Wizzair – tiedä tämä Turusta lentävästä halpalentoyhtiöstä

Wizzair lentokone
Wizzairin siivin pääsee ilahduttavan erikoisiin kohteisiin. Kuva: Markus Winkler / unsplash

Unkarilainen halpalentoyhtiö Wizzair on lentänyt Turusta jo yli 10 vuoden ajan muutamaan eurooppalaiseen kaupunkiin.

Tällä hetkellä (joulukuussa 2022) Wizzairin kohteita Turusta on vain kolme: Puolan Gdansk, Italian Rooma ja Pohjois-Makedonian Skopje.

Testasimme Wizzairin lentämällä Skopjeen.

Wizzairin hyvät puolet

+ Jos varaa hyvissä ajoin ja voi joustaa matkapäivissä, edestakaiset lennot Eurooppaan voi saada edullisimmillaan 29 eurolla meno–paluu.

+ Lennot ovat harvoin myöhässä.

+ Matkustamohenkilökunta on ystävällistä.

+ Ruoka ja juoma lennolla on kohtuuhintaista.

…ja huonot puolet

Wizzair penkit
Wizzairin penkit ovat mallia karu. Kuva: Markus Winkler / unsplash

– Käsimatkatavarat mitataan tarkasti ja ruumaan menevät laukut punnitaan huolellisesti; neuvotteluvaraa ei ole, vaan maksupääte ilmestyy tiskille alta aikayksikön.

– Kone on ahdas, eikä selkänojia voi kallistaa.

– Paljon kokemattomia lentomatkustajia, mikä hidastaa niin lähtöselvitystä, turvatarkastusta kuin koneeseen nousuakin; jonottaminen tulee varmasti tutuksi.

Tuumasta toimeen – sinipunaisille siiville

Lennon varaaminen on projekti jo sinänsä. Peruslippu on halpa, mutta siihen ei sisälly kuin istuinpaikka ja käsilaukku tai pikkureppu.

Ihan kaikesta muusta on maksettava erikseen, ja Wizzair tekee kaikkensa houkutellakseen asiakkaansa ostamaan lisämaksullisia palveluita. Sekä varauksen että lähtöselvityksen tekeminen onkin siksi työlästä, kun on käytävä läpi monta ”oletko varma ettet halua ostaa…” -vaihetta.

Lähtöselvitys ilman että maksaa ylimääräistä tietystä istumapaikasta on kyllä mahdollista, mutta ihan helppoa ei ole löytää sitä painiketta, joka sivuuttaa maksullisen paikan. Ja jos lentoasemalle ilmestyy ilman kotona tulostettua tai appitarkastuskorttia, niin siitäkin joutuu maksamaan lisää!

Turun lentoasemalla lähtöselvitys on samassa paikassa kuin muidenkin yhtiöiden tiskit, mutta sen jälkeen Wizzairin matkustajat eristetään terminaalirakennuksen kellariin, pois paremman väen tieltä.

Kellarissa jonotetaan pitkään ja hartaasti käsimatkatavaroiden mittaukseen ja sitten turvatarkastukseen. Vaikka lentoasema on pieni, paikalle on syytä tulla puolitoista tuntia ennen koneen lähtöä, jotta ehtii jonottaa joka pisteelle 200 muun matkustajan kanssa.

Finavian apartheid ei ulotu ulkomaille, vaan kohdekentillä ollaan muiden lentojen kanssa samalla lähtöalueella, ja kahvilat ja myymälät ovat myös Wizzairin matkustajien käytössä. Yhden lentoasemalta ostetun muovikassillisen tavaraa saa viedä maksutta koneeseen!

Itse lennolla tunnelma on eloisa kuin 1980-luvun Kanarian-matkalla, vaikkei viina virtaakaan. Lasten itkut hukkuvat aikuisten äänekkääseen puheensorinaan ja käytävällä säntäilevät jatkuvasti edestakaisin niin lapset kuin aikuisetkin.

Koneessa saa sentään vaihtaa maksutta paikkaa, jos tilaa on. Tarjoilut ovat selkeästi edullisempia kuin perinteisillä yhtiöillä: sämpylän saa 4 eurolla ja sämpylän, juoman ja suklaapatukan kombon 6,50 eurolla (Finnairilla 11,50 €). Perille tullaan aikataulussa, ja kukkaro kiittää.

Wizzair – kokemuksia

Daniel Federley matkusti Wizzairilla marraskuussa 2019: ”Aika erilainen kokemus kuin matka platinakorttilaisena perinteisellä lentoyhtiöllä. Mutta kun läksyt oli luettu huolella, ei yllätyksiä eli lisäkustannuksia tullut. Ja hintaa ei voita mikään! Seuraava Wizzair-lento on jo kiikarissa.”

Katso Wizzairin ja muiden yhtiöiden lentotarjoukset.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

2 KOMMENTIT

  1. Hi!

    Can you tell me about the flights with the wizzair company from Turko (Finland) to Skopje (Makedonia) when they will start?

    • Well, in Wizzair’s booking calendar they seem to have flights already now in July from Turku to Skopje (two times a week), and they are selling tickets to those flights, but I cannot guarantee that the flights would not get cancelled. I guess it would depend if they have enough passengers or not.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi