Suomi – kotimaan parhaat matkakohteet

Kuvankaunis Punkaharju on Suomen vanhimpia matkailunähtävyyksiä. Kuva: Ville Palonen

Kotimaa oli pitkään suomalaisten pahasti aliarvioima matkakohde – moni suuntasi vuosi toisensa jälkeen kaukomaille, vaikka monet kotimaan matkailun parhaista nähtävyyksistä ja elämyksistä olivat vielä kokematta.

Tilanne muuttui kertaheitolla koronapandemian myötä vuonna 2020, kun ulkomaille matkustaminen loppui kuin seinään. Kotimaanmatkailu nousi uuteen arvoonsa, ja hyvä niin, sillä Suomi on täynnä mielenkiintoista ja erikoista koettavaa.

Tosin jo ensimmäisen koronakesän jälkeen alkoi kuulua valituksia, että Suomi on nyt nähty, mitä seuraavaksi? Älkää viitsikö! Jos on käynyt Kolilla, Kuusamossa ja kiertänyt Saariston rengastien, se on vasta alkua.

Suomessa on paljon muutakin koettavaa. Tarjolla on niin paljon elämyksiä, etteivät ne aivan helpolla lopu. Kierrettävää riittää jo yksin Suomen parhaissa hotelleissa. Tai Suomen parhaissa kylpylöissä. Tai Suomen parhaissa kansallispuistoissa.

Lisäksi Suomessa on komeita linnoja ja kauniita puutalokaupunkeja enemmän kuin moni arvaakaan.

Lupaamme teille, että Suomessa riittää nähtävää ja koettavaa pitkäksi aikaa. Sen todistaa jo tämä Kerran elämässä -sivuston Suomi-matkaopas, johon on koottu Suomen parhaat matkakohteet. Oppaan tekeminen alkoi jo kauan ennen tätä uutta kotimaanmatkailun kultakautta, ja siitä on kasvanut taatusti laajin ja kattavin kotimaan matkaopas.

Täältä löydät vinkit sekä Suomen tunnetuimpiin että tuntemattomiin kohteisiin, erikoisia nähtävyyksiä unohtamatta. Eli hyvää matkaa Suomen upeimpiin matkakohteisiin!

Entistä hauskemmaksi kotimaanmatkailun tekee vuonna 2022 julkaistu teos Kerran elämässä Suomi – 321 kohdetta kotimaassa. Olemme koonneet yksien kansien väliin, helposti silmäiltävään muotoon, Suomen upeimmat, kiehtovimmat ja erikoisimmat nähtävyydet. Voit ostaa kirjan Adlibris-kirjakaupasta tai Suomalaisesta kirjakaupasta.

Suomen parhaat nähtävyydet

Turun linna
Turun linna on Suomen paras linna, kiitos verrattoman historiansa ja upean museonsa. Kuva: Kert / Shutterstock

Jos Suomesta pitäisi valita yksi nähtävyys ylitse muiden, Suomen parhaan nähtävyyden pokaalin nappaisi Turun linna. Linna on täynnä mielenkiintoista historiaa, joka esitellään hauskasti ja oivaltavasti linnan museossa.

Suomessa on toki monta muutakin hienoa nähtävyyttä. On upeita kirkkoja ja tunnelmallisia majakoita. On kartanoita kummituksineen ja muinaismuistoja, jotka vievät matkalle Suomen esihistoriaan.

Suomalaiseen sieluun voi sukeltaa ihailemalla Suomen kauneimpia maisemia, joiden varaan on rakennettu suomalainen kansallistunne. Suomen parhaissa museoissa voi ihailla Suomen taiteen kultakauden huikeimpia saavutuksia ja päästä lähelle maamme merkkihenkiöiden elämää.

Nähtävyydestä käyvät myös Suomen parhaat saunat – missäpä muualla suomalaisuus pääsisikään vapaammaksi kuin alasti saunassa maailman murheet pois hikoillen?

Lue lisää: Suomen parhaat nähtävyydet

Suomen parhaat luontokohteet

Suomussalmi karhut
Karhuja voi katsella Martinselkosen Eräkeskuksessa Suomussalmella. Kuva: Ville Palonen

Suomen ikimuistoisimman luontoelämyksen kokee, kun matkustaa Itä-Suomeen katsomaan karhuja, susia ja ahmoja. Valitettavan harva suomalainen tuntuu tosin edes tietävän, miten hienoja eläinkohtaamisia Suomessa voi kokea.

Suurpetoja pääsee katselemaan piilokojusta käsin Suomussalmella ja Kuhmossa noin sadalla eurolla, ja saimaannorppasafari Linnansaaren kansallispuistossa on vieläkin edullisempi elämys.

Korvatunturi ruska
Ruskan loistoa Korvatunturin maisemissa Urho Kekkosen kansallispuistossa. Kuva: Ville Palonen

Upeita luontoelämyksiä tarjoavat myös Suomen parhaat vaelluskohteet, joista kaikkein kuuluisin – ja yksi vilkkaimmista – on Oulangan kansallispuistossa Kuusamossa kulkeva Karhunkierros. Toinen suosittu ja perinteikäs vaellusreitti on Hetta-Pallas.

Todella eeppisiä elämyksiä – ja yksinäisyyttä – tarjoavat Lapin erämaat kuten valtavan Urho Kekkosen kansallispuiston takamailla sijaitseva Itäkaira.

Eteläisestä Suomesta löytyy puolestaan hienoja kohteita lyhyille päivävaelluksille. Maisemiltaan hienoin Etelä-Suomen kansallispuisto on Kouvolan kupeessa sijaitseva Repoveden kansallispuisto.

Luonnosta voi nauttia myös vauhdikkaasti. Suomen parhaat koskenlaskupaikat ovat Ruka Kuusamossa ja Ruunaa Pohjois-Karjalassa.

Lue lisää: Suomen parhaat kansallispuistot

Kotimaan parhaat kohteet kaupunkilomalle

Helsinki Kauppatori Tuomiokirkko
Helsingin tuomiokirkko ja Kauppatori. Kuva: Scanrail1 / Shutterstock

Monipuolisimpia kohteita kaupunkilomalle ovat tietenkin suurimmat kaupungit Helsinki, Turku ja Tampere, mutta Suomessa on monta muutakin mielenkiintoista mainiota kohdetta elämykselliselle kaupunkilomalle.

Pienemmistä kaupungeista elämyksellisiä kaupunkiloman kohteita ovat klassikkojen – Rauma ja Porvoo – ohella erityisesti Hämeenlinna, Kotka ja Kokkola, joissa kaikissa riittää enemmän mielenkiintoista nähtävää kuin uskoisikaan.

Lue lisää: Kotimaan parhaat kaupunkikohteet

Suomen parhaat pyöräretket

Houtskar
Saariston rengastien varrella on idyllinen Houstkari kirkko. Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Kesäisen Suomen taatusti suosituin roadtrip on Saariston rengastie, jonka losseille voi kertyä vilkkaimpina aikoina jopa ruuhkaa. Matkasta nauttiikin parhaiten polkupyörällä.

Jos Saariston rengastie on jo koettu, hyvä vaihtoehto merelliselle pyörävaellukselle on Rannikkoreitti, jonka varrella osuvat itse asiassa rengastietä mielenkiitoisemmat nähtävyydet.

Rannikkoreitti kulkee Mathildedalin ruukilta Kemiönsaaren, Rosalan viikinkikeskuksen, Bengtskärin majakan, Hangon ja Tammisaaren kautta takaisin Mathildedaliin.

Pyörällä tehtäväksi sopii myös Saimaan kauneimmissa maisemissa kulkeva Puumalan saaristoreitti.

Rantaloma Suomessa

Yyteri uimaranta Pori
Suomen hienoin hiekkaranta on Porin lähellä sijaitseva Yyteri. Kuva: Maisa.fi / Visit Finland

Suomen kuuluisimpia rantakohteita ovat Porin lähellä sijaitseva Yyteri ja Pohjanmaan Kalajoki, joissa molemmissa on komeat hiekkarannat.

Etelä-Suomen paras rantakohde on Hanko, joka hurmaa puolestaan puuhuviloillaan ja useilla hieman pienemmillä rannoilla.

Suomen yllättävin rantakohde on Kainuu, jossa on hienoja rantoja niin Oulujärven saarilla kuin Sotkamon keskustassakin.

Eksoottisin rantakohde on puolestaan Ahvenanmaa, joka on Suomen mittapuulla ihan oma maailmansa. Ahvenanmaalla nautitaan kesällä kauniista merimaisemista, hyvästä ruuasta ja autonomisen saariston aivan omanlaisesta tunnelmasta. Ahvenanmaan parhaat rannat löytyvät Eckeröstä.

Mutta jos haluaa olla varma, ettei oikukas sää pilaa vesileikkejä, voi suosiolla suunnata rantakohteiden sijaan rentoutumaan Suomen parhaisiin kylpylöihin.

Suomen parhaat hotellit

Hotellissa nukkuminen on myös kotimaassa tärkeä osa lomaa – mutta voisiko yöpaikka olla elämys itsessään? Suomesta löytyy roppakaupalla majapaikkoja, joissa on jotain niin erityistä – maisema, tunnelma, illallinen, tai vaikkapa paikan historia – että niihin kannattaa matkustaa varta vasten.

Keräsimme omat suosikkimme kotimaisista hotelleista ja majataloista – sellaisista, joissa kannattaa yöpyä ainakin kerran elämässä. Listaamamme hotellit eivät ole luksuspaikkoja, vaan joukkoon mahtuu kaikkea hostellin ja boutique-hotellin väliltä. Onpa mukana myös köyhän miehen versio lasi-iglusta!

Lue lisää: Suomen ikimuistoisimmat hotellit

Suomen erikoiset nähtävyydet

Hiljainen kansa Suomussalmi
Suomussalmella sijaitseva Hiljainen kansa on Suomen vaikuttavimpia ITE-taideteoksia. Kuva: Ville Palonen

Suomi on täynnä erikoisia nähtävyyksiä, jotka voivat tarjota hyvinkin ikimuistoisia elämyksiä. Obskyyrinpuoleiset nähtävyydet ovat monesti kaikkein kiehtovimpia, sillä usein niitä etsiessä ajellaan kauniilla vanhanajan pikkuteillä ABC-Suomen ulkopuolella.

Kummallisuuksia etsivä palkitaan Suomessa sympaattisilla yllätyksillä – ja usein huonoilla opasteilla. Vaan mitäpä olisikaan kotimaanmatkailu ilman pieniä seikkailuja?

Kotimaan erikoisia elämyksiä löydät Suomen matkailukartasta – tunnistat ne UFO-symbolista. Omiin suosikkeihimme kuuluvat Suomussalmen Hiljainen kansa, Toivakan kirkko ja Imatran lähellä sijaitseva Parikkalan patsaspuisto.

Lue lisää: Suomen erikoiset nähtävyydet

Alla esitellään tarkemmin Suomen matkailualueet.

Etelä-Suomen parhaat matkakohteet

porvoo
Porvoon historiallisia venevajoja. Kuva: Julia Kivelä / Visit Finland

Helsinki on jo itsessään mahtavan monipuolinen matkakohde, täynnä upeita nähtävyyksiä Suomenlinnasta Suomen parhaisiin museoihin.

Lisää nähtävää ja koettavaa tarjoaa pääkaupungin ympärille levittäytyvä Uusimaa, jonka nähtävyyksiin tutustuu elämyksellisesti ajamalla Manner-Suomen eteläisimpään paikkaan, puuhuviloiden Hankoon. Matkalla kannattaa pysähtyä ainakin Fiskarsin ruukissa, Raaseporin linnassa ja Tammisaaren ihanassa puutalokeskustassa. Venesataman vieressä, aivan vanhankaupungin reunalla, on Tammisaaren kaupunginhotelli.

Jos taas matkaa pääkaupungista itään, vastaan tulee ensimmäisenä Porvoo, helsinkiläisten rakastama viikonloppukohde, jossa voi nauttia puutalokaupungin tunnelmasta, hyvistä ravintoloista ja ihanista boutique-hotelleista kuten Pariisin Villestä.

Viehättävän Loviisan jälkeen ollaankin jo Kymenlaaksossa, jonka nähtävyyksistä kuuluisimpia ovat linnoituskaupunki Hamina rannikolla sekä sisämaassa sijaitseva Verlan tehdasmuseo, Unescon maailmanperintökohde.

Kymenlaakson luontokohteiden ylivoimainen ykkönen on pienehkö mutta sitäkin ihanampi Repoveden kansallispuisto, jonka lähellä ikimuistoinen majapaikka on päheä Woikoski Feeling – Kirjokiven Kartano.

Hieman yllättäen Kymenlaakson eniten mieltä kutkuttava nähtävyys on kuitenkin Kouvola. Kyllä: Kouvola! Kouvolassa pääsee testaamaan arkkitehtuurin ja modernin kaupunkiestetiikan tajuaan: onko Kouvola Suomen rumin kaupunki vai arkkitehtoninen mestariteos?

Hämeen linna
Keskiaikainen Hämeen linna. Kuva: Igor Grochev / Shutterstock

Etelä-Suomeen lasketaan yleensä mukaan myös Häme, suomalaisuuden hitaasti syttyvä sydänmaa. Hämäläisiin yhdistetään monet suomalaisuuden yleispiirteet, kuten rauhallisuus ja harkitsevaisuus.

Hämeenlinnan ympärille levittäytyvä Häme on monipuolista matkailuseutua, jossa voi tehdä tuttavuutta niin linnan, vankilan kun panssarivaunujenkin kanssa. Sibeliuksella olivat mielessään juuri hämäläiset Aulangon maisemat, kun hän sävelsi Finlandian.

Hämeenlinnan alueelta löytyy kaksikin legendaarista hotellia: komea kartanohotelli Vanajanlinna ja funkkiskaunotar Scandic Aulanko.

Länsi-Suomen parhaat matkakohteet

naantali talvella
Naantali on kaunis kaupunki myös talvella. Kuva: Visit Naantali

Tässä oppaassa Länsi-Suomeksi on laskettu koko pitkä rannikko Turusta Ouluun. Turun keskiaikaiset nähtävyydet ovat Suomessa vertaansa vailla. Turun tuomiokirkko on Suomen tärkein keskiajalta periytyvä rakennus ja Turun linna Pohjoismaiden merkittävimpiä linnoja. Molemmat ovat äärettömän kiehtovia elämyksiä.

Turun lähellä oleva Paimion parantola on pakollinen kohde kaikille Alvar Aallon arkkitehtuurista kiinnostuneille.

Turun edustalla matkailijaa odottaa Saaristomeren upea saaristo, Suomen suurin luonnonihme. Saaristomeren veroista rannikkosaaristoa ei ole missään muualla maapallolla. Turun rannikolta Ahvenanmaalle asti ulottuvan Saaristomeren alueella on yli 40 000 saarta, joista monet tosin ovat pikkuruisia luotoja.

Saariston rengastie on kätevä tapa tutustua Saaristomereen autolla tai polkupyörällä. Saariston roadtripille täydellinen alku- tai päätepiste on Suomen kenties paras kesäkaupunki, Naantali, jonka vetonauloja ovat ihana Muumimaailma ja herkullisista ravintoloistaan tunnettu Naantalin kylpylä.

Vanhan Rauman puutaloja. Kuva: Igor Grochev / Shutterstock

Turusta ja Varsinais-Suomesta pohjoiseen saavutaan Satakuntaan, jonka merkittävin nähtävyys on tietenkin Vanha Rauma, Suomen ainutlaatuisin Unescon maailmanperintökohde: näin hyvin säilynyt puukaupunkialue on maailmankin mittakaavassa harvinaisuus.

Rauman tunnelmallisessa vanhassakaupungissa vierähtää mukavasti koko viikonloppu – varsinkin kun Rauman lähimaastossa riittää nähtävää Vuojoen kartanosta Sammallahdenmäen muinaishautoihin. Hyvä valinta majapaikaksi on Vanhan Rauman kupeessa sijaitseva 1930-luvun funkkishotelli Vanha Rauma.

Pori, Satakunnan toinen kaupunkikohde, tunnetaan matkailijoiden näkökulmasta pääosin Pori Jazzista, mutta kaupungissa kannattaa kesällä käydä festivaalien ulkopuolellakin katsomassa ainakin Juseliuksen mausoleumia, jonka Gallen-Kallela koristeli upeilla freskoilla. Porin toinen huippuluokan nähtävyys on Alvar Aallon kuuluisimpiin töihin kuuluva Villa Mairea, johon järjestetään kesäisin tutustumiskäyntejä.

Kun Satakunta vaihtuu Pohjanmaahan, heräävät mielikuvat puukkojunkkareista, piheistä laihialaisista ja megalomaanisesta Tuurin kyläkaupasta. Mutta Pohjanmaa on paljon muutakin.

Pohjanmaan rannikolla sijaitsevat monet Suomen kauneimmista puutalokaupungeista, ja sisämaassa voi huvitella vauhdikkaassa Power Parkin huvipuistossa.

Pohjanmaan parhaita majapaikkoja on Seinäjoella sijaitseva Hotelli-Ravintola Alma, jossa on huoneita niin tunnelmallisessa puutalomiljöössä kuin vanhassa vesitornissakin.

Keski-Suomen matkakohteet

Petäjäveden vanha kirkko Keski-Suomi
Petäjäveden vanha kirkko on Suomen ainoa kirkko, joka on päässyt Unescon maailmanperintökohteeksi. Kuva: Antti Helin

Virallisesti Keski-Suomi on oma maakuntansa, jonka keskus on Jyväskylä. Jos Jyväskylän keskusta onkin pääosin ilmeettömän moderni, voi kaupungissa yöpyä tunnelmallisesti iki-ihanassa Hotel Yöpuussa. Hotellissa toimii todella korkealaatuinen Ravintola Pöllöwaari.

Jyväskylästä käsin on helppo tutustua lähiseudun nähtävyyksiin, kuten Alvar Aallon arkkitehtuuriin ja Keski-Suomen tunnelmallisiin puukirkkoihin, joista kuuluisin on Petäjäveden vanha kirkko, Unescon maailmanperintökohde.

Vaikka kirkot eivät kamalasti kiinnostaisikaan, Nelostietä ajaessa kannattaa ehdottomasti poiketa psykedeelisesti koristeltuun Toivakan kirkkoon.

Matkailullisesti Keski-Suomen voi kuitenkin ajatella myös paljon Jyväskylän seutua laajempana kokonaisuutena, joka käsittää myös Tampereen ympärille levittäytyvän Pirkanmaan.

Tampere tuomiokirkko
Tampereen tuomiokirkko. Kuva: Igor Grochev / Shutterstock

Tampere on Suomen keskeisin kaupunki. Kun Helsinki ja Turku ovat muun Suomen silmissä syrjässä rannikolla, on sisämaassa sijaitseva Tampere keskellä kaikkea – ja aina matkan varrella. Vaikka historiallisesti kyseessä onkin nuori kaupunki, on Tampereella nähtävyyksiä vaikka muille jakaa.

Tampere onkin paras tukikohta Keski-Suomeen tutustumiseen. Tampereen hotellien komea vanha daami on jo vuonna 1929 avattu Grand Hotel Tammer ja edullinen Dream Hostel & Hotel on noteerattu maailman designlehdissäkin.

Tampereen ympärille levittäytyvä Pirkanmaa on kiehtova sekoitus kulttuuria ja erämaita. Helvetinjärven kansallispuistossa voi vaeltaa ihailemaan maisemia, jotka innoittivat Akseli Gallen-Kallelaa, ja Suomen kultakauden taiteesta pääsee nauttimaan Mäntässä Gösta Serlachiuksen upeassa taidemuseossa.

Gosta museo Mänttä
Gösta-museon futuristisen komea uusi puoli edustaa palkittua puuarkkitehtuuria. Kuva: Antti Helin

Majoitusta Mäntässä tarjoaa viihtyisä ja tyylikäs, kauniiseen funkkisrakennukseen kunnostettu hotelli Art Hotel Honkahovi.

Lapset voivat tutustua Pirkanmaan Sastamalassa Herra Hakkaraisen taloon ja sotahistoriasta kiinnostuneet kurkistaa Mannerheimin salonkivaunuun, jossa Suomen marsalkka tapasi Adolf Hitlerin.

Lue lisää: Keski-Suomen parhaat nähtävyydet

Itä-Suomen matkakohteet

Ukko-Koli Pielinen
Kolin laelta näkyy Pielinen. Kuva: Riekkinen / Shutterstock

Etelästä katsottuna Itä-Suomi alkaa Etelä-Karjalasta. Alueen keskus on Lappeenranta, jonka paras elämys oli ennen Ukrainan sotaa Saimaan kanavan kautta kulkeva viisumivapaa risteily Viipuriin. Toistaiseksi risteilyt voi unohtaa, mutta lohtua tuovat Lappeenrannan perinneruoat vety ja atomi. Vety on lihapiirakka, jonka väliin tulee kinkkua ja kananmunaa. Atomi taas on lihapiirakka joko kinkulla tai kananmunalla.

Etelä-Karjalan nähtävyyksistä kuuluisin nähtävyys on Imatrankoski, jota tultiin aikoinaan ihastelemaan Euroopasta asti. Imatrankosken rannalta löytyy yksi Suomen kauneimmista hotelleista, satulinnaa muistuttava jugendkaunotar Imatran Valtionhotelli.

Pohjois-Karjalasta löytyy puolestaan Suomen rakastetuin – ja kirjaimellisesti maalauksellisin – maisema. Suomen taiteen kultakauden mestarit matkasivat Pielisen rannalle Kolin kallioille maalaamaan jylhiä vaaramaisemia, joiden he uskoivat kuvastavan parhaiten myyttistä suomalaista sielunmaisemaa.

Upeiden maisemien ohella Kolin vetonaulana on romanttinen kylpylähotelli Break Sokos Koli. Toinen erinomainen kylpylähotelli, Break Sokos Bomba, löytyy Pielisen pohjoisrannalta Nurmeksesta.

Nurmeksen ikimuistoisin majapaikka on Majatalo Pihlajapuu, entisessä kyläkoulussa toimiva majatalo, josta tarjolla on erinomaista perinneruokaa ja Pohjois-Karjalan parhaan savusaunan löylyt.

Kerimäki kirkko
Kerimäellä jököttää maailman suurin puukirkko. Kuva: Estea / Shutterstock

Itä-Suomeen kuuluu tietenkin myös Savo, joka edustaa kotimaanmatkailua ja Järvi-Suomea parhaimmillaan. Upeiden järvimaisemien ohella Savossa pääsee nauttimaan kulttuurista (Savonlinnan oopperajuhlat), kummallisuuksista (maailman suurin puukirkko Kerimäellä), paikallisherkuista (kalakukko ja lörtsyt) sekä mainiosta savolaisesta murteesta.

Ja löytyypä Savosta myös Suomen ainutlaatuisin eläin, saimaannorppa, jonka voi bongata helpoimmin norppasafarilla touko-kesäkuussa. Norppasafareita järjestää Saimaa Holiday Oravi. Paikasta voi myös vuokrata kanootin Linnansaaren tai Koloveden kansallispuistoihin, joista molemmat ovat erinomaisia melontaretken kohteita.

Savonlinnan lähellä sijaitseva Punkaharju on yksi Suomen kansainvälisesti kuuluisimmista luonnonihmeistä. Punkaharjun maisemiin kannattaa matkustaa jo senkin takia, että sieltä löytyy yksi Suomen tunnelmallisimmista hotelleista, ihana, historiallinen Hotel Punkaharju (entinen Punkaharjun valtionhotelli).

Kun Savosta ja Pohjois-Karjalasta jatkaa matkaa pohjoiseen, saapuu Kainuuseen, jonka erämaissa eli Kainuun korvessa luonto on ottanut voiton ihmisestä. Kylät autioituvat, suurpedot juhlivat. Kuhmo onkin maailman paras paikka karhujen ja susien bongaamiseen.

Lentua hiekkaranta melonta
Lentuan kauniita, autioita maisemia. Kuva: Ville Palonen

Toinen ikimuistoinen tapa tutustua Kuhmon erämaihin on lähteä melomaan erämaajärvi Lentualle, jonka maisemat ovat tuttuja Gallen-Kallelan Kalevala-maalauksista ja Veikko Huovisen klassikkokirjasta Havukka-ahon ajattelija.

Vaikuttava yöpaikka on kolmen kilometrin päässä Kuhmon keskustasta sijaitseva Hotel Kalevala. Hotelli on Lammasjärven rannalla ja sen edustalla on hiekkaranta.

Kainuun kulttuurielämyksiin kuuluvat Hyrynsalmella järjestettävät Suopotkupallon maailmanmestaruuskisat – pelaajia on useita tuhansia – sekä Suomussalmen pohjoispuolella oleva ympäristötaideteos Hiljainen Kansa.

Hiljainen kansa -taideteos on yksi Viitostien komeimmista nähtävyyksistä. Vieressä on Niittykahvila, josta saa muurinpohjalettuja. Kuva: Ville Palonen

Kainuun villiin luontoon voi tutustua Kuhmon lisäksi Hossan kansallispuistossa patikoiden, Martinselkosessa karhuja katsellen, sekä tietysti Kuusamossa, joka tunnetaan Rukasta ja Oulangan kansallispuistosta. Kuusamossa ollaankin jo oikeastaan Pohjois-Suomessa.

Lue lisää: Itä-Suomen parhaat nähtävyydet

Pohjois-Suomen matkakohteet

Jäänmurtaja Sampo kelluminen jäiden seassa
Päivä jäänmurtaja Sampon kyydissä Kemissä on elämys. Kuva: Antti Kurola / Visit Finland

Missä menee Pohjois-Suomen raja? Maantieteellisesti Pohjois-Suomen voi katsoa alkavan Suomen keskipisteen pohjoispuolelta, suunnilleen Oulun korkeudelta.

Kauko Röyhkän kuuluisasta kappaleesta huolimatta Oulu ei ole lainkaan paskempi kaupunki, mutta oululaiset tuskin mieltävät itseään vielä pohjoisen kasvateiksi. Perämeren pohjukassa sijaitsevat Kemi ja Tornio ovat sen sijaan jo ehtaa Pohjois-Suomea.

Kemi on mainio talvikaupunki, kiitos komean lumilinnan ja Sampo-jäänmurtajalla tehtävien risteilyjen. Kesälläkin Kemissä kannattaa toki pysähtyä: ihailemaan Suomen kuninkaan kruunua ja yöpymään Hotelli Merihovissa, jossa Kekkonenkin pysähtyi Lapin-matkoillaan.

Varsinainen Lappi alkaa Rovaniemeltä, jonne voisi suunnata jo pelkästään baarikierrokselle – Rovaniemi tunnetaan kuppiloista, jotka rankataan tasaiseen tahtiin Suomen parhaiden baarien joukkoon.

Kilpisjärvi Saana
Tsahkaljärveltä aukeaa upea maisema kohti Saanaa. Kuva: Ville Palonen

Lapilla on kahdet kasvot. On matkailupalveluiden Lappi, Suomen kehittynein ja kansainvälisin matkailualue, jonne matkailijoita vetävät etenkin Suomen parhaat hiihtokeskukset, joissa on tekemistä ja matkailupalveluita jokaiseen makuun.

Ja sitten on aito Lappi, jossa ”poroja ei löydä vetämästä joulupukin rekeä, vaan utsjokelaisen grillin kebab-annoksesta”, kuten Ville Palonen kirjoittaa Tenojoelta.

Molemmille on sijansa.

Lue lisää:

Lapin parhaat elämykset kesällä

Lappi talvella

Vinkit kotimaan autolomalle

Vinkkejä kotimaassa autoiluun löydät sivuilta Nelostien parhaat nähtävyydet ja Viitostien parhaat nähtävyydet.

Erinomainen apuväline kotimaan autoilulomaan – ja matkailuun muutenkin – on Kerran elämässä -tiimin tekemä matkaopas Kerran elämässä Suomi – 321 kohdetta kotimaassa.

Suomi – 321 kohdetta kotimaassa

Vinkkejä ja kokemuksia kotimaanmatkailusta

Tämän Suomi-oppaan on kirjoittanut matkailutoimittaja Antti Helin, joka on kiertänyt Suomen useaan kertaan ympäri niin liftaten, Suomen outouksia etsien kuin karaokebaarien tarinoitakin keräten.

Artikkeleita on kirjoittanut myös kalastukseen ja eräretkeilyyn hurahtanut valokuvaaja Ville Palonen, jonka erikoisalaa ovat Itä- ja Pohjois-Suomen luontokohteet.

Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omia kokemuksiasi kotimaanmatkailusta ja vinkkejä Suomen parhaisiin matkakohteisiin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

7 KOMMENTIT

  1. Kun puhutaan Suomen rantakohteista, niin täytyy myös mainita nykyisiin Kokkolaan kuuluva Lohtajan Ohtakari. Se on yksi kauneinpia paikkoja, mitä kuvitella voi. Myös sen vieressä oleva hiekkaranta onesim. Kalajokea kauniinpi ja myös uimisen kannalta parempi!

  2. Kyllä, kotimaassa on paljon ihania matkakohteita. Kuten mainitset, vaellusretkiä ja kansallispuistoja löytyy paljon, ja myös automatkailulle Suomi on mainio kohde. Majoitus onnistuu myös helposti koska hotelleja, hostelleja tai mökkimajoitusta löytyy lähes joka paikkakunnalta.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi