10 x Suomen parhaat lyhyet päivävaellukset

Patvinsuon kansallispuistossa kuljetaan pitkospuilla.Kuva: Ville Palonen

Kotimaan kansallispuistoista ja retkeilyalueilta löytyy lukemattomia hienoja luontopolkuja ja vaellusreittejä. Tällä sivulla esitellään kymmenen upeaa päiväretken kohteeksi sopivaa patikointireittiä, joiden kesto on parista tunnista muutamaan tuntiin.

Tämän sivun vaelluspolut sopivat kenelle tahansa normaalikuntoiselle ulkoilijalle. Reittien kiertämiseen ei tarvita kalliita vaellusvarusteita – eikä edes kummoisia suunnistustaitoja, sillä polut on merkitty maastoon selkeästi.

Pakkaa päiväreppuun sään mukaiset taukovaatteet ja kunnolliset eväät. Monen reitin varrella on polttopuilla varustettu laavu tai grillikatos, johon on mukava pysähtyä paistamaan makkarat ja juomaan kahvit.

Kännykän (topografinen) karttasovellus tai paperikartta kannattaa olla mukana aina luonnossa liikkuessa.

Teksti Ville Palonen

Saanan polku, Kilpisjärvi

Näkymä Saana-tunturin laelta. Kuva: Good Mechanic / Shutterstock

Saanan huippu kohoaa 1029 metrin korkeuteen merenpinnasta ja 556 metriä Kilpisjärven pinnan yläpuolelle. Huipulta avautuva maisema on mykistävän komea.

Saana-tunturin vaelluspolku alkaa Kilpisjärven retkeilykeskukselta. Saanan huipulle on matkaa vaivaiset neljä kilometriä – tosin jyrkkää polkua pitkin. Jyrkimmässä kohdassa olleet 700 askelman pituiset puuportaat purettiin vuonna 2017. Uudet portaat on tarkoitus rakentaa vuoden 2018 kesällä.

Paluumatkalla voi koukata Saanajärven päivätuvan kautta, jolloin koko retken pituudeksi tulee 12 kilometriä.

”Kilpisjärven mahtava Saana, tunturi tuimien tuulien”. Muista laulun sanat, ja pakkaa mukaan kunnollinen taukotakki – puuttomilla tuntureilla sää voi vaihtua todella nopeasti.

Katso tarjoukset Kilpisjärven majoitukseen.

Kiilopään huiputus, Saariselkä

Kiilopää. Kuva: Terhi Tuovinen / Lapin Materiaalipankki

Urho Kekkosen kansallispuistossa kohoava 546 metrin korkuinen Kiilopää on erittäin suosittu luontokohde. Tunturi on helposti saavutettavissa: Saariselältä matkaa on 15 kilometriä ja nelostien risteyksestä Kakslauttasesta vain viisi kilometriä Suomen Ladun retkeilykeskukseen, jonka pihasta polku alkaa.

Kiilopään huipulle noustaan kahden kilometrin mittaista porrastettua polkua pitkin. Nousuun menee vajaa tunti: korkeuseroa on noin 200 metriä, rappusia kokonaiset 860 kappaletta! Jos ei halua palata alas samaa reittiä, voi kiertää kuuden kilometrin mittaisen Kiirunanpolun, joka on rengasreitti.

Talvella Kiilopäälle voi kiivetä lumikenkien avulla – mutta unohtumattomin aika nähdä UKK-puiston upeat maisemat on tietenkin kesän yötön yö.

Lue lisää Urho Kekkosen kansallispuistosta tai katso tarjoukset Saariselän hotelleihin.

Lue lisää: Saariselkä – hiihtolatuja ja vaelluspolkuja

Pieni Karhunkierros, Kuusamo

Oulangan kansallispuiston maisemat kuuluvat Suomen huikeimpiin. Kuva: Michael Matti.

Tiesitkö, että supersuositusta Karhunkierroksesta on olemassa lyhyt versio? Oulangan kansallispuistossa kiertävä Pieni Karhunkierros on vain 12 kilometriä pitkä päivävaellusreitti.

Rengasreitin varrella nähdään monta varsinaisen Karhukierroksen kohokohtaa. Niistä ikimuistoisin on Jyrävä, Kitkajoessa hurjasti kuohuva 9-metrinen vesiputous, jonka kumean jyrinän voi erottaa jo pitkän matkan päähän.

Pieni Karhunkierros on selkeä ja hyväkulkuinen reitti, jonka varrella on nuotiopaikkoja puuvajoineen sekä kokonaiset kolme riippusiltaa.

Pienen Karhunkierroksen lähtöpisteeseen on Kuusamosta 45 kilometriä ja Rukalta 22 kilometriä.

Katso tarjoukset Rukan hotelleihin.

Julma-Ölkky, Hossa

Julma-Ölkyn kanjonijärvellä voi patikoida tai meloa. Kuva: Ville Palonen

Kymmenen kilometrin mittainen Ölökyn Ähkäsy kiertää Hossan kansallispuistossa sijaitsevan Julma-Ölkyn kanjonijärven. Kallioinen ja kivikkoinen maasto on paikoin jopa vaativaa – järven kiertämiseen kannattaa varata aikaa useampi tunti. Maisema rantakallioiden laelta on upea.

Julma-Ölkyn puolivälissä on Ölkynperän laavu sekä vuonna 2017 rakennettu riippusilta, jonka kautta oikaisemalla kierretään vain puolet järvestä (5 km). Julma-Ölkkyyn voi tutustua myös vuokraamalla kanootin.

Samalta parkkipaikalta käsin voi tehdä kävelyretken 3,5 kilometrin päässä odottavan Värikallion kalliomaalauksia katsomaan. Hossaan on Kuusamosta 75 kilometrin ajomatka. Tasokasta majoitusta tarjoaa Hossan Lomakeskus.

Huippujen kierros, Koli

Ukko-Kolin huipulta on upea näkymä. Kuva: Ville Palonen

Pohjois-Karjalan ylpeyden, Kolin, harjanteella kulkeva 1,4 kilometrin mittainen Huippujen kierros vie Suomen komeimpaan kansallismaisemaan. Näkymä Ukko-Kolin huipulta yli Pielisen inspiroi aikoinaan Sibeliusta ja muita suomalaistaiteilijoita.

Huippujen kierros alkaa Luontokeskus Ukon ja Break Sokos Kolin yläpihalta, josta portaat ja jyrkkä polku vievät kymmenessä minuutissa Ukko-Kolin 347 metriä korkealle huipulle. Reitti kulkee Paha-Kolin ja Akka-Kolin huippujen kautta. Aikaa kannattaa varata ainakin pari tuntia, jotta ehtii nauttia kansallismaisemasta täysin rinnoin.

Patikoinnin lisäksi kannattaa vierailla luontokeskus Ukossa sekä hotellin Koli Relax Spa -maisemakylpylässä.

Lue lisää Kolista.

Patvinsuo, Lieksa

Patvinsuon kansallispuistossa kuljetaan pitkospuilla.Kuva: Ville Palonen

Aapasoiden hallitsema Patvinsuon kansallispuisto sijaitsee Kolin itäpuolella, Lieksan ja Ilomantsin puolivälissä. Patvinsuon patikointireiteistä kiinnostavin on reilun kolmen kilometrin mittainen Lakkapolku, joka kulkee pitkospuita pitkin upean Surkansuon halki. Avaran maiseman keskellä tuntee olevansa kuin toisella planeetalla. Rengasreitin kiertää tunnissa tai puolessatoista.

Toinen Patvinsuon suositeltavista reiteistä, 15 kilometrin mittainen Suomunkierto, on nimensä mukaisesti Suomunjärven kiertävä rengasreitti. Matkan varrelle mahtuu kauniita hiekkarantoja sekä evästaukoon sopivia nuotiopaikkoja.

Lue lisää Pohjois-Karjalasta.

Ketunlenkki, Repovesi

Repovesi
Repoveden kansalispuisto on loistava paikka päivävaellukselle Etelä-Suomessa. Kuva: Ville Palonen

Repoveden kansallispuisto on oikea helmi: pienestä koostaan huolimatta paikka on erämaisen kaunis, ja toisaalta ulkoilijoita varten tehdyt rakenteet ovat ensiluokkaisia. Esimerkiksi Lapinsalmen tulentekopaikalta löytyy grillikatos, ruokailukatos, nuotiopaikkoja, kuivakäymälöitä ja telttailualue.

Ketunlenkki on viiden kilometrin mittainen rengasreitti, joka sopii loistavasti koko perheen retkikohteeksi. Ketunlenkin kohokohtia ovat (makkaranpaiston lisäksi) Lapinsalmen riippusillan ylitys, käsivoimin toimiva Ketunlossi, sekä Katajavuorelta avautuva erämainen maisema.

Kouvolan pohjoispuolella sijaitsevalle Repovedelle on Helsingistä parin tunnin ajomatka (175 km).

Päivitys: Lapinsalmen riippusilta hajosi 1.7.2018. Toistaiseksi salmen yli on järjestetty venekyyti.

Lue lisää Repoveden kansallispuistosta.

Kotajärven polku, Pyhä-Häkki

Pyhä-Häkin ikimetsässä voi halata lähes 500-vuotiasta. Vuonna 1518 kasvunsa aloittanut Vanha Iso Puu kuoli vuonna 2004. Kuva. Antti Helin

Saarijärvellä sijaitsevan Pyhä-Häkin kansallispuiston vetonaula on jyhkeä mäntymetsä, jossa puiden keski-ikä on huikeat 250 vuotta. Puistossa pääsee halaamaan 500-vuotiasta puuta: tunnetuin ikipetäjä, nykyään kelottunut Vanha Iso Puu, aloitti kasvunsa vuonna 1518. Lähellä kasvava Uusi Iso Puu on sekin syntynyt jo vuonna 1641.

Puuvanhukset näkee 6,5 kilometrin mittaisella Kotajärven kierroksella (jonka varrella on laavu) tai osittain samaa reittiä kulkevalla tasan puolet lyhyemmällä Mastomäen kierroksella. Aarniometsän lisäksi reiteillä kuljetaan parin sadan metrin pätkä pitkospuita pitkin komean suon laidassa.

Pyhä-Häkin kansallispuisto sijaitsee 85 kilometriä Jyväskylän pohjoispuolella. E75-tieltä Konginkankaalta on puolen tunnin ajomatka.

Helvetinkolu, Helvetinjärvi

Parhaat päälle ja Instagram mielessä kohti Helvetinjärven Helvetinkolua. Kuva: Alex Mazurov, Visit Tampere

Helvetinkolu on erikoinen kalliomuodostuma. Kapean ja syvän rotkon pohjalla seistessä ymmärtää, miltä näyttää kun maa repeää kirjaimellisesti kahtia.

Helvetinkolu on Tampereen pohjoispuolella sijaitsevan Helvetinjärven kansallispuiston tunnus ja tunnetuin maamerkki. Helvetistä itään – luontopolku on neljän kilometrin mittainen rengasreitti, jonka varrella näkee Helvetinkolun lisäksi puronvarsimetsiä, märkiä nevoja ja valoista mäntymetsää.

Helvetinkolulta aukeaa helvetin hieno näkymä Iso Helvetinjärvelle, jonka rannassa on tulentekopaikka ja päivätupa.

Haukankierros, Nuuksio

Kanootilla Nuuksiossa. Kuva: Outdoors Finland, CC

Haukankierros on Nuuksion kansallispuiston legendaarisin reitti. Maasto ja maisemat on monipuoliset: välillä kiivetään juurakkoista rinnettä, sitten kävellään mäntykankaalla kallion laella. Vaelluskenkiä ei kuitenkaan tarvita, vaan (kuivalla kelillä) maastolenkkareillä pärjää mainiosti.

Matkaa kertyy mittariin nelisen kilometriä, mutta aikaa kannattaa varata ainakin kaksi tuntia. Reitillä kun on jyrkkiä nousuja – ja asiaan kuuluu perusteellinen evästauko Mustalammen rannalla, erikoisia kelluvia turvelauttoja ihmetellen.

Nuuksioon pääsee Espoon keskuksesta puolessa tunnissa bussilla 245. Matkalla kannattaa vierailla myös luontokeskus Haltiassa.

Lue myös: Suomen parhaat vaellusreitit

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi