Saksan parhaat matkakohteet

mosel
Moselin varrella sijaitseva Burg Eltz on Saksan upeimpia linnoja.

Berliiniin matkustavat kaikki. Mutta missä muualla Saksassa kannattaa lomailla? Mistä löytyvät Saksan kauneimmat linnat, entä upeimmat maisemat? Missä saksalaisuuden kokee aidoimmillaan? Entä miksi Kölnin tuomiokirkko on niin kuuluisa?

Saksa kärsi pahasti toisessa maailmansodassa ja varsinkin monen suuremman kaupungin historialliset keskustat pommitettiin maan tasalle. Moni pikkukaupunki kuitenkin säilyi tuhoilta. Kauniita, perisaksalaisia pikkukaupunkeja pääsee ihailemaan etenkin Etelä-Saksassa Baijerin osavaltiossa.

Tällä sivulla esitellään Saksan parhaat matkakohteet pohjoisesta etelään.

Hansakaupunki Lyypekki

Lyypekin tunnus on kaksitorninen kaupunginportti Holstentor. Kuva: Fabian Keller / Unsplash

Keskiaikainen Lyypekki (Lübeck) on säilyttänyt historiallisen asunsa. Täältä käsin hansaliitto hallitsi Pohjois-Euroopan kauppaa 500 vuoden ajan. Hansaliiton vaurauden ajat näkyvät edelleen Lyypekin upeassa vanhassakaupungissa, joka on Unescon maailmanperintökohde.

Lyypekin Travemündessä sijaitseva satama on Itämeren tärkeimpiä. Myös Suomeen on autolauttayhteys. Automatkailijoiden näkökulmasta Lyypekki onkin suomalaisille portti Eurooppaan.

Lyypekin-loman kruunaavat kaupungin tunnelmalliset ja kohtuuhintaiset majapaikat. Klassik Alstadt Hotel sijaitsee vanhassa kaupungissa ja The niu Rig rautatieaseman vieressä lyhyen kävelymatkan päässä vanhasta kaupungista.

Lähistöllä on toinenkin kaunis vanha hansakaupunki, värikkäiden talojen Wismar, joka on sekin Unescon maailmanperintökohde.

Hampuri – satamakaupungin lumoissa

Hampuri
Hampuri on siltojen, kanavien ja vanhojen satamakorttelien kaupunki. Kuva: Meduana / Unsplash

Hampuri on Saksan toiseksi suurin kaupunki, vauras kaupan keskus ja kanavien kaupunki. Itse asiassa Hampurissa on enemmän kanavia ja siltoja kuin Amsterdamissa ja Venetsiassa yhteensä. Vauraudesta huolimatta Hampurista löytyy sopivasti myös suuren satamakaupungin rosoisuutta.

Hampuria pommitettiin rajusti toisessa maailmansodassa, mutta sota ei onnistunut tuhoamaan Hampurin ilmettä. Kanavien ja siltojen lisäksi Hampurissa hurmaavat kaupungin vanhat, uusgoottilaiset satamavarastot, jotka ovat Unescon maailmanperintökohde. Alueeseen tutustuu parhaiten kanavaristeilyillä, joista monet vievät myös Hampurin satamaan.

Reeperbahn on puolestaan maailman kuuluisimpia punaisten lyhtyjen alueita – ja tärkeimpiä Beatles-fanien pyhiinvaelluskohteita. Täältä Beatlesit nousivat maailmanmaineeseen.

Hampurin hotelleista kiehtovimpia on kohtuuhintainen Hotel Wedina, jossa ovat yöpyneet kirjailijat Vladimir Nabokovista Margaret Atwoodiin ja Jonathan Franzeniin. Lapsetkin innostuvat, kun kertoo, että Hotel Wedinassa on nukkunut myös JK Rowling.

Jos taas kirjallisuuden sijaan kiihottaa ajatus yöpymisestä entisessä ilotalossa, se onnistuu Hotel Villagessa, jonka sisustuksessa on säilynyt vanhaa bordellitunnelmaa.

Hampurista löytyy myös Saksan paras hotelli. Sellaisena pidetään vuonna 1897 avattua Vier Jahreszeitenia, joka säilyi kuin ihmeen kaupalla toisen maailmansodan pommituksista.

Bremen – eläimellisten soittoniekkojen kaupunki

Bremen on Lyypekin ohella toinen kuuluisa vanha hansakaupunki. Vanhan hansakaupungin tunnetuin nähtävyys on patsas, Die Bremer Stadtmusikanten, joka esittää Grimmin saduista tuttuja Bremenin soittoniekkoja eli aasia, koiraa, kissaa ja kukkoa, jotka ovat kivunneet toistensa päälle.

Patsas sijaitsee kauniilla Bremenin raatihuoneen aukiolla, Rathausplatzilla. Aukion toisella puolen on Rolandin patsas. Ritari Roland oli Kaarle Suuren armeijan komentaja, jonka uroteoista kertoo keskiaikainen eeppinen runoelma, Rolandin laulu. Tarinassa Roland kuolee isäpuolensa kavaltamana. Viimeisillä voimillaan hän puhaltaa norsunluusta kaiverrettuun torveensa ja kutsuu kuninkaan kostamaan kuolemansa.

Mieleen tulee Taru sormusten herrasta -tarinan kohtaus, jossa kuolemassa oleva Boromir kutsuu apujoukkoja torveen puhaltamalla.

Bremenin Roland-patsas ja koristeellinen raatihuone ovat Unescon maailmanperintökohteita. Erinomainen hotelli on aivan aukion viressä sijaitseva H+ Hotel Bremen.

Hannoverin lähellä

Hannover tunnetaan parhaiten tietokonemessuistaan, jotka ovat maailman suurimmat. Keskustassa on säilynyt muutamia komeita rakennuksia, mutta pääosin kaupunkikuva on ilmeettömän moderni.

Hannoverin nähtävyyksistä komeimpia ovat mahtava, jugendhenkinen kaupungintalo sekä upeat Herrenhäuserin puutarhat. Hannoverin kuninkaiden perustamaa puutarhaa koristavat kultaa kimaltavat patsaat.

Hannoverin lähistöllä on useita huippuluokan nähtävyyksiä. Celle on äänestetty Saksan kauneimmaksi pikkukaupungiksi. Keskustaa koristavat ristikkorakenteiset talot.

Toinen kaunis pikkukaupunki on niin ikään historiallisen asunsa säilyttänyt Goslar, joka on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi. Maailmanperintökohde on myös lähistöllä sijaitseva Quedlinburgin linna.

Wolfsburg onkin sitten aivan toista maata. Nähtävyytenä on upea Autostadt, Volgswagen-autoille omistettu automuseo. Automuseon vieressä kannattaa asustaa hotelli Courtyard by Marriott Wolfsburgissa.

Berliini ja Saksan pääkaupungin nähtävyydet

Brandenburgin portti on yksi Berliinin symboleista. Kuva: Canadastock / Shutterstock

Saksan pääkaupunki Berliini on ollut jo vuosikaudet Euroopan trendikkäin kaupunki, jonne jo kokonainen sukupolvi nuoria taiteilijoita on muuttanut edullisen hintatason perässä. Boheemin elämän lisäksi Berliini on ikimuistoinen kohde kaikille historiasta ja kulttuurista kiinnostuneille: lähihistoria on kohdellut yhtä kovin harvaa muuta Euroopan kaupunkia.

Kulttuurin ystäviä Berliini hemmottelee upeilla museoilla. Neues Museumin ylittämätön aarre on maailman kaunein patsas, egyptiläinen kuningatar Nefertiti. Pergamon-museosta löytyy puolestaan kokonainen Babylonin kaupunginmuurin portti.

Berliinissä on satoja hotelleja, joten majapaikan valinta ei ole helppoa. Siksi kannattaa luottaa muiden matkailijoiden arvioihin: jos hotellin arvosana on usean tuhannen arvostelun perusteella ”loistava”, paikka on varmasti hintansa väärti. Tällaisia hotelleja Berliinissä ovat muun muassa viehättävässä Friedrichshainin kaupunginosassa sijaitseva Schulz Hotel Berlin Wall at the East Side Gallery, lyhyen kävelymatkan päässä Brandenburgin portilta sijaitseva NH Collection Berlin Mitte Friedrichstrasse ja Alexanderplatz-aukion vieressä oleva Motel One Berlin-Alexanderplatz.

Lue lisää Berliinistä tai katso tarjoukset Berliinin hotelleihin.

Potsdam – ihaile Sanssoucin palatsia

Sanssoucin linna Potsdam Saksa
Sanssoucin palatsi on Potsdamin kuuluisin nähtävyys.

Hieno päiväretken kohde Berliinistä on Potsdam, jonka Preussin kuninkaiden rakennuttama palatsi, Sanssouci, on Unescon maailmanperintökohde.

Wittenberg ja kirkko, jonka oveen Martin Luther naulasi teesinsä

Wittenbergissä voi käydä ihailemassa Linnankirkkoa, Unescon maailmanperintökohdetta, jonka oveen Martin Luther naulasi teesinsä katolista kirkkoa vastaan.

Dresden – kaupunki, joka nousi tuhkasta

dresden ooppera
Dresdenin ooppera Semperoper kuuluu Saksan hienoimpiin.

Tšekin rajalla sijaitseva Dresden on pitkän ja komean historian omaava kulttuurikaupunki, joka tunnetaan kauniista, barokin ajan kaupunkikuvasta ja toisen maailmansodan tuhoisista pommituksista. Saksa oli jo käytännössä hävinnyt sodan, kun liittoutuneet päättivät pommittaa Saksan kauneimman kaupungin maan tasalle.

Mutta Dresden nousi tuhkasta. Toisen maailmansodan jälkeen Itä-Saksan eli DDR:n puolelle jäänyt kaupunki rakennettiin uudestaan pitkälti vanhaan asuunsa. Dresdenin kauniita rakennuksia ihailevan vierailijan onkin nykypäivänä vaikea uskoa, kuinka pahasti kaupunki tuhottiin.

Dresdenin linnassa sijaitsee kaupungin kiinnostavin museo, Grünes Gewölbe eli Vihreä holvi. Aarrekammion jalokivien ja arvoesineiden kokoelma on Euroopan laajimpia. Kokoelmaan kuuluu myös maailman hienoin vihreä timantti, 41-karaattinen Dresdenin vihreä. Linnan vieressä sijaitsee tyylikäs Hyperion Hotel.

Voit varata kätevästi netistä Dresdenin opastetut kaupunkikierrokset ja nähtävyyksien pääsyliput.

Weimar – kulttuurimatka Saksaan

Toisen maailmansodan tuhoilta säästynyt ja kauniisti vanhan asunsa säilyttänyt Weimar on Saksan kuuluisin kirjailijakaupunki. Goethe muutti kaupunkiin 1700-luvulla ja asui kaupungissa 50 vuoden ajan kuolemaansa saakka.

Goethen elämään voi tutustua hänen kotitalossaan, Goethehaus, joka on säilytetty kirjailijan viimeisten elinvuosien asussa. Goethen kanssa samaan aikaan Weimarissa asui runoilija Friedrich Schiller, jonka talo toimii sekin museona. Schillerin kuuluisin runo on Oodi ilolle, joka innoitti Beethovenia säveltämään 9. sinfoniansa. Oma museonsa on omistettu myös kaupungissa vaikuttaneelle unkarilaiselle säveltäjälle ja pianovirtuoosi Franz Lisztille.

Weimar tunnetaan myös kaupungissa perustetutusta Bauhaus-tyylisuunnasta, josta muistuttaa Bauhaus-museo. Weimarin Bauhaus-kohteet ovat Unescon maailmanperintökohde.

Goethea ja Bauhausia paremmin moni suomalainen taitaa tosin muistaa Weimarin nimen termistä Weimarin tasavalta. Nimellä tarkoitetaan Saksan epävakaita vuosia 1919–1933, jolloin Berliinistä johdettu valtakunta oli pahassa syöksykierteessä. Berliiniä ravistelivat katumellakat ja pääkaupungissa oli niin levotonta, että perustuslaki jouduttiin allekirjoittamaan Weimarissa, mistä nimitys.

Aivan Weimarin vieressä on kaunis vanhanajan saksalaiskaupunki Erfurt, joka säästyi toisen maailmansodan tuhoilta.

Katso tarjoukset Weimarin hotelleihin.

Buchenwaldin keskitysleiri

Weimarin lähellä sijaitseva Buchenwaldin keskitysleiri oli Saksan suurimpia toisessa maailmansodassa. Vaikka leiri ei ollutkaan varsinainen tuhoamisleiri, kuoli moni vanki kamaliin työoloihin, nälkään ja julmiin lääketieteellisiin kokeisiin. Buchenwald toimii nykyisin museona.

Wartburgin linna – Martin Lutherin piilopaikka

Uskonpuhdistaja Martin Luther oli turvassa Wartburgin linnassa.

Weimarista kannattaa käydä tutustumassa Wartburgin linnaan, jossa Martin Luther piileskeli vuosina 1521 ja 1522 kääntäessään Uutta testamenttia saksan kielelle. 400 metriä korkean kukkulan laella seisova Wartburgin linna on Saksan parhaiten säilyneitä keskiaikaisia linnoja ja Unescon maailmanperintökohde.

Harvinaisen Paska paikka

”Saksa on paska maa”, keihäänheittäjä Seppo Räty totesi ikimuistoisesti vuonna 1993 Stuttgartissa pudottuaan MM-finaalista. Rädyn väitteestä voi olla montaa mieltä, mutta sikäli Räty ainakin oli oikeassa, että Saksasta löytyy maailman paskin paikka, nimittäin kylä nimeltä Paska.

Reilun sadan asukkaan Paska sijaitsee Thüringenin osavaltion vuoristossa lähellä Tšekin rajaa. Lähin kunnon kaupunki on tunnelmallinen Weimar eikä historialliseen Dresdeniinkään ole kuin reilun parin tunnin ajomatka.

Jos haluaa asua Paskassa, sekin onnistuu. Thüringer Hof on itse asiassa varsin miellyttävä majapaikka.

Kölnin mahtava katedraali

Kölnin tuomiokirkko ja Hohenzollernin silta. Kuva: Inu / Shutterstock

Saksan kuuluisin kirkko löytyy Kölnistä. Kölnin katedraalin kaksoistornit kohoavat korkealle kaupungin ylle. Niiden mukaan suunnistivat myös toisen maailmansodan aikana pommikoneet, jotka pommittivat Kölnin keskustan matalaksi.

Suurin osa Kölnin keskustaa edustaa ilmeetöntä ja tylsää sodanjälkeistä rakennustyyliä. Joukossa on kuitenkin myös kauniita, uudelleen rakennettuja keskiaikaisia rakennuksia kuten Kölnin 12 keskiaikaista kirkkoa ja kalatorin (Fischmartk) rakennukset.

Omalaatuisen hotellielämyksen Kölnissä löytää Hotel Chelseasta, jonka huoneiden koristelusta ovat vastanneet eri taiteilijat. Huoneet ovat erittäin kohtuuhintaisia. Sijainti on keskustan reunalla, parinkymmenen minuutin kävelymatkan päässä tuomiokirkolta.

Reininlaakso – linnoja ja viininviljelyksiä

Reininlaakson maisemat kuuluvat Saksan kauneimpiin. Rein- ja Mosel-joet ovat puristuneet mutkittelemaan komeiden kallioiden väliin, jotka nousevat joesta paikoin jopa yli sadan metrin korkeuteen. Viininviljelykset verhoavat kukkuloita, joiden päällä komeilee linna toisensa jälkeen. Perille pääsee kätevästi lentämällä Frankfurtiin.

Kauneimmillaan Rein on Koblenzin ja Bingen am Rheinin välillä. 65 kilometrin pituinen pätkä Reinin jokilaaksoa on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi nimellä Oberes Mittelrheintal. Alue tunnetaan myös nimellä Romanttinen Rein. Kauniista maisemista ja idyllisen kauniista pikkukaupungeista nauttii niin autoillen, pyöräillen kuin jokilaivoilla risteillenkin. Netistä voi varata kätevästi risteilyt Frankfurtista Reininlaaksoon.

Rein on joista suurempi ja kuuluisampi, mutta Mosel on vieläkin pittoreskimpi. Rein ja Mosel kohtaavat Koblenzissa, joka on hyvä tukikohta jokilaaksoihin tutustumiseen. Suurin osa Koblenzin hotelleista on varsin ilmeettömiä, mutta viihtyisyyttä tuo edullinen Hotel Jan van Werth.

Moselin varrelta löytyy myös alueen kiehtovin linna, fantastisen näköinen Burg Eltz, joka on säilyttänyt sisustuksensa alkuperäisessä asussaan.

Reinin suurimmassa mutkassa sijaitseva Boppard on Reinin viehättävimpiä – ja suosituimpia – paikkoja yöpyä. Kohtuuhintaan voi nukkua jugendtunnelmissa esimerkiksi Hotel Bellevuessa.

Netistä voi varata kätevästi risteilyt Frankfurtista Reininlaaksoon.

Testaa ajotaitojasi Nürburgring Nordschleifen ajoradalla

Autoharrastajan unelmakohde on Koblenzin lähellä sijaitseva Nürburgring Nordschleife, yksi maailman kuuluisimmista – ja vaarallisimmista – kilparadoista. Juuri täällä Niki Lauda ajoi Formula 1 -kilpailussa vuonna 1976 rajun kolarinsa, joka jätti hänelle pysyvät palovammat kasvoihinn.

20 kilometriä pitkä ja erittäin haastava rata on nykyisin automerkkien testikäytössä ja avoinna yleisölle. Kuka tahansa pääsee testaamaan täällä ajotaitojaan!

Frankfurt – mainettaan kiehtovampi bisneskaupunki

Frankfurt
Pilvenpiirtäjät hallitsevat Frankfurtin maisemia. Kuva: Dimitry Anikin / Unsplash

Main-joten varrella sijaitseva Frankfurt tunnetaan lentokentästään, joka on Euroopan vilkkaimpia. Moni saapuu Frankfurtiin myös messujen vetämänä – Frankfurtin messukeskus on maailman suurin. Piinkova bisnes- ja pankkikaupunki on myös varsin mielenkiintoinen matkakohde itsessään. Frankfurtin pilvenpiirtäjäsiluetti on Euroopan näyttävimpiä, minkä ansiosta Frankfurt am Mainia on kutsuttu myös Mainhattaniksi.

Vaikka Frankfurtin keskiaikainen keskusta pommitettiinkin maan tasalle toisessa maailmansodassa, on pilvenpiirtäjien kupeessa säilynyt myös jonkin verran vanhaa, kuten lähes 50 metriä korkea, keskiaikainen torni Eschenheimer Turm. Vanhalta näyttää myös keskiaikainen raatihuoneentori Römerberg, jota reunustavat historiallinen raatihuone Römer ja perinteiset ristikkotalot. Alue rekonstruoitiin sodan jälkeen vanhaan asuunsa.

Frankfurtin päärautatieaseman vieressä pääsee asumaan kohtuuhinnalla komeasti nimetyssä Hotel Monopolissa, joka sijaitsee kauniissa satavuotiaassa talossa. Rautatieaseman ja Museorannan välimaastossa on toinenkin erinomainen majapaikka, Scandic Frankfurt Museumsufer.

Päärautatieasemalle pääsee 15 minuutissa kaupunkijunalla lentokentältä ja metrolla ympäri kaupunkia.

Schlosshotel Kronberg – yövy Suomen kuninkaan palatsissa

Frankfurtin lähellä voi yöpyä komeassa palatsissa ja vieläpä sellaisessa, johon liittyy suomalaisittain mielenkiintoista historiaa. Kun Suomi oli itsenäistynyt, alettiin maahamme puuhata kuningasta. Valinta kohdistui Hessenin prinssiin, Friedrich Karliin, joka valittiin eduskunnassa Suomen kuninkaaksi. Kruunaaminen kuitenkin peruuntui, kun Saksa hävisi ensimmäisen maailmansodan.

Kruunaamaton kuningas vetäytyi asumaan palatsiinsa, joka toimii nykyisin hotellina.

Heidelberg – filosofien kaupunki

Heidelberg
Komea vanha silta johtaa Heidelbergin vanhaankaupunkiin.

Frankfurtin ja Stuttgartin välissä romanttinen Heidelberg, jonka vanhassa ja arvostetussa yliopistossa opetti muun muassa Hegel. Pikkukaupungin nähtävyytenä on kaunis rauniolinna, joka lepää metsäisellä kukkulalla kaupungin yllä. Heidelbergista tuli tunnettu matkakohde jo romantiikan aikana, eikä suosio ole laskenut.

Hyvä majapaikka on viehättävä Hotel Panorama, joka sijaitsee joen rannassa, keskellä Heidelbergin pientä keskustaa.

Baden–Baden ja kylpyläloma Saksassa

Baden-Baden on viehättävä, vanhan asunsa säilyttänyt kylpylä- ja kasinokaupunki.

Saksassa voi viettää myös kylpylälomaa. Siihen kiehtovin paikka on Baden-Baden, jonka kasinoissa Dostojevski pelasi rahansa. Presidentti Bill Clinton puolestaan kommentoi Baden-Badenin kokemuksiaan: ”Niin kiva, että kaupunki piti nimetä kahdesti.”

Baden-Badenin klassisen hieno kylpylähotelli on 150-vuotias Brenners Park.

München – Baijerin keskus

Perinteistä menininkiä Oktoberfestillä Münchenissä. Kuva: PixDeluxe / Shutterstock

Etelä-Saksassa sijaitsevan Baijerin pääkaupunki on hurmaava München, joka on samaan aikaan vauras ja perinteinen, täynnä historiaa ja huipputeknologiaa. München on myös Saksan olutpääkaupunki. Münchenin-matkalla istutaan historiallisissa oluttuvissa, syödään makkaraa ja käydään vierailulla BMW:n tehtailla.

Futisfanit voivat vierailla Münchenissä Saksan menestyneimmän jalkapallojoukkueen FC Bayern Münchenin kotikentälle Allianz Arenalla, Euroopan moderneimmalla jalkapallostadionilla.

Hyvä valinta hotelliksi on Design Hotel Stadt Rosenheim, kohtuuhintainen historiallinen hotelli (vuodelta 1890), jonka sijainti on mitä mainioin trendikkään Haidhausenin kaupunginosan kupeessa.

Baijeri – koe satumaisen kaunis Saksa

Baijeri
Bambergin kaupungintalo on omalla pikkusaarellaan kahden sillan välissä. Kuva: Scanrail1 / Shutterstock

Baijeri on Saksan ihaninta aluetta: nähtävyyksiin kuuluu alppimaisemia, linnoja ja tunnelmallisia kyliä. Itävallan ja Tšekin rajoja syleilevä Baijeri on parhaimmillaan automatkalla – osavaltiossa kulkee kaksi Saksan kuuluisinta maisematietä, Romanttinen tie ja Saksan Alppitie.

Baijerin kuuluisin nähtävyys on maailman kaunein linna Neuschwanstein, joka sijaitsee aivan Saksan eteläkärjessä Itävallan rajalla. Alppimaisemissa sijaitseva linna on kaunis kuin todeksi tullut satu, ja se onkin toiminut esimerkkinä Disneyn linnalle.

Ihania pikkukaupunkeja on vaikka kuinka monta. Kuuluisin on Rothenburg ob der Tauberiin, joka on Euroopan parhaiten säilyneitä keskiaikaisia pikkukaupunkeja. Vaikka kaupunki elääkin nykyisin täysin turismista, on silti viehättävä pysähdyspaikka. Jos rahat riittävät, kannattaa jäädä yöksi kaupungin tunnelmallisiin hotelleihin.

Bamberg on puolestaan pakollinen kohde olutmatkailijalle. Vajaan 80 000 asukkaan pikkukaupungissa toimii peräti yhdeksän panimoa. Bambergin vanhinta ja kuuluisinta olutta, savunmakuista Rauchbieriä, on pantu jo vuodesta 1536. Jos haluaa asua Bambergissa tyylillä, varma valinta on vanhassa myllyssä toimiva tunnelmallinen Hotel Nepomuk.

Saksan lasten kanssa

Saksa on mukava kohde perhelomalle: etenkin Baijerissa on useita mukavia teemapuistoja, jotka voi kaikki kiertää vaikka yhdellä ”lapsellisella” roadtripillä. Nürnbergin vieressä on saksalaisen leluteollisuuden ylpeyden aiheelle omistettu Playmobil Fun Park. Samalla voi tutustua historialliseen Nürnbergiin.

Playmobil Fun Parkista on parin tunnin ajomatka Legolandiin Legoland Deutschlandiin, joka sijaitsee puolestaan lähellä viehättävässä Günzburgissa. Hyvä valinta majapaikaksi on aivan vanhankaupungin kupeessa kauniissa vanhassa talossa sijaitseva Hotel Römer.

Täältä on puolestaan puolentoista tunnin ajomatka Ravensburger Spielelandiin, jossa pääsee huvittelemaan muun muassa Ravensburgerin Muuttuva Labyrintti -pelin maisemissa.

Jos ei halua koko ajan vaihtaa majapaikkaa, voi yöpyä vaikkapa Memmingenissä, hävyttömän viehättävässä pikkukaupungissa, joka sijaitsee Ravensburgerin ja Legolandin puolivälissä. Hyvä valinta perusmajapaikaksi Memmingenissä on siisti joskin hieman ilmeetön Hotel Falken.

Saksan automuseot

BMW Welt ja Bemarin pääkonttori Münchenissä. Kuva: Meunierd / Shutterstock

Saksan kuuluisimpien automerkkien museot sijaitsevat merkkien kotikaupungeissa. Volkswagenin komea teemapuisto on Wolfsburgissa ja BMW:n museo Münchenissä. Stuttgartissa sijaitsevat sekä Mersun että Porschen museot.

Klassisen musiikin kohteet Saksassa

Bayreuthin oopperatalo Festspielhaus on Unescon maailmanperintökohde. Kuva: Rico Neitzel, Wikimedia Commons CC

Saksan ainutlaatuisin kohde klassisen musiikin ystävälle on Bayreuth, joka tunnetaan oopperajuhlistaan, joille on legendaarisen vaikea saada lippuja. Mutta kyllä sekin onnistuu. Siitä kerrotaan sivullamme Bayreuthin oopperajuhlat.

Muita hienoja klassisen musiikin kohteita ovat Berliini ja Dresden.

Automatka Saksaan

Viiniviljelmiä mutkittelevan Mosel-joen rannoilla. Kuva: Travelview / Shutterstock

Saksa on automatkaajan unelmakohde. Tieverkosto on loistava. Osalla moottoriteistä eli autobahneilla saa paahtaa niin kovaa kuin sielu sietää, mutta kannattaa poiketa myös pikkuteiden varsille – sieltä löytyy pittoreski Saksa.

Saksaan onkin houkuttelevaa matkustaa omalla autolla. Finnlinesin rahti-matkustajalaivat vievät ympäri vuoden Pohjois-Saksan rannikolle Travemündeen, aivan historiallisen hansakaupungin Lyypekin kupeeseen. Saksan toiseksi suurimpaan kaupunkiin Hampuriinkaan ei ole Travemünden satamasta kuin tunnin ajomatka. Berliiniin ajaa Travemündestä kolmessa ja puolessa tunnissa.

Lyypekin kautta voi ajaa autolla myös Tanskan puolelle Billundiin Legolandiin, jonne on Travemündestä reilun kolmen tunnin ajomatka.

Laivareitin huono puoli on se, että Saksan mielenkiintoisimmat autoreitit ja nähtävyydet sijaitsevat vasta paljon etelämpänä Reininlaaksossa ja Baijerissa.

Hyvä vaihtoehto lauttamatkalle onkin lentää Frankfurtiin tai Müncheniin ja vuokrata niistä auto. Lue lisää auton vuokraamisesta ulkomailla tai vertaa eri autonvuokraamojen hintoja Saksassa.

Apua reitin suunnitteluun löydät Saksan-kartasta. Kätevä opaskirja on puolestaan Autoliiton julkaisema Autolomalle Saksaan. Teos on kallis, reilut 30 euroa, mutta hintansa väärti.

Saksan hintataso

Saksan hintataso on yleensä Suomea edullisempi. Etenkin elintarvikkeet ovat selvästi Suomea edullisempia, samoin alkoholi ja kosmetiikka. Vaatteiden hintataso on sen sijaan lähellä Suomea.

Saksan edullisimpia kohteita on pääkaupunki Berliini, jossa syö ja juo edelleenkin edullisesti Suomeen verrattuna, vaikka Berliininkin hintataso on noussut kaupungin boheemeista kulta-ajoista.

Saksan hotellit ja majoitus

Saksan parhaana hotellina pidetään Hampurista löytyvää Vier Jahreszeitenia. Historiallinen hotelli avattiin vuonna 1897 ja kuin ihmeen kaupalla se selvisi toisen maailmansodan pommituksista.

Toinen toistaan hienompia boutique-hotelleja on muissakin Saksan suurkaupungeissa yhteensä useita satoja. Jos kaipaa hieman erikoisempaa yöpaikkaa vaikkapa autoreissun aikana, löytyy Saksasta kymmeniä maatilamajoituksia.

Jos haluaa pelata varman päälle, hotellihuoneen voi varata isojen hotelliketjujen – kuten Ibis tai Best Western – valikoimista.

Katso tarjoukset Saksan hotelleihin.

Laivalla Saksaan

Finnlinesin lautat Saksaan lähtevät Helsingistä ja rantautuvat Travemündeen, aivan Lyypekin vanhankaupungin kupeeseen.

Lennot Saksaan

Suomesta on erinomaiset yhteydet Saksaan: esimerkiksi Lufthansa ja Finnair lentävät useisiin kohteisiin päivittäin. Halpoja lentoja tarjoaa esimerkiksi hyvätasoinen Air Berlin.

Vertaa eri lentoyhtiöiden tarjouksia Saksaan.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi