Suomen parhaat perhekohteet

Rosalan viikinkikeskus on mukava kohde lasten kanssa. Täällä pääsee riehumaan kuin viikinki. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Vauhtia, virikkeitä ja sopiva annos kulttuuria. Suomessa riittää nähtävää ja tehtävää lasten kanssa matkustaessa. Valitsimme Suomen parhaat kohteet perheille.

Ensin julistamme Suomen parhaan perhokohteen, sen jälkeen kerromme hyviä kohteita teemoittain.

Suomen paras perhekohde

Särkänniemen huvipuiston härvelit tyydyttävät taatusti vauhdinhimon. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Ta-daa! Jos Suomesta pitäisi vaita yksi perhekohde ylitse muiden, se olisi Tampere. Särkänniemen huvipuisto on paitsi Suomen vauhdikkaimpia, myös tunnelmallisimpia. Hurjien härveleiden ohella Särkänniemessä pääsee tekemään tuttavuutta Koiramäen hahmojen kanssa.

Härvelistä käy myös Tampereen upouusi ratikka.

Lisäksi Tampereella voi ihailla Muumimuseon upeita nukkeasetelmia ja pelata klassisia videopelejä Suomen ainoassa Pelimuseossa. Vakoilumuseo vetoaa perheen agenttimielisiin.

Suomen parhaita munkkeja pääsee maistamaan Pyynikin näkötornilla ja lasten pelkokerrointa testaamaan mustallamakkaralla.

muumipatsas
Muumimuseo sijaitsee Tampere-talossa, jonka edustalla voi poseerata muumipatsaan vierellä. Kuva: Laura Vanzo

Tampereen sijaintikin on täydellinen – sisämaassa sijaitsevaan kaupunkiin on melkein ympäri Suomea pari tuntia lyhyempi matka kuin rannikkokaupunkeihin Helsinkiin ja Turkuun.

Perheille kätevä hotelli on Tampereen keskustassa sijaitseva Scandic Hotel Koskipuisto, jossa alle 13-vuotiaat nukkuvat ilmaiseksi. Bonuksena hotellin edustalla ovat sekä Pikku Kakkosen leikkipuisto että Vohvelikahvila.

Hämeenlinna – yllättävän hyvä perhekohde

Hämeenlinnan vankilamuseo
Hämeenlinnan vankilamuseo näyttää aivan lastensatujen vankilalta. Sellit on jätetty sellaisiksi, millaisina ne olivat viimeisten vankien muuttaessa muualle. Kuva: Antti Helin

Suomen parhaan yllättävän hyvän perhekohteen tittelin nappaa puolestaan Hämeenlinna, jonne on vain tunnin matka niin Helsingistä kuin Tampereeltakin.

Lasten kanssa on kiva seikkailla Hämeen linnassa, sillä linnaa ei ole sisältä ”pilattu” liian kattavalla opastuksella. Lasten aika ei käy pitkäksi, kun vanhemmat eivät vähän väliä pysähdy lukemaan opastuksia (toisin kuin äärimmäisen kiehtovasti toteutetussa Turun linnassa).

Linnassa voi leikkiä vaikka rosvoa ja poliisia – ja kun pikkuryövärit ovat jääneet kiinni, heidät voi viedä vieressä sijaitsevaan Vankilamuseoon. Vankilamuseo näyttää juuri sellaiselta vankilalta, jossa Karhukoplakin voisi joutua lusimaan.

Parolan Panssarimuseo
Vähän pelottaviltahan ne näyttävät, Parolan Panssarimuseon tankit, mutta lapset ovat innoissaan, kun pääsevät kiipeilemään panssarivaunujen päälle. Kuva: Antti Helin

Elämyksellinen perhekohde on myös Parolan panssarimuseo, jossa pääsee kiipeilemään tankkien päällä.

Hämeelinnan vieressä, Tervekoskella, on myös vanhemmille nostalginen Puuhamaa, jonka tunnuslaulu (à la Mikko Alatalo) sinkauttaa saman tien ajatukset omaan lapsuuteen.

Puuhamaassa ei ole lainkaan varsinaisia huvipuistohärveleitä vaan hauskaa pidetään muilla keinoin. Suosituimpia ovat Puuhamaan ”formula-autot”.

Hämeenlinnaan kannattaa perheiden saapua autolla, sillä nähtävyydet ovat aika lailla hajallaan. Moneen niistä ehtii tutustua päiväretkelläkin, mutta loman tunnun tietysti täydentää yöpyminen hotellissa.

Tällöin hyvä vaihtoehto on Aulangon kauniissa maisemissa sijaitseva klassinen funkkishotelli Scandic Aulanko, jossa on sekä kylpylä että minigolfrata.

Suomen parhaat huvipuistot

Tältä näyttää Suomen paras huvipuisto Power Park. Kuva: Power Park

Suomessa on kolme suurta ja komeaa huvipuistoa – ja muutama pienempi. Suosituin on Helsingin Linnanmäki, mutta härveleiden vauhdissa eivät jää jälkeen Tampereen Särkänniemi ja Pohjanmaan Power Park.

Kolmikosta oma suosikkimme on jälkimmäinen: Pohjanmaalla kaiken pitää olla suurinta ja kauneinta eikä Alahärmässä sijaitseva Power Park petä odotuksia.

Kolmen edellisen lisäksi varsin mallikas huvipuisto on Kouvolan Tykkimäki, jonka vieressä toimii myös vesipuisto Tykkimäki Aquapark. Tykkimäellä on monia Linnanmäen vanhoja laitteita – kuten Enterprise – joista on muodostettu mainio Nostalgiakierros.

Tykkimäkeäkin enemmän nostalgia-arvoa on Suomen Tivolissa, kiertävässä huvipuistossa, joka on perustettu jo vuonna 1888.

Suomen aavemaisin huvipuisto

Varsinkin sateisena loppukesän päivänä Nokkakiven huvipuisto Keski-Suomessa näyttää hauskan sijaan melkein hyytävältä, kun kauhuelokuvan lavasteelta. Kuva: Antti Helin

Edellisten lisäksi Suomessa on myös huvipuistoja, joissa ei hurmaa vauhti vaan sen puute.

Suomen pienin huvipuisto on Jyväskylän seudulla sijaitseva Nokkakivi, jonka karuudessa on jotain elokuvamaista. David Lynch osaisi arvostaa tätä paikkaa, samoin Stephen King ja Ray Bradbury. Laitteita on vain kourallinen ja nekin ovat aikamoisia veteraaneja.

Otetaan esimerkiksi vaikkapa Round Up eli Painekattila, joka on ennen Nokkakiveä palvellut Linnanmäellä (1961–1976), Särkänniemessä (1977) ja Tykkimäellä (1986–2002). Pakkohan tämä on kokea!

Muista tarkistaa aukioloajat etukäteen, sillä Nokkakivi tuntuu olevan useammin kiinni kuin auki. Ja sehän sopii vain kuvaan: Nokkakivi on kuin todellisuutta pakeneva aavehuvipuisto.

Peurunka kylpylä
Peurungan kylpylän lastenaltaassa on hauska kiipeilyrata. Kuva: Julia Kivelä / Järvi-Suomi

Nokkakivellä kannattaa käydä jo sen takia, että melkein vieressä on yksi Suomen parhaista kylpylöistä perheille. Spa Hotel Peurungassa on lastenaltassa hauska kiipeilyrata ja pohjoismaiden pisimmäksi väitetty 130-metrinen vesiliukumäki.

Hupia riittää myös stadionmaisessa pääaltaassa, jossa voi uida myötä- tai vastavirtaan.

Suomessa on toki monta muutakin perheille hyvin sopivaa kylpylää. Täältä voit lukea lisää Suomen parhaista kylpylöistä.

Suomen parhaat teemapuistot

Tutut hahmot odottavat Muumimaailmassa. Kuva: MOOMIN CHARACTERS TM & DENNIS LIVSON

Muumimaailma on klassikko ja Suomen kansainvälisesti tunnetuin teemapuisto. Muumimaailman sijaintikin on mitä ihanin Naantalissa, Suomen kesäisimmässä kaupungissa.

Vähemmän tunnettu teemapuisto on Pirkanmaalla Sastamalassa sijaitseva Herra Hakkaraisen talo, joka johdattaa Mauri Kunnaksen maailmaan. Sopii parhaiten aivan perheen pienimmille.

Teemapuistosta käy myös Rosalan viikinkikeskus. Lapset voivat pukea täällä ylleen viikinkien sotavarusteet ja taistella hyvälaatuisilla pehmomiekoilla.

Suomen parhaat eläintarhat

Ähtärissä näkee pandoja. Kuva: Timo Ahopelto / Visit Finland

Vaikka Helsingin Korkeasaaresta löytyykin Suomen ainoa leijona, vaakunaeläimemme, on Suomen paras eläintarha Ähtärin eläinpuisto. Eläimillä on Ähtärissä kauniit, tilavat olot ja pohjoisiin eläimiin keskittyvässä Ähtärissä kokee oivalluksen: Näinkö upeita eläimiä Suomenkin metsissä lymyää! Ähtärin uutuutena ovat Kiinasta tuodut pandat.

Suomen kolmas merkittävä eläintarha on kaukana pohjoisessa sijaitseva Ranuan eläinpuisto, jossa asustaa Suomen ainoa jääkarhu. Aivan eläintarhan vieressä on viihtyisä lomakylä Holiday Village Gulo Gulo.

Helsingissä on Korkeasaaren ohella toinenkin mielenkiintoinen eläinaiheinen nähtävyys. Tropicarion (Sturenkatu 27) kokoelma liskoja ja kuristajakäärmeitä on Euroopan laajimpia. Tropicaariossa voi tehdä tuttavuutta jopa krokotiilin kanssa.

Suomen paras akvaario

Kotkan Mareariumin keskustankki on vaikuttava. Kuva: Antti Helin

Suomen suurin akvaario on Helsingissä Linnanmäen yhteydessä toimiva Merimaailma Sea Life, jossa voi nähdä haita ja muita merten otuksia ympäri maailmaa. Mutta samantapaisia akvaarioita on maailma täynnä.

Mielenkiintoisempi akvaario onkin Kotkan Maretarium, joka on keskittynyt esittelemään Itämeren kaloja. Ja aikamoisia vonkaleita Itämeressäkin elää!

Parhaat maatilamajoitukset perheille

Eläintarhojen ohella, ja jopa niitä paremminkin, eläinten kanssa voi tehdä tuttavuutta yöpymällä maatilamajoituksessa. Huoneiden hinnat ovat usein hotelleja edullisempia ja kaupan päälle saa paijata eläimiä.

Maatilamajoituksia löytää nykyisin jo mukavasti ympäri Suomea. Ainakin muutama paikka on erityisesti suosittelemisen arvoinen.

Paras maatilamajoitus kulttuurin ystävälle on ilman muuta keskisuomalainen Lemettilän tila, joka on historialliselta tunnelmaltaan kuin suoraa jatkumoa vieressä sijaitsevalle Petäjäveden vanhalle kirkolle.

Jos taas kaipaa aamiaispöytää vastaleivotun leivän tuoksua, sitä tarjoaa Pohjanmaalla sijaitseva Mäntylän tila, jonka aamiainen kuuluu Suomen parhaisiin.

Toinen komea pohjanmaalainen maatila on Siirilän tila, jossa on myös hevosia.

Vaan kaikkein paras maatilamajoitus perheille lienee Tammiston tila, jossa pääsee silittelemään lampaita. Ja mikä parasta, sijainti on Muumimaailman lähellä Naantalissa!

Suomen parhaat vesipuistot

Suomen suurimpia vesipuistoja ovat Turun JukuPark ja Vantaan Serena. Serenassa on liukumäkiä sekä ulkona että sisällä ja vesipuisto onkin auki vuoden ympäri.

Mikkelissä sijaitseva Visulahti on puolestaan yhdistelmä huvi- ja vesipuistoa. Visulahdessa on myös vahakabinetti, joka tunnetaan siitä, että vahanukkejen yhdennäköisyys esikuviinsa on vähän niin ja näin. Dianallakin on psykomurhaajan kiilto silmissään.

Suomessa on monta muutakin vesipuistoa. Sopivan hurjan vesiliukumäet on esimerkiksi Kalajoella JukuParkissa.

Seikkailupuistot Suomessa

Seikkailupuistoja kiipeilyratoineen on vähän siellä sun täällä ympäri Suomea. Näistä kannattaa testata ainakin Duudsonit Activity Parkeja, joita on Seinäjoelle, Espoossa (Iso omena -ostoskeskus) ja Torniossa.

DAPeissa on panostettu etenkin erinomaisiin trampoliinitiloihin, ja ninjataitojaankin pääsee kokeilemaan seikkailuradalla.

Jos valita voi, niin kannattaa ilman muuta suunnata Duudsonien kotikaupunkiin Seinäjoelle.

Angry Birds Park löytyy puolestaan Imatralta Holiday Club Saimaa -kylpylähotellin yhteydestä.

Suomen paras leikkipaikka

Pelle Hermannille on omistettu oma leikkipuistonsa pellen kotikaupungissa Porissa. Melkein viiden jalkapallokentän laajuinen Pelle Hermannin leikkipuisto on taatusti Suomen paras leikkipuisto ja vielä aivan ilmainen.

Itse nimikkosankarista puistossa tosin muistuttaa vain Äitiliinin mökki, vaan mitäpä siitä; tekemistä ja leikkimistä riittää!

Suomen parhaat tiedekeskukset

Tieteen parissa voi pitää hauskaa Vantaan Heurekassa. Pysyvän näyttelyn lisäksi uusia elämyksiä tarjoavat vaihtuvat näyttelyt. Heurekan digitaalinen planetaario kuuluu Euroopan moderneimpiin.

Toinen hieno tiedekeskus on Oulussa sijaiteva Tietomaa, joka perustettiin jo 1988, vuotta ennen Heurekaa.

Suomen parhaat linnat lapsille

Suomenlinna. Kuva: Jussi Hellsten / Visit Finland

Turun linna on Suomen paras linna, tosin linnan museo on niin mielenkiintoinen, että lapsilta voi mennä hermot, kun aikuiset uppoutuvat interaktiivisiin opastuksiin.

Perheille Suomen linnoista paras onkin Suomenlinna, jossa ei tarvitse olla kuin museossa, vaan Suomenlinnassa voi seikkailla! Jännittävien muurien ja niiden läpi kulkevien pimeiden käytävien lisäksi Suomenlinnassa voi lekotella hiekkarannalla ja tutustua Suomen ainoaan sukellusveneeseen, 1930-luvulla valmistuneeseen Vesikkoon.

Mainio linna perheille on myös Hämeen linna, jota ei ole täytetty nähtävällä eikä luettavalla, vaan linnan pääosin tyhjillä käytävillä ja autioissa saleissa voi leikkiä kuurupiilosta tai kamppailla mielikuvitusritareita vastaan.

Lue lisää Suomen linnoista.

Jaa kokemuksiasi Suomen perhekohteista

Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omia kokemuksiasi Suomen parhaista perhekohteista. Minne sinun mielestäsi kannattaa matkustaa Suomessa perhelomalle?

Jos pidit tästä artikkelista, arvostamme kovasti, jos jaat sen sosiaalisessa mediassa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

2 KOMMENTIT

  1. Kuka ikinä tämän kirjoittikaan niin Herrin jee! Sillä ei todennäköisesti ole pieniä lapsia tai otanta kylpylöistä on kohtalaisen pieni. Peurunka on vihon viimeinen kylpylä lapsiperheelle, jossa pieniä, saati eri-ikäisiä lapsia. Jyvässeudulla jo Jyväskylän kaupungin oma kylpylä AaltoAlvari hakkaa Peurungan mennen tullen tässä sarjassa muun Suomen tarjonnasta puhumattakaan. Näin voin ylpeänä keskisuomalaisena todeta vallan hyvin. Peurungalle toki pisteet hienosta liukumäestä, vastavirrasta ja useista altaista, mutta pienet lapset ja perheet ovat aika kehnosti huomioitu moneen kilpailijaan nähden.

    • Kiitos kommentista! Mielenkiintoinen, tiukka näkemys, vaikka toki pienten lasten kanssa on hyvin erilaiset tarpeet kuin aktiivi-ikäisten kanssa. Kertokaapa muut lukijat, mitä itse piditte Peurungasta lasten kanssa? Entä mikä on teidän suosikkinne Suomen parhaaksi perhekylpyläksi?

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi