Repoveden kansallispuisto – pieni pala erämaata Etelä-Suomessa

Repovesi
Repoveden kansallispuisto on loistava paikka päivävaellukselle Etelä-Suomessa. Kuva: Ville Palonen

Repoveden kansallispuistosta löytyy synkkiä kuusimetsiä, kirkasvetisiä järviä ja jylhiä kallioita. Kouvolan pohjoispuolella sijaitseva Repovesi on pienimpiä Suomen kansallispuistoista ja sopii loistavasti päiväretkelle tai lyhyelle yhden yön vaellukselle. Matka pääkaupunkiseudulta Repovedelle kestää autolla vain pari tuntia.

Retki ei voisi alkaa paremmin: juuri, kun ylitämme vaimoni kanssa Lapinsalmen riippusiltaa, aurinko pilkistää pilvien takaa. Pysähdymme kymmenen metriä korkean sillan puoliväliin ja nautimme kevätauringon säteistä.

Yhtäkkiä järveltä kaikuu aavemainen huuto. Se on pienillä ja syrjäisillä järvillä pesivä kaakkuri, joka toivottaa meidät tervetulleeksi Repovedelle.

Repovedellä on loistavat palvelut

Repovesi_Palonen_03
Olhavan patikointipolut ovat pääosin hyväkuntoisia ja selkeästi merkittyjä. Kuva: Ville Palonen

Repovesi, eräs Suomen pienimmistä kansallispuistoista, tunnetaan helposta saavutettavuudestaan. Mäntyharjun ja Kouvolan kuntien alueella sijaitsevaan puistoon ajaa autolla Helsingistä vain pari tuntia, ja julkisilla liikkuva pääsee 40 kilometrin matkan Kouvolasta bussilla.

Repovesi on suosittu päiväretkikohde, mutta me aiomme viettää yhden yön telttaillen ja tutkia puiston luontoa kaikessa rauhassa.

Patikoimme metsäpolkua tunnin verran, kunnes saavumme Kuutinkanavalle. Se on yksi kansallispuiston monista taukopaikoista. Suurimman osan varusteisiin kuuluu laavu tai kota, tulipaikka ja polttopuuliiteri, kuivakäymälä sekä puiset pöydät ja penkit.

Repoveden palvelut ovat muutenkin suorastaan ensiluokkaiset: selkeästi merkityt reitit vaihtelevat lyhyistä koko perheen poluista vaativampiin vaellusreitteihin, joista pisin on 26 kilometrin mittainen Kaakkurin Kierros. Huoltotiet sopivat hyvin pyöräilyyn, ja Repoveden kapeat järvet ovat hauska melontakohde (kanootteja voi vuokrata aivan puiston liepeiltä). Repoveden maisemiin pääsee jopa vesibussilla. Eräjormien mielestä puisto ei olekaan villiä luontoa.

Niin tai näin, mieli lepää sillä näköpiirissä ei ole ristin sielua. Syömme Kuutinkanavalla pikaisen lounaan ja vaellamme sitten syvemmälle puistoon pelkkien päiväreppujen kanssa.

Päiväretki Olhavanvuorelle

Repovesi_Palonen_05
Mustalamminvuoren näkötornista avautuu huikea maisema. Kuva: Ville Palonen

Polku vie meidät sammaloituneen metsän halki ja jyrkkää mäkeä ylös. Sen päällä seisoo Mustalamminvuoren näkötorni. Portaat kiivettyämme saamme ihastella ympärillä avautuvaa maisemaa: syvän sinisiä järviä, joita ympäröivät jyrkät kalliot ja sankat mäntymetsät.

Lyhyen kävelymatkan päässä on Olhavanvuori, Suomen kuuluisin kalliokiipeilykohde. Saavumme paikalle juuri sopivasti katselemaan, kuinka kaksi hurjapäätä taiteilee ylös pystysuoraa kallioseinää.

Repovesi_Palonen_07
Olhava on Suomen kuuluisin kalliokiipeilykohde. Kuva: Ville Palonen

Iltapäivän aurinko lämmittää, kaakkuri huutaa pienen lammen vastarannalla, ja makkarat kypsyvät nuotiossa. Evästauon jälkeen suuntaamme takaisin Kuutinkanavalle telttaa pystyttämään.

Repoveden kansallispuistossa noudatetaan jokamiehenoikeuksia. Metsässä saa liikkua vapaasti myös merkittyjen polkujen ulkopuolella (paitsi puiston itäosassa olevalla Pahkajärven ampuma-alueella, joka on Puolustusvoimien harjoitusaluetta), poimia marjoja ja sieniä, sekä kalastaa (kunhan valtion kalakortti eli Kalastonhoitomaksu on maksettu).

Teltan saisi pystyttää yöksi tai kahdeksi minne tahansa, mutta koska muita retkeilijöitä ei ole mailla eikä halmeilla näin aikaisn keväällä, päätämme leiriytyä taukopaikan pihaan. Avotulen tekeminen kun on sallittua vain merkityillä paikoilla – ja mikäpä kruunaisi hienon ulkoilupäivän paremmin kuin leirinuotiolla valmistettu illallinen?

Repovesi_Palonen_02
Repoveden kansallispuisto on pieni, mutta erämainen. Kuva: Ville Palonen

Retkeily Repoveden kansallispuistossa

Repovesi sopii retkeilyyn kaikkina vuodenaikoina. Vilkkain kuukausi on heinäkuu.

Repoveden nähtävyyksiä ovat Mustalamminvuoren näkötorni (josta käsin näkee melkein koko puiston), Olhavanvuoren kiipeilykalliot, käsikäyttöinen Kettulossi sekä Lapinsalmen 55 metriä pitkä silta, joka ylittää alla olevan Kapiaveden 12 metrin korkeudessa. Lapinsalmen vanha riippusilta hajosi heinäkuussa 2018, ja uusi teräsrakenteinen pylonisilta avattiin marraskuussa 2019.

Telttailla voi periaatteessa missä tahansa, mutta teltan pystyttäminen aivan taukopaikan pihaan ei ole suotavaa. Luksusta kaipaaville vierailijoille on tarjolla muutama varauskota.

repovesi
Repovedellä voi yöpyä telttaillen tai varauskodassa. Kuva: Ville Palonen

Avotulen saa tehdä vain merkityille tulipaikoille (joilta löytyy mottikaupalla valmista polttopuuta). Retkikeittimellä saa tietysti kokkailla missä lystää.

Juomavettä löytyy muutamasta kaivosta. Kuumana päivänä pullon voi täyttää myös pienistä puroista. Kansallispuistossa noudatetaan roskatonta retkeilyä: kanna siis kaikki roskasi pois puistosta.

Lue lisää: Suomen parhaat lyhyet päivävaellukset

Scandinavian Outdoor -verkkokaupasta löytyy laaja valikoima reppuja, otsalamppuja, ulkoiluvaatteita ja muita tarpeellisia retkeilyvarusteita.

12 x Suomen parhaat kansallispuistot

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös vuokra-auton. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi