Viitostien parhaat taukopaikat ja nähtävyydet – näihin kannattaa poiketa!

Hiljainen kansa -taideteos on yksi Viitostien komeimmista nähtävyyksistä. Vieressä on Niittykahvila, josta saa muurinpohjalettuja. Kuva: Ville Palonen

Viitostie (Valtatie 5 eli E63) on yksi Suomen halki kulkevista valtaväylistä. Se erkaantuu Nelostiestä Heinolassa, kulkee Savon ja Kainuun läpi, ja yhdistyy uudestaan Nelostiehen Sodankylässä. Mittaa Viitostielle kertyy noin 905 kilometriä, josta moottoritietä on alle 50 kilometriä. Toisaalta etenkin Viitostien pohjoisemmat osat ovat sen verran harvaan asuttuja, että kaksikaistaisellakin tiellä nopeusrajoitus on 100km/h.

Moni porhaltaa Viitostietä kiireessä matkalla pohjoiseen – usein Kuusamoon tai Rukalle, jonne pystyy Helsingistäkin ajamaan yhdessä pitkässä päivässä – mutta valtatien varrelta löytyy monta pysähtymisen arvoista nähtävyyttä ja kivaa taukopaikkaa.

Tällä sivulla esitellään Viitostien parhaat nähtävyydet ja taukopaikat etelästä pohjoiseen. Sivun lopussa on lista hyvistä majapaikoista Viitostien varrella.

Entistä hauskemmaksi kotimaanmatkailun tekee upouusi teos Kerran elämässä Suomi – 321 kohdetta kotimaassa. Olemme koonneet yksien kansien väliin, helposti silmäiltävään muotoon, Suomen upeimmat, kiehtovimmat ja erikoisimmat nähtävyydet. Osta kirja Adlibris-kirjakaupasta.

Viitostien alku – kahvia ja kalliomaalauksia

Kaksi tuntia Helsingistä (tai puoli tuntia Heinolasta) odottaa Miekankosken kahvila. Itse asiassa paikka on puolentoista kilometrin päässä Viitostieltä, mutta pieni mutka kannattaa: koskimaisemassa oleva idyllinen mummonmökki tarjoaa itseleivottuja herkkuja historiallisessa tukkilaisympäristössä. Miekankoski on myös suosittu kalastuskohde.

Jos nyt heti matkan alussa aletaan mutkittelemaan – ja miksipä ei alettaisi, sillä eiväthän kaikki parhaat nähtävyydet sentään valtatien vieressä ole – kannattaa ennen Mikkeliä poiketa Ristiinan kautta. Sieltä nimittäin löytyvät pohjoismaiden laajimmat kalliomaalaukset noin 5000 vuoden takaa. Astuvansalmen mystisissä kuvissa on hirviä, ihmisiä ja kämmenenjälkiä. Ylimääräistä matkaa kertyy noin 60 kilometriä.

Viitostie Mikkelissä – Kenkävero ja kartanoita

Kenkävero-ravintola sijaitsee kauniissa vanhassa pappilassa. Kuva: VisitFinland

Mikkelin Kenkävero on enemmän kuin pelkkä taukopaikka: Kenkäveron historialliseen pappilaan kunnostetut kahvila-leipomot ja käsityöpuodit ovat melkoisen suosittu nähtävyys. Perheen pienempien iloksi Kenkäverosta löytyy Joulupukin Piilopirtti. Toinen lapsiperheiden kohde Mikkelissä on Visulahti.

Mikkelin historiasta Suomen päämajakaupunkina muistuttavat Mannerheimin salonkivaunu ja Päämajamuseo. Jos kaipaa edullista majapaikkaa yhdeksi yöksi, matkustajakoti Gasthaus Mikkelistä saa kahden hengen huoneen noin 50 eurolla.

Vain muutama kilometri Mikkelin jälkeen saavutaan Tertin kartanon pihaan. Kahvila-ravintolassa voi nauttia erinomaisen lounaan, vaikkapa savustettuja muikkuja tai ihanaa haukimureketta. Tertin kartanossa voi myös yöpyä. Toinen viihtyisä ja kohtuuhintainen kartanohotelli Mikkelissä on Kyyhkylän kartano.

20 minuuttia Mikkelin jälkeen odottaa yksi Viitostien kehutuimmista taukopaikoista. Punaisen piipun kievari on Kotileipomo Siiskosen leipomonmyymälä, josta löytyy runsaasti erilaisia herkkuja. Ruiskuoripiirakat munavoilla ovat erityisen hyviä, ja tarjolla on myös runsas lounaspöytä.

Puolen tunnin päässä Mikkelistä saavutaan Juvalle. Unohda ABC Juva, ja kurvaa parin kilometrin päähän Wehmaan kartanolle! TeaHouse of Wehmais on Suomen elämyksellisin teehuone, joka yhdistää teen ja eri teekulttuurit lähitilojen laadukkaista raaka-aineista valmistettuun ruokaan ja leivonnaisiin.

Lue lisää Mikkelistä.

Viitostie Kuopiossa – Puijon torni ja maailman suurin savusauna

Mikkelin ja Kuopion puolivälissä on Varkaus, josta löytyy kaksi kovin erilaista taukopaikkaa. Warkauden Portti on iso huoltoasema, josta löytyy pikaruokaa, ruokakauppa ja jopa kirjakauppa. Kaks Ruusua taas on yli satavuotiaaseen tehtaan ruokalaan perustettu tunnelmallinen ravintola, joka tarjoaa lounasta noutopöydästä arkisin klo 10.30-14.

Seuraavaksi saavutaan Kuopioon. Helsingistä matkaa on kertynyt jo neljä ja puoli tuntia, eli viimeistään nyt on pakko pysähtyä jaloittelemaan!

Puijon torni sijaitsee parin kilometrin päässä Viitostiestä ja Kuopion keskustasta. Nykyinen 75 metriä korkea torni on vuodelta 1963. Kun torniin lisätään mäen korkeus, pääsee Kallavettä katsomaan 224 metriä järvenpinnan yläpuolelta. Näkötornin huipulla on pyörivä maisemaravintola, ja vieressä olevan Puijon Majan ravintolasta saa lounasta.

Puijon tornin lisäksi Kuopion parhaita nähtävyyksiä ovat tasokas VB-valokuvakeskus, Minna Canthin talo eli Kanttila, sekä Pikku-Pietarin torikuja, jonka puutalomiljöössä toimii kesäisin gallerioita, käsityöpuoteja ja kahvila. Kuopiossa onkin sen verran nähtävää, että kannattaa harkita yöpymistä.

Kuopion historiallisin hotelli on kaupungin sydämen, Kuopion torin, laidalle jo vuonna 1930 rakennettu Scandic Atlas. Kuopion satamassa voi asua Hotellilaiva Wuoksessa. Laiva on sisustettu mukavaksi majapaikaksi ja sijaintikin on mitä parhain.

Kuopion Saana on komea, moderni saunamaailma kauniissa järvimaisemissa. Kuva: kuopiotahko

Jos Kuopiossa haluaa saunaan, on tarjolla parikin ikimuistoista vaihtoehtoa. Uusi ja moderni saunamaailma Kuopion Saana avattiin vuonna 2019. Paikasta löytyy kaunista arkkitehtuuria, saunoja, ulkouima-allas ja ravintola.

Rauhalahdella, vajaan 10 kilometrin päässä Kuopion keskustasta, sijaitsee Jätkänkämppä, jonka yhteydessä on maailman suurin savusauna. Saunan koko on komea ja löylyt loistavat. Metsäkämppä ja savusauna kuuluvat Rauhalahden kylpylähotellille, jossa pääsee nauttimaan muun muassa jaavalaisesta kylpyseremoniasta.

Lepikon torppa
Täällä synnyin minä! Lepikon torppa on Urho Kekkosen synnyinkoti. Kuva: Ville Palonen

Jos suomalaiset suurmiehet kiinnostavat, kannattaa harkita myös vähän isompaa poikkeamaa Viitostieltä. Kuopion pohjoispuolella Siilinjärven kohdalla voi nimittäin valita, käykö katsomassa Pielavedellä sijaitsevaa Urho Kekkosen synnyinkotia Lepikon torppaa, vai Juankoskelle pystytettyä Juice Leskisen patsasta. Vaikea valinta! Molempiin pyhiinvaelluspaikkoihin on Viitostieltä matkaa yhteen suuntaan noin 50 kilometriä – mutta ne ovat eri puolilla Viitostietä.

Lue lisää Kuopiosta.

Viitostie Kajaanissa – Paltaniemen kuvakirkko ja Kainuun Phuket

Kuopion jälkeen seuraava taukopaikka on Pöljän kylässä odottava Viitostupa. Huoltoasema on luonnonkauniilla paikalla järven rannalla. Paikasta löytyy myös edullista mökkimajoitusta. Toinen perinteinen taukopaikka on Nuottijärvi noin 15 kilometriä Kajaanin eteläpuolella. Kuopiosta matkaa kertyy vajaat kaksi tuntia.

Kajaanin keskustassa sijaitsee rento ja kodikas kahvila Murunen. Leivonnaisten lisäksi Murusessa on tarjolla monipuolisesti kahveja, eri teelaatuja sekä joka arkipäivä keittolounas. Savuporokeitto vie kielen mennessään!

Kajaanin majapaikoista viihtyisimpiä on Kartanohotelli Karolineburg.

Kajaanin edustalla, Oulujärven rannalla, sijaitsee kaunis Paltaniemen kylä ja museotie. Vuonna 1726 valmistuneen Paltaniemen kuvakirkon alttaritaulu kuvaa pyhää ehtoollista, katto- ja holvimaalaukset puolestaan vievät matkalle luomiskertomuksesta viimeiselle tuomiolle.

Kajaanista on vain puolen tunnin (ylimääräinen) ajomatka Sotkamon perinteiseen loma- ja urheilukeskukseen Vuokattiin. Vuokatin palveluihin kuuluvat muun muassa kylpylöiden klassikko Katinkulta ja laskettelukeskus. Kesällä Vuokatin seutu palkitsee vierailijan Hiukan hiekkarannalla, jolla on komea lempinimi: Kainuun Phuket.

Lue lisää Kajaanista.

Viitostie Suomussalmella – karhuja ja kalastusta

Kainuun pohjoisosassa sijaitseva Suomussalmi on monelle Viitostietä matkaavalle reissun päätepiste. Syynä ovat Suomussalmen maailmanluokan nähtävyydet.

suomussalmi karhu
Martinselkosen eräkeskuksessa näkee usein myös söpöjä karhunpentuja. Kuva: George Turner / Visit Finland

Vartin ajomatkan päässä Suomussalmelta kohti itärajaa on Raatteen Portti, jonka Talvisodan muistomerkki on varsin vaikuttava ja jopa liikuttava.

Talvisodan muistomerkki Raatteentiellä Suomussalmella. Kuva: Ville Palonen

Martinselkosen eräkeskuksen piilokojuissa näkee yhden illan aikana jopa kaksi tusinaa karhua. Suosittelemme täysillä, tämä on aivan upea kerran elämässä -elämys!

Hossa Julma-Ölkky
Julma-Ölkyn kanjonijärvellä voi vuokrata kanootin. Kuva: Ville Palonen

Hossan kansallispuisto taas on erinomainen vaellus- ja kalastuskohde – jossa bonuksena näkee upeita kalliomaalauksia. Julma -Ölkyn kanjonijärven ympäri kulkee huikea puolen päivän patikointireitti. Monipuolinen majapaikka Hossan kansallispuiston kupeessa on Hossan Lomakeskus.

Hyvä lounaspaikka löytyy Suomussalmen Ämmänsaaresta, kauniin Kiantajärven rannalla olevasta Jalonniemi-talosta. Bensa-aseman lisäksi täällä on muun muassa makeisia myyvä tehtaanmyymälä sekä Ämmän Leipä, joka tarjoaa tuhdin buffet-lounaan.

suomen erikoiset nähtävyydet
Hiljainen kansa, Suomussalmi. Kuva: Ville Palonen

Parikymmentä minuuttia Suomussalmen jälkeen saavutaan yhdelle Viitostien pakollisista pysähdyksistä. Älä missään tapauksessa aja ohi pysähtymättä!

Pellolla seisoo tuhatkunta heinäpäistä ihmishahmoa, taideteos nimeltä Hiljainen Kansa. Reijo Kelan teos sai alkunsa jo vuonna 1988. Vieressä oleva Nittykahvila tarjoaa muun muassa muurinpohjalettuja, ja kannattaa ehdottomasti myös kävellä Hiljaisen kansan keskelle tutkimaan tarkemmin yllättävän hauskoja asukokonaisuuksia!

Lue lisää Suomussalmesta.

Viitostie Kuusamossa – Ruka ja Karhunkierros

Moni ajaa Viitostietä pitkin Helsingistä Kuusamoon saakka, sillä 9–10 tunnin ajomatkan jälkeen saavutaan todella suosittujen matkakohteiden äärelle: Ruka on Suomen toiseksi suosituin hiihtokeskus, ja Oulangan kansallispuistossa kulkeva Karhunkierros taas on Suomen suosituin vaellusreitti.

suomen parhaat matkakohteet
Oulangan kansallispuistossa Kuusamossa voi kokea Suomen luonnon kauneimmillaan. Kuva: Julia Kivelä, Visit Finland

Kuusamon maisemissa siis kelpaa viettää vaikka koko loma, oli kyse sitten kesäisestä vaellusreissusta tai talvisesta laskettelumatkasta. Kuusamosta löytyy monta hyvää hotellia ja majapaikkaa, joista yksi suositeltava on Kuusamon Tropiikki -kylpylähotelli. Myös Rukalta löytyy useita eri majoitusvaihtoehtoja – katso tarjoukset Rukan hotelleihin.

Kuusamon legendaarisin kauppa lienee Riipisen Riistaherkut. Sisäänheittotarjous on yhden euron hintainen munkki-kahvi, mutta varoituksen sana: matkailijan mukaan tarttuu helposti kassillinen tuliaisia, kuten riista- ja kalasäilykkeitä, poron kuivalihaa, kotimaisten valmistajien puukkoja, villapaitoja ja lapasia sekä saunatuotteita. Toinen Riipisen riista- ja matkamuistomyymälöistä on Rukalla, josta löytyy myös Riipisen Riistaravintola.

Lue lisää Rukasta ja Kuusamosta.

Viitostie Lapissa

Kuusamon jälkeen ylitetään Napapiiri ja saavutaan Lappiin. Ennen Kemijärveä, lähellä Suomutunturia, on kahvila Tuulenpesä, jonka tunnistaa 12 metriä korkeasta lumiukosta. Tuulenpesästä saa ruokaa ja matkamuistoja.

Korvatunturi ruskan aikaan. Urho Kekkosen kansallispuisto, Lappi. Kuva: Ville Palonen

Jos on menossa vaeltamaan Urho Kekkosen kansallispuistoon – esimerkiksi Korvatunturille – käännytään Viitostieltä pois Kemijärven jälkeen Pelkosenniemen kohdalla.

Viitostie yhtyy Nelostiehen Sodankylässä, josta matka jatkuu kohti Saariselkää, Inaria, Tenojokea ja Pohjois-Norjaa.

Viitostien majoitus – missä Viitostien varrella kannattaa yöpyä?

Helsingistä on matkaa Kuusamoon ja Rukalle runsaat 800 kilometriä, joten matkan ajaa yhdessä (melkoisen pitkässä) päivässä. Mutta jos haluaa pysähtyä katsomaan matkan varrelle osuvia nähtävyyksiä (Kenkävero, Puijon torni, Hiljainen Kansa), kannattaa suosiolla yöpyä ainakin yksi yö matkalla pohjoiseen.

Kuopion torin vieressä on historiallinen Scandic Atlas, ja satamassa voi asua Hotellilaiva Wuoksessa. Laiva on sisustettu mukavaksi majapaikaksi ja sijaintikin on mitä parhain.

Rauhalahdella, vajaan 10 kilometrin päässä Kuopion keskustasta, sijaitsee Jätkänkämppä, jonka yhteydessä on maailman suurin savusauna. Metsäkämppä ja savusauna kuuluvat Rauhalahden kylpylähotellille.

Jos tekee Viitostieltä kokonaisen sadan kilometrin mutkan Kolin kansallismaisemia katsomaan (suosittelemme, kannattaa!), pitää ehdottomasti valita majapaikaksi iki-ihana kylpylähotelli Break Sokos Hotel Koli.

Mannerheimin huone Runnin kylpylähotellissa.

Iisalmella odottaa Spa Hotel Runni, joka on yksi Suomen vanhimpia kylpylöitä. Runnin kylpylän maisemat ovat viehättävät, ja museovirasto on nimennyt Runnin kylpylän sekä viereisen Saarikosken museokanavan valtakunnallisesti merkittävien kulttuuriympäristöjen joukkoon.

Kajaanin majapaikoista viihtyisimpiin lukeutuu Kartanohotelli Karolineburg.

Kuusamossa suositeltava majapaikka on Kuusamon Tropiikki -kylpylähotelli.

Lue lisää:

Itä-Suomen parhaat nähtävyydet

Nelostien parhaat nähtävyydet ja taukopaikat

Omalla autolla Norjaan

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi