Ruka – Kuusamo on upea seikkailukohde ympäri vuoden

Rukalla on kansainvälinen tunnelma. Ulkomaalaisia matkailijoita saapuu yhä enemmän. Kuva: Ilya Shishikhin / Unsplash

Ruka on paitsi Suomen toiseksi suosituin hiihtokeskus, myös yksi monipuolisimmista. Kun muut hiihtokeskukset pääsääntöisesti hiljenevät kesäkuukausina, Ruka on kiehtova ympäri vuoden.

Ruka on itse asiassa siitä erikoinen hiihtokeskus, että se on melkein parhaimmillaan kesällä ja syksyllä – kiitos legendaarisen hienon Oulangan kansallispuiston, joka on melkein vieressä.

Karhunkierroksesta kuuluisan Oulangan maisemia pääsee muuten Rukalta käsin ihailemaan helposti päiväretkillä, jos ei halua vaeltaa koko kierrosta. Ja jos Karhunkierroksen kuulut maisemat eivät yksin riitä, ajaa Rukalta tunnissa niin Hossaan kuin Korouoman kanjonillekin.

Eikä siinä vielä kaikki, ei lähellekään. Kesäisin Kuusamossa sijaitsevalla Rukalla voi myös bongata karhuja ja laskea Suomen hurjimpia koskia. Talvisinkin tekemistä on monipuolisesti, vaikkei laskettelemaan aikoisikaan. On husky- ja poroajeluita, jääkartingia ja jäärallia. Ja oikeastaan kaikkea mahdollista, mitä keksiä saattaa.

Rukan ja Kuusamon maisemat kuuluvat Suomen komeimpiin – Kuusamon ylänkö on ainoa alue Lapin eteläpuolella, jossa korkeuserot kohoavat yli 200 metrin. On komeita, vaaraisia metsiä ja kanjonilaaksoja, joissa kosket ja könkäät kuohuvat villinä ja vapaina.

Vuonna 1892 Kuusamoa saapui ihailemaan myös Akseli Gallen-Kallela, tosin sittemmin Venäjän rajan toiselle puolen jääneelle Paanajärvelle. Matkalla syntyi useita kuuluisia teoksia kuten Palokärki, johon Gallen-Kallela oli tosin alun perin niin tyytymätön, että hän repi sen kappaleiksi ja rutisti ne ryttyyn.

Taiteilijan vaimo Mary keräsi maalauksen riekaleet talteen, liimasi ne kankaalle ja silitti tasaiseksi.

Toinen Kuusamon taiteeseen ikuistanut taiteilija on laulaja Danny, joka lauloi kaihoisasti kaipaavansa pois Helsingistä, jossa ihmiset eivät tunne edes naapureitaan ja kaikilla on kiire ei-minnekään: ”Täällä olen kuin vanki. Lähden Kuusamoon. Kuusamoon, nyt kutsuu mua Kuusamo. Metsän näen jämäkän ja vaaran sinertävän. Kuusamoon, nyt kutsuu mua Kuusamo. Sieltä vaan, mä rauhani saan.”

Ja tottahan se on, että Kuusamo on kuin elämän eliksiiriä maisemien muodossa. Nämä Suomen hienoimpiin kuuluvat maisemat on todellakin koettava ainakin kerran elämässä – ja mieluusti useamminkin eri vuodenaikoina.

Ruka – täällä odottaa Suomen pisin hiihtokausi

Ruka
Rukalla lasketellaan upeissa maisemissa. Kuva: Ilya Shishikhin / unsplash

Ruka on Suomen toiseksi suosituin hiihtokeskus heti Levin jälkeen. Tunnelma on hyvinkin kansainvälinen; matkailijoista jo kolmannes tulee ulkomailta.

Ja jos Ruka jääkin rinteidensä pituudessa jälkeen Ylläksestä ja Pallaksesta, on Ruka Suomen ykkönen laskettelukauden pituudessa: se kestää lokakuusta toukokuulle. Erityisen rakastettu kohde Ruka on parkkilaskijoiden keskuudessa.

Ja jos kaipaa lisää korkeuseroa, sitä löytyy muutaman tunnin ajomatkan päässä sijaitsevalta Pyhältä, jossa käyvät Rukan hissiliput.

Lisäpisteitä Ruka saa autottomasta kävelykeskustastaan, joka on tehty alppikylien henkeen. Keskustan sydämessä ovat Scandic Rukahovi ja Ski-Inn Ruka Village. Kävelymatkan päässä on myös suosittu Rukatonttu, viihtyisällä paikalla Talvijärven rannalla.

Kävelykeskusta on hyvä valinta varsinkin silloin, jos käytössä ei ole autoa. Täältä lähtevät bussit myös Oulangan kansallispuiston patikkareiteille.

Hiihtokeskuksen viehättävin hotelli, boutique-tyylinen Ruka Peak, löytyy Rukatunturin huipun tuntumasta.

Lisää majoitusvaihtoehtoja löytyy myös varsinaisen hiihtokeskuksen ulkopuolelta. Mainio majapaikka hieman syrjemmällä on esimerkiksi lomakeskus Iisakki Village, jossa on haettu vanhan ajan henkeä.

Valtavaara – aavistus Kerouac-tunnelmia

Valtavaara palonvartijan mökki
Valtavaan huipulla on entinen palonvartijan mökki. Kuva: Graham Schmidt / Visit Finland

Heti Rukan laskettelurinteiden alapuolelta, Saaruan pysäköintialueelta, lähtee reitti Valtavaaran huipulle. Nousu on rankka mutta palkitsee upeilla maisemilla. Pisteenä i:n päällä Valtavaaran laella on kuvauksellinen, pieni palovartijan mökki.

Ajatella, siellä on joku joskus asunut! Kunpa vieläkin voisi värväytyä mökkiin palovartijan hommiin vähän samaan tapaan kuin Jack Kerouac aikoinaan Desolation Peakilla Washingtonin osavaltiossa.

Nykyisin mökki toimii päivätupana eli sitä ei ole tarkoitettu yöpymiseen.

Valtavaaran huiputus -rengasreitillä on pituutta kuusi kilometriä.

Konttainen – jättiläinenkö siinä on kontallaan?

Konttainen on toinen hieno näköalapaikka Rukan lähellä. Konttaisen parkkipaikalta on nousua laelle vain 500 metriä, jyrkkää ylämäkeä tosin. Maisemaa ei ole aivan suotta verrattu kolimaiseksi.

Mistä lie kukkula saanut nimensä, mutta paljas, kallioinen kukkula näyttää kaukaa katsottuna kyllä vähän siltä kuin harmaa jättiläispeikko olisi kontillaan.

Pysäköintipaikalla on sellaiset 10 kilometriä Rukalta.

Myllykoski, Jyrävä ja Pieni karhunkierros

Karhunkierros Myllykoski
Pienellä Karhunkierroksella ylitetään Myllykoski riippusiltaa pitkin. Vanhassa myllyssä toimii autiotupa. Kuva: Julia Kivela / Visit Finland

Rukan hiihtokeskuksesta on alle puolen tunnin ajomatka Oulangan kansallispuiston reunalle ja Pienen karhunkierroksen lähtöpisteelle Juumaan.

Pieni karhunkierros on rengasreitti, jonka kävelee puolessa päivässä. Patikkareitin kohokohtana on Suomen komeimpiin kuuluva vesiputous Jyrävä, joka jyrisee hirveällä voimalla vettä yhdeksän metrin korkeudelta.

Kierroksella nähdään myös kaunis Myllykoski ja noustaan ylös Kallioportin näköalapaikalle.

Sopii hyvin myös vaeltamiseen varsin pientekin lasten kanssa, ja Pienen Karhunkierroksen voi kulkea myös talvella.

Mutta jos laiskottaa, Jyrävän nähdäkseen ei tarvitse edes kiertää koko Pientä karhunkierrosta. Matkaa parkkipaikalta on kolmisen kilometriä suuntaansa.

Juuman ohella patikoimaan voi lähteä erämaahotelli Basecamp Oulangan parkkipaikalta. Basecamp Oulanka on muutenkin erinomainen majapaikka, jossa voi viettää ihanan rauhallisen (tai todella aktiivisen) miniloman.

Lue lisää: Suomen parhaat lyhyet päiväväellukset

Pähkänänkallio – yksi Suomen kauneimmista maisemista

suomen parhaat matkakohteet
Oulangan kansallispuistossa, Pähkänänkallion näköalapaikalla, voi ihailla Suomen luontoa kauneimmillaan. Kuva: Julia Kivelä, Visit Finland

Samalla suunnalla Jyrävän kanssa, mutta vielä syrjemmällä on Pähkänänkallio, jolta avautuvat Oulangan kansallispuiston upeimmat maisemat.

Korkean kallion laelta aukeaa hengästyttävä näkymä kiemurtelevalle Kitkajoelle. Joki on kuin kalevalalainen jättiläiskyy, joka luikertelee metsän lomassa. Usein syysaamuina näkymää korostaa entisestään mystinen usva.

Perille pääsee ajamalla autolla Pähkänänkalliontietä pitkin. Parkkipaikalta on näköalapaikalle patikoitavaa vain kilometrin verran.

Viime vuosina Pähkänänkalliosta tuli niin suuri some-suosikki, että sille pääsy on jouduttu kieltämään 1.4.–15.8. välisenä aikana. Näin halutaan turvata muuttohaukan pesintä alueella.

Kiutaköngäs, Ristikallio ja Oulangan kanjoni – Karhunkierroksen varrella

Kiutaköngäs
Sadan metrin mittainen Kiutaköngäs kuohuu lähellä Oulangan luontokeskusta. Kuva: Visit Finland

Rukalta käsin pääsee näkemään autolla myös monet muut varsinaisen Karhunkierroksen upeimmista maisemista.

Puolen tunnin ajomatkan päässä on Oulangan luontokeskus, josta on vajaan kilometrin patikkamatka kauniille Kiutakönkäälle, joka kuohuu punertavan kallion vierellä. Sadanmetrin mittainen koski on Suomen kauneimpia.

Oulangan luontokeskukselta voi ajaa vielä puolen tunnin matkan päähän Ristikallion pysäköintipaikalle, toiselle varsinaisen Karhunkierroksen alkupisteistä. Sieltä on viiden kilometrin patikkamatka Ristikalliolle, jylhälle kalliolle, jonka ympäri Aventojoki kiertyy.

Jos voimat vielä riittävät, Ristikallion parkkipaikalta on puolen tunnin ajomatka Kanjonin kurkkaukselle. Kuuden kilometrin kiertolenkki vie ihailemaan Oulangan kanjonin maisemia.

Koskenlasku Kuusamossa – ovatko nämä Suomen vauhdikkaimmat kosket?

Oulangan kansallispuiston komeat kosket sopivat myös koskenlaskuun – itse asiassa paremmin kuin mikään toinen paikka Suomessa. Kansallispuistossa mutkitteleva Kitkajoki on Suomen vauhdikkain koskenlaskupaikka.

Niin sanottu Villireitti vie Juumasta rajavyöhykkeelle, ja kumivene tarjoaa niin kovat vauhdit ja kuohut, että ikärajana on 18 vuotta.

Reitin varrelle osuvat IV-luokan kosket Myllykoski ja Aallokkokoski. Matkan varrella päästään ihailemaan myös hengenvaarallista, VI-luokan Jyrävää, joka kierretään maata pitkin.

Joen yläjuoksulla Käylästä Juumaan kulkee paljon leppoisampi, perheillekin sopiva reitti, jonka seitsemän kosken joukossa on yksi luokan III koski.

Riisitunturin kansallispuisto – koe Posion tykkylumiparatiisi

Tykkylumi Suomi
Rukalla ja Posion puolella Riisitunturissa voi ihailla upeita tykkylumimaisemia. Ilya Shishikhin / Unsplash

Kuusamon vieressä Posiolla sijaitseva Riisitunturin kansallispuisto tunnetaan parhaiten upeista tykkylumimaisemistaan. Kesällä voi puolestaan hämmästellä harvinaislaatuisia rinnesoita. Syksyllä Riisitunturi on suosittu paikka ruskan ihailuun – välillä ihan ruuhkaksi asti.

Nähtävyytenä on Riisitunturin ja Pikku Riisitunturin huippujen välillä sijaitseva Ikkunalampi, jolle johtaa reilut neljä kilometriä pitkä rengasreitti Riisin rääpäsy. Ikkunalampi peilaa kauniisti taivasta ja pilviä, ja sopivasta kulmasta katsottuna se näyttää melkein kuin päättyvän ilmaan.

Ikkunalampi
Riisitunturin Ikkunalampi näyttää melkein kun jatkuvan tunturin reunan yli. Kuva: Olli Oilinki / Visit Finland

Talvisin Riisitunturin laki on todella suosittu kohde tykkylumimaisemien ihailuun. Matkaa parkkipaikalta on vajaat kaksi kilometriä pitkin polkua, joka on talvellakin hyväkuntoinen. Rauhallisempaa tunnelmaa löytää Pikku Riisitunturilta, jolle on Riisitunturin laelta matkaa 800 metriä. Tällöin mukaan kannattaa ottaa lumikengät.

Riisitunturille ajaa Rukalta puolessa tunnissa. Tunturin kupeessa kannattaa pysähtyä herkuttelemaan ihananaan Korpihillan kartanokahvilaan.

Lähimmät majoituspaikat ovat noin 20 kilometrin päässä Riisitunturilta.

Livojärvi – polski Lapin Rivieralla

Rukan läheltä Posiolta löytyy myös upeita hiekkarantoja. Livojärveä kutsutaan Lapin Rivieraksi, eikä aivan suotta. Järveä reunustavat pitkät hiekkarannat ja vesi on Suomen oloissa poikkeuksellisen kirkasta.

Livojärvelle on Rukalta on tunnin ajomatka. Järven rannalla voi yöpyä todella upeassa Livontähti-luksushuvilassa.

Korouoman kanjoni – kokeile jääkiipeilyä mahtavassa rotkolaaksossa

Korouoma
Korouoman kanjonia koristaa talvisin Suomen upein jääseinämä. Kuva: Culture Eden / Visit Finland

Posion suurin vetonaula on jylhä rotkolaakso, jonka seinämät kohoavat jopa 130 metrin korkeuteen. Korouoma on erityisen suosittu jääkiipeilijöiden keskuudessa, kun kallion jyrkänteisiin muodostuu talvella upeita jäätiköitä. Korouomalla järjestetään myös jääkiipeilykursseja.

Rukalta kertyy reilun tunnin ajomatka.

Hossa – ihastele Julma-Ölkyn kanjonijärveä

Hossa Julma-Ölkky
Julma-Ölkyn kanjonijärvellä voi vuokrata kanootin. Kuva: Ville Palonen

Hossan kansallispuisto sijaitsee Rukalta etelään, Kuusamon ja Suomussalmen välissä. Nähtävyytenä on pitkulainen kanjonijärvi Julma-Ölkky, jonka pystysuorat seinämät kohoavat korkeimmillaan 45 metrin korkeuteen järven pinnasta. Ja kun järvellä on syvyyttäkin peräti 40 metriä, on kyseessä aikamoinen viilto Suomi-neidon kyljessä.

Muutaman kilometrin päässä olevaa Värikalliota koristaa Suomen pohjoisin kalliomaalaus, joka on tehty järvestä kohoavaan pystysuoraan kallioseinään joko veneestä käsin tai talvella järven jäällä seisten. Shamaaneita ja hirviä esittäviä harakanvarpaita pääsee ihmettelemään aivan lähietäisyydeltä, sillä niiden viereen voi marssia teräksistä katselulaituria pitkin.

Julma-Ölkyn luokse pääsee ajamaan autolla. Matkaa Rukalta kertyy puolitoista tuntia. Hossan vierestä löytyy mökkikyliä ja muita majapaikkoja. Katso tarjoukset Hossan majoitukseen.

Lue lisää: Hossan kansallispuisto.

Karhunkatselu Rukalla ja Kuusamossa

Jos Suomen kuuluisimmat karhunkatselupaikat ovatkin Suomussalmella ja Kuhmossa, suomalaisen suurpedon katselu onnistuu myös Kuusamossa.

Karhutupa järjestää karhunkatselua kesäkuukausina hintaan 80 euroa/henkilö. Karhuja katsellaan iltakuudesta puoleenyöhön, minkä jälkeen palataan tuvalle. Rukalta on noin tunnin ajomatka.

Karhu-Kuusamon karhuretket maksavat 120 (ilta)/170 (koko yö) euroa/henkilö, ja niitä järjestetään toukokuun alusta syyskuun loppuun. Karhu-Kuusamo lupailee, että heidän luonaan on hyvät mahdollisuudet nähdä myös emoja pentuineen. Karhuja näkee täällä käytännössä varmasti, kunhan seuraa tarkasti ohjeita. Katselupaikkakin on tunnelmallinen metsälammen rannalla. Rukalta on 45 minuutin ajomatka.

Karhusafareita järjestää myös Ruka-Safaris (120 euroa). Hintaan kuuluvat kuljetukset Rukalta, Iisakki Villagesta ja Kuusamon Tropiikista.

Rukan moottorikelkkasafarit ja moottorikelkan vuokraus

Ruka on mainio paikka kokeilla moottorikelkkailua. Reiteistä upein vie Kuntivaaran huipulle, josta avautuvat koskemattomat tykkylumimaisemat Venäjän puolelle Paanajärven kansallispuistoon. Matkaa on reilut sata kilometriä ja retkeen kuluu kuusi tuntia.

Talvikaudella lähtöjä on päivittäin. Moottorikelkkaretki alkaa ajokoulutuksella. Hinta reilut 200 euroa. Moottorikelkalla ajamiseen vaaditaan voimassa oleva ajokortti.

Jos on jo kokenut kelkkailija, opastettujen ajelujen sijaan voi myös vuokrata kelkan Sport House Rukasta ja lähteä itsekseen ajamaan. Rukan moottorikelkkareitit on hyvin merkitty.

Lammintuvan jää-karting-rata

Talvella Rukalla voi kokeilla myös jää-kartingia. Rata löytyy suositun kahvila-ravintola Lammintuvan luota 10 kilometrin päässä hiihtokeskuksesta. Lammintupa järjestää myös husky- ja poroajeluita ja lasten moottorikelkoillakin pääsee ajamaan.

Jäärata-ajoa Isokenkäisten klubilla

Matkailuyritys Isokenkäisten klubilla pääsee ajelemaan ralliautolla jääradalla, yksi henkilö kerrallaan. Ensin ajetaan harjoituskierros, jota seuraa kaksi aika-ajokierrosta. Autot on varusteltu turvakaarin ja piikkirenkain.

Samassa yhteydessä toimii erinomainen Wilderness Hotel Kuusamo. Rukalle on matkaa 45 kilometriä.

Kalastus Kuusamossa

Kuusamon mahtavat erämaajoet – Oulanka, Kitka ja Kuusinki – on kautta aikojen tunnettu erinomaisina taimenjokina. Luonnontaimen lisääntyy näissä kolmessa joessa, siirtyy syönnökselle Venäjän puolella olevaan Paanajärveen ja nousee muutaman vuoden kuluttua kutemaan syntymäjokeensa.

Villin taimenen väsyttäminen on unohtumaton kokemus, mutta vastuullinen kalastaja miettii tarkasti, onko touhussa nykyään järkeä: kaikkien kolmen joen taimenkanta on erittäin uhanalainen.

Taimenen sijaan sekä Kitkalla että Kuusingilla sopii narrata harjusta, jonka kanta on elinvoimainen.

Kuusamon Tropiikki – rentoudu trooppisessa kylpylässä

Eräseikkailujen jälkeen voi rentoutua Kuusamon Tropiikki -kylpylähotellissa Kuusamon keskustan ja lentokentän lähellä.

Kahvila Mokkakettu – käväise Kuusamon keskustassa

Kuusamon keskusta ei herätä suuria intohimoja, vaikka Arto Sipisen suunnittelema kulttuurikeskus, Kuusamotalo, onkin varsin vaikuttavan näköinen.

Parasta keskustassa on mukava kahvila Mokkakettu. Rukalle on reilun vartin ajomatka.

Matka Rukalle

Ruka matka
Jos Rukalle saapuu omalla autolla, on helppo kiertää lähiseutujen nähtävyyksiä. Kuva: Katja Ritvanen / Unsplash

Kuusamossa on lentokenttä, jolle Finnair lentää ympäri vuoden. Talvikaudella lentoja on kahdesti ja jopa neljästi päivässä.

Kuusamon lentokentältä kulkee lentokenttäbussi Rukalle ja takaisin kentälle. Bussimatka kestää puoli tuntia. Talvisin Rukan alueella liikkuu SkiBussilla, jolla matkustaminen sisältyy hissilippujen hintaan.

Lähin rautatieasema on kolmen tunnin bussimatkan päässä Oulussa, josta on hyvät bussiyhteydet Rukalle.

Helsingistä on Rukalle yli yhdeksän tunnin ajomatka (ilman pysähdyksiä). Suorin tie kulkee pitkin Viitostietä. Tampereelta on matkaa tunnin verran vähemmän. Kuopiosta, Joensuusta ja Kolilta on noin viiden tunnin ajomatka. Oulusta ajaa Rukalle vaivaisessa kolmessa tunnissa.

Katso tarjoukset Rukan hotelleihin. Rukan alueella on myös satoja vuokrattavia loma-asuntoja ja mökkejä.

Lue lisää:

Karhunkierros – opas Suomen legendaarisimmalle vaellusreitille

Suomen parhaat hiihtokeskukset

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi