Autonvuokraus ulkomailla

Vuokra-autolla pääsee upeisiin maisemiin.

Tällä sivulla kerrotaan vinkkejä auton vuokraamiseen ulkomailla. Uskaltaako auton vuokrata netistä? Kannattaako lisävakuutus ostaa netistä vai autovuokraamon tiskiltä? Tarvitaanko auton vuokraamiseen luottokortti? Millainen on hyvä vuokra-auto?

Teksti Ville Palonen

Vuokra-auton avulla lomasta saa enemmän irti. Autoilija ei ole riippuvainen julkisen liikenteen aikatauluista, ja mukana kulkevat helposti harrastusvälineet, vaihtovaatteet ja eväät. Omalla autolla pääsee paikkoihin, joihin ei muuten tulisi mentyä. Matkan varrella voi pysähtyä napsimaan lomakuvia milloin lystää.

Autonvuokraus ulkomailla – etenkin Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa – on helpompaa ja edullisempaa kuin moni olettaa. Vierasta liikennekulttuuriakin jännitetään aivan turhaan: rauhallisesti ja rajoitusten mukaan ajamalla pärjää mainiosti missä tahansa Euroopan maassa. Itse olen selvinnyt vuokra-autolla Etelä-Euroopassa (Kanaria, Madeira, Portugal, Ranska, Italia, Kroatia ja Kreikka) ilman kolareita ja kolahduksia.

Joskus road trip on ollut matkan varsinainen tarkoitus: esimerkiksi Irlannissa vuokrasin auton, jotta pääsin kiertämään legendaarisen Ring of Kerry -rengasreitin. Myös viikon mittainen autoreissu Omanissa oli kerrassaan positiivinen kokemus: bensa oli rytöhalpaa ja tiet todella hyvässä kunnossa. Etelä-Afrikassakin autoilu oli helppoa ja turvallista – ja liikkuminen safaripuistossa omalla autolla oli varsinainen kerran elämässä -elämys!

Lue lisää: Maailman parhaat road trip -kohteet

Läheskään kaikissa matkakohteissa autoa ei kannata vuokrata. Esimerkiksi Euroopan suurkaupungeissa autosta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Ruuhkissa seisomiseen ja pysäköintipaikan etsimiseen tuhraantuu kallisarvoista loma-aikaa, ja perille pääsee nopeammin metrolla ja muulla julkisella liikenteellä.

Aasian ja Afrikan maissa on yleistä hankkia auto kuljettajineen – poikkeuksena Etelä-Afrikka, jossa auton vuokraaminen on erittäin edullista ja suositeltavaa. Suomalainen (tai edes kansainvälinen) ajokortti ei kelpaa kaikissa kaukomaissa, ja teiden kunto sekä paikallinen liikennekulttuuri saattavat olla liian eksoottisia jopa kokeneelle kuskille.

Mistä auto kannattaa vuokrata?

Auto kannattaa vuokrata jo Suomesta käsin, hyvissä ajoin ennen matkaa. Tällöin sopimusehtoihin on mahdollista perehtyä ilman kiirettä ja omalla äidinkielellä. Toinen syy on se, että ajoissa varaamalla saa juuri sellaisen auton kuin haluaa – usein alennettuun hintaan.

Aivan kuin lentolippuja tai hotellia varatessa, myös autoa vuokratessa paras hinta löytyy hintavertailusivustojen kautta. Alennus autovuokraamon omaan sivuun verrattuna voi olla todella suuri, jopa 50%.

Rentalcars.com on autovuokraamojen vertailuun erikoistunut sivusto, jonka avulla voi vertailla eri autonvuokraamojen hintoja ja tarjouksia. Rentalcars.com kokoaa yhteen tärkeimmät autovuokraamot (Budget, Avis, Europcar jne) sekä lukemattoman määrän pienempiä vuokraamoja ja vertailusivustoja.

Vertailusivuston tarjoamista vaihtoehdoista valitsen yleensä ison, kansainvälisen ketjun – mutta minulla on hyviä kokemuksia myös pienistä paikallisista autovuokraamoista. Yksi positiivisista yllätyksistä oli Italiassa toimiva Sicily by Car, joka alan käytännöstä poiketen  teki luottokortille ainoastaan 200 euron katevarauksen. Palvelu tiskillä oli yhtä kohteliasta ja auto yhtä hyvä kuin millä tahansa isommallakin vuokraamoketjulla.

Usein vuokra-auton nouto- ja palautuspaikaksi on kätevintä valita lentokenttä. Kaikilla suurilla autovuokraamoilla on pieni toimipiste kentällä. Joskus auto löytyy terminaalin alta parkkihallista, jollain kentillä autovuokraamot järjestävät ilmaisen kyydityksen kilometrin tai parin päässä sijaitseville parkkipaikoilleen.

Jos auto palautetaan myöhään yöllä, avaimet voi pudottaa vuokratiskillä olevaan postilokeroon.

Millainen on hyvä vuokra-auto?

Vuokraamoissa on tarjolla kaikenlaisia menopelejä kaksiovisesta kauppakassista sähäkkään urheiluautoon. Kuka sanoi, että vuokra-auton pitää olla tylsä? Italiassa saa Maseratin tuhannella ja Lamborghinin kahdella tuhannella eurolla per päivä!

Itse olen köyhä ja käytännöllinen heppu, joten suosin pienikokoisia perusautoja kuten Opel Corsa tai Volkswagen Polo. Syitä on kaksi.

Ensinnäkin pienen auton vuokrahinta on edullinen. Etelä-Euroopassa pikkuauton saa lisävakuutuksineen vain noin 20 eurolla per päivä, kun farmariauto maksaa kaksinkertaisesti. Pienellä autolla polttoaineeseenkin kuluu vähemmän rahaa.

Toisekseen pienen auton pysäköinti on helpompaa. Vaikka kotimaassa olisi taskuparkkeerauksen piirimestari, niin ärräpäät lentelevät varmasti, kun normaalikokoinen perheauto pitäisi sovitella käsittämättömän pieneen parkkiruutuun keskiaikaisen vuoristokaupungin jyrkällä ja kapealla ”pääkadulla”.

Vinkki: Kun vuokraat auton maassa, jossa on vasemmanpuoleinen liikenne, harkitse automaattivaihteista menopeliä. Vääränpuoleisessa liikenteessä on ensikertalaiselle tarpeeksi opettelemista ilman, että vaihdekeppiäkin pitäisi käsitellä vasemmalla kädellä! Automaatilla ajamisen oppii todella nopeasti.

Vasemmalla ajetaan mm. Irlannissa, Iso-Britanniassa, Australiassa ja Etelä-Afrikassa.

Autovuokrauksen yleiset säännöt

Moni vuokraamo vaatii, että kuljettajan on oltava vähintään 25-vuotias. Joskus ikäraja on 21 vuotta, joskus nuorelta kuskilta peritään tuntuva lisämaksu. Joissain maissa auton vuokraamiselle on myös yläikäraja (esimerkiksi 79 vuotta).

Ehdoton edellytys on omalla nimellä varustettu luottokortti (credit). Kalliimpien mallien vuokraamiseen saatetaan vaatia kaksi luottokorttia. Auton vuokraaminen ilman luottokorttia on yleensä mahdotonta.

EU:n alueella pärjää tavallisella suomalaisella ajokortilla. Joissain maissa saatetaan vaatia kansainvälistä ajokorttia, jonka saa Autoliitosta. Itse en ole tarvinnut koskaan kansainvälistä ajokorttia (vaikka sellaisen omistinkin muutaman vuoden ajan), mutta Euroopan maista sitä suositellaan ainakin Albaniaan ja Venäjälle.

Tietullit eivät kuulu vuokrauksen hintaan. Mahdolliset pysäköintivirhemaksut tai (automaattiset) ylinopeussakot saapuvat aikanaan vuokraamoon, joka maksaa ne ja laskuttaa sitten jälkikäteen vuokraajalta.

Useamman valtion alueella ajamisesta tai auton palauttamisesta muualle kuin noutopaikkaan peritään lisämaksu.

Ekstraa pitää maksaa myös siitä, että joku muu kuin vuokraaja saa ajaa autoa. ”Kakkoskuskin” on esitettävä ajokortti vuokraamon tiskillä.

Myös lasten turvaistuimista ja navigaattoreista maksetaan lisämaksu.

Vuokratessa kannattaa huomioida, saako autolla ajaa tiettyyn kilometrirajaan saakka (jonka jälkeen peritään lisämaksu), vai sisältyykö hintaan ns. ”vapaat kilometrit”. Kun kilometrirajoitusta ei ole, matkasuunnitelmien muuttaminen lennosta onnistuu vapaammin.

Auto noudetaan ja palautetaan tankki täynnä. Lisämaksua vastaan auton voi palauttaa tankki vajaana, mutta huoltoasemalle pysähtyminen tulee aina edullisemmaksi.

Lisävakuutus vuokra-autoon

Sopimusehdoista selviää vuokraamon vakuutusten kattavuus. Kaikkien vakuutusten piiriin eivät kuulu esimerkiksi tuulilasin hajoaminen, avaimen katoaminen tai hinauspalvelu.

Joka tapauksessa: pelkässä perusvakuutuksessa on omavastuu vahinkojen varalle, olipa syyllinen vahinkoon kuka hyvänsä.

Ota siis ehdottomasti lisävakuutus! Parhaimmillaan se pudottaa omavastuun nollaan euroon, joten naarmuista ja muista pikkukolhuista ei tarvitse stressata. Lisävakuutuksia on monen tasoisia, mutta kirjanlyhennelmistä paras on SCDW eli Super Collision Damage Waiver.

Lisävakuutuksen voi ostaa netistä autoa vuokratessa, tai vasta autoa noutaessa vuokraamosta. Molemmat ovat suunnilleen saman hintaisia: lisävakuutus maksaa (normaalisti) vuokra-autosta riippuen 5-15 euroa per päivä. Joissain kolariherkissä maissa lisävakuutus on selvästi kalliimpi. Esimerkiksi Italian autovuokraamoissa kattavin lisävakuutus maksoi lähes 30 euroa – saman verran kuin varsinainen autonvuokra!

Netin varauspalvelusta ostettaessa vakuutus on ulkopuolisen vakuutusyhtiön myöntämä. Vahinkotilanteessa homma menee mutkikkaaksi, sillä vuokraamo perii ensin omavastuun, jonka korvaamista pitää sitten erikseen vaatia vakuutusyhtiöltä. Luvassa on pahimmillaan aikamoinen paperihelvetti, kun kuitteja ja poliisiraportteja pitää lähetellä postissa Irlantiin.

Kun vakuutuksen ostaa vasta vuokraamon tiskiltä autoa noudettaessa, on kyseessä autovuokraamon myöntämä vakuutus: jos palautat auton lommoilla, ei omavastuuta veloiteta. Vuokraamon oma vakuutus on siis parempi vaihtoehto.

Jos et jostain kumman syystä ota lisävakuutusta, tarkasta auton kunto perinpohjin ja valokuvaa mahdolliset kolhut ja naarmut ennen liikkeelle lähtemistä – sekä palauttaessasi auton.

Autonvuokra maksetaan luottokortilla

Kun varaat auton etukäteen netistä, koko vuokrasumma maksetaan luottokortilla tai debit-kortilla. Siitä huolimatta: autoa noutaessa tarvitset credit- eli luottokortin!

Luottokortille (esim Visa tai Mastercard) tehdään omavastuun kattamiseksi katevaraus, joka on vuokraamosta riippuen noin 500-1000 euroa. Katevaraus tehdään, vaikka ostaisit lisävakuutuksen – vaikka kolareiden ja kolhujen osalta omavastuu olisi nolla euroa, varkaustapauksessa (tai avaimen kadotessa) saattaa joutua maksamaan omavastuun.

Katevaraus pitää ottaa huomioon lomabudjettia suunnitellessa, sillä kortin saldo ei ole kokonaan käytettävissä ennen kuin katevaraus on purettu.

Minulla ei ole ollut ongelmia katevarauksen suhteen – yleensä varattu summa on palautettu luottokortille muutamassa päivässä. Kavereilleni katevaraus on purettu joskus vasta muutama viikko (!) auton vuokraamisen jälkeen.

Usein luottokortille tehtävä katevaraus on paljon tavallista pienempi, jos autoon ottaa lisävakuutuksen. Esimerkiksi Europcarin toimistossa Englannissa minua odotti iloinen yllätys, kun lisävakuutuksen otettuani minulle kerrottiin, että vahinkotilanteissa omavastuu on nolla euroa ja luottokortin katevaraus vain 350 euroa tuhannen euron sijaan.

Vinkkejä auton vuokraamiseen ulkomailla

Varaa auto etukäteen netistä. Rentalcars.comin avulla löydät parhaan tarjoushinnan useiden vuokraamoiden valikoimista.

Pieni auto on edullinen (vuokra, lisävakuutus, polttoaine) ja näppärä etenkin Etelä-Euroopassa.

Vuokraa auto ilman kilometrirajoitusta.

Osta lisävakuutus vasta vuokraamon tiskiltä.

Varaa auton nouto lentokentältä, niin pääset heti tien päälle. Parhaassa tapauksessa auto löytyy lentokenttäterminaalin alakerrasta parkkihallista.

Selvitä vuokraamon edustajan kanssa, mitä pitää tehdä ja minne soittaa, jos kohdalle osuu kolari tai auto muuten vain jättää tien päälle. Tallenna hätänumero puhelimeen.

Varmista, mitä polttoainetta autoon pitää tankata. Katso ennen liikkeelle lähtemistä, kummalla puolella bensatankki on. Viritä peilit ja testaa hallintalaitteet (tuulilasinpyyhkijät sun muut) ennen tien päälle lähtemistä. Jos jännittää, ota rauhassa – tässä vaiheessa ei ole enää kiire yhtään mihinkään!

Ota selvää mahdollisista tietulleista ja miten ne maksetaan (kortti vai käteinen). Jos jätät tietullin vahingossa maksamatta, postista voi kolahtaa monen kympin tai jopa satasen lasku vasta useamman kuukauden kuluttua.

Selvitä etukäteen, että majapaikoista (tai niiden läheltä) löytyy pysäköintitilaa. Katso Google Street View:n avulla, miltä hotellin ulkopuolella näyttää.

Jos et vuokraa navigaattoria, lataa matkakohteen kartta Google Mapsin kautta off-line -tilaan tai hanki paikallinen pre-paid -liittymä heti lentokentältä.

Vertaa autovuokraamojen hintoja Rentalcars.comin sivuilla.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

4 KOMMENTIT

  1. Eräs ystäväni joutui käyttämään ulkomailla autoillessaan hinauspalvelua, ja siitä olisi kyllä tullut melkoisen kallis lasku, ellei olisi ollut kunnon vakuutuksia vuokra-autossa. Ikinä en uskaltaisi itse astua ratin taakse Afrikassa tai Aasian maissa, joten tuo on hyvä tietää, että siellä vuokrataan auto kuljettajineen. Euroopan suurkaupungeissa taitanee olla niin hyvät julkisen yhteydet, että siellä auton vuokraaminen on ihan turhaa.

  2. Itse harkitsen juuri pakettiauton vuokrausta Berliinistä kun pitäisi tehdä kaverin muutto Frankfurtiin. Varaan kuitenkin pienimmän mahdollisen auton, sillä kuten sanoit kustannuksien suuruuteen vaikuttaa myös bensan kulutus ja lisävakuutus. Näillä vinkeillä sain hyvää varmennusta asiaan, kiitos.

  3. Hyvä offline navigaattori on ”offline maps & navigation” ei toimi kaikissa maissa mutta todella monessa. Sieltä vain lataa kyseisen maan kartan enne matkalle lähtöä. Itsellä toimi täydellisesti Kroatiassa ja Montenegrossa.

    • Näin on! Google Mapsiin kannattaa ladata kohteen kartat offline-tilaan ennen reissua. EU- ja ETA-maissahan kännykkää voi käyttää samaan hintaan kuin kotonakin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että Suomen lisäksi monessa muussakin maassa kännykän käyttö on kielletty autolla ajaessa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi