Ateria Dalmatian tapaan

Dalmatia_Kroatia_13
Kroatialainen ruoka on yksinkertaisen herkullista!

Unohda kristallinkirkas meri ja upeat vanhat kaupungit – Kroatian rannikolle voisi matkustaa jo pelkästään herkuttelemaan. Dalmatiassa merenelävät ovat tuoreita ja syntisen herkullisia.

Teksti Yaroslava Troynich
Kuva Ville Palonen

”Aidosti tuoreen kalan pitää olla samana päivänä pyydettyä”, opastaa 42-vuotias Ante Tomič tutkiessaan Splitin kalatorin, Ribarnican, tiskille levitettyjä mustekaloja.

Mies tietää mistä puhuu. Ante harrastaa harppuunakalastusta ja rakastaa hyvää ruokaa. Sitä hän on oppinut laittamaan työskennellessään keittiömestarina pääkaupunki Zagrebissa.

”Olen tehnyt myös liikunnanopettajan ja merikapteenin hommia, mutta haaveeni on oman ravintolan perustaminen.”

Torin pöydille levitetyt merenelävät ovat takuulla tuoreita, sillä muutama pikkukala sätkii vielä henkitoreissaan.

Esillä on täplikkäitä murenoja, hopeisina kimmeltäviä sardiinikasoja ja ilkeästi irvisteleviä krottikaloja. Lättänän kalan paikallinen nimi, grdobina, tarkoittaa ”rumaa kalaa”.

Ante kuitenkin vakuuttaa, että grillissä otus muuttuu kauniiksi ateriaksi.

Kroaatit ovat intohimoisia kotikokkeja

Dalmatia_Kroatia
Ante Tomić harppuunakalastaa ruokakalansa monen muun kroaatin tavoin.

Antella on kaksi haastetta edessään, jotta hän voisi toteuttaa haaveensa ravintolan perustamisesta. Alkupääoman hankkiminen olisi lopulta vain järjestelykysymys, mutta suurempi ongelma on se, että kroaatit syövät mieluummin kotonaan kuin ravintolassa.

”Kroaattien mielestä aito kotiruoka maistuu paljon paremmalta! Turistisesongin ulkopuolella jotkut hyvätkin ravintolat joutuvat sulkemaan ovensa, koska asiakkaita ei riitä”, Ante paljastaa.

Jos italialaiset tunnetaan kiihkeästä suhtautumisestaan ruokaan, eivät Adrianmeren vastarannalla asuvat kroaatit heille juuri häviä.

Dalmatian pikkukaupungeissa suojellaan ikivanhoja reseptejä kulttuuriperintönä, ja hidas ruuanlaitto on arvossaan. Kansallisaarteen asemassa olevaa prsut-kinkkuakin kuivataan kokonainen vuosi.

Ante asuu vaimonsa Danijelan kanssa vajaan tunnin ajomatkan päässä Splitistä pienen Trogirin kaupungin liepeillä. Ante vuokraa kodistaan huoneita matkailijoille ja järjestää tilauksesta kokkauskursseja.

Matkalla pariskunnan kotiin poikkeamme simpukanviljelylaitoksella, josta nappaamme mukaan muovikassillisen simpukoita ja kymmenkunta osteria.

Kroatialainen illallinen

kroatia-ruoka

Parin tunnin kuluttua terassin nurkassa olevasta grillikatoksesta leijailee tuoksu, joka saa pään sekaisin.

Rautakattilan kannen alla hautuu buzara, dalmatialaiseen tapaan laitettu simpukkapata. Kuten kaikkien parhaiden ruokalajien, tämänkin valmistaminen on yksinkertaista.

Simpukoita haudutetaan kymmenisen minuuttia kattilassa, johon sekoitetaan oliiviöljyä, valkosipulia, persiljaa ja valkoviiniä. Kun simpukoiden kuoret avautuvat, on ruoka valmista.

Helteinen päivä vaihtuu viileäksi illaksi, kun ruokalajit seuraavat toisiaan. Ensin tuoreita ostereita ja simpukkapataa, sitten hitaasti kypsennettyä kummeliturskaa ja grillattuja mustekaloja.

Aterian päättää kokonainen meriahven, jonka pintaan Ante sivelee hellästi öljyä oksalla, jonka hän repäisee grillin vieressä kasvavasta rosmariinipuskasta.

Herkuttelu jatkuu tuntikaupalla, ja kynttilänvalossa tyhjenee lasi toisensa jälkeen Anten ystävän valmistamaa luomupunaviiniä.

Avattuamme kuudennen viinipullon puhe kääntyy alueen synkkään lähihistoriaan ja Balkanin sotaan.

Ante kertoo liittyneensä vapaaehtoisena Dubrovnikia puolustaneisiin kroaattijoukkoihin vuonna 1992. Neljän kuukauden taisteluiden jälkeen hän katkaisi jalkansa öisellä vuorenrinteellä, ja sota oli hänen osaltaan ohi.

Pullossa on jäljellä vielä tilkka viiniä. Päätämme nostaa maljan rauhalle – ja uusille ystäville.

Kokkikurssille Kroatiaan?

Ante Tomić järjestää tilauksesta kokkauskursseja Trogirin viehättävän vanhankaupungin lähellä, noin 30 kilometrin päässä Splitistä. Hauskin tapa osallistua kurssille on majoittua Anten ja Danijelan kotimajoituksessa:  Apartments Dugasta saa merinäköalalla varustetun ison huoneiston kolmeksi yöksi noin 200 eurolla.

Splitiin voi lentää Helsingistä Finnairin kyydissä. Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja.

Lue lisää:

Kroatialainen ruoka

Kroatian parhaat matkakohteet

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!