Gambia-matkaopas

gambia rannat
Gambia tunnetaan rannoistaan ja rantapojistaan eli bumstereista. Kuva: Mike Rosenberg, Flickr

Lomakohteena Gambia jakaa tunteita. Matkailijoiden kokemukset Gambiasta vaihtelevat laidasta laitaan: Kun yhtä ahdistaa rantapoikien jatkuva huomio, toinen tykkää gambialaisten seurallisuudesta. Kun yhden mielestä Gambian rannat ovat parhaimmillaankin keskinkertaisia, toinen näkee ne pitkinä ja kauniina.

Kun yksi valittaa Gambian luontoseikkailujen vaatimattomuutta, toiselle Gambia on unelmakohde lintujen bongaamiseen. Ja kun joku suuntaa Gambiaan seksilomalle, toinen vie sinne perheensä edulliselle aurinkomatkalle.

Matkakohteena Gambia on tätä kaikkea. Kysymys siitä, onko Gambia itselle oikea lomakohde, riippuu pitkälti lähtökohdista ja siitä, mihin kokemusta peilaa. Afrikassa jo paljon matkailleelle Gambialla on vähän uutta tarjottavaa, Afrikan ensikertalaiselle Gambia on puolestaan helppo ensikosketus eksoottiseen mantereeseen.

Rantojensa ja nähtävyyksiensä osalta maailmassa on monta hienompaakin matkakohdetta, mutta jos etsii edullista ja aurinkovarmaa lomakohdetta – ja tykkää olla lomallaan seurallinen – niin Gambia ei ole lainkaan hullumpi vaihtoehto.

Rantojen ohella Gambian-lomalla riittää ihasteltavaa paikallisessa kulttuurissa. Rummut soivat ja elämä on letkeän rentoa ja värikästä. Myös luontoelämyksiä on tarjolla – todellinen seikkailija voi tehdä retken syvälle sisämaahan simpansseja etsimään.

Maantieteellisesti Gambia on varsin erikoinen maa: Gambia tunkeutuu rannikolta syvälle Senegaliin kapeana, 50 kilometrin kaistaleena, joka seurailee Gambiajokea 500 kilometrin matkalla. Pinta-alaltaan vajaan kahden miljoonan asukkaan Gambia on Manner-Afrikan pienin. Ja pieneltä Gambia myös tuntuu: suurin osa Gambian nähtävyyksistä on aivan rantakohteiden vieressä.

Matkailun Gambiassa tekee helpoksi sekin, että maan virallinen kieli on englanti.

Gambian rannat

Pohjimmiltaan Gambia on rantakohde. Palmujen reunustamat hiekkarannat ovat leveitä ja komeita, mutta paratiisimaisen kauniita ne eivät ole. Ja siihen on hyvä syy: mereen laskeva Gambiajoki. Täällä on turha odottaa pulahtavansa kovin turkoosiin ja kirkkaaseen mereen.

Gambian rannat ovat Atlantin valtameren jylhiä rantoja, joilla vuorovesivaihtelut ovat suuria. Laskuvedellä ranta voi vetäytyä kauas. Auringonlaskut ovat komeita: maisema värjäytyy kultaan.

Gambian rantahotellit ovat pääosin hyvää tasoa, joskaan eivät varsinaista luksusta. Palvelu on yleensä todella ystävällistä.

Katso tarjoukset Gambian hotelleihin.

Cape Point – Gambian levein ranta

Lähinnä Gambiajoen suistoa on Cape Point, niin leveä ranta, että sillä mahtuu pelaamaan mainiosti vaikka jalkapalloa. Hotelleja on rannalla kolme, joista viihtyisimpiä on Ocean Bay Hotel.

Heti rannan ja hotellien takaa alkaa kaupunkiasutus. Täällä ollaan hieman eristyksissä muilta ranta-alueilta.

Kotu Beach – Gambian kaunein ranta

Cape Pointin ja Kololin välissä sijaitseva Kotu Beach, joka on Gambian rannoista kauneimpia. Kaupustelijoita ja rantapoikia voi tosin olla riesaksikin asti. Jos kaipaa rauhaa, kannattaa mennä rantaveteen – hännystelijät eivät halua kastella lenkkareitaan!

Hitaasti syvenevä Kotu sopii hyvin perheille – mutta syvemmälle ei kannata lähteä uimaan, sillä alueella on kovia virtauksia.

Kun kävelee rantaa pitkin etelään pienen niemen ympäri, vaihtaa ranta nimeään Palma Rima Beachiksi. Täällä sijaitsee erinomainen, komean uima-altaan African Princess Hotel.

Katso tarjoukset Kotu Beachin hotelleihin.

Kololi (Senegambia Beach) – Gambian vilkkain ranta

Vilkkainta aluetta on Kololi, joka tunnetaan myös nimellä Senegambia Beach. Rannan takana kulkeva Senegambia Road on Gambian yöelämän keskus. Baarien ja ruokapaikkojen lisäksi täältä löytyvät käsityömarkkinat.

Mutta vilskettä pääsee helposti pakoon: Kololin alue päättyy Bijilon kansallispuistoon, jonka edustalla riittää loputtomasti koskematonta rantaviivaa.

Kololin parhaita hotelleja on keskeisellä paikalla sijaitseva Kairaba Hotel.

Bijilo Beach – rauhallinen, tyylikkäiden hotellien ranta

Bijilon kansallispuiston jälkeen on vuorossa rauhaisa Bijilo Beach, jossa on muutama, Gambian viihtyisimpiin kuuluva hotelli.

Tänne voi vaikka kävellä koko matkan Kololi Beachilta.

Sanyang Beach (Paradise Beach) – Gambian rennoin ranta

Gambian rannikon eteläosassa sijaitseva Sanyang Beach on aivan omassa rauhassaan ja erillään muista rannoista. Pääkaupunkiin on reilun 30 kilometrin matka. Täällä on todella maalaismaista ja rauhallista – rantaa ei turhaan tunneta lempinimellä Paradise Beach.

Sunnuntai-iltapäivisin ranta hieman vilkastuu, kun Sanyang Beachilla järjestetään perinteisiä gambialaisia rantapainiotteluita. Kannattaa käydä katsomassa muiltakin rannoilta!

Yksinkertaisissa mutta mukavissa majataloissa kuten Bees Mouth on rentoa reppureissuhenkeä.

Gambian nähtävyydet

gambia
Krokotiileja pidetään Gambiassa pyhinä. Kuva: red hand records, Flickr

Varsinaisia maailmanluokan nähtävyyksiä Gambiassa ei ole, mutta lomalle riittää Gambiassa riittävästi tekemistä rannalla löhöilyn lisäksi.

Banjul – Gambian pieni pääkaupunki

gambia pixabay
Banjul on Gambian pieni ja sympaattinen pääkaupunki.

Gambiajoen suistossa sijaitseva pääkaupunki Banjul on yllättävän pieni ja sympaattinen kaupunki. Ihasteltavana on kolonialismin ajan arkkitehtuuria, kaunis moskeija ja tunnelmallinen markkina-alue, Albert Market. Banjul sijaitsee vajaan parinkymmenen kilometrin päässä rannoilta.

Serekunda – Gambian suurin kaupunki

Gambia serekunda pixabay
Serekundassa liittää vilinää.

Serekunda on maan suurin kaupunki, vilkas basaaripaikka, hyvä paikka tutustua paikalliseen elämänmenoon. Matalaksi rakennettu kaupunki levittäytyy laajalle alueelle Cape Pointin takaa aina Bijilo Beachille asti.

Kachikally Crocodile Pool – Gambian erikoisin nähtävyys

Gambian nähtävyyksistä erikoisin on Kachikally Crocodile Pool, pyhänä pidetty lähde, jonka alueella asuu lähemmäs sata niilinkrokotiilia. Krokotiilien lomassa voi kävellä – ja niitä voi jopa kosketella, jos uskaltaa.

Gambialaiset pitävät krokotiileja pyhinä eläiminä ja hedelmällisyyden symboleina, joilta naiset saapuvat rukoilemaan lapsia. Kachikally sijaitsee Bakaussa aivan Cape Pointin ranta-alueen vieressä.

Gambian kansallispuistot

Gambia on pieni maa ja rantakohteiden ympäristö tiiviisti asuttu. Kovin suureellisia eläinkohtaamisia ei rantakohteiden läheltä kannata odottaa, mutta muutama sympaattinen kansallispuisto löytyy.

Aivan Kololi Beachin vieressä on pieni Bijilo National Park, jonka luontopolulla näkee apinoita ja liskoja.

Hieman kauempana, lähellä lentokenttää, on Abukon luonnonpuisto, pieni ja mukava suojelualue, jonka luontopoluilla voi bongata suuria niilinkrokotiileja, käärmeitä ja yli 250 lintulajia.

Lintujen bongaamiseen Gambia onkin Afrikan parhaita ja helpoimpia. Kaikkiaan Gambiassa on bongattu 560 lajia – melkein saman verran kuin Senegalissa, joka on yli 20 kertaa suurempi. Lajirikkautta selittää osin Gambian sijainti Gambiajoen ympärillä ja lintujen muuttoreitillä Euroopasta Afrikkaan.

Parhaita paikkoja lintujen bongaamiseen on Tanji Bird Reserve. Lintubongarien suosima paikka on myös Mandina River Lodge, joka sijaitsee Gambiajoen sivujoella lähellä lentokenttää.

Hurjempia eläintunnelmia pääsee kokemaan, jos osallistuu veneretkelle Sambiajoen suistolle, jossa voi nähdä suuria virtahepolaumoja.

Fathalan luonnonpuisto – retki Senegalin puolelle

Gambian rantakohteista järjestetään myös päiväretkiä Senegalin puolelle Fathalan luonnonpuistoon. Eläinrikkaudeltaan Fathala on kaukana Afrikan upeimmista safarikohteista, mutta ihan mukava vierailun kohde.

Fathalassa näkee yleensä antilooppeja, seeproja, kirahveja ja usein myös sarvikuonon.

Seikkaile pitkin Gambiajokea

Gambiajoki pixabay
Gambian parhaat seikkailut odottavat syvällä Gambiajoen varrella.

Jos haluaa tosissaan seikkailla Gambiassa, voi lähteä Gambiajokea ylävirtaan syvälle sisämaahan kohti Jajangburehia eli entistä Georgetownia, vanhaa kolonialismin ajan keskusta.

Matkan varrelle osuu River Gambia National Park, jossa voi veneretkillä bongata simpansseja niiden luonnollisessa elinympäristössä. Simpanssit metsästettiin sukupuuttoon Gambiasta 1900-luvun alussa, mutta kansallispuistossa toimii Chimpanzee Rehabilitation Project, jossa vangittuja ihmisapinoita palautetaan luontoon.

Kansallispuistoa kutsutaan myös Paviaanisaareksi, jokisaarilla asuvien paviaanien mukaan.

Omatoiminen seikkaileminen Gambiajokea pitkin on haastavaa, sillä jokilaivat kulkevat epäsäännöllisesti, mutta muutaman päivän retken Jajangburehiin ja River Gambian kansallispuistoon voi järjestää paikallisten matkatoimistojen avulla.

Bumsterit – Gambian rantapojat

Ei siitä pääse mihinkään – Gambiasta tunnetaan parhaiten rantapojat eli bumsterit. Ja heidän maineensa on ansaittu: he ovat innokkaita ja tuppaavat seuraan puoliväkisinkin kauppaamaan juomia, hedelmiä, matkamuistoja, retkiä ja hierontaa. Toisaalta he ovat myös ystävällisiä ja harmittomia. Ja jos heidän seuransa ei kiinnosta, kyllä he jättävät matkalaisen rauhaan loman alkupäivien jälkeen. Muista olla paikallisia kohtaan ystävällinen, vaikka seura ei kiinnostaisikaan: matkalla ollaan kuitenkin heidän vierainaan.

Ja monien mielestä Gambian ikimuistoisin elämys ovat juuri paikalliset ihmiset. Gambian rannikkoa ei suotta kutsuta lempinimellä Smiling Coast of Africa, Afrikan hymyilevä rannikko.

Seksiturismi Gambiassa

Gambian matkailun kääntöpuoli on seksiturismi. Gambia tunnetaan etenkin naisten harjoittamasta seksiturismista (tosin totuuden nimissä on sanottava, että kyllä miehiäkin käy Gambiassa seksilomalla). Rantapoikiin tutustutaan, ehkä vähän ihastutaankin, ja yksi asia johtaa toiseen. Joskus pojille maksetaan suoraan, joskus maksu hoituu lahjojen muodossa. Ja välillä on niinkin, ettei maksua tapahdu laisinkaan.

Seksiturismi herättää tietysti heti kysymyksen hiv:stä. Afrikan mittapuulla Gambian hiv-tilanne ei ole kovinkaan paha: CIA World Factbookin mukaan 1,7 prosentilla gambialaisista aikuisista on hiv. Esimerkiksi thaimaalaisilla sama luku on 1,1% – toisaalta jo sillä prosentilla iso osa uusista suomalaisista hiv-tartunnoista tulee juuri Thaimaasta. Ole siis varovainen!

Naisten seksiturismia on toki monessa muussakin maassa. Aiheesta olemme kirjoittaneet enemmän sivullamme, joka kertoo Kenian Lamu-saaresta.

Juomaraha Gambiassa

Gambia on köyhä maa, jossa palkat ovat pieniä. Turistien jättämät juomarahat tulevat Gambiassa tarpeeseen. Ravintoloissa ja takseissa ainakin turistien on tapana jättää kymmenisen prosenttia hinnasta tippiä. Juomarahoja osaavat odottaa myös oppaat ja hotellin työntekijät.

Liikkuminen Gambiassa

Liikkumiseen kätevimpiä ovat taksit. Kalliimpia ovat vihreät turistitaksit ja edullisempia paikalliset keltaiset taksit. Vihreiden taksien hinnat ovat periaatteessa kiinteät, mutta hinta kannattaa silti tarkistaa etukäteen kuskilta.

Paikallisliikenteen virkaa hoitavat edulliset tanka-tanka-bussit, joilla voi matkustaa myös Senegalin puolelle.

Päiväreissuille voi myös vuokrata auton kuskilla.

Onko Gambiassa turvallista matkustaa?

Matkakohteena Gambia on varsin turvallinen. Matkailijoihin suhtaudutaan ystävällisesti. Rikollisuus on Gambiassa vähäistä.

Vuoden 2016 loppuun asti Gambiaa hallitsi diktaattorin rautaisin ottein 22 vuoden ajan presidentti Yahya Jammeh. Hänen jälkeensä presidentiksi nousi vaaleilla valittu oppositiopoliitikko Adama Barrow, joka on luvannut palauttaa Gambian demokratiaksi.

Rokotukset Gambiaan

Gambian matkalle suositellaan sekä hepatiitti- että keltakuumerokotusta ja malarian estolääkitystä.

Gambian sää ja ilmasto

Parasta aikaa matkustaa Gambiaan kestää marraskuusta toukokuulle, jolloin Gambian sää on kuivimmillaan ja ilma viileimmillään. Kuuma ja kostea sadekausi kestää kesäkuusta marraskuulle.

Lintujen bongaamiseen parhaana aikana pidetään Gambiassa joulu–helmikuuta.

Aikaero Gambiaan

Gambian ja Suomen välillä on kahden tunnin aikaero.

Valuutta ja hintataso Gambiassa

Gambian valuutta on Dalasi (GMD). Eurot voi vaihtaa paikan päällä rahanvaihtopisteissä. Pankkiautomaatteja on jonkin verran mutta niiden toimintaan ei kannata liiaksi luottaa – myös nostorajat tapaavat olla pieniä.

Miten Gambiassa tulee pukeutua?

Gambia on muslimimaa. Bikinit ovat Gambiassa tuttu näky rantakohteissa, mutta niiden ulkopuolella on suotavaa välttää liian paljastavaa pukeutumista.

Matka Gambiaan

Gambiaan matkustetaan lähes aina pakettimatkalle, joita myyvät TUI ja Tjäreborg. Reittilentoja Euroopasta on vain Brysselin kautta.

Katso lentotarjoukset Gambiaan.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

2 KOMMENTIT

 1. Kiitos tuosta varsin monipuolisesta kirjoituksesta Gambiasta. Olen itse lähdössä ke 15.7. sinne ja tietysti aika myöhäisessä vaiheessa tilailin ja aloin kyselemään rokotteista. Sain sellaisen tiedon terveyskeskuksestamme, että ennen Gambiaan saapumista keltakuumerokotteen tulisi olla ollut pistettynä min. 10 pv ennen maahan saapumista. Tästä tulee kuulemma näyttää todistus, ja kun tämä aika nyt ei aivan kohdallani täyty, niin saattaa olla este maahan saapumiselle. Olen tietysti jo matkan maksanut, eikä sitä voi peruuttaa. Tässä kirjoituksessa puhutaan vain suosituksesta, mikä tietysti helpottaisi tilannetta vaikka aion joka tapauksessa rokotukset huomenna ottaa. Olisin kovin kiitollinen pikaisesta vastauksesta.

  T: Markku Eskola

  • En voi ottaa kantaa Gambian viranomaissääntöihin, jote tässä vain mutu-tuntumaa:

   Gambiaan, kuten moneen muuhunkin Afrikan maahan, kannattaa olla keltakuumerokotus. Monessa maassa rokotuskortti tarkastetaan jo ennen passintarkastusta. Usein (keltainen kansainvälinen) rokotuskortti vain vilkaistaan, eikä sitä syynätä kovin tarkasti tai ollenkaan.

   Rokotussuoja alkaa tehota vasta jokin aika varsinaisen rokotusajan jälkeen – ehkä siksi sinulle on mainittu tuo 10 päivän ajanjakso?

   Summa summarum: veikkaan (mutta en voi luvata), että jos/kun sinulla on näyttää todistus keltakuumerokotuksesta, niin maahan pääseminen ei jää kiinni ainakaan siitä. Tsemppiä!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi