Suomen parhaat perhekohteet

Vauhtia, virikkeitä ja sopiva annos kulttuuria. Suomessa riittää nähtävää ja tehtävää lasten kanssa matkustaessa. Valitsimme Suomen parhaat kohteet perheille.

Suomen paras perhekohde

Särkänniemen huvipuiston härvelit tyydyttävät taatusti vauhdinhimon. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Jos Suomesta pitäisi vaita yksi perhekohde ylitse muiden, se olisi Tampere. Särkänniemen huvipuisto on paitsi Suomen vauhdikkaimpia, myös tunnelmallisimpia. Hurjien härveleiden ohella Säräkänniemessä pääsee tekemään tuttavuutta Koiramäen hahmojen kanssa.

Lisäksi Tampereella voi tutustuta muumeihin Muumimuseossa ja pelata monenlaisia pelejä Suomen ainoassa Pelimuseossa.

Tampereella pääsee myös maistamaan Suomen parhaita munkkeja ja kokeilemaan lasten pelkokerrointa mustallamakkaralla.

Tampereen sijaintikin on täydellinen – sisämaassa sijaitsevalle Tampereelle on melkein ympäri Suomea pari tuntia lyhyempi matka kuin rannikkokaupunkeihin Helsinkiin ja Turkuun.

Lisää Koiramaen tunnelmia löytää Sastamalasta päiväretken päässä Tampereelta.

Lue lisää Tampereen nähtävyyksistä.

Suomen parhaat huvipuistot

Tältä näyttää Suomen paras huvipuisto Power Park. Kuva: Power Park

Suomessa on kolme suurta ja komeaa huvipuistoa. Suosituin on Helsingin Linnanmäki, mutta härveleiden vauhdissa eivät jää jälkeen Tampereen Särkänniemi ja Pohjanmaan Power Park.

Kolmikosta oma suosikkimme on jälkimmäinen: Pohjanmaalla kaiken pitää olla suurinta ja kauneinta eikä Alahärmässä sijaitseva Power Park petä odotuksia.

Kolmen edellisen lisäksi varsin mallikas huvipuisto on Kouvolan Tykkimäki, jonka vieressä toimii myös vesipuisto Tykkimäki Aquapark. Tykkimäellä on monia Linnanmäen vanhoja laitteita – kuten Enterprise – joista on muodostettu mainio Nostalgiakierros.

Tykkiäkin enemmän nostalgia-arvoa on Suomen Tivolissa, kiertävässä huvipuistossa, joka on perustettu jo vuonna 1888. Katso Suomen Tivolin kiertueaikataulu: www.suomentivoli.fi

Nostalgiaan nykyisille vanhemmille sopii myös Tervakoskella sijaitseva Puuhamaa, jonka tunnuslaulu (à la Mikko Alatalo) sinkauttaa saman tien ajatukset omaan lapsuuteen. Puuhamaassa ei ole lainkaan varsinaisia huvipuistohärveleitä vaan hauskaa pidetään muilla keinoin. Suosituimpia ovat Puuhamaan ”formula-autot”.

Suomen paras Ö-luokan huvipuisto

Varsinkin sateisena loppukesän päivänä Nokkakiven huvipuisto Keski-Suomessa näyttää hauskan sijaan melkein hyytävältä, kun kauhuelokuvan lavasteelta. Kuva: Antti Helin

Edellisten lisäksi Suomessa on myös huvipuistoja, joissa ei hurmaa vauhti vaan sen puute.

Suomen pienin huvipuisto on Jyväskylän seudulla sijaitseva Nokkakivi, jonka karuudessa on jotain elokuvamaista. David Lynch osaisi arvostaa Nokkakiven huvipuistoa. Laitteita on vain kourallinen ja nekin ovat aikamoisia veteraaneja.

Otetaan esimerkiksi vaikkapa Round Up eli Painekattila, joka on ennen Nokkakiveä palvellut Linnanmäellä (1961–1976), Särkänniemessä (1977) ja Tykkimäellä (1986–2002). Pakkohan tämä on kokea! Muista tarkistaa aukioloajat etukäteen, sillä Nokkakivi tuntuu olevan useammin kiinni kuin auki.

Suomen parhaat teemapuistot

Tutut hahmot odottavat Muumimaailmassa. Kuva: MOOMIN CHARACTERS TM & DENNIS LIVSON

Muumimaailma on klassikko ja Suomen kansainvälisesti tunnetuin teemapuisto. Muumimaailman sijaintikin on mitä ihanin Naantalissa, Suomen kesäisimmässä kaupungissa.

Vähemmän tunnettu teemapuisto on Pirkanmaalla Sastamalassa sijaitseva Herra Hakkaraisen talo, joka johdattaa Mauri Kunnaksen maailmaan.

Pelle Hermannille on puolestaan omistettu oma leikkipuistonsa pellen kotikaupungissa Porissa. Pelle Hermannin leikkipuisto on taatusti Suomen paras leikkipuisto ja vielä aivan ilmainen.

Duudsonit Activity Parkeja on jo ainakin kahdessa paikassa, Espoossa ja Seinäjoella. Mutta jos valita voi, niin kannattaa ilman muuta suunnata Duudsonien kotikaupunkiin Seinäjoelle. DAPeissa on panostettu etenkin erinomaisiin trampoliinitiloihin, ja ninjataitojaankin pääsee kokeilemaan seikkailuradalla.

Angry Birds Parkeja on avattu vähän sinne ja tänne, sekä sisälle että ulkotiloihin. Ja ainakin osa on jo ehtinyt vaihtaa nimeäänkin.

Suomen parhaat vesipuistot

Suomen suurimpia vesipuistoja ovat Turun JukuPark ja Vantaan Serena. Serenassa on liukumäkiä sekä ulkona että sisällä ja vesipuisto onkin auki vuoden ympäri.

Mikkelin Visulahti on puolestaan yhdistelmä huvi- ja vesipuistoa.

Suomessa on monta muutakin vesipuistoa. Sopivan hurjan vesiliukumäet on esimerkiksi Kalajoen JukuParkissa.

Suomen parhaat eläintarhat

Ähtärissä näkee pandoja. Kuva: Timo Ahopelto / Visit Finland

Vaikka Helsingin Korkeasaaresta löytyykin Suomen ainoa leijona, vaakunaeläimemme, on Suomen paras eläintarha Ähtärin eläinpuisto.

Eläimillä on Ähtärissä kauniit, tilavat olot ja pohjoisiin eläimiin keskittyvässä Ähtärissä kokee oivalluksen: Näinkö upeita eläimiä Suomenkin metsissä lymyää! Ähtärin uutuutena ovat Kiinasta tuodut pandat.

Suomen kolmas merkittävä eläintarha on kaukana pohjoisessa sijaitseva Ranuan eläinpuisto, jossa asustaa Suomen ainoa jääkarhu.

Helsingissä on Korkeasaaren ohella toinenkin mielenkiintoinen eläinaiheinen nähtävyys. Tropicarion (Sturenkatu 27) kokoelma liskoja ja kuristajakäärmeitä on Euroopan laajimpia. Tropicaariossa voi tehdä tuttavuutta jopa krokotiilin kanssa.

Suomen parhaat akvaariot

Kotkan Mareariumin keskustankki on vaikuttava. Kuva: Antti Helin

Suomen suurin akvaario on Helsingissä Linnanmäen yhteydessä toimiva Merimaailma Sea Life, jossa voi nähdä haita ja muita merten otuksia ympäri maailmaa. Mutta samantapaisia akvaarioita on maailma täynnä.

Mielenkiintoisempi akvaario onkin Kotkan Maretarium, joka on keskittynyt esittelemään Itämeren kaloja. Ja aikamoisia vonkaleita Itämeressäkin elää!

Suomen paras tiedekeskus

Tieteen parissa voi pitää hauskaa Vantaan Heurekassa. Pysyvän näyttelyn lisäksi uusia elämyksiä tarjoavat vaihtuvat näyttelyt. Heurekan digitaalinen planetaario kuuluu Euroopan moderneimpiin.

Toinen hieno tiedekeskus on Oulun Tietomaa, joka perustettiin jo 1988, vuotta ennen Heurekaa.

Suomen parhaat linnat lapsille

Suomenlinna. Kuva: Jussi Hellsten / Visit Finland

Turun linna on Suomen paras linna, tosin linnan museo on niin mielenkiintoinen, että lapsilta voi mennä hermot, kun aikuiset uppoutuvat interaktiivisiin opastuksiin.

Perheille Suomen linnoista paras onkin Suomenlinna, jossa ei tarvitse olla kuin museossa, vaan Suomenlinnassa voi seikkailla! Jännittävien muurien ja niiden läpi kulkevien pimeiden käytävien lisäksi Suomenlinnassa voi lekotella hiekkarannalla ja tutustua Suomen ainoaan sukellusveneeseen, 1930-luvulla valmistuneeseen Vesikkoon.

Mainio linna perheille on myös Hämeen linna, jota ei ole täytetty nähtävällä eikä luettavalla, vaan linnan pääosin tyhjillä käytävillä ja autioissa saleissa voi leikkiä kuurupiilosta tai kamppailla mielikuvitusritareita vastaan.

Ja mikä parasta – Hämeenlinnasta on lyhyt matka Parolan panssarimuseoon, jossa voi kiipeillä panssarivaunujen päällä!

Lue lisää Suomen linnoista.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös kesämökin. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi