Fidži-matkaopas

Fidzillä voi haaksirikkoutua samalle saarelle kuin Tom Hanks elokuvassa Castaway – Tuuliajolla. Kuva: Christian Haugen

Voi Fidži mikä saaristo! Fidžillä odottavat kristallinkirkkaan Tyynenmeren ympäröimät paratiisimaisen vehreät saaret ja maailman parhaisiin kuuluvat sukellukset.

Fidži on Tyynenmeren saarivaltioista helpoimmin tavoitettavia – ja suosituimpia matkakohteita. Fidžillä käy vuosittain yli 600 000 matkailijaa, lähes yhtä paljon kuin muulla eteläisellä Tyynellämerellä yhteensä.

Fidži sopii niin luksuslomalle kuin reppureissullekin. Sukeltajia Fidzille houkuttelevat maailman kauneimmat pehmeiden korallien vedenalaiset puutarhat sekä maailman parhaaksi rankattu haisukellus. Surffareille on komeita aaltoja.

Rantojen lisäksi Fidžillä voi tutustua suurempien saarten vehreään vuoristoon ja hurjaan paikalliseen historiaan: Fidžin asukkaat tunnettiin vielä 1800-luvulla verenhimoisina kannibaaleina. Fidžiläinen päällikkö Ratu Udre Udre on päässyt Guinnessin ennätystenkirjaankin syömällä 1800-luvulla satoja ihmisiä.

Kannibaalista fidžiläiset luopuivat 1800-luvun lopulla kristinuskoon kääntymisen myötä, tosin vielä vuonna 1867 fidžiläisten pataan joutui lähetyssaarnaaja Thomas Baker.

Nykyisin fidžiläiset tunnetaan ystävällisyydestään, joka tapaa jättää matkailijoihin paratiisirantojakin kauniimmat muistot. Suosituimpien matkailukohteiden ulkopuolella elämä Fidžillä on edelleen hyvin yhteisöllistä, ja iltaisin kyläläiset kokoontuvat yhteen laulamaan ja juomaan kavaa, pippurikasvin juuresta liotettua paikallista juomaa.

Paikalliset kyläpäälliköt käyttävät edelleen valtaa, eikä kenelläkään tunnu olevan kiire mihinkään. Fiji Time tulee tutuksi matkailijalle: asiat tapahtuvat omalla painollaan, hätiköimättä, aikatauluista välittämättä

Voi kuulostaa kliseeltä, mutta sellaista elämä on Fidžillä!

Saariston rento ilmapiiri tarttuu matkailijaankin – kunhan vaan muistaa, ettei kannata aikatauluttaa matkasuunnitelmiaan kovin tiukoiksi. Paikallisiin on helppo tutustua, sillä englanti on Fidžin toinen virallinen kieli ja sitä puhutaan laajalti.

Saaria Fidžillä on kaikkiaan noin 300, joista satakunta on asuttuja. Suurin osa fidžiläisistä asuu suurimmilla saarilla Viti Levulla ja Vanua Levulla.

Pääsaari Viti Levu sopii hyvin sukeltamiseen ja seikkailemiseen sisämaan ylängöillä, mutta kauneimmat rannat löytyvät pikkusaarilta.

Pääsaari Viti Levu – täältä alkaa Fidžin-matka

Tulishow’t kuuluvat hotellien vakio-ohjelmaan Fidzillä. Kuva: Romain Pontida

Fidžin pääsaari Viti Levu on iso Tyynenmeren mittakaavassa: saari on lähes 150 kilometriä pitkä ja reilut sata kilometriä leveä. Sisämaan vuoristo nousee 1700 metrin korkeuteen.

Saaren länsirannikolla Nadissa sijaitsee Fidžin päälentokenttä, ja moni matkailija suuntaakin lentokentältä saman tien kohti Nadin edustalla olevia pieniä paratiisisaaria, joista lisää alempana.

Mutta jos on rantalomailun sijaan kiinnostunut aktiivimatkailusta, kannattaa varata ainakin muutama päivä myös Viti Levulle.

Nadi – lentokentän ja sataman kaupunki

Nadi päiväretki
Nadista voi tehdä päiväretkiä pikkusaarille. Kuva: Savir C / Unsplash

Kansainväliisen lentokenttänsä ansiosta Nadi on käytännössä kaikille ensimmäinen kosketus Fidžille. Kätevästi täällä on myös Fidžin satama, Port Denarau, josta lähtevät laivakyydit Mamanucan ja Yasawan saaristoihin.

Kokemuksena Nadi voi yllättää sillä, että intilaisvaikutteet ovat vahvat. Intialaisia tuli maahan paljon siirtomaa-aikana töihin, ja erityisen paljon heitä asettui Nadiin. Täällä sijaitseva Sri Siva Subramaniy onkin maailman suurin hindutemppeli.

Mitenkään kiehtova paikka Nadi ei ole, mutta lento- tai laiva-aikataulujen takia Nadissa tulee helposti vietettyä yö. Nadin hotelleista parhaat kuten Sheraton, Westin, Sofitel ja Hilton ovat vierekkäin Denaraun sataman kupeessa. Edulliset ovat puolestaan yleensä joko lentokentän lähellä tai Nadin vaatimattomalla rannalla.

Jos aikataulu on tiukalla, myös Nadista käsin voi tehdä monenlaisia päiväretkiä niin viereiseen Mamanuca-saaristoon kuin Viti Levun sisämaahankin.

Pacific Harbour ja Beqa-laguunin haisukellukset

Viti Levun etelärannikolla sijaitsee Pacific Harbour, muutaman tuhannen asukkaan pikkukylä, josta käsin voi tehdä maailman kenties hienoimman haisukelluksen: Beqa-laguunin vesissä voi nähdä kerralla jopa kahdeksan hailajin edustajia, muun muassa mahtavia härkähaita.

Pacific Harbourissa on monentasoista majoitusta ja muutama sukelluskeskus. Pacifi Harbourista tehtävän haisukelluksen voi myös varata etukäteen netistä.

Jos haluaa saada kaikein irti Beqa-laguunin ja Fidžin haisukselluksista – ja rahat riittävät – kannattaa suunnata Beqa Lagoon Resortiin, joka sijaitsee saarella itse laguunissa ja tekee haisukellukset ylläpitämälleen The Cathedral -kohteelle (katso video alla).

Fidžin pääkaupunki Suva ja seikkailuja kannibaalien mailla

Fidzi Suva
Tämä neito juhli kansainvälistä naistenpäivää pääkaupunnki Suvassa. Kuva: Vijeshwar Datt / Unsplash

Pacific Harbourista tunnin verran itään, pääsaaren kaakkoiskulmassa, on Fidžin vaatimaton pääkaupunki Suva.

Täällä voi käydä Fiji Museumissa ihmettelemässä huono-onnisen lähetyssaarnaaja Thomas Bakerin nahkasandaalia, joka keitettiin miehen mukana. Museo esittelee myös muun muassa ihmissyöjien käyttämiä haarukoita.

Jos Fidžin kannibaalit kiinnostavat enemmänkin, Viti Levun vuoristoylängöllä voi patikoida Thomas Bakerin jalanjäljillä ja käydä Navosan ylängöllä Nabutautau-kylässä katsomassa edelleenkin esillä olevaa kiveä, jolla hänet surmattiin.

Lisää Fidžin historiaa ja kulttuuria voi käydä ihailemassa Viti Levun itäpuolella sijaitsevalla Ovalaun saarella, jonka pikkukaupunki Levuka on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi, kiitos hyvin säilyneen Ison-Britannian kolonialismin ajan vanhankaupungin.

Navala – Fidžin kaunein kylä

Fidžin kaunein kylä, Navala, sijaitsee Viti Levun ylängöillä. Kylä koostuu edelleen vain perinteiseen tapaan rakennetuista taloista – lukuun ottamatta koulua, kirkkoa ja radiomajaa. Kylään on pieni pääsymaksu.

Paras tapa tutustua kylään on yöpyä läheisessä Bulou’s Eco Lodgessa.

Natadola Beach ja Fidžin golfresortti

Ainut mitä Fidžin pääsaarelta puuttuvat, ovat hienot hiekkarannat. Natadola on kyllä kaunis ranta, mutta ei niin hieno, että sen perässä kannattaisi matkustaa näin kauas. Ellei sitten satu olemaan innokas golfari – rannan vieressä sijaitsee golfhotelli Intercontinental Golf Resort & Spa.

Onneksi aivan Nadin edustalla odottavat upeat saariseikkailut.

Mamanuca-saaristo – Fidžin pienet paratiisisaaret

Reppureissaajien ja bilettäjien suosiman Beachcomber-saaren maisemia. Kuva: Graeme Churchard

Noin tunnin venematkan päässä Fidžin pääsaarelta, Nadin kansainvälisen lentokentän edustalla, levittäytyy Mamanuca-saaristo, jonka kauniita pikkusaaria ympäröivät hiekkarannat ja turkoosi meri, jonka riutat kuhisevat kaloja.

Monipuolisesta pikkusaaristosta löytyy sukelluskohteita, surffiaaltoja, luksussaaria sekä reppureissaajien suosima Beachcomber Island Resort, Fidzin biletyskeskus. Toinen reppureissaajien suosima saari on Beachcomberia rauhallisempi Mana.

Kohtuuhintainen ja tunnelmaltaan rauhallinen hotelli omalla pikkusaarellaan on esimerkiksi Treasure Island Resort.

Mamanuca-saariston nähtävyys on asumaton Monurici-saari, jolla kuvattiin Tom Hanksin tähdittämä haaksirikkoelokuva Cast Away – Tuuliajolla. Saarta ei kannata sekoittaa niin ikään Mamanuca-saaristossa sijaitsevaan Qalito Islandiin, jolla sijaitsee upea Castaway Island Resort.

Lautat saaristoon lähtevät Nadin Denerau-satamasta. Lentokentältä on kuljetus satamaan.

Yasawa-saaristo ja Fidžin kauneimmat rannat

Fidzi Yasawa
Yasawa-saaristoon kuuluvan Kuata-saaren merimaisemat ovat komeat. Kuva Nicolas Weldingh / Unsplash

Mamanuca-saaristoa kauempana sijaitsee Yasawa-saaristo, jonka vulkaaniset saaret ovat Fidžin kauneimmat. Hiekka on täällä ihanan valkoista ja pehmeämpää kuin Mamanucalla, jonka rannat ovat yleensä karheaa korallihiekkaa. Paholaisrauskuja voi nähdä snorklausreissuilla toukokuulta lokakuulle.

Katamaraanit saaristoon lähtevät Nadin Denaraun satamasta. Matka kestää kuutisen tuntia ja asiakkaat jätetään toivotulle saarelle/majapaikkaan. Myös saarelta toiselle voi siirtyä samalla katamaraanipalvelulla – myynnissä on myös usean päivän kestoinen lauttapassi. Nopeampi vaihtoehto on lentää vesitasolla.

Kun tänne asti jaksaa matkustaa niin palkinto on ruhtinaallinen. Yasawan-saariston rannat ovat häikäisevän hienot ja majoitus yllättävän edullista, sillä monella majapaikalla on tarjolla myös makuusalipaikkoja.

Saarista lähimpänä on Barefoot Kuata, jossa majoitus on viihtyisissä telttabungaloweissa. Rantamaisemat ovat todella kauniit, snorlaaminenkin erinomaista ja haitakin näkee.

Ikimuistoinen majapaikka on Robinson Crusoe -henkinen Barefoot Manta, jota ympäröi kolme upeaa rantaa (!). Mantojen kanssa pääsee snorklaamaan ja sukelluksilla voi nähdä hurjia härkähaita. Parinsadan euron huoneita ja edullisia makuusalipaikkoja.

Mantojen kanssa pääsee snorklailemaan myös Mantaray Island Resortissa, jonka ranta sopii muutenkin erinomaisesti snorklaamiseen. Majoitus on täällä Barefoot Mantaa tasokkaammissa villoissa.

Jos taas kaipaa luksustyylisempää majoitusta, sitä tarjoaa kovasti kehuttu Paradise Cove Resort.

Yasawa-saarilla sijaitsee myös Fidžin kuuluisin luksushotelli, legendaarinen Turtle Island Resort. Hotelli sijaitsee saarella, jolla kuvattiin Booke Shieldsin tähdittämä vuoden 1980 romanttinen klassikkoelokuva Sininen laguuni. Sittemmin Turtle Islandilla on lomaillut muun muassa Tom Cruise.

Hotelli sopiikin mainiosti rikkaiden ja kuuluisien rantalomailuun sillä Turtle Island Resortin jokaisella 14 perinteiseen tyyliin rakennetulla villalla on oma yksityinen rantansa. Turtle Island Resort ei ole silti pelkkää egoturismia – hotelli on palkittu useasti myös ekologisuudestaan.

Kaiketin vaivattomin tapa tutustua useisiin eri Yasawa-saariin on neljän päivän risteily, joka lähtee Nadista.

Vanua Levu – Fidžin toiseksi suurin saari

Fidžin toiseksi suurin saari on Vanua Levu, joka sijaitsee reilun 60 kilometrin päässä pääsaarelta Viti Levulta. Matkailu saarelle on vähäistä, sillä Vanua Levulla ei juuri ole mainitsemisen arvoisia hiekkarantoja.

Saaren aivan kaakkoiskärjessä on upea sukelluskohde Rainbow Reef, mutta silläkin käydään yleensä sukeltamassa naapurisaarelta Taveunilta käsin.

Vanua Levun edustalla on myös upea, koskematon Namena Barrier Reef, jolla käydään sukeltamassa liveaboard-sukellussafareilla.

Taveuni – patikointia ja sukellus Fidzin Rainbow Reefille

Taveunin saarella pääsee kylpemään vesiputouksissa. Kuva: Björn Groß

Vaihtelua rantalomailuun löytää paratiisimaisen vehreältä, kukkaloiston ja vesiputousten Taveuni-saarelta, joka sijaitsee Vanua Levun vieressä. Patikoinnin lisäksi Fidžin kolmanneksi suurin saari on hyvä paikka tutustua fidžiläiseen kulttuuriin turistisaarten ulkopuolella.

Taveunilta käsin voi myös käydä sukeltamassa Rainbow Reefillä, joka on kuuluisa häikäisevän kauniista pehmeiden korallien metsästään. Rainbow Reefin sukelluksia järjestävät esimerkiksi saaren länsirannikolla sijaitsevat Taveuni Dive Resort ja Garden Island Resort, joissa molemmissa huonehinnat alkavat noin 200 eurosta.

Taveunin suosituin vaelluspolku on saaren toisella puolen sijaitseva Lavena Coastal Walk, joka kulkee läpi sademetsien ja pitkin merenrantaa upealle vesiputoukselle, jossa voi liukua pitkin luonnon vesiliukumäkeä tai hyppiä kallioilta veteen.

Taveunin erikoinen nähtävyys on se, että saaren poikki kulkee 180 asteen meridiaanin raja eli kansainvälinen päivämääräraja. Taveunilla voi siis astua huomisesta eiliseen tai eilisestä huomiseen – vai miten se nyt meneekään. Päähän tässä menee pyörälle!

Kansainvälinen päivämääräraja on merkitty kyltillä. Saarelaisten elämään päivämääräraja ei tietenkään vaikuta, vaan Taveunilla on virallisesti sama aika kuin muuallakin Fidžillä.

Saarella on helppoa ja edullista liikkua paikallisbusseilla. Taveunille matkustetaan yleensä Viti Levulta lentäen.

Fidžin hintataso – voiko Fidžillä matkustaa edullisesti?

Matkalla edulliselle Beachcomber-saarelle. Kuva: MickiTakesPictures

Tyynenmeren saaret tapaavat olla kalliita matkakohteita, mutta Fidžillä pystyy matkustamaan myös kohtuuhinnalla. Fidži onkin Tyynenmeren paras kohde reppureissulle. Esimerkiksi Australiaan ja Uuteen-Seelantiin verrattuna Fidži on edullinen matkakohde, mutta huomattavasti vaikkapa Kaakkois-Aasiaa kalliimpi.

Fidžiltä löytää kaikenhintaista majoitusta kalliista luksushotelleista keskihintaisiin, noin 150 euron majapaikkoihin ja kymmenen euron hostellipunkkiin. Edullisissa paikoissa majoituksen taso on Fidžillä matala, eikä hostelleissa yleensä ole keittiöitä vieraiden käytössä.

Edullisten paikkojen hyvä puoli on hintatason lisäksi on sekin, että niissä tapaa Fidžillä usein erittäin mielenkiintoisia tyyppejä, jotka ovat viitsineet nähdä vaivan matkustaakseen pienelläkin budjetilla näin kauas.

Osaan kohtuuhintaisistakin majapaikoista myydään all-inclusive-paketteja, mikä helpottaa matkakassan budjetoimista varsinkin pikkusaarilla.

Liikkuminen paikallisilla kulkuvälineillä, niin saarten sisällä kulkevilla busseilla kuin saaristossa seilaavilla laivoillakin, on edullista mutta hidasta.

Saarihyppelyyn matkailijoille myydään Bula Pass -lippua, jolla saa sen voimassaoloajan käyttää niin paljon veneitä kuin haluaa. Bula Pass on vaivaton vaihtoehto, mutta yksittäiset liput tulevat usein edullisemmiksi, ainakin jos aikaa viipyä saarilla päivän pari pidempään.

Voit varata kätevästi netistä Fidžin retket ja aktiviteetit.

Paras aika matkustaa Fidžille

Fidzi ja palmut kuuluvat yhteen. Kuva: Björn Groß

Parasta aikaa matkustaa on kuiva kausi toukokuulta marraskuulle. Sadekausi kestää joulukuulta huhtikuulle.

Sadekausi Fidzillä ei sinällään estä matkustamista, mutta alkuvuonna kannattaa varautua taifuuneihin, jotka voivat laittaa matkasuunnitelmat ja -lentoaikataulut uusiksi.

Sadekaudella myös näkyvyys tapaa olla sukelluskohteilla tavallista vaatimattomampi, sillä joista sisämaasta virtaava vesi sotkee näkyvyyttä. Toisaalta sadekaudella voi saada hyvät alennukset Fidzin hotelleista.

Tarvitaanko Fidzille viisumia?

Suomalainen ei tarvitse Fidzille viisumia. Suomalainen saa matkustaa Fidzillä neljä kuukautta ilman viisumia.

Matka ja lennot Fidzille

Lavena Coastal Walk -patikkapolun maisemia Taveuni-saarella. Kuva: Björn Groß

Fidžille on Suomesta käsittämättömän pitkä matka, tosin Hongkongin kautta voi lentää yhdellä vaihdolla.

Fidzille on hyvät lentoyhteydet etenkin Australiasta, Uudesta-Seelannista ja Los Angelesista. Fidzin oma lentoyhtiö Air Pacific tarjoaa kohtuuhintaisia lentoja saaristoon.

Fidzillä käydään usein osana maailmanympärimatkaa, ja osa lentoyhtiöistä tarjoaa ilmaisen välipysähdyksen Fidžillä matkalla Sydneystä Los Angelesiin tai toisinpäin.

Fidzin kansainvälinen lentokenttä on pääsaari Viti levulla intialaisvaikutteisessa Nadi-kaupungissa. Vieressä on kotimaanterminaali, josta voi jatkaa matkaa lentäen pikkusaarille. Lentokentän läheltä kulkee myös laivakyytejä saaristoon.

Edullisimmin Fidzin saaristossa matkustaa laivoilla.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Fidzille.

Katso tarjoukset Fidzin hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!