Matka-apteekki – mitä lääkkeitä ja rokotuksia matkalle tarvitaan?

Hyvänkin matka-apteekin saa pakattua varsin tiiviiseen tilaan. Kuva: DLG Images, CC

Kunnollinen matka-apteekki voi pelastaa päivän. Joissakin matkakohteissa lääkkeet ovat edullisempia kuin Suomessa – eikä niiden hankkimiseen tarvita reseptiä – mutta helpoimmalla pääsee, kun valmistautuu äkilliseen sairastumiseen jo ennen matkaa.

Teksti Ville Palonen

Pieni ensiapulaukku matkalle

Suuressa hädässä soitetaan ulkomaillakin ambulanssi, mutta pieniä kolhuja ja naarmuja varten kannattaa varautua itse.

Ensiapupakkauksen ei tarvitse olla massiivinen, vaan päin vastoin mahdollisimman pieni ja yksinkertainen, jotta sitä viitsii kantaa mukana. Oma matka-apteekkini mahtuu toilettilaukun sivutaskuun.

Päivärepussa tai housujen taskussa kulkee tärkein selvitymispakkaus: pari palaa laastaria, desinfiointipyyhe, muutama särkylääke ja pari ripulilääkettä.

Laastaria tarvitaan pikkunaarmuihin ja sideharsorulla isomman haavan varalle. Rakkoihin toimii parhaiten Compeed-rakkolaastari.

Haavojen ja naarmujen desinfiointiin sopii kertakäyttöinen desinfiointipyyhe. Tropiikissa pienikin naarmu tai jalkarakko tulehtuu helposti. Näissä tilanteissa antiseptinen voide on osoittautunut suorastaan loistavaksi.

Lisäksi mukaan kannattaa pakata kuumemittari, pieni rulla urheiluteippiä, pinsetit ja pikkusakset, kosteuspyyhkeitä ja käsidesiä, sekä hyttysmyrkkyä.

Matkailijan tärkeimmät lääkkeet

Särkylääke: ibuprofeiini tai parasetamoli. Molempia voi käyttää myös kuumeen alentamiseen. Särkylääkettä saa jokaisesta matkakohteesta – mutta parasta pitää muutama tabletti mukana esimerkiksi äkillisen auringonpistoksen (tai krapulan) varalle.

Ripulilääke: loperamidi (esim Imodium). Kun tätä tarvitaan, on matka lähimpään apteekkiin aivan liian pitkä! Lue artikkelimme turistiripulista ja muista matkalla vaanivista vatsasairauksista. Kyseisen artikkelin lopussa on tarkempaa tietoa vatsasairauksien hoitamisesta lääkkeillä.

Antibootti: atsitromysiini. Hyväksi todettu lisä matka-apteekin valikoimaan on atsitromysiini (Azithromycin), jota käytetään mm. hengitysteiden tulehduksiin. Lääke otetaan kolmen päivän tehokuurina. Atsitromysiini ei sovi kaikille, joten varmista asia (ja pyydä resepti) lääkäriltä.

Vuorikiipeilijöiden kannattaa tutustua vuoristotautin auttavan Diamoxin käyttöön, mutta tavallisella vuoristovaelluksella tätä lääkettä ei tarvita (ellei patikoida hyvin korkealla).

Sukeltajan päivän voi pelastaa allergisen nuhan hoitoon tarkoitettu Duact, joka avaa tehokkaasti tukkeutuneen nenän.

Muita matkalla mahdollisesti tarvittavia lääkkeitä ovat mm. matkapahointivointilääke, nenäsumute, silmätipat, sekä närästys- tai ummetuslääke.

Mikä on paras malarialääke?

Malaria on vakava sairaus, johon myös turisti voi jopa kuolla. Rokotetta ei ole, vaan malarialta suojaudutaan estolääkityksellä.

Malarian estolääkkeitä ovat mm. Lariam, Malarone, Rumbabor sekä doksisykliini. Lääke valitaan sen mukaan, minkä tyyppistä malariaa alueella esiintyy: muista, ettei ole olemassa yhtä malarialääkettä, joka suojaisi missä tahansa.

Estolääkitys on aloitettava ennen matkaa, ja malarialääkkeisiin tarvitaan lääkärin kirjoittama resepti. Selvitä siis hyvissä ajoin ennen lomaa, esiintyykö matkakohteessasi malariaa. Suomenkielinen lista maista löytyy Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitoksen (THL) sivuilla olevasta Matkailijan terveysoppaasta.

Matkailijan rokotukset

Perusrokotuksia ovat jäykkäkouristus, kurkkumätä, MPR ja polio. Lisäksi matkailijan kannattaa ottaa rokotus A+B-hepatiittia sekä lavantautia vastaan. Eräs tärkeimmistä rokotuksista on keltakuume, sillä monissa Afrikan ja Etelä-Amerikan maissa vaaditaan rokotustodistus maahan saavuttaessa.

Tarkemmat maakohtaiset rokotussuositukset löytyvät edellä mainitusta Matkailijan terveysoppaasta.

Muista matkavakuutus!

Henkilökohtainen matka-apteekki pelastaa päivän, jos kyseessä on suhteellisen harmiton haaveri. Vakuutus auttaa silloin, kun tilanne on vakava. Lue artikkeli matkalla sairastumisesta ja matkavakuutuksista.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!