5 x Linnat jotka on valloitettava kerran elämässä

itavalta linna
Saksassa sijaitseva Neuschwanstein on maailman kaunein linna. Kuva: djandyw.com, Flickr CC

Maailman hienoimmissa linnoissa ovat asuneet Richard Leijonamieli, Prinsessa Ruusunen ja Harry Potter. Ja yksi niistä on valloitettu vessan kautta.

Jättiläisen linna Burg Hochosterwitz

Burg Hochosterwitz
Shrekin… ei kun kapteeni ShKuva: Bernhard Latzko, Flickr CC

Linna: Burg Hochosterwitz, Itävalta

Tunnetaan: Hochosterwitzin linnaa ei ole koskaan vallattu. Moni on kyllä yrittänyt: 1500-luvulla turkkilaiset pyörivät linnan kimpussa kuin herhiläiset. Linnan puolustajiin kuului jättiläinen, 225 senttiä pitkä sotilas nimeltään ”Kapteeni” Schenk.

Muurit: Hochosterwitziin johtaa 600 metriä pitkä linnoitettu käytävä, jossa on 14 porttia. Jokaisella portilla oli oma suojauksensa: yhdellä nostosilta, toisella katosta putoavia seipäitä ja kolmannella kattilat täynnä kiehuvaa öljyä.

Sadun loppu: Grimmin sadut kertovat Hochosterwitzin piirityksestä. Nääntymäisillään olevat hochosterwitzilaiset täyttivät viimeisen härkänsä maissilla ja ampuivat sen katapultilla muurien yli. Teko pelasti linnan: hyökkääjät luulivat, että puolustajilla oli apetta tuhlattavaksi asti, ja perääntyivät.

Matkaan: Lähellä Slovenian rajaa sijaitseva linna on avoinna huhtikuusta lokakuuhun. Kierroksella pääsee tutustumaan linnanporttien oveliin puolustusmekanismeihin, ja pienessä museossa on nähtävillä Kapteeni Schenkin valtava haarniska. Jätti oli kaksi kertaa aikalaisiaan pidempi.

Lue lisää: Itävalta

Château Gaillard, linna joka valloitettiin vessan kautta

chateau gaillard
Jykevä Château Gaillard onnistuttiin valloittamaan vasta vessan kautta. Kuva: Frederic Bisson, Flickr CC

Linna: Château Gaillard, Ranska

Tunnetaan: Keskiajan kuuluisin piiritystaistelu käytiin Gaillardin linnan herruudesta vuonna 1204. Puolen vuoden aikana ranskalaishyökkääjät kokeilivat kaikkia keinoja normannien hallitseman linnan valtaamiseksi: piiritystorneja, katapultteja, tulipanoksia, tunnelien kaivamista ja tikapuita.

Muurit: Rikhard Leijonamielen Normandiaan rakennuttamaa Gaillardia pidettiin pitkään voittamattomana. Sitä suojasivat joki ja vallihauta, jyrkkä kukkula ja kolme muuria. Kellareihin oli varattu muonaa vuodeksi, ja sata metriä syvät kaivot takasivat juomaveden saannin.

Sadun loppu: Lopulta hyökkääjät löysivät linnan heikon kohdan: he tunkeutuivat linnaan pitkin kapeaa viemäriä, joka johti vartioimatta jääneeseen vessaan. Kun linna oli kukistettu, ranskalaisten oli helppo valloittaa koko Normandia.

Matkaan: Château Gaillard on raunioina, mutta vaikuttava kohde yhtä kaikki. Samalla kannattaa tutustua Normandian muihin keskiaikaisiin nähtävyyksiin: Mont-St-Michelin linnoitettuun luostarisaareen ja Rouenin kaupunkiin, jonka torilla Jeanne d’Arc poltettiin roviolla.

Lue lisää Normandiasta tai Gaillardin linnasta.

Ristiretkeläisten mestariteos Krak des Chevaliers

Krak des Chevaliers
Kestää todennäköisesti vielä kauan ennen kuin Krak des Chevaliersissa voi taas vierailla. Kuva: Varun Shiv Kapur, Flickr CC

Linna: Krak des Chevaliers, Syyria

Tunnetaan: Maailman linnamaisin linna, sellaisena pidetään ristiretkeläisten 1100-luvulla rakentamaa Krak des Chevaliersia. Liki sadan vuoden ajan linna toimi kristittyjen ritarien tukikohtana keskellä muslimien hallitsemaa Lähi-itää. Muurien suojista 2000 ritarin armeija teki iskuja vihollisen selustaan.

Muurit: Krak des Chevaliers huokuu silkkaa voimaa. Jyrkällä kukkulalla sijaitsevan linnan rakentamiseen hurahti peräti 30 vuotta. Kaksinkertainen rintavarustus ja jykevät puolustustornit edustivat aikansa edistyksellisintä linnoitustekniikkaa.

Sadun loppu: Muslimit hyökkäsivät linnaa vastaan useasti mutta puolustus kesti. Lopulta kynä paljastui miekkaa mahtavammaksi. Vuonna 1271 piirittäjät tekaisivat väärennetyn asiakirjan, jonka mukaan ritarikunnan johtaja käski miehiään antautumaan. Ritarit menivät lankaan.

Matkaan: Krak des Chevaliersia ei ole entisöity, joten se on täynnä synkkiä käytäviä ja salakavalia pudotuksia. Linna sijaitsee lähellä Homsia, jossa on käyty kiivaita taisteluita Syyrian sisällissodassa. Linnoitus uhkaa olla vielä pitkään matkailijoiden ulottumattomissa.

Velhojen linna Alnwick Castle

alnwick-castle
Täällä on kuvattu Harry Potteria. Kuva: Airwolfhound, Flickr CC

Linna: Alnwick Castle, Englanti

Tunnetaan: Alnwickista on tullut myöhäissyntyisesti velhojen linna. Se esitti Harry Potter -elokuvissa Tylypahkaa eli taikuuden sisäoppilaitosta. Linnanpihalla on kuvattu esimerkiksi elokuvien huispaus-jaksot, joissa velhot kisaavat lentävillä luudilla.

Muurit: 1300-luvun alussa rakennettu linna on Englannin suurin kuninkaallisen Windsorin linnan jälkeen. Komea, keskiaikainen linna on esiintynyt Harry Potterien lisäksi kymmenissä muissa elokuvissa, kuten Ridley Scottin ohjaamassa Robin Hoodissa.

Sadun loppu: Linnan omistaa Percyn suku, joka osallistui 1400-luvulla Englannin valtataisteluihin Ruusujen sodassa. Kruunusta kamppailevat Lancasterit ja Yorkit valtasivat linnan kukin vuorollaan. Lopulta Alnwick päätyi takaisin Percyille, joiden kotina se toimii edelleen.

Matkaan: Alnwick on avoinna vierailijoille kesäisin, jolloin linnanpihalla järjestetään monenlaista keskiaikaista tekemistä lapsille. Harry Potterista tuttujen Hagridin ja Dumbledoren näköishahmot esittävät taikatemppuja.

Lue lisää Englannin matkailusta.

Neuschwanstein – maailman kaunein linna

maailman kaunein linna
Maailman kauneimmasta linnasta saa kiittää ihmismielen hulluutta. Kuva: Chris Benseler, Flick CC

Linna: Neuschwansteinin linna, Saksa

Tunnetaan: Neuschwansteinia pidetään maailman kauneimpana linnana. Sen satumaiset tornit kohoavat vuoristometsän keskellä Etelä-Saksassa. Neuschwanstein toimi esikuvana Prinsessa Ruususen satulinnalle Walt Disneyn elokuvassa.

Muurit: Vuonna 1892 valmistunutta linnaa ei rakennettu suojaksi sotia vaan harmaata arkimaailmaa vastaan. Ritariromantiikasta viehättynyt Baijerin kuningas Ludvig II suunnitteli linnan kodikseen, jossa hän voisi elää keskellä säveltäjä Wagnerin luomia fantasiamaailmoja. Sisältä linna on historiallisten rakennustyylien sekamelska. Kannattaa katsoa tarkasti Ludvigin sänkyä: 15 miestä veisti sitä neljän ja puolen vuoden ajan.

Sadun loppu: Ludvig ei ehtinyt asua linnassaan kuin puoli vuotta, kun aateliset vangitsivat hänet syyttäen kuningasta mielenvikaiseksi. Neuschwanstein ja Ludvigin muut suurelliset rakennushankkeet olivat tyhjentäneet valtion kirstun. Ludvig hukkui järveen pian vangitsemisensa jälkeen.

Matkaan: Linna avattiin yleisölle heti kuninkaan kuoleman jälkeen, jotta pääsymaksuilla saataisiin takaisin edes osa rakentamiseen kuluneista varoista. Rahat ovat palautuneet moninkertaisesti: traagisesta satulinnasta on tullut Baijerin suosituin nähtävyys.

Lue lisää Saksan matkailusta.

Kirjavinkki: Linnoista kiinnostuneen kannattaa tutustua myös Vesa Sisätön teokseen Kiehtovat linnat Suomessa ja muualla Euroopassa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi