Keski-Amerikan parhaat matkakohteet

Keski-Amerikka on tulivuorten maata.

Maya-raunioita, paratiisirantoja ja maailmanluokan sukellusta. Kolonialismin ajan kaupunkeja, tulivuoria ja sademetsiä, joita asuttavat laiskiaiset sekä jaguaarit. Keski-Amerikka sopii matkakohteeksi niin seikkailijalle, kulttuurituristille kuin rantapummillekin.

Pienelle kannakselle Meksikon ja Kolumbian väliin on puristunut monta maata ja paljon kauneutta. Alueesta käytetään myös nimeä Väli-Amerikka, joka käsittää myös Meksikon ja Karibian saaret.

Keski-Amerikan suosituin matkakohde on Costa Rica, joka on panostanut ekomatkailuun. Edullisemmin luonto- ja rantalomasta pääsee nauttimaan Nicaraguassa, jonka matkailu on hiljalleen kasvamassa.

Keski-Amerikan kiinnostavimmat nähtävyydet löytyvät maya-raunioiden ja alkuperäisasukkaiden Guatemalasta. Söpön pieni ja letkeä Belize houkuttelee etenkin sukeltajia.

Jos Panama tunnetaankin parhaiten kanavastaan, löytyvät Panamasta Keski-Amerikan parhaat saariseikkailut Karibianmerellä.

Vähäisintä matkailu on Hondurasissa ja El Salvadorissa, joissa niissäkin on omat vetonaulansa, mutta poliittinen epävakaus on pitänyt matkailun vähäisenä. Honduras houkuttelee edullisilla sukelluksillaan ja Copánin koristeellisilla maya-raunioilla. El Salvador on Keski-Amerikan pienin ja tiheimmin asuttu maa, jolla on eniten tarjottavaa surffareille.

Keski-Amerikan parhaat nähtävyydet

Keski-Amerikan parhaat nähtävyydet löytyvät Guatemalasta, jonka Tikal kuuluu maailman hienoimpien rauniokaupunkien joukkoon. Seikkailullisempaa tunnelmaa löytää viidakoiden kätkemästä El Miradorista.

Erityisen kaunis on myös Hondurasissa sijaitseva Copanin rauniokaupunki, eteläisin merkittävä mayojen rauniokaupunki.

Kauniita kolonialismin ajan kaupunkeja löytää monesta maasta. Suosituimpia on Guatemalan Antigua, jossa moni matkailija viettää viikon jos toisenkin edullisilla espanjan kielen intensiivikursseilla.

Keski-Amerikan parhaat rannat

Belizen rantamaisemia.

Keski-Amerikan kauneimmat rannat ja turkoosein meri on Karibianmeren saarilla, joita on etenkin Panamassa ja Belizessä. Seikkailullisin rantakohde ovat Panaman eksoottiset San Blasin saaret, joita asuttavat kulttuurinsa säilyttäneet intiaanit.

Perinteisempään rantalomailuun täydellisiä kohteita ovat Panaman Bocas del Toron saaret sekä Belizen Caye Caulker. Molemmat ovat myös upeita paikkoja snorklata.

Costa Rican rantakohteista suosituimpia on Puerto Viejon alue ja Nicaraguassa Big Corn Islandin ja Little Corn Islandin saaret.

Tyynenmeren puolella aallot ovat voimakkaita ja rantakohteet houkuttelevatkin etenkin surffareita.

Keski-Amerikan parhaat luontokohteet

Keski-Amerikan suosituin luontokohde on Costa Rica, jonka sademetsissä voi seikkailla zip line -kaapeliradoilla ja bongata sympaattisia laiskiaisia.

Belizen Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary on puolestaan maailman parhaita paikkoja nähdä jaguaareja.

Keski-Amerikan sukellukset

Keski-Amerikan paras sukelluskohde on Costa Ricalle kuuluvat Kookossaaret, joille pääsee vain kalliilla liveaboard-sukellussafareilla.

Toinen kuuluisa sukelluskohde on Belizen Blue Hole. Siniseen reikään sukeltaminen on kallista, mutta Belizessä on muitakin upeita sukelluskohteita.

Maailman edullisimmat sukelluskurssit löytyvät Hondurasin Bay-saarilta. Reppureissaajien suosiossa on etenkin Utila. Edullisten sukelluskurssien lisäksi Bay-saarille houkuttelevat sukeltajia valashait, joita voi nähdä ympäri vuoden.

Reppureissaajan Keski-Amerikka

Keski-Amerikka tunnetaan useista rennoista reppureissukohteista. Merenrantojen lisäksi mukavia chillailupaikkoja löytyy ylämaiden täydellisestä ilmastosta järvien rannoilta.

Keski-Amerikan suosituin löhöilypaikka on Guatemalan kuvankaunis Atitlán-järvi, jota ympäröi kolme tulivuorta ja 12 apostolien mukaan nimettyä kylää.

Ruoka Keski-Amerikassa

Keski-Amerikka ei ole varsinainen kulinaristin unelmakohde. Ruoka on pääasiassa riisiä, papuja ja kasviksia lihalla tai kalalla höystettynä. Rannikolta löytyy onneksi tuoreita mereneläviä.

Herkullisia välipaloja ovat empanada-piiraat, joiden paikallisia versioita löytää joka maasta.

Kanabussit ja matkustaminen Keski-Amerikassa

Keski-Amerikan maiden välillä liikkuu varsin sujuvasti busseilla. Lyhyistä etäisyyksistä huolimatta bussimatkat venähtävät usein pitkiksi. Kalliimmat ja paremmat bussit on suunnattu matkailijoille, mutta myös paikallisbusseilla voi matkustaa.

Paikallisbussit tunnetaan nimellä kanabussi (chicken bus). Alun perin nimitys juontaa bussien lattioilla markkinapäivinä juoksennelleista elävistä kanoista. Paikallisbussit ovat usein niin ahtaitakin, että niissä tuntee istuvansa kuin kanat orrella. Monet busseista ovat vanhoja amerikkalaisia koulubusseja, mikä näkyy jalkatilassa. Liput ostetaan bussista.

Maiden välillä ja sisällä on myös lentoja, mutta ne tapaavat olla selvästi kalliimpia kuin esimerkiksi Aasiassa.

Matkantekoa Keski-Amerikassa avittaa espanjankielen taito, edes välttävä sellainen.

Vinkit – mitä kannattaa pakata Keski-Amerikkaan?

Jos aikoo kiertää useamman maan alueella, kannattaa pakata mahdollisimman vähän. Bussit ovat usein ahtaita, laukkuja nostellaan bussien katoille ja rajoilla tulee käveltyä laukkujen kanssa passintarkastuksesta toiseen.

Mukaan kannattaa pakata lämpimämpääkin vaatetta, sillä vuoristossa voi olla iltaisin viileää. Pitkät housut suojaavat myös hyttysiltä.

Keski-Amerikassa tulee todennäköisesti patikoitua viidakossa ja kiivettyä tulivuorelle tai parille, joten mukaan kannattaa ottaa kävelyyn hyvin sopivat kengät.

Onko Keski-Amerikassa turvallista matkustaa?

Keski-Amerikassa on paljon rikollisuutta, mutta se on keskittynyt pitkälti suurimpiin kaupunkeihin. Suosituimmissa matkakohteissa on varsin turvallista. Yöaikaan liikkuessa kannattaa noudattaa varovaisuutta.

Turvallisuudestaan huolissaan olevalle paras kohde on Costa Rica.

Keski-Amerikan hintataso

Hintataso vaihtelee paljon maasta toiseen. Guatemala on hintatasoltaan hyvin halpa, ja edullisesti matkustaa myös Nicaraguassa ja Hondurasissa. Kalleimmasta päästä ovat Costa Rica, Panama ja Belize.

Matka Keski-Amerikkaan

Hyvät lentoyhteydet Keski-Amerikkaan on niin Panamaan kuin Costa Ricaankin.

Moni aloittaa Keski-Amerikkaan tutustumisen Meksikosta, josta pääsee maarajaa pitkin niin Guatemalaan kuin Belizeenkin.

Katso lentotarjoukset Meksikoon ja muualle Keski-Amerikkaan.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi