Kroatian parhaat matkakohteet

kroatia zlatni rat ranta
Bracin saarella sijaitseva Zlatni Rat on Kroatian kuuluisin ranta. Kuva: Simone / Shutterstock

Kroatia on hurmannut suomalaisetkin matkailijat ja noussut kesän suosituimpien matkakohteiden joukkoon. Maa on suosionsa ansainnut: rantaloma ja kulttuurimatka kohtaavat Kroatian tunnelmallisissa vanhoissa kaupungeissa, jotka sijaitsevat turkoosin Adrianmeren syleilyssä.

Kroatian maisemat ja nähtävyydet ovat niin eeppiset, että ne ovat tulleet tutuiksi myös maailman suosituimmasta televisiosarjasta, Game of Thronesista.

Meri Kroatian edustalla kuuluu maailman puhtaimpien joukkoon. Alueen vähäisen teollisuuden ja sopivien merivirtausten ansiosta vesi on kristallinkirkasta. Rannan tuntumassa uidessa näkee vaivattomasti pohjaan asti, joten snorklaamiseen ja sukeltamiseenkin on Kroatiassa hyvät puitteet.

Adrianmeren toisella puolen on Italia, joka on vaikuttanut paljon Kroatian kulttuuriin, etenkin Kroatian herkulliseen keittiöön. Maa onkin jännittävä sekoitus latinovaikutteita ja balkanilaisuutta. Ja kun Kroatian hintatasokin on kohdallaan, niin voiko parempaa matkakohdetta edes kuvitella?

Vuoden 2023 alussa Kroatia liittyi euroon ja Schengen-alueeseen, joten matkailu muuttui entistäkin helpommaksi!

Eteläinen Dalmatia vai pohjoinen Istria?

dalmatia kroatia harppuunakalastaja
Moni kroaatti harppuunakalastaa edelleen ruokakalansa. Kuva: Ville Palonen

Kroatia on helppo jakaa kahteen matkailualueseen: Splitistä Dubrovnikiin ulottuvaan upeaan Dalmatian rannikkoon sekä kauniiseen Istrian niemimaahan, jonka keskus on Pula.

Kroatian eteläosassa sijaitseva Dalmatia on klassisinta ja suosituinta Kroatiaa, kun pohjoisessa sijaitseva Istria on puolestaan nouseva matkakohde, jossa näkyy vahva italialaisvaikutus.

Jos matkustaa Kroatiaan ensimmäistä kertaa, kannattaa suunnata Dalmatiaan, vaikkapa Splitin ja Dubrovnikin välissä sijaitsevaan Makarskaan, josta kerrotaan lisää sivulla Kroatian parhaat rannat.

Näin voi kokea Kroatian upeimmat nähtävyydet kuten Splitin ja Dubrovnikin vanhat kaupungit sekä Kroatian kauneimmat saaret Hvarin, Bracin sekä Korculan.

Alla esittellään Kroatian parhaat matkakohteet etelästä pohjoiseen.

Dubrovnik – Kroatian kaunein kaupunki

kroatia Dubrovnikin vanhakaupunki
Dubrovnikin vanhakaupunki. Kuva: Simone / Shutterstock

Kroatian upein nähtävyys on aivan Dalmatian rannikon eteläkärjessä sijaitseva Dubrovnik, yksi maailman kauneimmista linnoitetuista kaupungeista. Dubrovnikin lumenvalkoinen vanhakaupunki on tuttu myös Game of Thrones -sarjasta, jonka kuvauspaikkoihin voi tutustua itsenäisesti tai osallistumalla opastetulle Game of Thrones -kierrokselle.

Suurin osa Dubrovnikin hotelleista sijaitsee vanhankaupungin ulkopuolella. Vanhankaupungin muurien sisältä ei löydy suuria hotelleja, mutta huoneistomajoitusta on tarjolla runsaasti. Todella viehättävä hotelli vanhassakaupungissa on esimerkiksi Apartment House Lina. Kannattaa varata ajoissa, sillä majatalo on syystäkin todella suosittu. Toinen keskustan kohtuuhintainen majapaikka on Amoret Apartments, joka tarjoaa viihtyisiä huoneita vanhassa talossa.

Lue lisää Dubrovnikista.

Dalmatian rannikon saaret Hvar ja Korcula

Kroatia Hvar Town satama
Hvar Townin satama Fortica-linnoituksesta nähtynä. Kuva: Xenia Chowaniec / Shutterstock

Dubrovnik on Dalmatian linnoitetuista kaupungeista kuuluisin, muttei suinkaan ainoa. Hvar ja Korcula sijaitsevat omilla saarillaan, joille on hyvät lauttayhteydet Splitistä.

Hvar tunnetaan Kroatian bilekeskuksena, jossa lomaillaan jetset-hengessä. Saaren ylivoimaisesti suosituin kohde on ihana Hvar Town, jossa sijaitsevat saaren tyylikkäimmät hotellit (kuten Adriana Spa Hotel), ravintolat ja baarit. Kaupungin huvivenesatamassa kelluu upeita huvijahteja.

Hvarin saari onkin purjehtijoiden suosikkisatama Adrianmerellä. Hvar Townin satama ja saaren pienet poukamat täyttyvät kesällä huvijahdeista ja purjeveneistä.

Korculasta löytyy puolestaan ihanaa rauhaa. Saaren luonto on kukkulaista ja rehevää. Saarta ympäri ajellessa voi ihailla kumpuilevaa maastoa, viiniviljelyksiä sekä poukamaista rantaviivaa.

Korčulan nähtävyyksistä merkittävin on Korčulan vanhakaupunki, jossa kiinnostavia vierailukohteita ovat kaupunginmuuri, Pyhän Markuksen katedraali ja kaupunginmuseo. Korculan vanhankaupungin majapaikoista erityisen viehättävä on boutique-tyylinen huoneistohotelli Kanavelic Place.

Lue lisää Hvarista ja Korculasta.

Kroatian rannikon suosikkikohde Split

Split
Splitin vanhakaupunki. Edustalla on viihtyisä, palmujen reunustama rantabulevardi Riva. Kuva: Spencer Davis / Unsplash

Split on aivan omanlaisensa paikka. Split on edellisiä selvästi isompi rantakapunki, jossa voi keskikesälläkin kokea turismin ohella myös paikallista elämää. Splitin sydän on hämmästyttävä, jo roomalaisajalta periytyvä vanhakaupunki.

Aivan Splitin vanhankaupungin ytimestä löytyy ihania hotelleja kuten upea, vanhaa aikaa henkivä Hotel Peristil, jonka huoneissa on alkuperäiset palatsiseinät ja ikkunasta näkyy katedraali. Vanhassakaupungissa on tarjolla monta muutakin kehuttua majapaikkaa, joista suurin osa on yksittäisiä huoneistoja. Niiden hinta sesonkiaikaan on noin 100 euroa yöltä, vaikka siistin ja simppelin huoneen voi saada jopa viidellä kympillä.

Splitin ja Dubrovnikin välin taittaa autolla noin neljässä tunnissa. Ennen mukana oli oltava passi – sillä maantie kulki 15 kilometrin verran Bosnia-Hertsegovinan halki – mutta nykyään vuonna 2022 avattu Pelješacin silta tarjoaa suoran kulkuyhteyden Dubrovnikiin ilman rajanylitystä Bosnia ja Hertsegovinan kautta.

Istrian niemimaa ja Pula

Kroatia Pula amfiteatteri
Pulan maamerkki on roomalainen amfiteatteri. Kuva: OPIS Zagreb / Shutterstock

Kauniita vanhoja kaupunkeja ja komeita maisemia löytyy myös Istriasta läheltä Slovenian rajaa. Istrian keskus on 85 000 asukkaan Pula,jossa näkyy vahva antiikin roomalaisvaikutus: komean amfiteatterin lisäksi Pulan nähtävyyksinä on riemukaari ja Augustuksen temppeli. Pulan vanhankaupungin kadutkin on edelleen päällystetty roomalaisaikaisilla kivillä.

Pulassa on kansainvälinen lentokenttä ja monipuolinen hotellitarjonta. Pulasta käsin tutustuukin helposti Istrian pittoreskeihin pikkukaupunkeihin – ja käy laivalla vaikka Venetsiassa päiväretkellä.

Kroatia Rovinj
Rovinj, Istria. Kuva: Gaspar Janos / Shutterstock

Istrian rannikon kohokohtia on boheemien asuttama Rovinj, jonka pastellinväriset talot ja kaunis kalasatama kertovat venetsialaisajasta. Jos ihastuu Rovinjiin, tunnelmallinen majapaikka on vanhaan venetsialaistaloon tehty Hotel Angelo d’Oro.

Istrian nähtävyyksiin kuuluu myös Porečissa sijaitseva Bysantin aikainen Eufrasiuksen basilika, joka on Unescon maailmanperintökohde. Parhaiten Poreč tunnetaan kuitenkin rannoistaan. Rannalla sijaitsee Kroatian parhaaksi perhelomakohteeksi valittuun Tamaris Resort, jonne järjestetään edullisia pakettimatkoja.

Kroatian pääkaupunki Zagreb

Kroatia Zagreb
Zagrebin keskusaukio. Kuva: Dreamer4787 / Shutterstock

Kroatia on siitä erikoinen matkakohde, että vaikka Kroatian pääkaupunki Zagreb onkin hurmaava kaupunki, jättää suurin osa matkailijoista sen kokonaan väliin. Syy on yksinkertainen: Kroatian rannikon vetovoima on valtava eikä sisämaassa sijaitsevalla pääkaupungilla ole mitään niin erikoista tarjottavaa, että matkailijat suuntaisivat varta vasten Zagrebiin.

Zagrebissa viehättyy pittoreskista vanhastakaupungista, eläväisestä kahvilakulttuurista ja tunnelmallisista hotelleista kuten jugendloistossa kylpevästä Hotel Capitalista. Mutta maailmanluokan nähtävyydet puuttuvat.

Zagrebista käsin voi tutustua Plitvicen upeaan kansallispuistoon tai Slovenian rajalla sijaitseviin linnoihin noin puolentoista tunnin matkan päässä Zagrebista. Tarkoscan linna on rakennettu uudelleen satulinnalta näyttävään uusgoottilaiseen asuun ja Veliki Tabor tarjoaa puolestaan keskiaikaisempia tunnelmia.

Kroatian rannikolle Pulaan on Zagrebista noin kolmen tunnin matka ja Splitiin neljä tuntia.

Plitvice – Kroatian paras luontokohde

Kroatia Plitvicen kansallispuisto vesiputous
Plitvicen kansallispuiston vesiputouksia. Kuva: Richard Guijt / Shutterstock

Jos Kroatian matkailu onkin keskittynyt pitkälti rannikolle, löytyy myös Kroatian sisämaasta ainakin yksi maailmankuulu matkakohde, Plitvicen kansallistpuisto. Tämän kauniimpaa maisemaa on vaikea kuvitella! Vesiputoukset yhdistävät toisiinsa Plitvicen kansallispuiston 16 smaragdinvihreää, metsien ympäröimää pikkujärveä. Maisema on kuin sadusta.

Plitviceen on parin tunnin ajomatka niin pääkaupunki Zagrebista kuin rannikon Zadaristakin. Jos haluaa yöpyä kansallispuiston lähellä, on Plitvicen edustalla runsaasti hotelleja ja majataloja kuten ihana Plitvice Ethno House.

Netistä voi varata kätevästi Zagrebista, Splitistä tai muista lähikohteista lähtevän Plitvicen retken.

Liikkuminen Kroatiassa

Kroatia on loistava paikka vuokrata auto ja ajaa pitkin Dalmatian ihastuttavaa rannikkoa. Autolla pääsee myös monille saarille autolautoilla. Vaihtoehtona on liikkua busseilla.

Katso tarjoukset auton vuokraamiseen Kroatiassa tai lue lisää käytännön vinkkejä Kroatiaan.

Lennot Kroatiaan

Finnair lentää kesäkaudella Helsingistä suoraan Kroatian suosituimpiin kohteisiin (Dubrovnik ja Split).

Katso parhaat lentotarjoukset Kroatiaan.

Kroatian pakettimatkat ja matkatarjoukset

Suurin osa suomalaisista matkatoimistoista järjestää pakettimatkoja Kroatiaan.

Kroatian retket ja aktiviteetit

Kroatian-lomalla voi kokea elämyksiä myös osallistumalla opastetulle päiväretkelle. Tarjolla on kaikkea viininmaistelusta snorklaamiseen ja katamaraaniretkistä kävelykierroksiin.

Katso tarjoukset Kroatian retkiin ja aktiviteetteihin.

Kroatian kokemuksia

Tämän Kroatia-oppaan tekemiseen ovat osallistuneet Kroatiassa useita kertoja matkanneet matkatoimittajat ja –bloggarit Antti Helin, Ville Palonen, Arna Grym (Cocoa etsimässä) ja Henna-Mari Koski (Saariston sankari).

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi