Paratiisisaari Lošinj – Kroatian unelmakohde aktiiviselle lomailijalle

Ai jai näitä Kroatian rannikon värejä! Meri on kristallinkirkasta Losinjin edustalla.
Ai jai näitä Kroatian rannikon värejä! Meri on kristallinkirkasta Losinjin edustalla. Kuva: Henna-Mari Koski.

Adrianmerellä Kroatian saaristossa sijaitseva Lošinj on mainio matkakohde matkailijalle, jolle ei riitä vain kaunis maisema – paratiisisaari Lošinj sopii upean luontonsa ja kaupunkikuvansa lisäksi erinomaisesti hyvinvointiturismista ja urheilusta kiinnostuneelle.

Saaren hotellit tarjoavat vain parasta: kolmella Losinjin hotelleista on neljä (ja puoli) tähteä, ja viiden tähden Hotel Bellevue on napannut palkinnon upean valaistuksensa ansiosta.

Iso ja pieni Lošinj

Luksusjahdit ovat tuttu näky Losinjin rantabulevardilla.
Luksusjahdit ovat tuttu näky Losinjin rantabulevardilla. Kuva: Henna-Mari Koski.

Lošinjissa on kaksi kaupunkia: Veli Lošinj ja Mali Lošinj. Veli tarkoittaa isoa, mali pientä. Kaupungit ovat aivan vierekkäin.

Merimiehet rakensivat aikoinaan ensin sataman ja saaren keskuksen Veli Lošinjiin. Veli Lošinj kävi kuitenkin ahtaaksi, ja laivat siirtyivät ”pikkuveljen” puolelle. Nykyään Mali Lošinj on saaren pääkaupunki ja keskus. Kaupungista löytyy majoitusta jokaiselle kukkarolle: siistin ja simppelin huoneiston kuten Apartments Katja saa selvästi alle 50 eurolla, ja satasella on luvassa jo luksusta esimerkiksi Aurora-kylpylähotellissa.

Vaikka Lošinj ei ole tunnetuimpia kohteita Kroatiassa, ei turismi ole uusi asia saarella. Lošinj on houkutellut vierailijoita ja merenkulkijoita ympäri maailmaa jo vuodesta 1885. Osa paransi sairauksiaan kuten astmaa raikkaassa meri-ilmassa, toiset ihailivat saaren kaunista luontoa ja eksoottisia kasveja.

Tässä asiassa aika ei ole muuttanut mitään: Lošinjin meri-ilma on edelleen raikas ja vehreät kasvit ovat valloittaneet koko saaren.

Lošinjin hiekkaranta

Lošinjin hiekkaranta, Sunčana uvala, sijaitsee noin 20 minuutin kävelynmatkan päässä Mali Lošinjin keskustasta.

Kristallinkirkkaaseen mereen voi toki pulahtaa melkein mistä tahansa, sillä kallioille rakennettuja portaita löytyy tasaisin välimatkoin Veli- ja Mali Lošinjin väliseltä vaellusreitiltä.

Lošinjin nähtävyydet: museo ja Kaapija-veistos

Losinjin näkymiä. Kuva: Henna-Mari Koski.
Losinjin näkymiä. Kuva: Henna-Mari Koski.

Lošinjissa on neljä kaunista kirkkoa, jotka ovat koristeltu entisaikojen kapteenien ja merimiesten tuliaisilla maailmalta kuten tauluilla ja muulla taiteella.

Kaupungin ykkösnähtävyys on kuitenkin Lošinjin museo, jossa on esillä lähes kaksimetrinen Apoksymenos-veistos (suomeksi: Kaapija).

Upea antiikin kreikkalainen pronssiveistos löydettiin Lošinjin edustalta merestä vuonna 1999. Veistosta pidetään Aleksanteri Suuren hovikuvanveistäjän Lysippoksen työnä. Lysippos on antiikin Kreikan kuuluisimpia taiteilijoita.

Patsas kuvaa kreikkalaista urheilijaa kaapimassa hikeä ja likaa lihaksikkaasta ruumiistaan. Patsaan uskotaan uponneen mereen sitä kuljettaneen laivan mukana.

Patsas on esillä Mali Lošinjin museossa, jossa voi myös tutustua Lošinjin värikkääseen merenkulkuhistoriaan.

Adrianmeren antimet italialaisittain

Adrianmeren saaristo on saanut vaikutteensa italialaisesta keittiöstä. Äyriäisten ja muiden meren antimien lisäksi menun perusvalikoimaan kuuluvat erilaiset pasta ja pitsa-annokset. Lue lisää Kroatialaisesta keittiöstä.

Lošinj: patikointia, kuntoilua ja snorklausta

Lošinjissa on upeat luontopolut vaellukseen ja pyöräilyyn. Varusteiden vuokraus on vaivatonta ja vuokrauspisteitä löytyy hotellien läheisyydestä.

Koska Lošinj on tunnettu hyvinvointi- ja urheiluturismistaan, tarjoavat parhaimmat hotellit kuntosali, ryhmäliikunta ja spa-palveluita. Myös vuokrattava tenniskenttä löytyy.

Vesiaktiviteeteista innostuneet voivat kokeilla purjehdusta, vesihiihtoa ja snorklausta Adrianmeren kirkkaassa meressä.

Hiekkasaari Susak ja pullokuonodelfiinit

Lošinjissa voi myös bongata Adrianmeren kauneimmat asukkaat. Delfiinejä voi nähdä jopa parvittain Lošinjin edustalla – joskus jopa rannalta käsin. Varmimmin näet kuitenkin pullokuonodelfiinejä hyppäämällä kiertoajeluveneen kyytiin.

Useimmat turisteja ajeluttavat laivat menevät hiekkasaari Susakille, joka sijaitsee noin tunnin veneajelun päässä Mali Lošinjin satamasta. Saarelle päästyä aukeaa ihan uusi maailma: saaren asukkaat puhuvat paksua murretta, jota edes kroatialaiset eivät ymmärrä. Susak-saaren asukkaiden kulttuuriin kuuluvat myös värikkäät kansallispuvut.

Vaikka Susak on pikkuruinen saari, myös sieltä löytyy majoitusta.

Veli Lošinjissa sijaitsee myös Marine Educational Centre, joka kerää varoja delfiini-kummitoiminnallaan edistääkseen ja pitääkseen yllä tärkeää tutkimusta ja suojelutyötä meren sympaattisten asukkaiden hyväksi.

Lošinjin hotellit

Katso tarjoukset Lošinjin hotelleihin, huoneistoihin ja muuhun majoitukseen.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi