Honduras – sukellusta ja maya-raunioita

Honduras
Hondurasin upeimmat merimaisemat löoytyvät Bay Islands -saarilta. Tässä ollaan veneretkellä Roatán saarelta käsin. Kuva: Angello Pro / Unsplash

Hondurasin-matkailun vetonauloja ovat Copanin kauniit maya-rauniot sekä Bay Islands -saaret Karibianmerellä. Monelle ne ovatkin ainoat pysähdykset Hondurasissa, jossa poliittinen epävakaus on pitänyt matkailun vähäisenä. Viimeksi joulukuussa 2017 Honduras ajautui presidentinvaalien jälkeen sekasortoon.

Honduras on se aito ja alkuperäinen ”banaanivaltio”, josta termi on kotoisin. Suuret amerikkalaiset elintarvikejätit käyttivät häikäilemättä hyväkseen Hondurasin hallitusta ja köyhiä maanviljelijöitä pitkin 1900-lukua.

Vuonna 1968 tapahtui sellainenkin erikoisuus, että Honduras kävi El Salvadorin kanssa lyhyen sodan jalkapallosta. Honduras voitti. Se onkin Hondurasin ainoita ”menestyksiä” jalkapallon saralla.

Hintatasoltaan Honduras on Keski-Amerikan edullisimpia – myös sukelluskohteena. Moni matkustaakin Hondurasiin hieman epäröiden, mutta ihastuu maahan ikihyviksi. Copánin upeassa rauniokaupungissakin voi seikkailla ilman suuria matkailijamääriä.

Copánin rauniot – Hondurasin paras nähtävyys

Copan Ruinas
Copanin rauniokaupunkiin saa tutustua Hondurasissa ilman turistiruuhkia. Kuva: Donal Caliz / Unsplash

Copán Ruinas ei ole kooltaan maailman mahtavin rauniokaupunki, mutta se on yksi kauneimmista. Mayojen koristelut ovat säilyneet Copánissa poikkeuksellisen hyvin – välillä tuntuu kuin koristeelliset veistokset, kaiverrukset ja hieroglyfit olisi veistetty aivan hiljan.

Rauniokaupungin kohokohta ovat 700-luvulla rakennetut hieroglyfiportaat, joiden kaiverruksia ihailemalla voi tehdä aikamatkan maya-kansan elämään aikoja sitten. Asiantuntevan oppaan avull voi vaikkapa opiskella kaiverruksista maya-intiaanien kirjoitusjärjestelmän perusteita.

Nähtävänä on myös mayojen jalkapallokenttä. Palkintona oli pääsylippu jumalten hoviin – voittajat uhrattiin pelin päätteeksi.

Copánin rauniokaupunki sijaitsee aivan Guatemalan rajalla, ja sinne voikin matkustaa myös naapurimaan kautta. Suosituin reitti Copániin kulkee Hondurasin toiseksi suurimman kaupungin, San Pedro Sulan, kautta.

San Pedro Sula sijaitsee kätevästi Copánin ja rannikon välissä.

Roatán – Hodurasin suosituin turistikohde

Honduras parhaat rannat
Hondurasin kauneimmat rannat löytyvät Cayos Cochinos -saarilta, joilla voi käydä retkellä Roatánilta käsin. Kuva: Angello Pro / Unsplash

Hondurasin suosituin turistikohde on Roatán, saari, joka sijaitsee Karibianmerellä 65 kilometriä rannikolta. Roatán on niin sanottujen Bay Islands -saarten keskus. Saarella on kansainvälinen lentokenttä.

50 kilometrin päässä rannikolta sijaitsevat Bay Islands -saaret kuuluvat Belizen koralliriuttaan, joka on maailman toiseksi suurin. Saariston vedet on suojeltu.

Parasta Roatánilla ovat veneretket upeille Cayos Cochinos -saarille. Reppureissaajille – ja sukeltajille – Roatán on pääasissa välilaskupaikka matkalla Utilan saarelle.

Utila ja Hondurasin sukellukset

Sukeltamassa Hondusarin Bay-saarilla.

Reppureissaajien suosikki Hondurasin Bay Islands -saarilla on Utila, jolla voi suorittaa sukelluskurssit edullisemmin kuin missään muualla maailmassa (peruskurssit alle 250 euroa). Kunnon rantoja Utilassa ei juuri ole, vaan päivät kuluvat sukeltaen ja snorklaten.

Utilan vetonaulana ovat valashait, joita nähdään eniten kesäkuulta syyskuulle.

Hondurasin vanhat kaupungit

Honduras vanha kaupunki
Comayagua on Hondurasin upein vanhakaupunki. Kuva: Carlos Zacapa / Unsplash

Hondurasissa on muutama kaunis vanhakaupunki. Näistä kuuluisin on Comayagua, joka toimi aikoinaan Hondurasin pääkaupunkina.

Comayagua sijaitsee vain puolentoista tunnin matkan päässä Hondurasin pääkaupungista Tegucigalpasta. Jos jatkaa matkaa Comayaguasta eteenpäin, kohti Copánin rauniokaupunkia, matkalla kannattaa pysähtyä Graciasin pikkuruisessa mutta sitäkin tunnelmallisemmassa  vanhassa kaupungissa.

Kolmas kaunis vanhakaupunki on rannikolla sijaitseva Trujillo, joka henkii melkeinpä karibialaista tunnelmaa.

Hondurasin sää ja ilmasto

Hondurasin sadekausi ajoittuu Bay-saarilla lokakuulta helmikuulle. Maalis-toukokuu on kuivinta – ja kuuminta – kautta ympäri maata.

Matka Hondurasiin

Harva matkustaa pelkästään Hondurasiin. Yleensä Hondurasissa vieraillaan osana Keski-Amerikan kierrosta. Maarajoja pitkin pääsee niin Guatemalasta, El Salvadorista kuin Nicaraguastakin.

Hondurasin kansainväliset lentokentät sijaitsevat Roatán-saarella, pääkaupungissa Tegucigalpassa ja San Pedro Sulan kaupungissa.

Katso lentotarjoukset Hondurasiin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi