Repoveden kansallispuisto – pieni pala erämaata Etelä-Suomessa

Repovesi_Palonen_02
Repoveden kansallispuisto on pieni, mutta erämainen. Kuva: Ville Palonen

Repoveden kansallispuisto on synkkiä kuusimetsiä, kirkasvetisiä järviä ja jylhiä kallioita. Vaikka Kouvolan pohjoispuolella sijaitseva Repovesi on pienimpiä Suomen kansallispuistoista, ovat elämykset sitäkin suurempia. Repovesi sopii loistavasti päiväretken tai lyhyen yhden yön vaelluksen kohteeksi.

Repoveden nähtävyyksiä ovat Mustalamminvuoren näkötorni, Olhavanvuoren kiipeilykalliot, käsikäyttöinen Kettulossi sekä Lapinsalmen 55 metriä pitkä silta, joka ylittää alla olevan Kapiaveden 12 metrin korkeudessa. Lapinsalmen vanha riippusilta hajosi heinäkuussa 2018, ja uusi teräsrakenteinen pylonisilta avattiin marraskuussa 2019.

Upeiden maisemiensa lisäksi Repovesi tunnetaan helposta saavutettavuudestaan. Kansallispuistoon ajaa autolla Helsingistä vain pari tuntia, ja julkisilla liikkuvakin pääsee 40 kilometrin matkan Kouvolasta bussilla.

Repoveden kansallispuistossa noudatetaan jokamiehenoikeuksia. Metsässä saa liikkua vapaasti myös merkittyjen polkujen ulkopuolella (paitsi puiston itäosassa olevalla Pahkajärven ampuma-alueella, joka on Puolustusvoimien harjoitusaluetta), poimia marjoja ja sieniä, sekä kalastaa (kunhan valtion kalakortti eli Kalastonhoitomaksu on maksettu). Nuotion saa sytyttää vain merkityille tulipaikoille, mutta niitä on monta.

Ketunlenkki ja Lapinsalmen riippusilta

Repovesi
Repoveden kansallispuisto on loistava paikka päivävaellukselle Etelä-Suomessa. Kuva: Ville Palonen

Repoveden suosituin päiväreitti on viiden kilometrin mittainen Ketunlenkki, rengasreitti, joka alkaa Lapinsalmen parkkipaikalta. Ketunlenkki sopii loistavasti koko perheen retkikohteeksi. Kohokohtia ovat (makkaranpaiston lisäksi) Lapinsalmen riippusillan ylitys, käsivoimin toimiva Ketunlossi, sekä Katajavuorelta avautuva erämainen maisema.

Vaativampaan makuun on 26 kilometrin mittainen Kaakkurin Kierros.

Jos Repovesi onkin suosittu päiväretkien kohde, me aiomme viettää yhden yön telttaillen ja tutkia puiston luontoa kaikessa rauhassa.

Retkemme ei voisi alkaa paremmin. Juuri kun ylitämme vaimoni kanssa Lapinsalmen riippusiltaa, aurinko pilkistää pilvien takaa. Pysähdymme kymmenen metriä korkean sillan puoliväliin ja nautimme kevätauringon säteistä.

Yhtäkkiä järveltä kaikuu aavemainen huuto. Se on pienillä ja syrjäisillä järvillä pesivä kaakkuri, joka toivottaa meidät tervetulleeksi Repovedelle.

Kuutinkanava ja Repoveden loistavat palvelut

Repovesi_Palonen_03
Olhavan patikointipolut ovat pääosin hyväkuntoisia ja selkeästi merkittyjä. Kuva: Ville Palonen

Patikoimme metsäpolkua tunnin verran, kunnes saavumme Kuutinkanavalle. Se on yksi kansallispuiston monista taukopaikoista. Suurimman osan varusteisiin kuuluu laavu tai kota, tulipaikka ja polttopuuliiteri, kuivakäymälä sekä puiset pöydät ja penkit.

Repoveden palvelut ovat muutenkin suorastaan ensiluokkaiset: selkeästi merkityt reitit vaihtelevat lyhyistä koko perheen poluista vaativampiin vaellusreitteihin.

Huoltotiet sopivat hyvin pyöräilyyn, ja Repoveden kapeat järvet ovat hauska melontakohde (kanootteja voi vuokrata aivan puiston liepeiltä). Repoveden maisemiin pääsee jopa vesibussilla. Eräjormien mielestä puisto ei olekaan villiä luontoa.

Niin tai näin, mieli lepää. Syömme Kuutinkanavalla pikaisen lounaan ja vaellamme sitten syvemmälle puistoon pelkkien päiväreppujen kanssa.

Mustalamminvuoren näkötorni

Repovesi_Palonen_05
Mustalamminvuoren näkötornista avautuu huikea maisema. Kuva: Ville Palonen

Polku vie meidät sammaloituneen metsän halki ja jyrkkää mäkeä ylös. Sen päällä seisoo Mustalamminvuoren näkötorni.

Portaat kiivettyämme saamme ihastella ympärillä avautuvaa maisemaa: syvän sinisiä järviä, joita ympäröivät jyrkät kalliot ja sankat mäntymetsät.

Täältä käsin näkee melkein koko puiston!

Olhavanvuori – Suomen kuulusin kalliokiipeilykohde

Repovesi_Palonen_07
Olhava on Suomen kuuluisin kalliokiipeilykohde. Kuva: Ville Palonen

Lyhyen kävelymatkan päässä on Olhavanvuori, Suomen kuuluisin kalliokiipeilykohde. Saavumme paikalle juuri sopivasti katselemaan, kuinka kaksi hurjapäätä taiteilee ylös pystysuoraa kallioseinää.

Iltapäivän aurinko lämmittää, kaakkuri huutaa pienen lammen vastarannalla, ja makkarat kypsyvät nuotiossa. Evästauon jälkeen suuntaamme takaisin Kuutinkanavalle telttaa pystyttämään.

Teltan saisi pystyttää yöksi tai kahdeksi minne tahansa, mutta koska muita retkeilijöitä ei ole mailla eikä halmeilla näin aikaisin keväällä, päätämme leiriytyä taukopaikan pihaan. Avotulen tekeminen kun on sallittua vain merkityillä paikoilla – ja mikäpä kruunaisi hienon ulkoilupäivän paremmin kuin leirinuotiolla valmistettu illallinen?

Retkeily Repoveden kansallispuistossa

repovesi
Repovedellä voi yöpyä telttaillen tai varauskodassa. Kuva: Ville Palonen

Repovesi sopii retkeilyyn kaikkina vuodenaikoina. Vilkkain kuukausi on heinäkuu.

Telttailla voi periaatteessa missä tahansa, mutta teltan pystyttäminen aivan taukopaikan pihaan ei ole suotavaa. Luksusta kaipaaville vierailijoille on tarjolla muutama varauskota.

Avotulen saa tehdä vain merkityille tulipaikoille (joilta löytyy mottikaupalla valmista polttopuuta). Retkikeittimellä saa tietysti kokkailla missä lystää.

Juomavettä löytyy muutamasta kaivosta, jotka on varustettu käsipumpulla. Kuumana päivänä pullon voi täyttää myös pienistä puroista. Kansallispuistossa noudatetaan roskatonta retkeilyä: kanna siis kaikki roskasi pois puistosta.

Majoitus Repoveden lähellä

Jos haluaa majoittua Repoveden lähellä, ikimuistoinen majapaikka on päheä Woikoski Feeling – Kirjokiven Kartano. Matkaa Lapinlahden pysäköintipaikalta ei ole kuin muutama kilometri. Wanhan ajan tyyliin sisustetussa kartanossa on rantasauna ja erinomainen aamiainen. Hiukan kauempana, Jaalassa, olevassa Aurantolassa on kaunis, puinen päärakennus ja mökkejä saaressa.

Lue lisää:

Suomen parhaat lyhyet päivävaellukset

Suomen parhaat kansallispuistot

Scandinavian Outdoor -verkkokaupasta löytyy laaja valikoima reppuja, otsalamppuja, ulkoiluvaatteita ja muita tarpeellisia retkeilyvarusteita.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös vuokra-auton. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi