Berliinin muuri – kylmän sodan aave kummittelee

Berliinin muuri
Berliinin muuri osuus East Side Galleryssä on koristeltu katutaiteella. Kuva: Antti Helin

Berliinin muuri on tietysti Berliinin nähtävyyksistä kuuluisin, vaikka siitä on jäljellä vain pieniä pätkiä. Berliinin muuri onkin eräänlainen Euroopan historian aave: 154 kilometriä pitkä muuri nousi 1960-luvulla nopeasti kuin hetkessä ja katosi yhtä rivakasti, mutta se jäi kummittelemaan ihmisten mieliin.

Muurista jäljelle jääneet osuudet eivät välttämättä ole fyysisesti erityisen vaikuttavia – ja suurimmassa osassa vähistä säilyneistä pätkistä on säilynyt vain osa muurin varustuksista – mutta muuri on silti vaikuttava symbolina, jo pelkkänä ajatuksena.

Se on vaikuttavin esimerkki Euroopan jaosta kahteen leiriin kylmän sodan aikana.

Berliinin muuri kiersi koko Länsi-Berliinin, joka sijaitsi yksinäisenä kapitalistisena saarekkeena Itä-Saksan eli DDR:n sisällä. Muurin reitin tunnistaa useissa kohdissa eri puolilla kaupunkia kahden katukiven levyisestä viivasta.

East Side Gallery – Berliinin muuri taideteoksena

Berliinin muuri East Side Gallery
Berliinin muuri. Kuva: Turtix / Shutterstock

Pisin säilynyt osa Berliinin muurista on East Side Gallery, joka on koristeltu näyttävin graffitein.

East Side Gallery sijaitsee Spree-joen rannalla Friedrichshainin ja Kreuzbergin välissä.

Täällä Berliinin muurista on tosin jäljellä vain ulkomuuri.

Berlin Wall Memorial ja Kuoleman vyöhyke

Paremman kokonaiskuvan muurista saa nähtävyydessä nimeltä Berlin Wall Memorial (Gedenkstätte Berliner Mauer), jossa ovat lyhyellä pätkällä jäljellä sekä sisä- että ulkomuuri, joiden väliin jäi niin sanottu Kuoleman vyöhyke. Myös vartiotorni on edelleen pystyssä.

Belin Wall Memorial sijaitsee keskustan luoteislaidalla Bernauer Strassella.

Gedenkstätte Berliner Mauer

Checkpoint Charlie

Berliinin muurin nähtävyyksiin kuuluu tavallaan myös museo Checkpoint Charlie, joka esittelee eri tapoja, joilla Itä-Berliinistä lännen puolelle loikanneet pyrkivät ylittämään (tai alittamaan) muurin mitä mielikuvituksellisemmin keinoin.

Kulta-aikaansa museo tosin eli silloin, kun muuri oli vielä pystyssä ja museolla oli tärkeä poliittinen merkitys. Nykyisin museo pyörii yksityisin varoin.

Booking.com

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi