Fidži-matkaopas

Fidzillä voi haaksirikkoutua samalle saarelle kuin Tom Hanks elokuvassa Castaway – Tuuliajolla. Kuva: Christian Haugen

Voi Fidži mikä saaristo! Fidžillä odottavat kristallinkirkkaan Tyynenmeren ympäröimät paratiisimaisen vehreät saaret ja maailman parhaisiin kuuluvat sukellukset.

Fidži on Tyynenmeren saarivaltioista helpoimmin tavoitettavia – ja suosituimpia matkakohteita. Fidžillä käy vuosittain yli 600 000 matkailijaa, lähes yhtä paljon kuin muulla eteläisellä Tyynellämerellä yhteensä.

Fidži sopii niin luksuslomalle kuin reppureissullekin. Sukeltajia Fidzille houkuttelevat maailman kauneimmat pehmeiden korallien vedenalaiset puutarhat sekä maailman parhaaksi rankattu haisukellus. Surffareille on komeita aaltoja.

Rantojen lisäksi Fidžillä voi tutustua suurempien saarten vehreään vuoristoon ja hurjaan paikalliseen historiaan: Fidžin asukkaat tunnettiin vielä 1800-luvulla verenhimoisina kannibaaleina. Fidžiläinen päällikkö Ratu Udre Udre on päässyt Guinnessin ennätystenkirjaankin syömällä 1800-luvulla satoja ihmisiä.

Kannibaalista fidžiläiset luopuivat 1800-luvun lopulla kristinuskoon kääntymisen myötä, tosin vielä vuonna 1867 fidžiläisten pataan joutui lähetyssaarnaaja Thomas Baker.

Nykyisin fidžiläiset tunnetaan ystävällisyydestään, joka tapaa jättää matkailijoihin paratiisirantojakin kauniimmat muistot. Suosituimpien matkailukohteiden ulkopuolella elämä Fidžillä on edelleen hyvin yhteisöllistä, ja iltaisin kyläläiset kokoontuvat yhteen laulamaan ja juomaan kavaa, pippurikasvin juuresta liotettua paikallista juomaa.

Paikalliset kyläpäälliköt käyttävät edelleen valtaa, eikä kenelläkään tunnu olevan kiire mihinkään. Fiji Time tulee tutuksi matkailijalle: asiat tapahtuvat omalla painollaan, hätiköimättä, aikatauluista välittämättä

Voi kuulostaa kliseeltä, mutta sellaista elämä on Fidžillä!

Saariston rento ilmapiiri tarttuu matkailijaankin – kunhan vaan muistaa, ettei kannata aikatauluttaa matkasuunnitelmiaan kovin tiukoiksi. Paikallisiin on helppo tutustua, sillä englanti on Fidžin toinen virallinen kieli ja sitä puhutaan laajalti.

Alkuperäisten fidžiläisten lisäksi saarilla asuu paljon intialaisia, joita tuotiin siirtomaa-aikana saarille töihin. Intialainen vaikutus näkyy etenkin pääsaari Viti Levulla.

Saaria Fidžillä on kaikkiaan noin 300, joista satakunta on asuttuja. Suurin osa fidžiläisistä asuu suurimmilla saarilla Viti Levulla ja Vanua Levulla.

Pääsaaret sopivat hyvin sukeltamiseen ja seikkailemiseen sisämaan ylängöillä, mutta kauneimmat rannat löytyvät pikkusaarilta.

Fidžin pääsaari Viti Levu – seikkailuja kannibaalien mailla

Hait tulevat tutuksi Fidžillä. Kuva: Frontierofficial

Fidžin pääsaari Viti Levu on iso Tyynenmeren mittakaavassa: saari on lähes 150 kilometriä pitkä ja reilut sata kilometriä leveä. Sisämaan vuoristo nousee 1700 metrin korkeuteen.

Moni matkaaja suuntaa pääsaaren lentokentältä saman tien kohti pikkusaaria, mutta jos on rantalomailun sijaan kiinnostunut aktiivimatkailusta, on Viti Levu monipuolinen kohde jo itsessään. Viti Levulla patikoida kauniilla vuoristoylängöillä onnettoman lähetyssaarnaaja Thomas Bakerin jalanjäljillä ja käydä Nabutatau-kylässä katsomassa esillä olevaa kiveä, jolla hänet surmattiin.

Bakerin nahkasandaali – joka myös keitettiin miehen mukana – on puolestaan esillä pääkaupunki Suvassa Fiji Museumissa, joka esittelee myös muun muassa ihmissyöjien käyttämiä haarukoita.

Ylängöiltä löytyy myös Fidžin kaunein kylä, Navala, joka koostuu edelleen pääosin vain perinteiseen tapaan rakennetuista taloista.

Koskenlaskua voi kokeilla Upper Navua Gorge -rotkossa. Sukeltajille on puolestaan tarjolla maailman kenties hienoin haisukellus: Beqa-laguunin vesissä voi nähdä kerralla jopa kahdeksan hailajin edustajia, muun muassa mahtavia härkähaita. Snorklaamiseen hyvää aluetta Viti Levulla on Coral Coast.

Lisää Fidžin historiaa ja kulttuuria voi käydä ihailemassa Viti Levun itäpuolella sijaitsevalla Ovalaun saarella, jonka pikkukaupunki Levuka on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi, kiitos hyvin säilyneen Ison-Britannian kolonialismin ajan vanhankaupungin.

Ainut mitä Fidžin pääsaarelta puuttuvat, ovat hienot hiekkarannat. Natadola on kohtuullisen kaunis ranta, mutta ei niin hieno, että sen perässä kannattaisi matkustaa näin kauas. Ellei sitten satu olemaan innokas golfari – rannan vieressä sijaitsee golfhotelli Intercontinental Golf Resort & Spa.

Onneksi heti kansainvälisen lentokentän (Nadi) edustalla levittäytyy upea Mamanuca-saaristo, täydellinen kohde saariunelmien toteuttamiseen (katso lisää alla).

Fidžin seikkailumatkailun keskus on pääsaarella sijaitseva Pacific Harbourin alue, josta lähtevät niin sukellus- kuin vaellusretketkin.

Mamanuca-saaristo – Fidžin pienet paratiisisaaret

Reppureissaajien ja bilettäjien suosiman Beachcomber-saaren maisemia. Kuva: Graeme Churchard

Noin tunnin venematkan päässä Fidžin pääsaarelta, kansainvälisen lentokentän edustalla, levittäytyy Mananuca-saaristo, jonka kauniita pikkusaaria ympäröivät hiekkarannat ja turkoosi meri, jonka riutat kuhisevat kaloja.

Monipuolisesta pikkusaaristosta löytyy niin sukelluskohteita, surffiaaltoja, luksussaaria kuin reppureissaajien suosima Beachcomber Island Resort, Fidzin biletyskeskus. Toinen reppureissaajien suosima saari on Beachcomberia rauhallisempi Mana.

Kohtuuhintainen ja tunnelmaltaan rauhallinen hotelli omalla pikkusaarellaan on esimerkiksi Treasure Island Resort.

Mamanuca-saariston nähtävyys on asumaton Monurici-saari, jolla kuvattiin Tom Hanksin tähdittämä haaksirikkoelokuva Cast Away – Tuuliajolla. Saarta ei kannata sekoittaa niin ikään Mamanuca-saaristossa sijaitsevaan Castaway Islandiin, jolla sijaitsee upea Castaway Island Resort.

Yasawa-saaristo ja Fidžin kauneimmat rannat

Tulishowt kuuluvat hotellien vakio-ohjelmaan Fidzillä. Kuva: Romain Pontida

Jos veneellä jatkaa matkaa eteenpäin Mamanuca-saarilta, saapuu Yasawa-saaristoon, jonka vulkaaniset saaret ovat Fidžin kauneimmat. Hiekka on täällä ihanan valkoista ja pehmeämpää kuin Mamanucalla, jonka rannat ovat yleensä karheaa korallihiekkaa. Sen sijaan Yasawa-saarten sukelluskohteet eivät kuulu Fidžin parhaimpiin, vaikka saaristossa pääseekin snorklaamaan paholaisrauskujen kanssa.

Yasawa-saariltakin löytyy monentasoista majoitusta – sekä Fidžin kuuluisin luksushotelli, legendaarinen Turtle Island Resort. Hotelli sijaitsee saarella, jolla kuvattiin Booke Shieldsin tähdittämä vuoden 1980 romanttinen klassikkoelokuva Sininen laguuni. Sittemmin Turtle Islandilla on lomaillut muun muassa Tom Cruise.

Hotelli sopiikin mainiosti rikkaiden ja kuuluisien rantalomailuun sillä Turtle Island Resortin jokaisella 14 perinteiseen tyyliin rakennetulla villalla on oma yksityinen rantansa. Turtle Island Resort ei ole silti pelkkää egoturismia – hotelli on palkittu useasti myös ekologisuudestaan.

Vanua Levu – sukeltajan valinta Fidžillä

Fidžin toiseksi suurin saari Vanua Levu sijaitsee reilun 60 kilometrin päässä pääsaarelta Viti Levulta. Vanua Levulla ei juuri ole mainitsemisen arvoisia hiekkarantoja, mutta koralliriutan ympäröimän saaren sukellus- ja snorklausmaastot kuuluvat Fidzin parhaisiin.

Vanua Levun vesissä sijaitseva Rainbow Reef on kuuluisa häikäisevän kauniista pehmeiden korallien metsästään, ja Namena Marine Reserve tarjoaa Fidžin koskemattomimmat sukellusvedet.

Taveuni – patikointia ja fidžiläistä kulttuuria

Taveunin saarella pääsee kylpemään vesiputouksissa. Kuva: Björn Groß

Vaihtelua rantalomailuun löytää paratiisimaisen vehreältä, kukkaloiston ja vesiputousten Taveuni-saarelta. Fidžin kolmanneksi suurin saari on patikoinnin lisäksi hyvä paikka tutustua fidžiläiseen kulttuuriin turistisaarten ulkopuolella.

Taveunilta käsin voi myös sukeltaa edellä mainitulla Rainbow Reefillä tai matkata pienille ja syrjäisille Qamea- ja Matagi-saarille, joilla odottavat upeat, valkohiekkaiset rannat.

Taveunin suosituin vaelluspolku on Lavena Coastal Walk, joka kulkee läpi sademetsien ja pitkin merenrantaa upealle vesiputoukselle, jossa voi liukua pitkin luonnon vesiliukumäkeä tai hyppiä kallioilta veteen.

Taveunin erikoinen nähtävyys on se, että saaren poikki kulkee 180 asteen meridiaanin raja eli kansainvälinen päivämääräraja. Taveunilla voi siis astua huomisesta eiliseen tai eilisestä huomiseen – vai miten se nyt meneekään. Päähän tässä menee pyörälle!

Kansainvälinen päivämääräraja on merkitty saarella kyltillä. Saarelaisten elämään päivämääräraja ei tietenkään vaikuta, vaan Taveunilla on virallisesti sama aika kuin muuallakin Fidžillä.

Saarella on helppoa ja edullista liikkua paikallisbusseilla.

Fidžin hintataso – voiko Fidžillä matkustaa edullisesti?

Matkalla edulliselle Beachcomber-saarelle. Kuva: MickiTakesPictures

Tyynenmeren saaret tapaavat olla kalliita matkakohteita, mutta Fidžillä pystyy matkustamaan myös kohtuuhinnalla. Fidži onkin Tyynenmeren kohteista parhaita reppureissulle. Esimerkiksi Australiaan ja Uuteen-Seelantiin verrattuna Fidži on edullinen matkakohde, mutta huomattavasti vaikkapa Kaakkois-Aasiaa kalliimpi.

Fidžiltä löytää kaikenhintaista majoitusta kalliista luksushotelleista keskihintaisiin, noin 150 euron majapaikkoihin ja kymmenen euron hostellipunkkiin. Edullisissa paikoissa majoituksen taso on Fidžillä matala, eikä hostelleissa yleensä ole keittiöitä vieraiden käytössä.

Edullisten paikkojen hyvä puoli on hintatason lisäksi puolestaan se, että niissä tapaa Fidžillä usein erittäin mielenkiintoisia tyyppejä, jotka ovat viitsineet nähdä vaivan matkustaakseen pienelläkin budjetilla näin kauas.

Osaan kohtuuhintaisistakin majapaikoista myydään all-inclusive-paketteja, mikä helpottaa matkakassan budjetoimista varsinkin pikkusaarilla. Lue lisää all-inclusive -matkailusta.

Liikkuminen paikallisilla kulkuvälineillä, niin saarten sisällä kulkevilla busseilla kuin saaristossa seilaavilla laivoillakin, on edullista mutta hidasta.

Saarihyppelyyn matkailijoille myydään Bula Pass -lippua, jolla saa sen voimassaoloajan käyttää niin paljon veneitä kuin haluaa. Bula Pass on vaivaton vaihtoehto, mutta yksittäiset liput tulevat usein edullisemmiksi, ainakin jos aikaa viipyä saarilla päivän pari pidempään.

Voit varata kätevästi netistä Fidžin retket ja aktiviteetit.

Paras aika matkustaa Fidžille

Fidzi ja palmut kuuluvat yhteen. Kuva: Björn Groß

Parasta aikaa matkustaa kuiva kausi toukokuulta marraskuulle. Sadekausi kestää joulukuulta huhtikuulle.

Sadekausi Fidzillä ei sinällään estä matkustamista, mutta alkuvuonna kannattaa varautua taifuuneihin, jotka voivat laittaa matkasuunnitelmat ja -lentoaikataulut uusiksi.

Sadekaudella myös näkyvyys tapaa olla sukelluskohteilla tavallista vaatimattomampi, sillä joista sisämaasta virtaava vesi sotkee näkyvyyttä. Toisaalta sadekaudella voi saada hyvät alennukset Fidzin hotelleista.

Tarvitaanko Fidzille viisumia?

Suomalainen ei tarvitse Fidzille viisumia. Suomalainen saa matkustaa Fidzillä neljä kuukautta ilman viisumia.

Matka ja lennot Fidzille

Lavena Coastal Walk -patikkapolun maisemia Taveuni-saarella. Kuva: Björn Groß

Fidziin on Suomesta käsittämättömän pitkä matka, tosin Hongkongin kautta voi lentää yhdellä vaihdolla.

Fidzille on hyvät lentoyhteydet etenkin Australiasta, Uudesta-Seelannista ja Los Angelesista. Fidzin oma lentoyhtiö Air Pacific tarjoaa kohtuuhintaisia lentoja saaristoon.

Fidzillä käydään usein osana maailmanympärimatkaa, ja osa lentoyhtiöistä tarjoaa ilmaisen välipysähdyksen Fidzissä matkalla Sydneystä Los Angelesiin tai toisinpäin.

Fidzin kansainvälinen lentokenttä on pääsaari Viti levulla intialaisvaikutteisessa Nadi-kaupungissa. Vieressä on kotimaanterminaali, josta voi jatkaa matkaa lentäen pikkusaarille. Lentokentän läheltä kulkee myös laivakyytejä saaristoon.

Edullisimmin Fidzin saaristossa matkustaa laivoilla.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Fidzille.

Katso tarjoukset Fidzin hotelleihin.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!