järvi on bilharziasta vapaa (toisin kuin Kongossa). Paikalliset näyttävätkin uivan järvessä ahkeraan.

Suosituin järvenrantakohteista on Gisenyi, jossa on kiva ranta ja hieman enemmän menoa kuin Kibuyessa. Gisenyi sijaitsee kävelymatkan päässä Kongon rajalta – ja melkein heti rajan takana on Kongon hieno Virungan kansallispuisto.

Kibuye on itsessään vaatimaton pieni kylä, jonka vetonauloja ovat muutama tyylikäs hotelli sekä Kivun järven mielenkiintoisen saari. Jättiläislepakoiden saarelle on helppo järjestää venematka lennosta järven rannalta. Jo saarta lähestyttäessä kymmenien tuhansien jättiläislepakoiden (hedelmälepakko, fox bat) määrä käy ilmeiseksi saarta kiertävän tumman massa perusteella. Rantautumisen jälkeen mäelle ei tarvitse kiivetä kuin 20 minuuttia, ja suuria lepakoita pääsee tarkastelemaan metrien etäisyydeltä.

Kyseessä on muuten sama lepakkolaji, josta ebola on levinnyt ihmisiin ruoan kautta. Kannattanee siis jättää ainakin lepakkoburgeri nauttimatta.

Ruandan kansanmurhan muistomerkkejä ympäri maata

Kigalin ulkopuolelta löytyy myös monia päivämatkan arvoisia kohteita ja saattaa olla järkevää varata useampikin päivä muiden kohteiden kiertämiseen. Kaikkialta Ruandasta löytyy kansanmurhan muistomerkkejä. Ne ovat usein kirkkoja, kouluja tai urheilukenttiä, joilla raakuudet 1994 tapahtuivat.

Useimmat muistomerkeistä ovat hyvin yksinkertaisia. Monelta paikkakunnalta löytyy myös pienehköjä ”museoita”, joissa opas osaa kertoa tarkemmin alueen tapahtumista. Lyhyt vierailu joihinkin näistä kohteista kannatta järjestää, sillä ne kuvaavat hyvin kansamurhan mittakaavaa ja antavan paikallisemman ymmärryksen siitä, mitä 1994 tapahtui.

Ruandan vinkit – Kigalin ravintolat

Ravintolatarjonta Kigalissa on kiitettävä. Sole Luna on italialainen ravintola, josta aukeavat hyvät näkymät yli laaksojen. Pitsat ja pastat ovat laadukkaat ja kahvi erinomaista. Hyvää ruandalaista ja Itä-Afrikkalasita ruokaa (joka yleensä on varsin mautonta eikä ensimmäisen kokeilukerran jälkeen innosta toiselle yritykselle) kannattaa käydä maistelemassa Chez Landossa, josta on hyvä jatkaa drinkeille Remeran alueelle, Kigalin yöelämän keskukseen. Vaikkei Remera kovin suuri olekaan, löytyy alueelta hyvä määrä ravintoloita ja yökerhoja, joista osassa pääsee nauttimaan elävästä musiikista.

Ravintola Bamboo Rooftop sijaitsee hotellin yläkerrassa ja tarjoaa keskinkertaista kiinalaista ruokaa, mutta näkymät yli öisen Kigalin ovat erinomaiset. Vierailun arvoinen on myös ravintola New Cactus niin lounas kuin päivällisaikaan. Remeran lisäksi yöaikaan löytyy menoa Kimihururan alueelta, jolla on myös kohtalainen ravintolatarjonta.

Onko Ruandaan turvallista matkustaa?

Ruanda on itäisen Afrikan turvallisin ja toimivin maa. Matkustaminen omatoimisesti Ruandassa on turvallista ja tuntuukin helpolta, varsinkin jos kyseessä ei ole ensimmäinen omatoimimatka teollisuusmaiden ulkopuolelle.

Jopa Ruandan maantiet ovat varsin turvalliset, ja Ruandan maanteillä vallitsevia 60 km/h -nopeusrajoituksia noudatetaan varsin hyvin. Ruandassa voikin hyvin matkustaa myös paikallisbussilla, joiden onnettomuudet ovat paljon vaikkapa Ugandaa harvinaisempia.

Ruandan viisumi

Ruandan viisumin saa elektronisesti. Vaihtoehtona on ottaa Itä-Afrikan viisumi (EAC), jolla pääsee käymään myös Ugandassa ja Keniassa (Kongosta palatessa kannattaa huomioida, ettei viisumi kelpaa, vaan pitää olla esittää varsinainen Ruandan viisumi).

Matka Ruandaan

Ruandaan matkustetaan lähes aina pääkaupunki Kigalin kautta, jonne on varsin hyvät yhteydet. Suoria lentoja on esimerkiksi Amsterdamista ja Istanbulista. RwandaAirilla on Afrikan mittapuulla hyvät mantereen sisäiset yhteydet – Länsi-Afrikkaankin on hyvin lentoja.

Maata pitkin rajan voi ylittää myös esimerkiksi Ugandasta.

Katso lentotarjoukset Ruandaan.

Ruandan kokemuksia

Tämän Ruanda-oppaan on kirjoittanut maassa neljään otteeseen vieraillut Visa Tuominen. ”Ruandassa minut yllätti erityisesti se, miten siistiä, toimivaa ja turvallista maassa on. Itä-Afrikassa asuessa vierailu Kigalissa tuntuu siltä kuin olisi lomalla Euroopassa.”

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

2 KOMMENTIT

  1. Hei, kiitos oppaasta! Onko tosiaan niin, että ruandasta ugandaan pääsee maateitse eli raja on auki? Jostain luin, että raja olisi ollut suljettu pitkään.
    Entä tiedätkö paljon gorillatrekkaus maksaa abt Kongon puolella? Maksaako simpanssitrekit Ruandassa kuinka paljon?
    Kiitos jo etukäteen! Sofia

    • Näyttää tosiaan siltä, että Ugandan ja Ruandan maarajat ovat olleet ainakin osin suljettuja vuoden 2019 aikana maiden välisten kiistojen takia. Kongon gorillaretkien ja Ruandan simpanssiretkien ajankohtaisista hinnoista meillä ei ole tietoa. Keski-Afrikka-oppaidemme kirjoittaja Visa Tuominen asui alueella muutama vuosi sitten.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi