Berliini-matkaopas

Spreejoki virtaa Berliinin halki. Entisen Itä-Berliinin symboli, Televisiotorni, kohoaa muuten matalan keskustan ylle ja näkyy kauas. Kuva: Canadastock / Shutterstock

Jos suunnittelet Berliinin-matkaa, niin sanotaan se nyt suoraan heti aluksi: Berliini on Euroopan rumimpia pääkaupunkeja. Se ei kuitenkaan tee Berliinistä yhtään vähemmän hyvää matkakohdetta vaan päinvastoin: Berliini on maailman kiehtovimpia metropoleja.

Berliini houkuttelee juuri epätäydellisyydellään ja keskeneräisyydellään.

Lähihistoriasta kiinnostuneelle matkaajalle Berliini onkin yhtä merkittävä kohde kuin Rooma antiikin harrastajille. Viime vuosisata koetteli ja muokkasi Berliiniä enemmän kuin mitään toista kaupunkia. Harva kaupunki on kokenut yhtä monta käännettä yhtä lyhyessä ajassa.

Ideologiat, elämäntyylit, rakennustavat ja armeijat vyöryivät 1900-luvulla Berliinin yli kuin hyökyaallot. Keisarillisen Saksan omanarvontuntoisesta pääkaupungista Berliini muuttui muutaman vuosikymmenen välein dekadenssin keskukseksi, natsisaksan pääkallonpaikaksi, raunioiksi, jaetuksi kaupungiksi ja jälleen yhdistyneen Saksan pääkaupungiksi.

Jäljelle on jäänyt vain vähän mitään yhtenäistä. Eikä Berliini ole vieläkään painanut jarrua.

Berliini matkakohteena

Berliinin muurista on jäljellä muutamia pätkiä, joista tunnetuin on katutaiteella koristeltu East Side Gallery. Kuva: Turtix / Shutterstock

Juuri keskeneräisyys ja epäyhtenäisyys on tehnyt Berliinistä niin upean kaupungin ja matkakohteen. Berliinissä on yhä tunne, että asukkaat voivat tehdä kaupungista mieleisensä. Berliini ei ole vielä ”valmis” kuten niin monet muut Länsi-Euroopan pääkaupungit. Berliini elää ja muuttuu edelleen silmissä.

Jatkuva muutos on taiteen ja luovuuden polttoainetta. Koko 2000-luvun alun ajan Berliini onkin ollut Euroopan boheemein kaupunki. On arvioitu, että Berliinissä asuu yli 20 000 taiteilijaa. Gallerioita Berliinissä on yli 400, enemmän kuin missään muussa eurooppalaisessa kaupungissa.

Berliinin heikkoudesta on tullut sen vahvuus, sen suurin vetonaula.

Mutta jatkuvaan muutokseen kuuluu myös se, että Berliinin boheemeimmat huippuhetket on kaiketi jo ohitettu. Vuokrat nousevat, Berliini keskiluokkaistuu.

Onneksi Berliinin henkeä on vielä paljon jäljellä, ja se tarttuu nopeasti matkailijaankin. Berliini saa miettimään, mikseivät kaikki kaupungit voisi olla niin kuin Berliini? Samaan aikaan boheemeita ja järjestäytyneitä, vapaina turhista kielloista ja kahleista ja kuitenkin niin, että kaupunki toimii kuin rasvattu kone. Ja vielä yhtä edullisia!

Berliinin kaksi keskustaa

DDR-tunnelmaa henkivä Maailmankello Alexanderplatzilla. Kuva: Daniel Vine / Shutterstock

Anteeksi, miten pääsen keskustaan? Niin, siis minne? Jos Espoo on tunnettu siitä, ettei sillä ole keskustaa ollenkaan, niin Berliinilläpä keskustoja on, tietysti, kaksin kappalein.

Mitte oli Berliinin ainoa keskusta toiseen maailmansotaan asti, ja monen mielestä se on sitä edelleenkin. Suurin osa Berliinin kuuluisimmista nähtävyyksistä on juuri Mittessä. On komeita aukioita ja monipuolisia ostospaikkoja. On suurkaupungin sykettä.

Mitten hotellit ovatkin hyvä valinta yöpymiseen, jos mielessä on nimenomaan Berliinin nähtävyyksien katselu. Toisaalta Mittessä voi tuntua välillä siltä, että tuon suurkaupungin sykkeen saavat aikaan aitojen berliiniläisten sijaan muut turistit.

Mielenkiintoinen ja kohtuuhintainen hotelli Mittessä on esimerkiksi Georg Baselitzin taiteella koristeltu Art’otel Berlin-Mitte, josta ei ole pitkä matka myöskään Kreuzbergin yöelämään.

Sodan jälkeen Mitte jäi itä-Berliinin puolelle ja länsi sai oman keskustansa, Charlottenburgin ja Schönebergin alueen. Kaupunginosaa ei sovi edelleenkään väheksyä.

Historiallista tunnelmaa ei alueelta pahemmin löydy, mutta sitäkin enemmän ostoskatujen vilinää. Täällä sijaitsee Berliinin kuuluisin ostoskatu, Kurfürstendamm, jonka varrella on niin merkkiliikkeitä kuin edullisempiakin vaatekauppoja. Alue on hyvä paikka asua viikonloppuisin, kun arkipäivinä liikemiesten täyttämät hotellit laskevat roimasti hintojaan.

Hotel Palace on perinteinen, yksityisomisteinen viiden tähden hotelli, jonka hinnat ovat yllättävän edulliset, aamiainen loistava ja spa-osaston uima-allas suosittu rentoutumispaikka. Ystävällinen palvelu.

Hotel Intercontinental valikoituu vaihtoehdoksi huipputarjoustensa perusteella. Kansainvälisen ketjuhotellin huoneet ovat yllättävän pienet, mutta kun liikemiehet ovat lomalla, hotelli laskee hintansa uskomattoman alas.

Berliinin trendikkäät kaupunginosat

Kahden keskustan lisäksi Berliinissä on lukuisia muitakin kiinnostavia kaupunginosia, joissa viettää kuin huomaamatta koko päivän ihan vaan elämänmenoa katsellessa ja aina välillä kulmabaarissa tai kuppilassa pistäytyessä.

Berliinin boheemeista kaupunginosista ensimmäisenä maineeseen nousi Prenzlauer Berg, ja vaikka se onkin sittemmin kovasti keskiluokkaistunut, on kaupunginosa edelleen hyvin viihtyisä ja erinomainen kohde vaikkapa perheille.

Kreuzberg tunnetaan Berliinin Pikku-Istanbulina, jossa riittää kebapien lisäksi edelleen myös edullisia baareja, jotka eivät tunnu sulkevan koskaan.

Juuri nyt Berliinin nopeiten muuttuva kaupunginosa on entinen maahanmuuttajien Neukölln, jossa vastaan tulee yhä enemmän trendikkäitä vegaaniruokapaikkoja, pop-up-taidegallerioita, tatuointiliikkeitä ja kaikenlaista yleistä pöhinää.

Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että jos on liikkeellä perheen kanssa, kannattaa katsastaa Prenzlauer Bergin hotellit. Jos taas mielessä on Berliinin yöstä nauttiminen, kannattaa varata hotelli Kreuzbergistä.

Berliinin nähtävyydet

Brandenburgin portti on yksi Berliinin symboleista. Kuva: Canadastock / Shutterstock

Berliinissä on älyttömästi nähtävää. Siis valtavasti. Kirjaimellisesti mahdottomasti: Berliinin kaikkia nähtävyyksiä ei ole mahdollista kiertää kerralla. Tai kolmellakaan. Mutta muutaman Berliinin nähtävyyksistä voi nostaa ylitse muiden.

Berliinin nähtävyyksiin tutustuminen kannattaa kaupungin tunnetuimmalta maamerkiltä, Brandenburgin portilta, joka sijaitsee aivan pääkaupungin keskellä entisen Itä- ja Länsi-Berliinin rajalla.

Kauniin, uusklassisen kaupunginmuurin portin vieressä ovat valtiopäivätalo Reichstag ja Holokaustimuistomerkki, Berliinin vaikuttavin monumentti.

Holokaustin muistomerkki Berliini
Holokaustimuistomerkki on Berliinin vaikuttavimpia nähtävyyksiä – ajatuksia herättävä matka varjosta valoon.

Pakollinen nähtävyys on myös Berliinin muuri tai pikemminkin se, mitä muurista on jäljellä.

Kuuluisa maamerkki on myös DDR:n aikaa henkivällä Alexanderplatzilla sijaitseva Berliinin televisiotorni, joka on kuin avaruusneula, joka kytkee Berliinin Itä-Saksan aikaan.

Vähintään pari päivää vierähtää myös Berliinin museoissa, joissa voi ihailla niin maailman kauneinta patsasta, Babylonin porttia kuin DDR:n arkeakin.

Jos aika riittää käydä myös keskustan ulkopuolella, mielenkiintoinen nähtävyys on Berliinin olympiastadion, yksi harvoista natsiajalta säilyneistä rakennuksista. Stadionin valtavan, totalitarismia henkivän koon ymmärtää vasta muurien sisäpuolella, sillä se on kaivettu 12 metriä maan sisään. Täällä, gladiaattorimaisella areenalla, järjestettiin natsien toimesta Berliinin olympialaiset.

Berliinin nähtävyyksiin kuuluu myös upea retkikohde Sanssoucin linna, joka sijaitsee Potsdamissa lyhyen junamatkan päässä.

Nähtävyyksien sijainnit näyttää Berliinin kartta.

Berliinin kanavaristeilyt

Hauska tapa tutustua Berliiniin ovat kanavaristeilyt, jotka kulkevat pitkin Spree-jokea ja keskustan kanavia. Matkan aikana näkee monet keskustan maamerkeistä uudesta perspektiivistä.

Kanavaristeilyn voi varata etukäteen netistä.

Berliini lasten kanssa – luonnonhistoriallisen museon dinosaurukset

Berliinin luonnontieteellisessä museossa on dinosaurusten luurankoja. Kuva: Radiokafka / Shutterstock

Berliinissä riittää näkemistä ja tekemistä myös perheille. Ehdoton kohokohta on luonnonhistoriallinen museo, Museum Naturkunde, jonka dinosauruskokoelma kuuluu maailman parhaisiin.

Heti aulassa vastaan tulevat vaikuttavat dinosauruksenluurangot – ja kun niitä katsoo kiikareiden läpi, jättiliskot heräävät eloon. Huikeaa!

Museon toinen kohokohta on universumia esittelevä video, jota katsotaan sohvalla makaillen kuin katsottaisiin suoraan avaruuden syvyyksiin.

Suosittu nähtävyys lasten kanssa on myös Zoologischer Garten Berlin, yksi Euroopan suurimmista ja merkittävimmistä eläintarhoista.

Hyvä kaupunginosa perheille on Prenzlauer Berg, entinen vaihtoehtokaupunginosa, josta on tullut boheemien berliiniläisten perheiden suosikkialue.

Prenzlauer Bergissä pääsee nauttimaan Berliinin kaupunkikulttuurin lapsiystävällisestä puolesta: Prenzlauer Bergissä on hyvin aamiaispaikkojen ja ravintoloiden lisäksi paljon leikkipuistoja. Iltaelämää on sen sijaan vähemmän. Kulkeminen ydinkeskustan (Mitten) nähtävyyksille on vaivatonta.

Katso tarjoukset Prenzlauer Bergin hotelleihin.

Berliinin puistot

Jos Berliinin kuuluisin puisto onkin Brandenburgin portin takaa alkava Tiergarten, on kiehtovin puisto entisellä Tempelhofin lentokentällä. Natsien rakentama lentokenttä suljettiin reilut kymmenen vuotta sitten, ja entisistä kiitoradoista on tullut pyöräilijöiden ja rullaluistelijoiden temmellyskenttiä.

Klassisen musiikin Berliini – Berlin Phillharmonie

Berliinin filharmonian vieressä on pienempi Kamarimusiikkisali. Kuva: Struvictory / Shutterstock

Legendaarinen, jo edesmennyt kapellimestari Herbert von Krajan nosti berliiniläisorkesterin maailman kuuluisimpien orkesterien joukkoon.

Orkesterin kotisali Philharmonie am Kulturforum ihastuttaa ja vihastuttaa modernilla 1960-luvun tyylillään. Mutta sitä kukaan ei voi kieltää, etteikö akustiikka olisi erinomainen.

Mitä Berliinissä kannattaa syödä?

Currywurst on totaalisen berliiniläinen herkku, jota on pakko maistaa jo ihan kulttuurielämyksenä. Kuva: Gkrphoto / Shutterstock

Berliinin-loman parhaisiin puoliin kuuluvat aamiaiset. Missään muussa kaupungissa ei saa yhtä herkullisia aamiaisia yhtä edullisesti. Berliiniin kannattaisi matkustaa jo aamiaisten takia. Ja koska ollaan Berliinissä, kahvilat tarjoavat aamiaisia pitkälle päivään.

Berliinin ravintolasuositukset tulevat ja menevät, mutta kaksi asiaa pysyy: döner ja currywurst.

Leivän väliin sullotun döner-kebapin sanotaan saaneen alkunsa juuri Berliinissä kaupunkiin muuttaneiden turkkilaisten keskuudessa. Annokset ovat suuria ja edullisia, ja Kebapbudeja löytyy joka nurkalta. Kebapin luvattua maata on Kreuzberg, josta on myös kotoisin Berliinin rakastetuin döner-kioski Mustafa’s.

Mikään ei ole berliiniläisempää kuin currymakkara, jota saa nakkikioskeista ympäri kaupunkia, leivällä tai ilman, parilla eurolla. Kyseessä on oikeastaan bratwurst-tyyppinen makkara, jonka päälle ripotellaan curryä ja runsaasti ketsupintapaista, mutta vähemmän makeaa tomaattikastiketta. Berliinin klassisimpia currywurst-kioskeja on Prenzlauer Bergissä rautatiesillan alla sijaitseva Konnopke’s.

Perinteistä saksalaista ruokaa kuten sianpotkaa ja schnitzeliä tarjoilevia ravintoloita löytää etenkin Charlottenburgista.

Berliinin ostokset

Kaufhaus des Westens eli Kadewe on Berliinin historiallinen tavaratalo. Kuva: Noppasin / Shutterstock

Berliinissä on yksi legendaarinen ostospaikka ylitse muiden: Berliinin suurin tavaratalo KaDeWe eli Kaufhaus des Westens on yksi maailman kuuluisimmista tavarataloista. Kun Berliinin muuri murtui, itäsaksalaiset ryntäsivät ensimmäisenä KaDeWehen ihmettelemään kapitalistisen maailman tavarapaljoutta.

KaDeWe on edelleen voimissaan ja vierailun arvoinen. KaDeWen kohokohta on kuudennen kerroksen huikea ruokaosasto, todellinen runsaudensarvi, jonka pystybaareissa pääsee herkuttelemaan laadukkailla juustoilla, viineillä ja keskieurooppalaisilla herkuilla. Erityisen kuuluisa on KaDeWen wieninleike.

Berliinin trendikkäimpiä ostoskatuja on Mittessä sijaitseva Mulackstraße, jossa on lyhyellä viihtyisällä kadunpätkällä useita paikallisen muodin huippumerkkejä.

Berliini tunnetaan myös kirpputoreistaan. Yksi suuremmista on sunnuntaisin pidettävä boheemi Mauerparkin kirpputori. Tarjolla on jännän tavaran lisäksi olutta ja livemusiikkia.

Toinen kiva sunnuntain kirpputori on Neuköllnin Flowmarkt, jossa pääsee shoppailun lisäksi nauttimaan taiteesta ja musiikista. Tunnelma on usein kuin minifestareilla.

Berliinin hotellit

Hotellit ovat Berliinissä yllättävän edullisia. Siistin parin tähden hotellihuoneen saa alle 50 eurolla, ja viiden tähden mukavuuksistakaan ei tarvitse paljon yli satasta pulittaa.

Kun varaat Berliinistä hotellia, voit hyvin ottaa huoneen ilman aamiaista, sillä yksi Berliinin-matkan kohokohdista ovat Berliinin kahviloissa tarjoiltavat loistavat aamiaiset.

Entäpä hotellin sijainti Berliinissä? Jos pääosassa on nähtävyyksien kiertely, kannattaa valita hotelli historiallisesta keskustasta eli Mittestä. Mielenkiintoinen ja kohtuuhintainen hotelli Mittessä on esimerkiksi Georg Baselitzin taiteella koristeltu Art’otel Berlin-Mitte.

Jos etsii boheemin rentoa mutta rauhallista kaupunginosaa, vastaa haasteeseen Prenzlauer Berg, joka on mukava myös perheille. Poikkeuksellisen tyylikkäitä – mutta silti rentoja – majapaikkoja ovat huoneistohotellit Linnen ja Belfort sekä entiseen uimahalliin remontoitu Hotel Oderberger. Edullista majoitusta alueella tarjoaa erinomainen Pfefferbett Hostel, joka sijaitsee entisessä panimossa vain muutaman askelen päässä Senefelder Platzin metroasemalta.

Yöelämästä kiinnostuneelle sopii Kreuzberg. Biletysreissun tukikohdaksi ovat mainioita valintoja boheemisti sisustettu Lekkerurlaub ja kodikas Wil7 Boutique Hotel.

Ostosmatkailijan kannattaa asua Ku’dammin lähellä.

Katso tarjoukset Berliinin hotelleihin.

Juomaraha Berliinissä

Kun koulussa saksan tunnilla opetettiin sanomaan ”stimmt so” eli ”se on tasaraha”, niin siinä annettiin samalla aika hyvä nyrkkisääntö juomarahoista Berliinissä.

Prosentteja ei tarvitse ruveta laskemaan jenkkityyliin, mutta takseissa ja niissä kahviloissa, joissa on pöytiintarjoilu, asiakas tavallisesti pyöristää hintaa hiukan ylöspäin. Kun lasku on vaikkapa 12,15 €, niin 13 € on sopiva maksu.

Jos ravintolaillallisella on saanut hyvää palvelua (ja nykyisin niin saattaa jopa käydäkin, sillä berliiniläistarjoilijoiden maine maailman happamimpina alkaa pikkuhiljaa olla jo menneisyyttä), voi juomarahaa jättää muutaman euron per henkilö.

Voiko Berliinissä maksaa luottokortilla?

Saksa on yhä edelleen käteisen valtakuntaa. Jos saksalainen maksaa kortilla, hän käyttää yleensä EC-Kartea eli sikäläistä pankkikorttia.

Tietysti hotellit, suuremmat liikkeet ja paremmat ravintolat hyväksyvät Visan ja Mastercardin, ja Berliinissä korttimaksu on muuta Saksaa tavallisempaa.

Silti pienemmissä puodeissa kortteja ei välttämättä oteta lainkaan vastaan, tai jos otetaan, minimiveloitus voi olla suurikin, 10–15 euroa. Täällä ei katsota hyvällä turistia, joka tahtoo maksaa muutaman euron ostoksensa muovirahalla.

Berliiniin on siis syytä varata reilusti käteistä mukaan, tai nostaa sitä automaateista. Pankkiautomaatit hyväksyvät yleisesti suomalaiset kortit, mutta pankki saattaa veloittaa ulkomailla tehdyistä käteisnostoista palvelumaksun.

Voiko Berliinissä juoda vesijohtovettä?

Voi, mutta se on pahanmakuista. Ei siitä sairastu, ja hampaat sillä pesee aivan hyvin, mutta jos ravintolassa pyytää hanavettä, saattaa tarjoilija kyllä kohottaa kulmakarvojaan.

Täällä juodaan Mineralwasser, ja jos et halua kuplia, pyydä ”stilles” tai ”ohne Kohlensäure”.

Kaikissa ruokakaupoissa myydään kauppojen omien merkkien isoja vesipulloja muutamalla kymmenellä sentillä.

Berliinin vaarat ja turvallisuus

Berliini on turvallinen matkakohde, jossa uskaltaa liikkua aika lailla huolettomasti varsinkin päiväsaikaan, ja vilkkailla alueilla myöhään yölläkin.

Kyllä Berliinissä tietysti taskuvarkaita on, varsinkin metrossa ja rautatieasemilla, joten lompakko kannattaa napata pois takataskusta ennen kuin joku muu ehtii, eikä käsilaukkua ole syytä jättää vastapäiselle tuolille katukahvilassa.

Vaikka väkivaltaista ryöstöä ei täällä tarvitse erityisesti pelätä, niin sanomattakin on selvää, että aamuyöllä klubi-illasta palaava, turhan monta drinkkiä nauttinut turisti on helppo uhri, joten se viimeinen drinkki kannattaa jättää ottamatta, tai suosiolla palata hotelliin taksilla.

Liikenne on vilkasta mutta sääntöjä noudatetaan hyvin – jopa pyöräilijät tuntuvat pysähtyvän punaisiin valoihin.

Liikkuminen Berliinissä

Matkailijat voivat ostaa etukäteen netistä Berliinin Welcome Cardin, jolla saa matkustaa vapaasti julkisissa liikennevälineissä valitsemansa ajanjakson. Valittavana ovat 48 tai 72 tuntia tai 4, 5 tai 6 päivää. Kortti käy myös lentokentältä lähtevään S-junaan ja busseihin.

Kaikista vaivattominta on varata lentokenttäkuljetus etukäteen.

Matka Berliiniin

Berliiniin on edullisia lentoja eri puolilta Suomea. Suomesta lennetään Berliiniin uudelle Berliinin-Brandenburgin lentokentälle – vanha kunnon Tegelin lentokenttä lopetti toimintansa vuoden 2020 lopussa.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Berliiniin ja muualle Saksaan.

Berliinin kokemuksia

Tämän oppaan on kirjoittanut matkailutoimittaja Antti Helin. Hänen ohellaan Berliinin kokemuksia ja vinkkejä on jakanut Berliiniin vähän väliä matkustava Daniel Federley.

Käytännön vinkit Berliiniin

Lisää käytännön vinkkejä Berliiniin kerrotaan sivuilla Berliinin hintataso, Berliinin julkinen liikenne sekä Berliinin sää ja ilmasto.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi