Mikkeli – koe nämä elämykset Suomen mökkipääkaupungissa

Mikkeli Kenkävero
Kauniissa vanhassa pappilassa sijaitseva Kenkävero-ravintola on Mikkelin suosikkipaikkoja. Kuva: VisitFinland

Mikkeli on Mökki-Suomen pääkaupunki – kun mukaan lasketaan lähialueet kuten Puumala ja Hirvensalmi, on Mikkelin lähettyvillä yli kymmenentuhatta mökkiä! Se on helppo ymmärtää: Mikkelistä alkaa kaunein Järvi-Suomi. Kiipeä vaikka Neitvuorelle maisemia ihailemaan.

Mökkiläisten määrä näkyy kesäisin Mikkelissä erinomaisena ravintolatarjontana. Keskustan ulkopuolella ovat Viitostien klassiset herkuttelupaikat Kenkävero ja Tertin kartano.

Mikkelin nähtävyydet kertovat etenkin Suomen sotahistoriasta. Mikkeli toimi yhtenä Suomen sisällissodan johtokeskuksista, ja kaupungissa sijaitsi Suomen päämaja Talvisodan, Jatkosodan ja Lapin sodan aikana. Marsalkka Mannerheimin jäljillä voi kiertää katsomassa hänen salonkivaunuaan ja Päämajamuseota.

Mikkelin rautatieasema ja Marsin Salonkivaunu

Mikkeliin tutustuminen kannattaa aloittaa kauniilta, vanhalta rautatieasemalta. Koristeellisen puurakennuksen vieressä on Mannerheimin salonkivaunu.

Valitettavasti vaunuun voi yleensä tutustua vain ikkunoista kurkkimalla: Mannerheimin salonkivaunu on avoinna vierailijoille vain kerran vuodessa, Mannerheimin syntymäpäivänä eli puolustusvoimain lippujuhlan päivänä 4. kesäkuuta.

Vielä jokunen vuosi sitten rautatieaseman maisemia koristivat tai kauhistuttivat myös mahtipontiset viljasiilot Mannerheimintien päässä. Nyt ne on purettu ja tilalle on nousemassa korkea tornitalo asuinkäyttöön.

Mikkelin tori ja Päämajaveistos

Rautatieaseman edestä alkaa Hallituskatu, joka vie Mikkelin torille. Torin kohdalla katu muuttuu kävelykaduksi. Täällä ollaan Mikkelin sydämessä!

Torin ympärillä on muutama mielenkiintoinen rakennus. Art decoa henkivät hauskannäköiset, vaaleanpunaiset porttirakennukset johtavat Mikkelin kauppahalliin ja ostoskeskus Stellaan.

Komean, keltaisen empire-palatsin on puolestaan suunnitellut kukas muu kuin Helsingin empire-keskustasta vastannut Engel. Rakennus on virastokäytössä. Talon edustalla astelee marsalkka Mannerheim Päämajaveistoksessa.

Paikka näyttää luontaiselta patsaalle ja siihen se oli suunniteltukin, mutta kun Päämajaveistos paljastettiin 1967, se asetettiin syrjäiselle Suur-Savon aukiolle. Näin oli päättänyt vasemmistolainen kaupunginhallitus. Nykyiselle, ”oikealle”, paikalleen patsas pääsi vasta 2000-luvun alussa.

Patsaan on veistänyt Kalervo Kallio, presidentti Kyösti Kallion poika. Hän oli myös lähellä päästä veistämään Helsingissä sijaitsevan Mannerheimin patsaan – Kallio jäi suunnittelukilpailussa toiseksi. Ja samalla hän jäi vähän unholaan. Vaikka Karlevo Kallio oli hyvin tuottelias ja lahjakas kuvanveistäjä, harva hänen nimeään enää muistaa.

Torin laidalla on myös hieman erikoisenkin näköinen Mikkelin kaupungintalo. Sen sanotaan edustavan wieniläisjugendia.

Mikkelin tuomiokirkko – komeaa uusgotiikkaa

Kävelykadun päässä kohoaa Mikkelin tuomiokirkko. Komea kirkko on kotimaisen uusgotiikan merkittävimpiä ja kirkkoja ympäri Suomea tehtailleen Josef Stenbäckin päätöitä. Alttaritaulun Jeesus ristillä on maalannut Pekka Halonen.

Kirkkoa vastapäätä on jykevä graniittitalo, jossa Mannerheim asui puolen vuoden ajan Jatkosodan aikana. Talossa toimi pitkään Mikkelin taidemuseo, kunnes se muutti kauppakeskus Akseliin torin laidalle.

Kirkolta ja museolta on enää muutama kadunkulma Päämajankujalle, jolla sijaitsee Mikkelin päämajamuseo.

Päämajamuseo sekä Sodan ja rauhan keskus Muisti

Päämajamuseossa näkee Mannerheimin työhuoneen, joka on säilytetty alkuperäisessä asussa. Museo sijaitsee kansakoulurakennuksessa, jossa Suomen armeijan päämaja toimi sotavuosina 1939–40 ja 1941–44.

Keväällä 2021 Päämajamuseo uudistuu, kun koulurakennus muutetaan Muistiksi, sodan ja rauhan keskukseksi, joka paneutuu sodan ja rauhan teemaan modernin näyttelyteknologian avulla.

Mikkelin teatteri ja Vapaapalokunnan talo

Päämajamuseon lähikorttelit ovat muutenkin viihtyisintä Mikkeliä; täällä on säilynyt nättejä vanhoja taloja.

Erityisen kaunis rakennus on vuonna 1893 valmistunut puinen vapaapalokunnan talo, jossa toimii nykyisin Mikkelin teatteri. Talossa majaili pitkään myös Mikkelin paras ravintola, Bistro Vilee, mutta se on lopettanut. Tilalla on Bistro Holvi, joka sekin kerää kehuja.

Täältä pääset Mikkelin teatterin ohjelmistoon.

Naisvuoren näkötorni ja Mikkelin kesäteatteri

Teatterin kulmalta Mikonkatu nousee ylös Naisvuorelle, jolla on Naisvuoren näkötorni sekä Mikkelin kesäteatteri.

Näkötornin juurella on kauniissa puurakennuksessa kulttuuritalo Tempo, joka toimii muun muassa ravintolana. Erikoisuutena hiiligrillilounaat.

Mikkelin parhaat baarit

Mikkeli ei ole varsinaisesti yöelämän metropoli. Mutta muutama hyvä olutravintola kaupungista löytyy. Mikkelin legendaarisin baari on kaiketi Päämaja, joka on toiminut jo lähemmäs puolen vuosisadan ajan.

Uudempi haastaja on DOM, jonka olutvalikoima on kaupungin laajin. Molemmat sijaitsevat kivenheiton päässä Mikkelin torilta – tosin eri puolilla Porrassalmenkatua.

Kenkävero – Suomen suurin ja kaunein pappila

Mikkelin kuuluisimpia ravintoloita on hieman keskustan ulkopuolella komeassa vanhassa pappilassa sijaitseva Kenkävero. Maista myös ravintolan oman leivintuvan leivonnaisia ja tustutu designkauppoihin. Pihamaalla viihtyy kesäisin lampaita ja kanoja.

Paikalla on toiminut pappila jo 500 vuoden ajan. Nykyiset rakennukset ovat vuodelta 1869, ja niiden säilyttäminen on aikamoinen kulttuuriteko. Lähellä olikin, että pappila olisi pistetty matalaksi sen jälkeen, kun sen viimeinen kirkkoherra muutti kaupunkiasuntoon vuonna 1969. Ravintolaksi ja matkakohteeksi Kenkävero remontoitiin 1990-luvun alussa.

Pappilaksi rakennus on poikkeuksellisen iso, noin kaksi kertaa suurempi kuin tavalliset pappilat. Kenkäveron pappila on ollut tunnettu paikka jo pitkään, ja pappilaan liittyy vaikka kuinka monta tarinaa. Kerrottakoon tässä yksi.

Kerranpa kirjailija Ilmari Kiantokin oli viettämässä pappilassa kesää. Kirjailija kulki kukkaistutusten laitaa ja huudahti: ”Nyt se tulee!”

Vieressä puuhannut piika kysyi, että kuka tulee, jolloin Kiannolta menivät pasmat sekaisin ja tulollaan ollut idea katosi taivaan tuuliin. Kianto oli häiriöstä nini näreissään, että jätti illallisenkin väliin.

Visulahti – Mikkeli lasten kanssa

Lapsiperheitä Mikkeliin houkuttelee Visulahti, joka on yhdistelmä huvi- ja vesipuistoa.

Aikuisempaan makuun Visulahdessa on vauhdikas Xon-seikkailupuisto, jossa on karting-rataa, paintball-pelejä sekä benji- ja katapulttihyppyjä.

Tertin kartano ja Suomen kuuluisin seisova pöytä

Teitin kartano
Teitin kartano on Mikkelin kuuluisin ravintola. Kuva: Antti Helin

Melkein Visulahden vieressä on 1800-luvulla rakennettu Tertin kartano, jonka seisova pöytä on Suomen kuuluisimpia. Tarjolla on lähitilojen lihaa ja Saimaan kalaa, oman puutarhan yrteillä maustettuna.

Kartanossa on myös mainio lahjatavaraliike. Kokemuksen kruunaa kartanon kaunis puutarha. Tertin kartanossa voi myös yöpyä yöpyä.

Neitvuoren traagisen kauniit maisemat

Mikkelistä on reilun puolen tunnin ajomatka Neitvuorelle, jota kutsutaan Savon Sveitsiksi. Jylhä kukkula nousee yli sadan metrin korkeudelle Saimaan pinnasta. Maisemat ovat komeat.

Paikka tunnettiin aikoinaan Hiidenvuorena. Nykyisen nimensä se sai Isovihan aikana, kun venäläisiä paennut neito syöksyi alas jyrkänteeltä.

Astuvansalmen kalliomaalaukset – Mikkelin paras retkikohde

Astuvansalmen maisemat olisivat näkemisen arvoiset ilman kalliomaalauksiakin. Kuva: Jaakko H, Wikimedia

Mikkelin paras retkikohde ovat Astuvansalmen kalliomaalaukset, jotka sijaitsevat Ristiinassa. 5000 vuotta vanhoissa mystisissä kuvissa on hirviä, ihmisiä ja kämmenenjälkiä.

Perille pääsee pitkin kolme kilometriä pitkää polkua. Lue lisää Astuvansalmesta ja Suomen parhaista muinaismuistoista.

Pien-Toijola – elokuvista tuttu talonpoikaismuseo

Matkalla Astuvansalmelle ohitetaan Pien-Toijolan talonpoikaismuseo. Lajissaan tämä on yksi Suomen vaikuttavimmista. Karun kauniissa 1800-luvun talonpoikaismiljöössä on kuvattu niin Talvisotaa kuin uutta Tuntematonta sotilastakin.

Mikkelin hotellit ja majoitus

Mikkelin keskustasta löytyvät ketjuhotellit Sokos Hotel Vaakuna ja Scandic Mikkeli.

Jos kaipaa edullista majapaikkaa, keskustan ulkopuolella sijaitsevasta matkustajakoti Gasthaus Mikkelistä saa kahden hengen huoneen noin 50 eurolla.

Muutaman kilometrin päässä maaseudulla on useampikin viihtyisä ja kohtuuhintainen kartanohotelli, kuten Kyyhkylän kartano.

Katso tarjoukset Mikkelin alueen majoituksiin.

Matka Mikkeliin

Mikkeli sijaitsee Kuopioon ja Iisalmeen vievän Savon radan varrella ja kaupunkiin on hyvät junayhteydet. Mikkelin rautatieasema sijaitsee aivan keskustassa. Vieressä on bussiasema.

Mikkeliin ajaa Helsingistä kahdessa ja puolessa tunnissa, ja Kuopiosta kahdessa. Lappeenrantaan on matkaa vajaat puolitoista tuntia ja saman verran Savonlinnaan.

Mikkelistä kannattaa jatkaa matkaa Puumalan maisematien kautta Imatralle. Järvimaisemien keskellä mutkitteleva reitti on Suomen kauneimpia.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi