5 x parhaat ja huonoimmat matkatavarat

Rinkka kuuluu vaellukselle. Muille reissuille on paljon parempiakin vaihtoehtoja laukuksi. Kuva: Ville Palonen

Mitkä ovat parhaat matkatavarat? Entä mitkä ovat turhimmat matkavarusteet? Kokenut matkailija kertoo, mitä matkalle kannattaa aina pakata mukaan – ja mitkä matkatavarat jättää suosiolla kotiin.

Ensimmäinen ohje: lomalle kannattaa pakata vähän vaatteita ja paljon rahaa. Lisäksi matkalle on hyvä ottaa mukaan muutama pieni ja kätevä tavara, joita tarvitaan niin kaupunkilomalla kuin vaellusmatkallakin. Lue alta lisää parhaista matkavarusteista ja suosituista mutta turhista härpäkkeistä.

Viisi matkatavaraa, jotka kannattaa aina pakata mukaan

1. Korvatulpat

Elämäni surullisin vaihtokauppa tapahtui, kun jouduin vaihtamaan paketin kondomeita korvatulppiin. Toisaalta diili oli suorastaan erinomainen; sain ainakin nukkua rauhassa, vaikka matkakaverini vehtasi hiki hatussa majatalon paperinohuen seinän takana.

Korvatulppia tarvitaan lentokoneessa, yöbussissa, hostellin makuusalissa, vilkkaan kadun varrella olevassa hotellihuoneessa, ja vuoristovaelluksella kimppateltassa. Myös viidakko voi osoittautua todella meluisaksi yöpaikaksi.

Sain nukkua rauhassa, vaikka matkakaverini vehtasi viereisessä huoneessa.

Perinteiset earit eli keltaiset vaahtomuovitulpat ärsyttävät korvakäytäviä. Miellyttävämpi vaihtoehto on pehmeästä silikonista tehty ”joulukuusen” muotoinen korvatulppa. Korvatulpat kestävät monta reissua, sillä ne voi pestä saippuvedellä.

Jos kärsit lentokoneella matkustaessa paineenvaihteluista, tutustu EarPlanes-paineentasauskorvatulppiin.

2. Otsalamppu

Helposti mukana kulkeva lamppu on tarpeen monessa tilanteessa: rantabaarista omaan bungalowiin kävellessä, yöjunassa kirjaa lukiessa, sähkökatkon aikana vessanpönttöä hamuillessa, ja hämärässä telttaa pystyttäessä.

Otsalamppu on kätevä, sillä molemmat kädet pysyvät vapaina.

Otsalamppu on kätevä, sillä molemmat kädet pysyvät vapaina. Oma suosikkini on pikkuruinen Petzl Zipka, joka mahtuu hyvin housujen tai paidan taskuun. Voit lukea laajemman artikkelin Zipkasta täältä, ja ostaa sen täältä.

Petzl_Zipka_1

3. Matka-apteekki

Isoa ensiapupakkausta ei kukaan viitsi raahata mukana, mutta muutama kriittisin asia (särkylääkkeet, rakkolaastarit jne) mahtuu mainosti pieneen minigrip-pussiin. Lue perinpohjainen artikkeli matka-apteekin sisällöstä.

4. Korjaussarja

Reissussa tavarat tuppaavat repsahtamaan: matkalaukun vetoketju hajoaa, paidannappi irtoaa, ja lenkkareiden pohja alkaa irvistelemään. Ensiapuun riittää pieni ja yksinkertainen setti, jolla voi korjata melkein mitä vain.

Minulla on aina mukana ompelulankaa ja neula, pieni rulla ilmastointiteippiä, pikaliimaa, nippusiteitä (joilla voi myös ”lukita” matkalaukun vetoketjut) sekä vahvaa lankaa, joka toimii vaikkapa pyykkinaruna hotellin parvekkeella.

Korjaussarjaan kuuluu tietysti linkkuveitsi tai monitoimityökalu. Tarpeen ovat myös muutama ylimääräinen roskapussi (esimerkiksi likapyykkiä varten) sekä minigrip-pussit, jotka suojaavat kätevästi sekä passia että seteleitä.

5. Silkkinen pussilakana

Kun reissaa syrjäseuduilla (tai muuten vain pienellä budjetilla), oma silkkilakana tulee ennemmin tai myöhemmin tarpeeseen. Makuupussin muotoinen – mutta kaljatölkin kokoiseen tilaan pakkautuva – lakana takaa puhtoiset yöunet. Muista myös tyynyliina! Hätätapauksessa voit käyttää puhdasta t-paitaa tyynyliinana.

Pieneen tilaan pakkautuva silkkilakana takaa puhtoiset yöunet. Muista myös tyynyliina.

Materiaaleista miellyttävin on tietysti aito silkki, mutta keinosilkkikin menettelee. Puuvilla ei toimi, sillä se painaa monta kertaa enemmän ja esimerkiksi hiostavassa tropiikissa kuivuu hitaasti.

Viisi turhaketta, joista on matkalla enemmän haittaa kuin hyötyä

1. Rinkka

Rinkka on jokaisen reppureissaajan vakiovaruste – mutta onko se oikeasti paras mahdollinen laukku matkalle?

Ollaanpa rehellisiä: rinkka on suunniteltu vaeltamiseen. Matkalle, jolla ajetaan lentokenttäbussilla tai taksilla hotellille, on olemassa paljon kätevämpiäkin laukkuja. Oma suosikkini on puolikova rullalaukku, joka toimii myös rinkkana. Lue Osprey Sojourn -laukun arvostelu täältä.

Rinkka on suunniteltu vaeltamiseen. Lomamatkalle on olemassa paljon kätevämpiäkin laukkuja.

Eräs perinteisen rinkan haittapuoli on, että sitä ei saa lukittua. Pikkuruinen numerolukko, jolla matkalaukun (ja Ospreyn rullalaukun) vetoketjut saa yhteen, pysäyttää ainakin opportunistisimmat kassinkaivelijat (esimerkiksi lentokentillä). Asialleen omistautunutta varasta ei pidättele mikään – siksi onkin syytä pitää matkavakuutus kunnossa!

2. Makuupussi

Matkavarusteena makuupussi on sukua rinkalle: se on suunniteltu eräelämään, ja vaelluksella laadukas untuvapussi onkin kullan arvoinen. Reppureissulla, jossa yövytään hosteillessa ja halvoissa majataloissa, makuupussi on turhaa painolastia.

Ota sen sijaan mukaan silkkinen pussilakana. Jos ja kun joudut yöpymään torakkahotellissa, silkkilakana suojaa sinua tunkkaisilta peitoilta. Niitä on kyllä aina tarjolla viileän yön varalle.

Hyväksi havaittu temppu ohuessa makuupussissa tai silkkipussissa nukkumiseen on käyttää yövaatteina ohutta lämpökerrastoa (joka kannattaa ottaa aina mukaan esimerkiksi vuoristo- ja aavikkoalueille). Nukkumaan mennessä pitkät kalsarit voi rullata nilkkoihin makuupussin sisällä – ja yksinkertaisesti vetää ylös, jos yön aikana alkaa viluttaa!

3. Niskatyyny

Puhallettava niskatyyny ei ole kovin mukava. Valmiiksi täytetty möljäke taas vie puolet käsimatkatavaroiden tilasta. Ota niskatyyny mukaan ainoastaan, jos luvassa on maratonluokan (10h+) bussimatkoja. Jos haluat kantaa mukana niskatyynyä, paras vaihtoehto on untuvalla täytetty matkatyyny.

4. Shortseiksi katkaistavat ulkoiluhousut

Nämä turhakkeet eivät toimi kunnolla housuina eivätkä shortseina. Patikoidessa vetoketjut hankaavat reisiin hiertymät, oli housut katkaistu tai ei. Parempi ottaa mukaan samanlaisesta materiaalista valmistetut pitkät housut (joiden lahkeet voi halutessaan kääriä), sekä erilliset shortsit.

5. Rahavyö

Rahavyön tarkoitus on pitää käteinen, passi ja muu arvotavara visusti piilossa. Mutta toimiiko rahavyö oikeasti? Jokainen katuryöstäjähän tietää, että jos pätäkkää ei löydy taskuista, kannattaa kaivella vaatteiden sisäpuolelta.

Toimiiko rahavyö oikeasti?

Itse en ole viitsinyt käyttää rahavyötä 15 vuoteen, niin epäkäytännölliseltä se tuntuu. Muistan ikuisesti, kuinka ensimmäisellä liftausreissullani saavuin Ranskan ja Espanjan väliselle raja-asemalle. Passintarkastajan ilme oli epäuskoinen, kun työnsin käteni housunkauluksen sisään ja ojensin hänelle munahiestä kostuneen passini.

Opin, että passi (sekä käteinen) kannattaa varsinkin hellesäällä pitää minigrip-pussin suojassa. Nykyään ne kulkevat vetoketjulla tai napilla suljettavassa paidan rintataskussa (tai kamerarepussa).

Passin ja lentolippujen kopiot on hyvä tallettaa pilvipalveluun tai omaan sähköpostilaatikkoon.

Tämän artikkelin kirjoittaja Ville Palonen on matkustanut 70 maassa; joskus liftaten, toisinaan viiden tähden hotelleissa nautiskellen.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!