Seinäjoen arvoitus

Seinäjoella arkkitehtuuri heijastaa aikaansa. Aallon vanha kirjasto heijastuu Seinäjoen pääkirjaston uuteen Apila-rakennukseen. Kuva: Kotivalo, Wikimedia CC

Seinäjoen asemalla moni ihmettelee turisteja, yleensä japanilaisia, jotka jäävät pois pohjoisen junasta. Siis miksi ihmeessä juuri Seinäjoella?

Matkailumielessä Suomessa ei Seinäjokea tunneta oikein muusta kuin tangomarkkinoista ja Provinssi(rocki)sta. Rockfestarinnimi kertookin jo olennaisen Seinäjoen asemasta Suomen matkailukartalla. Seinäjoki on Suomen matkailumaantieteen provinssa.

Paitsi niiden japanilaisesten silmissä.

Seinäjoen mysteeri ei ole se, miksi japanilaiset ja muut kulturellit ulkomaalaiset matkustavat Seinäjoelle vaan se, että vaikka kaupungissa on kokonainen Alvar Aallon suunnittelema keskusta, ei se tunnu suomalaisia kotimaanmatkaajia kiinnostavan. Seinäjoella on pikemminkin ruman kaupungin maine.

Miltä Seinäjoen keskusta sitten näyttää?

Seinäjoen Aalto-keskukseen vaikuttivat talousvaikeudet

Kyllä kansa tietää! Seinäjoen Aalto-keskus kyllä kiinnostaa arkkitehteja, ja siitä voi löytää muutaman hauskan kuvakulman, mutta kokonaisuutena, arkipäivän tasolla, se voi tuntua sangen kylmältä ja kolkolta.

Kansainvälisestikään Aalto-keskuksen rakennukset eivät kuulu suomalaisen sankariarkkitehdin kaikkein maineikkaimpiin ja arvostetuimpiin töihin. Syynä saattoivat olla osin Seinäjoen talousvaikeudet.

Kun Lakeuden ristin kirkkoa rakennettiin, olivat Seinäjoella rahat niin tiukalla, että monessa asiassa tingittiin. Kirkko jäi vuoraamatta mustalla graniitilla, ja olipa jopa kirkontorni – se varsinainen lakeudelta nouseva risti – vähällä jäädä rakentamatta.

Merkittävintä Seinojoen Aalto-keskuksessa eivät ole yksittäiset rakennukset, vaan se, että kyseessä on suurimpia Aallon luomia kokonaisuuksia. Kirkon lisäksi Aalto-keskukseen kuuluu seurankuntakeskus, kaupungintalo, valtion virastotalo, teatteritalo ja kirjasto.

Seinäjoen pääkirjasto on Suomen hienoimpia

Aalto-keskuksen rakennuksista kiehtovin on Seinäjoen pääkirjasto, jossa Aallon kirjasto vuodelta 1965 sai vuonna 2012 rinnalleen uuden Apila-rakennuksen. Vanha ja uusi arkkitehtuuri käyvät kokonaisuudessa hienoa vuoropuhelua.

Tai ainakin siltä nyt vaikuttaa. JKMM Arkkitehdit -toimiston suunnittelema Apila vaikuttaa ainakin nyt hienolta wow-arkkitehtuurilta. Vaan mistä sitä tietää, millä silmin katselemme sitä 50 vuoden päästä. Kestääkö se aikaa, vai näyttääkö se silloin vain väsyneeltä oman aikansa lapselta?

P.s. Seinäjoella voi muuten ihailla myös Aallon varhaiskauden klassismia, jota edustaa 1920-luvulla valmistunut Suäojeluskuntatalo, Aallon ensimmäinen julkinen työ.

Seinäjoki on Duudsonien kotikaupunki

Nykyisin Seinäjoki tosin taidetaan tuntea Aaltoa paremmin rämäpäisistä Duudsoneista, 2000-luvun Vaahteramän Eemeleistä.

Duudsonien lahja Seinäjoella on mahtava Duudsonit Activity Park eli DAP, jossa voi kokeilla parkouria, hyppiä huikeilla trampoliineilla ja kokeilla vaikka polkuautoja.

Törnävän kartano ja Etelä-Pohjanmaan museo

Seinäjoen nähtävyytenä on myös Törnävän kartano, jonka historiassa riittää käänteitä. Törnävän kartanossa on pidetty luontaisparantolaa, talouskoulua ja sotasairaalaa, jossa oli hoidettavana myös Suomen kuuluisimpiin sotilaisiin lukutuva Mannerheim-ristin ritari Lauri Törni.

Nykyisin kartano toimii Seinäjoen kaupungin edustustilana. Törnävän kartanon pihapiirissä voi kuitenkin käydä vierailemassa Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseossa.

Retkiä Seinäjoelta

Tältä näyttää Suomen paras huvipuisto. Kuva: Power Park

Seinäjoelta käsin on kätevä tutustua Pohjanmaan nähtävyyksiin. Melkein vieressä ovat viinastaan kuuluisa Koskenkorva ja Kurikka, joka tunnetaan paitsi mämmiä syövästä sankarihiihtäjästä, myös Suomen kuninkaallisimmasta kusipaiksasta. Molemmat kuuluvat Pohjanmaan erikoisiin nähtävyyksiin.

Ja tunnissa ajaa jo Power Parkiin, joka on yksi Suomen parhaista huvipuistoista.

Majoitus Seinäjoella

Seinäjoki on hyvä yöpymispaikka Pohjanmaan-matkalla keskeisen sijaintinsa ja ihastuttavan Hotelli Alman ansiosta. Almassa on huoneita niin tunnelmallisessa puutalomiljöössä kuin vanhassa vesitornissakin.

Lue lisää Pohjanmaasta.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi