Skopje – tällainen on Makedonian hullu pääkaupunki

Skopje Pohjois-Makedonia
Skopjen keskusta on rakennettu uudestaan vanhan ja ylvään näköiseksi. Kuva: Toa Heftiba / unsplash

Skopjeen matkustava joutuu kotimaassa vastailemaan erikoisiin kysymyksiin: Mikä se on? Missä se on? Mitä siellä on?

No, Skopje on Pohjois-Makedonian pääkaupunki. Helpoimmalla kai selviää, kun sanoo, että Skopje on vähän Kreikasta pohjoiseen.

Jos haluaa selittää enemmän, voi kertoa hajonneesta Jugoslaviasta ja yhdestä sen pienimmistä osatasavalloista. Tai kertoa, että Skopjesta Kosovon pääkaupunkiin Pristinaan on vain tunnin matka.

Ja Skopjessahan on vähän kaikkea, ainakin kaikkea sellaista, mitä muualla Euroopassa ei ole:

Suuri vanha basaari, Euroopan suurin heti Istanbulin jälkeen.

Koko joukko vanhaksi naamioituja mutta upouusia julkisia rakennuksia.

Loppumaton määrä patsaita, taatusti eniten Euroopassa ainakin väkilukuun suhteutettuna.

Valtava, valaistu risti korkealla vuorella, kaupunkia suojelemassa.

Moskeijoita ja kirkkoja vierivieressä, sulassa sovussa.

Ystävällinen kansa, joka kovaa vauhtia yrittää luoda itselleen identiteettiä makedonialaisina, vaikka muut sanovat, että heidän kielensä on bulgariaa ja maan nimi pihistetty kreikkalaisilta…

Aloitko jo kiinnostua? Kyllä: Skopje on erikoinen ja kiehtova matkakohde, jossa viettää muutaman päivän oikein mukavasti. Skopje on myös turvallinen ja hintatasoltaan edullinen.

Skopjen patsaat ja erikoinen arkkitehtuuri

Skopje Aleksanteri Suuri
Skopjen keskusaukiota hallitsee mahtavan kokoinen Aleksanteri Suuren patsas. Taustalla kaupungin pramein hotelli Marriott.

Skopje on arkkitehtuuriltaan todella erikoinen kaupunki, jossa kohtaa sosialimin ajan betonibrutalismi ja uutuuttaan kiiltävät uusklassiset kulttuuripalatsit. Ja joka puolella on patsaita. Paljon patsaita. Aivan älyttömästi patsaita.

Skopjen kaupunkikuvaa ymmärtääkseen on katsottava taaksepäin vuoteen 1963. Skopjeen iski maanjäristys, joka ravisteli kaupunkia 20 sekunnin ajan. 80 prosenttia rakennuksista tuhoutui, 200 000 asukasta menetti kotinsa ja 1000 asukasta kuoli.

Elettiin kylmän sodan aikaa, ja Skopje oli osa Titon Jugoslaviaa, joka kuului itäblokkiin mutta oli muodollisesti puolueeton ja kulki muutenkin vähän omia polkujaan.

Skopjen maanjäristyksen uhrien auttamisesta tuli sekä idälle että lännelle kunnia-asia, jopa kilpajuoksu. Seurasi pieni ihme: amerikkalaisjoukot ja neuvostosotilaat saattoivat Skopjen maanjäristyksen raivaus- ja avustustöiden myötä ensimmäistä kertaa kätellä ja ylipäätään olla toistensa kanssa tekemisissä.

Tuhoisan maanjäristyksen vuoksi Skopjessa on hyvin vähän mitään todella vanhaa. Yksittäisiä rakennuksia on säilynyt, ja kuin ihmeen kaupalla vanha basaarialue säästyi suurelta osin tuhoilta – kuten se oli säästynyt aiemmiltakin maanjäristyksiltä.

Suurin osa kaupungista jouduttiin kuitenkin rakentamaan kokonaan uudelleen vuoden 1963 jälkeen, sosialismin hengen mukaisesti, tosin japanilaisen sankariarkkitehti Kenzō Tangen johdolla.

2010-luvun vaihteessa Makedonian hallitus päätti antaa kaupungin ankealle keskustalle uudet kasvot ja samalla luoda makedonialaisille kansallisen identiteetin. Projekti sai nimen Skopje 2014.

Muutamassa vuodessa Skopjeen nousi lasvegasmainen, vanhannäköinen monumentaalikeskusta riemukaarineen päivineen. Ja keskusta täytettiin patsailla, jotka kuvasivat Makedonian sankareita Aleksanteri Suuresta alkaen.

Lopputulos on ihastuttavan kitsi, hävyttömän kallis ja tietysti hyvin kiistelty.

Kaikkein absurdein osa projektia ovat kaupunkia halkovaan Vardar-jokeen pystytetyt vanhat laivat, jotka eivät ole vanhoja eivätkä laivoja. Laivaa muistuttavat ravintolat ja hotellit seisovat tukevasti pylväiden varassa.

Tarkkaa tietoa rakennusprojektin kuluista ei tunnu olevan kenelläkään, ja arviot vaihtelevat 50 mijoonasta 500 miljoonaan euroon. Monet makedonialaiset pitävät sitä suuruudenhulluna maassa, joka kärsii kovasta köyhyydestä. Projektin takana ollut pääministeri Nikola Gruevski joutuikin lopulta vuonna 2018 pakenemaan maasta korruptiotuomiota.

Uusi hallitus keskeytti hankkeen vuonna 2018, ja osa rakennuksista on jäänyt keskeneräisiksi. Hallitus on myös asettanut toimikunnan pohtimaan patsaiden poistamista. Ongelma kun on siinä, että nykyisellä Pohjois-Makedonialla ei ole juurikaan mitään tekemistä sen Kreikassa sijaitsevan Makedonian kanssa, josta Aleksanteri Suuri oli kotoisin.

Toisaalta uusi keskusta on tehnyt Skopjeasta aiempaa viihtyisämmän ja mielenkiintoisemman. Skopjen erikoinen keskusta on alkanut hiljalleen houkutella kaupunkiin myös matkailijoita. Kukapa ei haluaisi nähdä 2010-luvun erikoisinta kaupunkia?

Vaan miten käy Skopejen turismin, jos vaikkapa kaupungin kuuluisin nähtävyys, feikki Aleksanteri Suuren patsas poistettaisiin?

Näkemistä ja tekemistä Skopjessa

Skopje Kivisilta
Vanha Kivisilta yhdistää Skopjen uuden ja vanhan keskustan. Kuva: Aleksandar Kyng / unsplash

Niin sanottuja pakollisia nähtävyyksiä Skopjessa ei ole kuin muutama: Aleksanteri Suuren patsas, vanha Kivisilta ja Skopejen vanha basaari. Ne on nopeasti nähty.

Silti Skopjessa kannattaa viipyä vähintään kaksi päivää, jotta ehtii rauhassa tutustua sekä uuteen Skopjeen Vardar-joen etelärannalla että vanhaankaupunkiin joen pohjoisrannalla.

Kolmantena päivänä voi tehdä retken kauniille Matka-kanjonille ja jos kaupungissa viipyy vielä neljännenkin päivän, voi harkita päiväretkeä Kosovon pääkaupunkiin Pristinaan, joka on vain reilun tunnin ajomatkan päässä.

Ja jos aikaa on käytössä enemmän, kannattaa käydä myös Pohjois-Makedonian kauneimmalla nähtävyydellä, Ohridin vanhassakaupungissa.

Lue lisää Skopjen nähtävyyksistä.

Retkiä Skopjen ulkopuolelle

Ristivuori Vodno

Skopje risti
Ristivuori kohoaa Skopjen yläpuolelle. Kuva: Aleksandar Kyng / unsplash

Jo matkalla lentoasemalta kaupunkiin huomio kiinnittyy kaukana vuoren huipulla seisovaan, valtavaan ristiin. Se näkyy päivin ja öin, sillä se on hyvin valaistu, yksi Skopjen maamerkeistä. Risti on 66 metrin korkuinen, lähes kaksi kertaa niin korkea kuin Rio de Janeiron kuuluisa Kristus Vapahtaja.

Jos ristin haluaa nähdä läheltä, voi hypätä keskustassa bussiin 25, jonka määränpää on Sredno Vodno. Päätepysäkiltä matka jatkuu köysiradalla ylös ristin juureen. Maisemat vuorelta ovat upeat. Ristin lisäksi voi ihailla paitsi Skopjea, myös ympäröivää luontoa. 

Luonnon helmaan Matka-kanjonille

matka kanjoni pohjois-makedonia
Komea Matka-kanjoni sijaitsee melkein Skopjen vieressä. Kuva: Marton Kornyei / unsplash

Matka-kanjonin nimi on suomalaisen helppo muistaa, ja mieleen jäävät myös upeat maisemat. Bussi 60 vie lähes perille, loppumatka taittuu jalkapatikassa.

Perillä odottaa urbaanin Skopjen jälkeen aivan eri maailma. Tutustua voi muun muassa alueen luostareihin tai Vrelo-tippukiviluolaan maanalaisine järvineen. Aktiviteetteihin kuuluvat melontaretket, veneretket ja vaeltelu.

Vodno-vuoren ja Matka-kanjonin voi myös kätevästi yhdistää lähtemällä järjestetylle päiväretkelle. Varteenotettava vaihtoehto on myös vuokrata auto kuljettajineen päiväksi noin 80 euron hintaan.

Liikkuminen Skopjessa

Skopjen keskustan nähtävyydet ovat kaikki kävelymatkan päässä toisistaan, mutta toki kaupungissa on bussiliikennettäkin.

Ja nyt kannattaa hieraista silmiään oikein kunnolla, sillä bussit, ne ovat kuin suoraan Lontoosta.

Punaisia kaksikerrosbusseja, tosin oikeanpuoleiseen liikenteeseen suunniteltuina. Jos ei bussin kyytiä tarvitsisikaan, niin ainakin niistä saa hauskan ”arvaa missä olen” -valokuvan kotiväelle lähetettäväksi.

Skopjen hotellit ja majoitus

Missä päin Skopjea kannattaa asua? Vaihtoehtoja on oikeastaan kaksi – hotelli kannattaa valita vanhan basaarin alueelta tai läheltä keskusaukiota.

Skopjen hotellit ovat edullisia. Yhden tähden hotellista saa huoneen kylpyhuoneineen 20 eurolla, ja edullisimmat ”viiden tähden” hotellit maksavat alle 60 euroa. Virallinen luokitus jakelee kuitenkin viittä tähteä sellaisillekin paikoille, jotka muualla Euroopassa olisivat kolmen tähden arvoisia, mikä osaltaan selittää edullisia hintoja.

Kaupungin paras hotelli on Skopje Marriott Hotel, joka sijaitsee täydellisellä paikalla Skopjen keskusaukiolla – parhaiden huoneiden ikkunoista voi ihailla Aleksanteri Suuren hevosen takamusta.

Hinnat liikkuvat satasen tuntumassa. Keskusaukiolle avautuvien huoneiden ikkunoista

Vanhan kaupungin sydämessä Vanhassa basaarissa sijaitseva Hotel Arka tarjoaa noin 60 eurolla tahattoman neukkunostalgisia huoneita. Hintaan sisältyy kelvollinen aamiainen.

Katso tarjoukset Skopjen hotelleihin.

Skopjen ravintolavinkit

Ravintola Stara Kuka (Old City House) sijaitsee vuonna 1836 rakennetussa perinteisessä makedonialaistalossa, joka kuin ihmeen kaupalla on säästynyt maanjäristykseltä ja jäänyt nyt modernin Skopjen puristuksiin. Ravintola tarjoilee balkanilaisia ja kansainvälisempiäkin makuja. Illalla tunnelma on katossa orkesterin viihdyttäessä ruokailijoita. Kolmen ruokalajin illallisen hinta ei nouse edes 20 euroon (Bulevard Filip Vtori Makedonskij 14; puh. +389 71 263 181; www.starakuka.com).

Ydinkeskustan suosituimpiin ruokapaikkoihin kuuluu Makedonia-aukiolla sijaitseva ravintola Pelister, mutkaton ja nuorekas paikka, jossa on nopea palvelu. Ruokalistalta löytyy sekä balkanilaisia erikoisuuksia että kansainvälistä, tuttua ruokaa. Silloin tällöin vietetään teemaviikkojakin. Ulkoterassilta voi seurata keskusaukion ihmisvilinää (Makedonia-aukio; +389 2 323 0603: www.pelisterhotel.com.mk).

Ravintoloissa on tapana antaa noin 10 prosenttia juomarahaa.

Skopjen ostokset

Skopje ei ole mikään shoppailuparatiisi – Vanha basaarikin on matkailijalle enemmän nähtävyys kuin varsinainen ostospaikka.

Makedonia-kävelykadun päässä, raunioituneen vanhan rautatieaseman vieressä, sijaitsee nykyaikainen ostoskeskus Ramstore Mall, jonka pohjakerroksen suuresta supermarketista löytää kaiken tarvittavan, ja vaatekauppojakin löytyy jokaiseen makuun.

Vaihtoehtona on Makedonia-aukion vieressä sijaitseva ostoskeskus City Gallery, joka tuo mieleen lähinnä Helsingin asematunnelin, mutta maan päälle siirrettynä. Lukuisia pieniä liikkeitä ähjäisen oloisessa 1960-luvun ulkoilmaostarissa, jonka käytävät eivät juuri houkuttele hengailemaan, vaan pikemminkin tuntuvat hoputtamaan äkkiä pois.

Skopjen vaarat ja turvallisuus

Skopje saattaa hyvinkin olla matkailijalle yksi Euroopan turvallisimmista pääkaupungeista. Ei kaupunkia sentään uneliaaksi voi väittää, mutta ei se vilkkaimmastakaan päästä ole. Toisaalta kaupunkilaiset ovat ulkona myöhään yöhön, ja silloinkin on turvallista kuljeskella esimerkiksi Vanhan basaarin alueella.

Suuret turistiryhmät puuttuvat, ja muita matkailijoita näkee lähinnä Vanhan Basaarin alueella sekä keskusaukiolla. Tyypilliset turistirikokset siis koko lailla puuttuvat.

Jotkut väittävät, että Skopjessa ei ole edes taskuvarkaita. Ehkä ei silti kannata olla liian huoleton heinäsirkka, ettei joudu sen ensimmäisen, ehkä uraansa aloittelevan taskuvarkaan uhriksi.

Liikenne on suurilla kaduilla vilkasta, eikä valottomia suojateitä juuri kunnioiteta, joten jalankulkijan on syytä olla tarkkana ja nöyränä.

Voiko Skopjessa juoda hanavettä?

Skopjen hanaveden sanotaan olevan juomakelpoista, mutta pullovesi on edullista ja sitä saa joka puolelta.

Matka ja lennot Skopjeen

Halpalentoyhtiö Wizzair vie Turusta suoraan Skopjeen kahdesti viikossa.

Edullisimmillaan liput maksavat vain muutaman kympin, mutta hinta ei sisällä edes tavanomaista käsimatkatavaralaukkua.

Vaihdollisia yhteyksiä Helsingistä on muun muassa Air Serbialla Belgradin kautta sekä Turkish Airlinesilla Istanbulin kautta. Jälkimmäinen sallii usein maksuttoman stopoverin Istanbulissa, jolloin pääsee tutustumaan kahteen kaupunkiin yhden hinnalla.

Helsingistä Skopjeen pääsee parillasadalla eurolla, kun lipun varaa hyvissä ajoin. Katso lentotarjoukset.

Skopjen lentokentältä keskustaan

Lentoasemalta keskustaan pääsee taksilla 20–25 minuutissa. Kiinteät hinnat on merkitty selkeästi sekä dinaareissa että euroissa suureen tauluun taksiaseman luona. Keskustaan hinta on 20 euroa, mutta varmista hinta aina ennen kyytiin nousemista. Taksissa on maksettava käteisellä.

Monet taksinkuljettajat ottavat vastaan euroja, mutta tämä on syytä varmistaa ennen matkan alkua.

Useimmat suuret hotellit voivat myös järjestää autokuljetuksen, jolloin hinta on muutaman euron kalliimpi, mutta kuljettaja odottaa nimikyltin kanssa tuloaulassa, eikä hänen kanssaan tarvitse neuvotella sen paremmin hinnasta kuin määränpäästäkään.

Vardar Express -bussi kulkee muutaman kerran päivässä lentoasemalta Skopjen keskustaan, Holiday Inn -hotellille ja kansainväliselle bussiasemalle. On lähinnä hyvää tuuria, jos bussin kulkuajat sattuvat sopimaan omiin lentoihin. Noin 40 minuutin bussimatkan hinta on 180 dinaaria ja se on maksettava paikallisella valuutalla.

Skopje kokemuksia

Skopjesta kirjoitti Daniel Federley, joka löysi kaukaa Balkanilta erikoisen kaupungin: ”Joka pitää entistä Jugoslaviaa yhtenäisenä alueena, erehtyy pahasti. Skopje on valovuosien päässä Belgradin suurkaupunkitunnelmasta ja vähintään yhtä kaukana Kroatian rantakohteista. Yhtenäinen ei ole Skopjekaan; suuruudenhullu feikki monumentaalikeskusta ja Vanha Basaari ovat kuin eri maailmoista.”

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi