Australian parhaat matkakohteet

Australialle on helppo menettää sydämensä. Kuvassa Suurella valliriutalla sijaitseva sydämen muotoinen riuttasaari.
Australialle on helppo menettää sydämensä. Kuvassa Suurella valliriutalla sijaitseva sydämen muotoinen riuttasaari.

Australia on todellinen kerran elämässä -matkakohde – jo senkin takia, että Australiaan on Suomesta tolkuttoman pitkä matka. Mutta matkailija palkitaan Australiassa ikimuistoisilla nähtävyyksillä: Suurella valliriutalla, aboriginaalien pyhällä Uluru-kivellä, kenguruilla ja koaloilla, krokotiileilla ja ryhävalailla, upeilla hiekkarannoilla ja surffikulttuurilla, joka muistuttaa Australiassa melkein uskontoa.

Valtava ja harvaan asuttu. Siinä kaksi tärkeintä Australiaa kuvaavaa määrettä. Australia on kokonainen manner, mutta monelle voi tulla yllätyksenä, että suunnilleen Yhdysvaltain kokoisella alueella asuu vain 23 miljoonaa ihmistä. Ja heistäkin suurin osa on keskittynyt Australian itärannikolle.

Australian sisäosa on outbackia, karua ja asumatonta erämaata. Länsirannikko on sekin harvaan asuttua – ja vähän matkailtua seutua.

Australiaan matkustavan kannattaakin etukäteen miettiä, mitä haluaa nähdä ja kokea. Jo lentomatkat maan sisällä ovat pitkiä!

Australian parhaat nähtävyydet

Australian aboriginaalien pyhä kivi Uluru nousee keskeltä aavaa outbackia.
Australian aboriginaalien pyhä kivi Uluru nousee keskeltä aavaa outbackia.

Mitkä ovat Australian parhaat nähtävyydet? Mitä Australiassa pitää ainakin kokea? Kysymykset ovat hyvin paikallaan, sillä Australia on kooltaan niin suuri, ettei koko maata ehdi millään kokea kerralla vaikka mieli tekisi.

Suurin osa Australian matkailusta (ja asutuksesta) on keskittynyt itärannikolle, josta löytyvät monet Australian kuuluisimmista nähtävyyksistä.

Australian itärannikolla ovat niin Australian kuuluisin kaupunki Sydney, maailman suurin koralliriutta Suuri valliriutta kuin surffarien mekka Surfers’ Paradisekin.

Jos aika vain riittää, kannattaa matkustaa myös Australian sisämaahan ihailemaan keskellä outbackia kohoavaa aboriginaalien pyhää Uluru-kiveä, yhtä maailman lumoavimmista luonnonihmeistä.

Eivätkä Australian nähtävyydet lopu vielä tähänkään. Australian länsirannikolla voi snorklata upealla Ningaloo Reef -koralliriutalla jättimäisten valashaiden kanssa ja etelärannikolla tehdä tuttavuutta kenguruiden ja koaloiden kanssa Kangaroo Islandilla.

Australian pohjoisosista Darwinin vierestä löytyy Crocodile Dundeesta tuttu Kakadu National Park, jättimäisten krokotiilien koti ja yksi maailman suurimmista kansallispuistoista.

Sydney – Australian kuuluisin kaupunki

Sydneyn kuuluisimmasta maamerkistä ei ole epäilystäkään: Sydneyn oopperatalo on yksi maailman ikonisimmista rakennuksista.
Sydneyn kuuluisimmasta maamerkistä ei ole epäilystäkään: Sydneyn oopperatalo on yksi maailman ikonisimmista rakennuksista.

Australian Sydney on ansainnut paikkansa maailman kuuluisimpien kaupunkien listalla. Sydneyn satama on maailman upeimpia luonnonsatamia, ja satamaa koristavat Sydneyn oopperatalo ja Sydney Harbour Bridge, yksi maailman jännittävimmistä silloista.

Uudenvuoden vietto ympäri maailmaa alkaa sekin Sydneyn sataman ylle syttyvistä ilotulitteista.

Sydneyn Bondi Beach on puolestaan Australian kuuluisimpia hiekkarantoja. Sydneyn nähtävyyksiin kuuluu myös komea Blue Mountains National Park.

Sydneystä matkaa kannattaa jatkaa lentämällä Queenslandin luonnonihmeille.

Katso tarjoukset Sydneyn hotelleihin.

Queensland – Suuri valliriutta, surffareita ja sademetsiä

australia-whitsundays
Saarihyppely Whitsundays saarilla on yksi Queenslandin kohokohdista.

Australian koillisosan kattava Queensland on Australian upeinta – ja suosituinta – matkailualuetta. Queensland on luonnonihmeiden valtakuntaa, jossa voi kokea merellisen Australian upeimmillaan.

Queenslandin luonnonihmeiden kruununa on tietenkin Suuri valliriutta, maailman suurin koralliriutta, joka ylettyy lähes 2500 metrin matkalle pitkin Australian koillisrannikkoa. Suuren valliriutan ihmeisiin kuuluvat suojeltu, sydämen muotoinen Heart Reef korallisaari, jota pääsee ihailemaan vain ilmasta käsin, ja upea 74 saaren Whitsundays-saaristo, jolta löytyy ihania majapaikkoja. Suureen valliriuttaan tutustuu parhaiten Cairnsista käsin.

Carsin lähellä sijaitsee myös ikivanha Daintree-sademetsä, joidenkin lähteiden mukaan maailman vanhin sademetsä.

Queenslandin pohjoisosassa sijaitsee osavaltion pääkaupunki ja Australian kolmanneksi suurin kaupunki Brisbane, joka sijaitsee keskellä Kultarannikoksi (Gold Coast) kutsuttua surffirantojen aluetta. Surffarien keskus on Surfer’s Paradise -kaupunki.

Surffarien lisäksi Brisbanen lähellä riittää myös luonnonihmeitä. Australian suosituimpia nähtävyyksiä on maailman suurin hiekkasaari Fraser Island, jolla on niin sademetsiä, eukalyptuspuita, mangrovemetsiä kuin hienoja rantojakin. Dingojakin voi bongata.

Fraser sijaitsee on merellä vain muutaman kilometrin päässä Australian itärannikosta, mutta Fraser-saari on oma maailmansa.

Fraser Islandin rajaama Hervey Bay on puolestaan maailman parhaita paikkoja ihailla ryhävalaita. Ryhävalaat saapuvat synnyttämään Hervey Bayn vesiin, jossa ne viettävät paljon aikaa pinnalla. Äidit opettavat poikasiaan ja nuoret koiraat mittelevät voimiaan. Parasta aikaa valaiden näkemiseen on heinäkuusta lokakuulle.

Uluru (Ayers Rock) – aboriginaalien pyhä kivi

Uluru muuttaa muotoaan riippuen siitä, mistä kulmasta pyhää kiveä katsoo.
Uluru muuttaa muotoaan riippuen siitä, mistä kulmasta pyhää kiveä katsoo.

Keskellä Australian laajaa outbackia kohoaa ylhäisen yksinäinen Uluru, aboriginaalien pyhä kivi.

Kivimuodostelman kiertäminen pitkin 10 kilometrin mittaista polkua on maaginen elämys: Uluru näyttää joka suunnasta aina erilaiselta: väillä kivi näyttää pystysuoralta seinämältä ja välillä se näyttää monistuvan useiksi eri kiviksi. Uluru todella henkii pyhyyden tuntua.

Aboriginaalit ovat tehneet uskonnollisia riittejään Ulurun juurella yli 20 000 vuotta – ja he tekevät edelleen. Vaikka Ulurun lähistö on turistien käytössä, on 50 kilometrin päässä kivestä aboriginaalien pyhiä paikkoja, joihin ulkopuolisilta on pääsy kielletty.

Uluru on pyhä, eikä sen laelle sovi kiivetä (vaikka jotkut idioottituristit niin kielloista huolimatta tekevätkin).

Eurooppalaiset valloittajat nimesivät valtavan kivimonoliitin Ayers Rockiksi, mutta nykyään siitä on sopivinta käyttää aboriginaalien nimeä Uluru.

Uluruun tutustuu vaivattomimmin lentämällä suoraan Uluru-Kata Tjuta National Parkin lentokentälle nimeltä Ayers Rock Airport. Esimerkiksi Sydneystä on Ayers Rockille noin kolmen tunnin lentomatka.

Toinen vaihtoehto on lentää Keski-Australian ainoaan merkittävän kokoiseen asutuskeskukseen, Alice Springsiin, josta on kuuden tunnin ajomatka Ulurulle. Samalla tulee nähtyä siivu Australian Outbackia. Katso tarjoukset Alice Springsin hotelleihin.

Unohtumattomimman elämyksen Uluru tarjoaa, kun sille ajaa autolla puolen Australian halki joko pohjoisen Darwinista tai etelän Adelaidesta.

Darwinista on Uluruun noin 2000 kilometrin matka, Adelaidesta 1600 kilometriä. Vuokra-auton voi palauttaa Alice Springsiin tai matkan kumpaan tahansa päätepisteeseen. Katso alla Stuart Highway.

Stuart Highway – eeppinen roadtrip Australian halki

Australian läpi ajaminen on meditatiivinen kokemus.
Australian läpi ajaminen on meditatiivinen kokemus.

Tämä on sekopäille. Eeppisten roadtripien ystäville. Ihmisille, jotka haluavat istua päiväkausia autossa ja ajaa pitkin suoraa erämaatietä.

Stuart Highway on ainoa päällystetty maantie, joka halkoo Australian pohjoisesta etelään. Matkaa pohjoisen Darwinista etelän Adelaideen kertyy 3000 kilometriä. Stuart Highwaytä kutsutaankin Australiassa yksinkertaisesti Tieksi.

Vuokra-auton voi onneksi palauttaa matkan kumpaan tahansa päätepisteeseen – takaisin ei tarvitse ajaa autoa palauttamaan. Päätie ja tärkeimmille nähtävyyksille johtavat sivutiet on päällystetty ja matkan voi taittaa tavallisella henkilöautolla. Ota teltta mukaan! Ja kirjastollinen äänikirjoja.

Matkan varren nähtävyytenä on aboriginaalien pyhä kivi, jättimäinen Uluru, komea King’s Canyon ja unohtumattomia autiomaamaisemia.

Reitin suurimmassa kaupungissa, keskellä Australiaa sijaitsevassa Alice Springissäkin on vajaat 30 000 asukasta. Kyliä ja kaupunkeja on hyvin harvakseltaan: tämän matkan jälkeen ei enää koskaan valita ajomatkan pituutta.

Darwin: krokotiileja ja Kakadu National Park

Kakadu National Parkissa pääsee ihailemaan aboriginaalien kalliomaalauksia.
Kakadu National Parkissa pääsee ihailemaan aboriginaalien kalliomaalauksia.

Suolaisen veden krokotiileja! Ja aboriginaalien kalliomaalauksia! Darwinin lähellä sijaitseva Kakadu National Park on Australian laajin kansallispuisto.

Kalliomaalauksiin tutustutaan kansallispuiston vartijoiden opastamilla kierroksilla. Tuhansia vuosia vanhoissa kuvissa on ihmisiä, eläimiä ja näihin sekoittuvia henkiolentoja.

Upeaa aikaa vierailla Kakadun kansallispuistossa on vuoden loppua kohden ajoittuva kuivakausi, jolloin linnut ja liskot kerääntyvät hupeneville vesialueille. Näistä kuuluisimpia on Yellow Waters Lagoon, joka alkaa muistuttaa kuivalla kaudella eläintarhaa ja lintupuistoa, niin paljon villieläimiä on näkyvillä.

Darwinin lähellä sijaitsee myös pienempi ja helpommin lähestyttävä kansallispuisto Litchfield, jossa on hienoja uimarantoja ja mukavia leirintäalueita.

Kakadun ja Litchfieldin nähtävyyksiin kuluvat myös valtavat muurahaiskeot, maailman suurimmat ei ihmisten tekemät rakennelmat.

Eteläisen Australian suurimmassa kaupungissa, trooppisessa Darwinissa, ei ole itsessään paljon näkemistä lukuun ottamatta Crocosaurus Cove -teemapuistoa, jossa voi sukeltaa jättimäisiä krokotiileja kuhisevaan veteen läpinäkyvän suojissa.

Etelä-Australia: Great Ocean Road, Kengurusaari ja Melbourne

Australian Kangaroo Island on parhaita paikkoja tutustua kenguruihin.
Australian Kangaroo Island on parhaita paikkoja tutustua kenguruihin.

Australian eteläosassa riittää täälläkin nähtävää. Eteläisen Australian kuuluisin nähtävyys on Great Ocean Road, yksi maailman kauneimmista teistä.

Upea rannikkotie tunnetaan parhaiten tien varrella merestä nousevista komeista kivipaasista eli Kahdestatoista apostolista. Great Ocean Roadin muita nähtävyyksiä on esimerkiksi Koala Cove Café, jonka edustalla olevassa eukalyptuslehdossa koalat elävät luonnollisessa ympäristössään.

Eteläisen Australian toinen huippunähtävyys on Adelaiden edustalla sijaitseva Australian kolmanneksi suurin saari, Kangaroo Island. Kengurusaari on maan parhaita paikkoja ihailla erikoisia australialaisia eläimiä: kenguruiden lisäksi saarella tulevat tutuiksi myös koalat.

Port Lincolnissa voi puolestaan sukeltaa häkissä valkohaiden keskellä.

Eteläisen Australian suurin kaupunki on ilmastoltaan välimerellinen Melbourne, joka on monen suosikkikaupunki Australiassa. Varsinaisia nähtävyyksiä on Melbournessa vähän, mutta kaupunkikulttuuri on eläväistä etenkin ravintolatarjonta on loistava. Lähellä on viinitiloja.

Länsi-Australia: Ningaloo Reefin valashait ja Shark Bayn merilehmät

Myös Australian vähän vieraillulta länsirannikolta löytyy upeita rantoja.
Myös Australian vähän vieraillulta länsirannikolta löytyy upeita rantoja.

Suuren valliriutan ohella Australiassa on toinenkin mahtava koralliriutta, joka on saanut Unescon maailmanperintökohteen arvon: Ningaloo Reef.

Mutta siinä missä Suuri valliriutta on suosittu matkakohde, Ningaloo Reef sijaitsee syrjässä Länsi-Australian liki asumattomalla rannikolla. Täällä ollaan niin lännessä kuin Australiassa pääsee.

Erityiseksi paikaksi Ningaloo Reefin tekee se, että tämä valtava riutta sijaitsee aivan rannassa, vain sadan metrin päässä kuivalta maalta.

Ningaloo Reefillä näkee takuuvarmasti kilpikonnia, ja riutta on myös yksi maailman parhaista paikoista nähdä valashaita. Niitä kokoontuu riutan vesiin enemmän kuin missään muualla maailmassa.

Valashaita voi bongata maaliskuulta syyskuulle. Kesäkuulta marraskuulle järjestetään myös ryhävalassafareita.

Erityisen maagiseksi kohteeksi Ningaloo Reefin tekee sen syrjäinen sijainti. Kaukana on Suuren valliriutan turistihumu. Täällä punertava outback kohtaa turkoosin meren.

Mukaan kannattaa varata leirintävarusteet, niin pääsee yhdistämään telttailun ja snorklailun Cape Range National Parkissa. Erityisen hieno autioranta on Turquoise Bay, jossa on nimensä mukaisesti turkoosia vettä silmänkantamattomiin.

Valashairetket järjestetään Exmouthista käsin, ja pikkuruisesta Coral Bayn kylästä pääsee bongaamaan paholaisrauskuja.

Perille pääsee lentämällä Perthistä Exmouthin pikkuriikkiselle kentälle (Qantas lentää). Tietysti Perthistä voi ajaakin. Matkaa on Coral Bayhin vaivaiset 1100 kilometriä eli sellaiset 11 ja puoli tuntia ilman pysähdyksiä.

Coral Baysta, matkalla Perthiin, on viiden ja puolen tunnin ajomatkan päässä Denham, josta voi käydä snorklaamassa merilehmien kanssa Shark Bayssa. Täällä niitä asuu enemmän kuin missään muualla. Shark Bayn 10 000 merilehmää käsittää 10 prosenttia koko maailman populaatiosta.

Syynä merilehmien runsauteen ovat Shark Bayn pinnanlaiset meriruokoniityt, lajissaan maailman laajimmat.

Ningaloo Reefin ohella myös Shark Bay on Unescon maailmanperintökohde.

Autonvuokraus Australiassa

Kahdelle apostolille vie yksi Australian kauneimmista teistä.
Kahdelle apostolille vie yksi Australian kauneimmista teistä.

Australiassa on vasemmanpuoleinen liikenne. Suomalainen ajokortti hyväksytään, ainakin periaatteessa, mutta monet autovuokraamot vaativat siitä englanninkielistä käännöstä. Tarkista tilanne autonvuokraamosta etukäteen.

Australian roadtripien hauskin puoli on se, että koska tahansa voi nähdä tien varrella kenguruita!

Vertaa eri autonvuokraamojen hintoja Australiassa.

Australian retket ja aktiviteetit

Voit varata kätevästi netistä Australian retket ja aktiviteetit.

Australian viisumi

Suomalainen tarvitsee Australiaan viisumin. Muista siis hakea Australian viisumi ajoissa. Viisumi on ilmainen ja sen saa helposti ja nopeasti, yleensä jo samana päivänä, netistä hakemalla.

Matka Australiaan

Kuka voisi vastustaa sympaattisten koaloiden lumoa?
Kuka voisi vastustaa sympaattisten koaloiden lumoa?

Australiaan on pitkä matka. Se ei tule kenellekään yllätyksenä. Eräs tapa tutustua Australiaan on poiketa siellä osana maailmanympärimatkaa.

Toinen hyvä vaihtoehto on yhdistää vierailu Australiaan Kaakkois-Aasian kierrokseen, sillä Australiaan on edullisia lentoja niin Bangkokista, Balilta kuin Manilastakin.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Australiaan.

Katso tarjoukset Australian hotelleihin.

Pakettimatka Australiaan

Australia on turvallinen matkakohde. Väkilukuun suhteutettuna maassa on ollut vain vähän koronatapauksia, ja Australian rokotuskattavuus lukeutuu mailman parhaisiin.

Koronapandemian vuoksi pakettimatkojen suosio on räjähtänyt, ja vihdoin myös Australiaan pääsee valmismatkalle. Suomalais-australialainen matkanjärjestäjä ja matkatoimisto Project Matka toteuttaa suunnittelun ja varaukset, laatii matkaohjelman ja tarjoaa matkan aikana suomenkielisen tuen vuorokauden ympäri.

Project Matka tarjoaa räätälöityjä matkapaketteja myös Uuteen-Seelantiin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

1 KOMMENTTI

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi