Saarihyppelyä Marco Polon kotivesillä Dalmatiassa

Dalmatia_Kroatia_16

Dalmatian rannikko Kroatiassa on loistava paikka saarihyppelyyn. Näissä samoissa upeissa maisemissa syttyi Marco Polonkin matkakuume.

Teksti Yaroslava Troynich
Kuvat Ville Palonen

”Adrianmeressä purjehtiminen on lasten leikkiä. Tunnen nämä vedet kuin omat taskuni – ja tietysti kuuntelen tarkasti radion säätiedotukset”, virnistää Ante Rakuljic, 39-metrisen purjelaiva EOSin kapteeni.

”Täällä ei ole kovia myrskyjä. Ja jos sää muuttuu yllättäen, ainahan on mahdollista ankkuroida suojaan lähisaaren poukamaan”, 67-vuotias Rakuljic jatkaa.

”Talvisin, kun bura-tuuli puhaltaa pohjoisesta, pysyttelen rannassa kuivaamassa omista possuistani tehtyä prsut-kinkkua!”

Dalmatia_Kroatia
Ante Rakuljic on seilannut Dalmatian vesillä 40 vuotta.

Puista ruoria kääntelevä kapteeni on seilannut Dalmatian rannikkovesillä 40 vuoden ajan. Niistä viimeiset kymmenen on vierähtänyt työskentelemällä Katarina Linelle, yhdelle Dalmatian suurimmista saarihyppelyristeilyjä järjestävistä toimistoista.

EOS on yksi Katarina Linen lähes viidestäkymmenestä aluksesta. Ne tekevät viikon mittaisia risteilyjä, joista suosituimmalla käydään maailmankuulussa Dubrovnikissa, kiehtovalla Bračin saarella, laventeliniittyjen peittämällä Hvarilla sekä Korčulalla, jota pidetään Marco Polon synnyinkotina.

Kun merituuli puhaltaa ja aallot keikuttavat laivaa, voi kannella seisova turistikin tunnelmoida seikkailevansa kuin Marco Polo. Mahtaa olla erityisen hienoa, kun on kotoisin samoista maisemista kuin maailmankuulu löytöretkeilijä?

Kapteeni huitaisee kädellään: ”Marco Polo syntyi Korčulan saarella, minä olen kotoisin Krilon rannikkokaupungista. Siellä kaikki ovat merimiehiä, isäni ja isoisänikin olivat kippareita.”Dalmatia_Kroatia_15

Dalmatian rannikolla ovat seilanneet niin roomalaiset, venetsialaiset kuin ottomaanitkin. Nykyään suuri osa purjehtijoista on turisteja, sillä saarihyppely on yksi alueen vetonauloista.

Huhtikuusta lokakuuhun kestävä sesonki tuo ulkomaalaisten hyökyaallon ihailemaan jylhiä maisemia, turkoosina kimaltelevaa merta, ja saariston herttaisia pikkukyliä.

Erikoisempiakin kokemuksia on tarjolla, sillä Katarina Line järjestää muutaman kerran vuodessa teemaristeilyjä sekä homoille että nudisteille.

Vaikka EOS-purjelaivan kapteeni Ante Rakuljic on seilannut Dalmatian vesillä vuosikymmenet ja mies tuntee rannikon läpikotaisin, ei hän suostu nimeämään suosikkisaarta: ”Jumala loi jokaiselle saarelle oman erityispiirteensä.”

Matka Kroatiaan

Katrina Line tekee viikon mittaisia saarihyppelyristeilyjä sekä Splitistä että Dubrovnikista käsin. Hinnat vaihtelevat 300–900 euron välillä riippuen sesongista sekä aluksen varustelutasosta.

Dalmatiaan voi lentää Helsingistä esimerkiksi Finnairin sinivalkoisin siivin. Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Kroatiaan.

Dubrovnikin ja Splitin välin taittaa edullisimmin bussilla. Matka kestää 4–5 tuntia ja maksaa parikymmentä euroa.

Katso tarjoukset Kroatian hotelleihin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!