Honduras – sukellusta ja maya-raunioita

Sukeltamassa Hondusarin Bay-saarilla.

Hondurasin-matkailun vetonauloja ovat Copanin kauniit maya-rauniot ja Bay Islands -saaret Karibianmerellä. Monelle ne ovatkin ainoat pysähdykset Hondurasissa, jossa poliittinen epävakaus on pitänyt matkailun vähäisenä. Viimeksi joulukuussa 2017 Honduras ajautui presidentinvaalien jälkeen sekasortoon.

Honduras on se aito ja alkuperäinen ”banaanivaltio”, josta termi on kotoisin. Suuret amerikkalaiset elintarvikejätit käyttivät häikäilemättä hyväkseen Hondurasin hallitusta ja köyhiä maanviljelijöitä pitkin 1900-lukua.

Hintatasoltaan Honduras on Keski-Amerikan edullisimpia. Moni matkustaakin Hondurasiin hieman epäröiden, mutta ihastuu maahan ikihyviksi. Copánin upeassa rauniokaupungissakin voi seikkailla ilman suuria matkailijamääriä.

Copánin rauniot – Hondurasin paras nähtävyys

Copán Ruinas ei ole kooltaan maailman mahtavin rauniokaupunki, mutta se on yksi kauneimmista. Mayojen koristelut ovat säilyneet Copánissa poikkeuksellisen hyvin – välillä tuntuu kuin koristeelliset veistokset, kaiverrukset ja hieroglyfit olisi veistetty aivan hiljan.

Oppaan johdolla voi vaikkapa opiskella kaiverruksissa maya-intiaanien kirjoitusjärjestelmän perusteita.

Copánin kohokohta ovat 700-luvulla rakennetut hieroglyfiportaat, joiden kaiverruksia ihailemalla voi tehdä aikamatkan maya-kansan elämään aikoja sitten. Nähtävänä on myös mayojen jalkapallokenttä. Palkintona oli pääsylippu jumalten hoviin – voittajat uhrattiin pelin päätteeksi.

Matkalla Copánin raunioille kannattaa pysähtyä Graciasin kauniissa vanhassakaupungissa.

Bay Islands -saaret ja Hondurasin sukellukset

Sukelluskohteena Honduras on Keski-Amerikan suosituimpia – kiitos edullisen hintatason ja valashaiden.

Reppureissaajien suosikki Hondurasin Bay Islands -saarilla on Utila, jolla voi suorittaa sukelluskurssit edullisemmin kuin missään muualla maailmassa (peruskurssit alle 250 euroa). Tyylikkäämpää tunnelmaa löytää Roatanilta ja Guanajilta.

50 kilometrin päässä rannikolta sijaitsevat Bay Islands -saaret kuuluvat Belizen koralliriuttaan, joka on maailman toiseksi suurin.

Valashaita voi nähdä ympäri vuoden, mutta eniten mahtavia otuksia on kesäkuulta syyskuulle.

Sota jalkapallosta

Vuonna 1968 Honduras kävi El Salvadorin kanssa lyhyen sodan jalkapallosta. Honduras voitti. Se onkin Hondurasin ainoita ”menestyksiä” jalkapallon saralla.

Hondurasin sää ja ilmasto

Hondurasin sadekausi ajoittuu Bay-saarilla lokakuulta helmikuulle. Maalis-toukokuu on kuivinta – ja kuuminta – kautta ympäri maata.

Matka Hondurasiin

Harva matkustaa pelkästään Hondurasiin. Yleensä Hondurasissa vieraillaan osana Keski-Amerikan kierrosta. Maarajoja pitkin pääsee niin Guatemalasta, El Salvadorista kuin Nicaraguastakin.

Katso lentotarjoukset Hondurasiin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi