Ruka – Kuusamo on upea seikkailukohde ympäri vuoden

Ruka, Suomen toiseksi suosituin hiihtokeskus, on Kuusamon matkailun keskus ja ehdoton vetonaula, mutta alueella on paljon muutakin näkemistä ja tekemistä itärajan moottorikelkkasafareista koskenlaskuun ja karhujen katseluun. Puolen tunnin ajomatkan päässä ovat Oulangan ja Riisitunturin kansallispuistot, ja reilussa tunnissa ajaa niin Hossaan kuin Korouoman kanjonillekin.

Matkakohteena Rukalla on tarjottavanaan elämyksiä ympäri vuoden. Vilkkainta aikaa ovat tietysti talvi- ja kevätkausi, mutta Oulangan kansallispuisto houkuttelee matkailijoita myös kesällä ja ruskan aikaan syksyllä, jolloin kansallispuistossa kulkeva Karhunkierros on kauneimmillaan.

Kuusamon maisemat kuuluvatkin Suomen komeimpiin – Kuusamon ylänkö on ainoa alue Lapin eteläpuolella, jossa korkeusvaihtelut kohoavat yli 200 metrin. On komeita, vaaraisia metsiä ja kanjonilaaksoja, joissa kosket ja könkäät kuohuvat villinä ja vapaina. Kuusamon erämaissa viihtyvät edelleen myös karhut, joita pääsee katsomaan piilokojujen suojista.

Kuusamoa ihailemaan saapui myös Akseli Gallen-Kallela vuonna 1892, tosin sittemmin Venäjän rajan toiselle puolen jääneelle Paanajärvelle. Matkalla syntyi useita kuuluisia teoksia kuten Palokärki, johon Gallen-Kallela oli tosin alun perin niin tyytymätön, että hän repi sen kappaleiksi ja rutisti ne ryttyyn.

Taiteilijan vaimo Mary keräsi maalauksen riekaleet talteen, liimasi ne kankaalle ja silitti tasaiseksi.

Toinen Kuusamon taiteeseen ikuistanut taiteilija on laulaja Danny, joka on laulanut kaihoisasti Juha Vainion sanoin kaipaavansa pois Helsingistä, jossa ihmiset eivät tunne edes naapureitaan ja kaikilla on kiire ei-minnekään. ”Tahdon hengittää havun tuoksua. Täällä olen kuin vanki. Lähden Kuusamoon. Kuusamoon, nyt kutsuu mua Kuusamo. Metsän näen jämäkän ja vaaran sinertävän. Kuusamoon, nyt kutsuu mua Kuusamo. Sieltä vaan, mä rauhani saan.”

Kuusamo ja Ruka ovat Suomen huippukohteita, jotka on koettava ainakin kerran elämässä.

Ruka – Suomen toiseksi suosituin laskettelukeskus

Ruka
Rukalla lasketellaan upeissa maisemissa. Kuva: Ilya Shishikhin / unsplash

Jos Suomen toiseksi suosituin hiihtokeskus Ruka jääkin rinteidensä pituudessa jälkeen Ylläksestä ja Levistä, on Ruka Suomen ykkönen laskettelukauden pituudessa: se kestää lokakuusta toukokuulle. Erityisen rakastettu kohde Ruka on parkkilaskijoiden (ja after-ski-fanien) keskuudessa.

Tunnelma on hyvinkin kansainvälinen; Rukan matkailijoista kolmannes tulee jo ulkomailta.

Lisäpisteitä Ruka saa autottomasta kävelykeskustastaan, joka on tehty alppikylien henkeen. Hiihtokeskuksen viehättävin hotelli, boutique-tyylinen Ruka Peak, löytyy kuitenkin Rukatunturin huipun tuntumasta.

Rukan hissiliput käyvät myös muutaman tunnin ajomatkan päässä sijaitsevalle Pyhälle, jonka rinteistä voi hakea hiihtolomalleen lisää korkeuseroa.

Rukalla on kansainvälinen tunnelma. Venäläisiä on paljon, mutta myös muunmaalaisia matkailijoita saapuu yhä enemmän. Kuva: Ilya Shishikhin / Unsplash

Rukalla on tekemistä monipuolisesti, vaikkei laskettelemaan aikoisikaan. On husky- ja poroajeluita, jääkartingia ja jäärallia. Ja oikeastaan kaikkea mahdollista, mitä keksiä saattaa.

Kesäisin Rukan tunturialueelta löytyy useita lyhyitä patikointireittejä, jotka vievät upeille maisemapaikoille. Kesän rientoihin kuuluu myös kesäkelkkarata.

Rukalta löytyy useita eri majoitusvaihtoehtoja, niin itse hiihtokeskuksesta kuin sen ulkopuoleltakin. Mainio majapaikka hieman syrjemmällä on esimerkiksi Iisakki Village, jossa on haettu vanhan ajan henkeä. Lomakeskuksesta on hyvät yhteydet ympäriinsä.

Katso tarjoukset Rukan hotelleihin. Rukan alueella on myös satoja vuokrattavia loma-asuntoja ja mökkejä.

Oulangan kansallispuisto – kohteena Kiutaköngäs ja Jyrävä

Kiutaköngäs
Sadan metrin mittainen Kiutaköngäs kuohuu lähellä Oulangan luontokeskusta. Kuva: Visit Finland

Rukan ja Kuusamon paras nähtävyys on Oulangan kansallispuisto, jonka maisemat ovat upeat: on komeita mäntymetsiä, koskia ja kanjoneita. Erityisen tunnettu Oulanka on upeista koskistaan Kiutakönkäästä ja Jyrävästä.

Kaunis Kiutaköngäs sijaitsee vajaan kilometrin patikkaretken päässä Oulangan luontokeskuksesta, jonne ajaa Rukalta alle puolessa tunnissa.

Yhdeksän metriä korkea Jyrävä on puolestaan Suomen mahtavimpia vesiputouksia. Jyrävälle voi tehdä päiväretken lähtemällä patikoimaan erämaahotelli Basecamp Oulangan parkkipaikalta, josta on noin kolmen kilometrin kävely suuntaansa.

Basecamp Oulanka on muutenkin erinomainen majapaikka, jossa voi viettää ihanan rauhallisen (tai todella aktiivisen) miniloman. Melkein vieressä on kaunis Myllykoski.

Pähkänänkallio – yksi Suomen kauneimmista maisemista

suomen parhaat matkakohteet
Oulangan kansallispuistossa, Pähkänänkallion näköalapaikalla, voi ihailla Suomen luontoa kauneimmillaan. Kuva: Julia Kivelä, Visit Finland

Oulangan kansallispuiston kohokohtia on myös Pähkänänkallio, joka sijaitsee Karhunkierroksen varrella. Näköalapaikalle pääsee helpommin myös autolla Pähkänänkalliontietä pitkin, jolloin patikoitavaa jää vain kilometrin verran.

Korkean kallion laelta aukeaa hengästyttävä näkymä kiemurtelevalle Kitkajoelle. Joki on kuin kalevalalainen jättiläiskyy, joka luikertelee metsän lomassa. Usein syysaamuina näkymää korostaa entisestään mystinen usva.

Karhunkierros – Suomen kuuluisin vaellusreitti kulkee Kuusamossa

Oulanka syksy
Karhunkierroksen varrrella tulevat tutuksi Oulangan kansallispuiston kosket ja könkäät. Kuva: Julia Kivela / Visit Finland

Oulangan kansallispuiston erämaisissa metsissä kulkee Suomen kuuluisin ja suosituin vaellusreitti, Karhunkierros. Reitin kohokohtia ovat komeasti kohisevat Jyrävä ja Kiutaköngäs, Ristikallion näköalapaikka ja Oulangan kanjoni.

Karhunkierroksen pituus on 80 kilometriä, ja sen kiertämiseen kannattaa varata vaeltajan kunnosta ja kiireestä riippuen 3–7 päivää. Reitti sopii kaikille vaeltajille, sillä retkeilyrakenteet ovat suorastaan erinomaiset. Karhunkierroksen varrella on 10 autio- ja varaustupaa (pakkaa silti ruuhkan varalle oma teltta), ja reitin varrelle osuu jopa kioskeja ja kahviloita parin päivän välein.

Märimmät kohdat on varustettu pitkospuin, ja vesistöt ylitetään riippusiltoja pitkin. Karhunkierroksella ei tarvitse kahlata jokien yli.

Paras aika Karhunkierroksen vaeltamiseen on kesäkuun alusta lokakuun puoliväliin. Talvisin reitti on usein jäinen ja haastava.

Karhunkierroksen varteen pääsee Rukalta kimppataksilla tai Karhunkierrosbussin kyydissä.

Pieni Karhunkierros – Kuusamon paras vaellus lasten kanssa

Karhunkierros Myllykoski
Pienellä Karhunkierroksella ylitetään Myllykoski riippusiltaa pitkin. Vanhassa myllyssä toimii autiotupa. Kuva: Julia Kivela / Visit Finland

Jos ei halua kiertää koko Karhunkierrosta, päivässä ehtii patikoida sen 12 kilometrin mittaisen pikkuveljen, Pienen Karhunkierroksen. Selkeän ja helppokulkuisen reitin varrella on nuotiopaikkoja puuvajoineen sekä kokonaiset kolme riippusiltaa.

Matkan varrelle osuvat monet varsinaisen Karhunkierroksen nähtävyyksistä kuten Jyrävän vesiputous.

Sopii hyvin myös vaeltamiseen varsin pientekin lasten kanssa, ja Pienen Karhunkierroksen voi kulkea myös talvella.

Riisitunturin kansallispuisto – koe Posion tykkylumiparatiisi

Tykkylumi Suomi
Rukalla ja Posion puolella Riisitunturissa voi ihailla upeita tykkylumimaisemia. Ilya Shishikhin / Unsplash

Kuusamon vieressä Posiolla sijaitseva Riisitunturin kansallispuisto tunnetaan parhaiten upeista tykkylumimaisemistaan. Kesällä voi puolestaan hämmästellä harvinaislaatuisia rinnesoita. Syksyllä Riisitunturi on suosittu paikka ruskan ihailuun – välillä ihan ruuhkaksi asti.

Nähtävyytenä on Riisitunturin ja Pikku Riisitunturin huippujen välillä sijaitseva Ikkunalampi, jolle johtaa reilut neljä kilometriä pitkä rengasreitti Riisin rääpäsy. Ikkunalampi peilaa kauniisti taivasta ja pilviä, ja sopivasta kulmasta katsottuna se näyttää melkein kuin päättyvän ilmaan.

Ikkunalampi
Riisitunturin Ikkunalampi näyttää melkein kun jatkuvan tunturin reunan yli. Kuva: Olli Oilinki / Visit Finland

Talvisin Riisitunturin laki on todella suosittu kohde tykkylumimaisemien ihailuun. Matkaa parkkipaikalta on vajaat kaksi kilometriä pitkin polkua, joka on talvellakin hyväkuntoinen. Rauhallisempaa tunnelmaa löytää Pikku Riisitunturilta, jolle on Riisitunturin laelta matkaa 800 metriä. Tällöin mukaan kannattaa ottaa lumikengät.

Riisitunturille ajaa Rukalta puolessa tunnissa. Tunturin kupeessa kannattaa pysähtyä herkuttelemaan ihananaan Korpihillan kartanokahvilaan.

Livojärvi – polski Lapin Rivieralla

Rukan läheltä Posiolta löytyy myös upeita hiekkarantoja. Livojärveä kutsutaan Lapin Rivieraksi, eikä aivan suotta. Järveä reuustavat pitkät hiekkarannat ja vesi on Suomen oloissa poikkeuksellisen kirkasta.

Livojärvelle on Rukalta on tunnin ajomatka. Ajomatkan päässä järveltä on viehättävä, hyvällä maulla tehty majatalo Naali Lodge.

Korouoman kanjoni – kokeile jääkiipeilyä mahtavassa rotkolaaksossa

Korouoma
Korouoman kanjonia koristaa talvisin Suomen upein jääseinämä. Kuva: Culture Eden / Visit Finland

Posion suurin vetonaula on jylhä rotkolaakso, jonka seinämät kohoavat jopa 130 metrin korkeuteen. Korouoma on erityisen suosittu jääkiipeilijöiden keskuudessa, kun kallion jyrkänteisiin muodostuu talvella upeita jäätiköitä. Korouomalla järjestetään myös jääkiipeilykursseja.

Rukalta kertyy reilun tunnin ajomatka.

Hossa – ihastele Julma-Ölkyn kanjonijärveä

Hossa Julma-Ölkky
Julma-Ölkyn kanjonijärvellä voi vuokrata kanootin. Kuva: Ville Palonen

Hossan kansallispuisto sijaitsee Rukalta etelään, Kuusamon ja Suomussalmen välissä. Nähtävyytenä on pitkulainen kanjonijärvi Julma-Ölkky, jonka pystysuorat seinämät kohoavat korkeimmillaan 45 metrin korkeuteen järven pinnasta. Ja kun järvellä on syvyyttäkin peräti 40 metriä, on kyseessä aikamoinen viilto Suomi-neidon kyljessä.

Yhtä kalliota koristaa Suomen pohjoisin kalliomaalaus. Veden pinnasta puolentoista metrin korkeudella oleva maalaus kuvaa kahta ihmishahmoa ja eläimen osaa. Maalauksen luokse vie polku, mutta parhaiten sitä ihailee talvella järven jäältä.

Julma-Ölkyn luokse pääsee ajamaan autolla. Matkaa Rukalta kertyy puolitoista tuntia.

Lue lisää Hossan kansallispuistosta.

Karhunkatselu Rukalla ja Kuusamossa

Jos Suomen kuuluisimmat karhunkatselupaikat ovatkin Suomussalmella ja Kuhmossa, suomalaisen suurpedon katselu onnistuu myös Kuusamossa.

Karhutupa järjestää karhunkatselua kesäkuukausina hintaan 80 euroa/henkilö. Karhuja katsellaan iltakuudesta puoleenyöhön, minkä jälkeen palataan tuvalle. Rukalta on noin tunnin ajomatka.

Karhu-Kuusamon karhuretket maksavat 120 (ilta)/170 (koko yö) euroa/henkilö, ja niitä järjestetään toukokuun alusta syyskuun loppuun. Karhu-Kuusamo lupailee, että heidän luonaan on hyvät mahdollisuudet nähdä myös emoja pentuineen. Karhuja näkee täällä käytännössä varmasti, kunhan seuraa tarkasti ohjeita. Katselupaikkakin on tunnelmallinen metsälammen rannalla. Rukalta on 45 minuutin ajomatka.

Karhusafareita järjestää myös Ruka-Safaris (120 euroa). Hintaan kuuluvat kuljetukset Rukalta, Iisakki Villagesta ja Kuusamon Tropiikista.

Kuusamon suurpetokeskus – kohtaa Suomen Karhumies

Karhuja näkee myös Kuusamon suurpetokeskuksessa, eläintarhassa, joka sai alkunsa 1990-luvun alussa villieläinten orpokotina karhunpennuille, jotka olivat menettäneet emonsa.

Karhujen lisäksi keskuksessa on koirasusia, ilveksiä, kettu ja kaksi poroa. Suurin karhuista, Juuso, on todellinen jättiläinen. Jopa 480 kilon maksimipainollaan se on Suomen ja kenties koko Euroopan suurin tunnettu ruskeakarhu. Juuso on myös kunnostautunut taiteilijana.

Keskusta on pyörittänyt iät ja ajat Sulo Karjalainen, jota ei ikä tunnu painavan. Hänestä on julkaistu kirjakin, Karhumies. Onneksi Sulo on paljon sympaattisempi hahmo kuin Netflixin suosikkisarjan Tiger King.

Kuusamon suurpetokeskus on avoinna keväisin, kesäisin ja syksyisin joka päivä klo 10–17. Talvella karhut nukkuvat ja keskus on suljettu. Viimeiset opastetut kierrokset alkavat kello 16. Aikuiset 15 euroa, lapset 10 euroa.

Matkaa Rukalle on 60 kilometriä.

Rukan moottorikelkkasafarit ja moottorikelkan vuokraus

Ruka on mainio paikka kokeilla moottorikelkkailua. Reiteistä upein vie Kuntivaaran huipulle, josta avautuvat koskemattomat tykkylumimaisemat Venäjän puolelle Paanajärven kansallispuistoon. Matkaa on reilut sata kilometriä ja retkeen kuluu kuusi tuntia.

Talvikaudella lähtöjä on päivittäin. Moottorikelkkaretki alkaa ajokoulutuksella. Hinta reilut 200 euroa. Moottorikelkalla ajamiseen vaaditaan voimassa oleva ajokortti.

Jos on jo kokenut kelkkailija, opastettujen ajelujen sijaan voi myös vuokrata kelkan Sport House Rukasta ja lähteä itsekseen ajamaan. Rukan moottorikelkkareitit on hyvin merkitty.

Lammintuvan jää-karting-rata

Talvella Rukalla voi kokeilla myös jää-kartingia. Rata löytyy suositun kahvila-ravintola Lammintuvan luota 10 kilometrin päässä hiihtokeskuksesta. Lammintupa järjestää myös husky- ja poroajeluita ja lasten moottorikelkoillakin pääsee ajamaan.

Jäärata-ajoa Isokenkäisten klubilla

Matkailuyritys Isokenkäisten klubilla pääsee ajelemaan ralliautolla jääradalla, yksi henkilö kerrallaan. Ensin ajetaan harjoituskierros, jota seuraa kaksi aika-ajokierrosta. Autot on varusteltu turvakaarin ja piikkirenkain.

Samassa yhteydessä toimii erinomainen Wilderness Hotel Kuusamo. Rukalle on matkaa 45 kilometriä.

Koskenlasku Kuusamossa – ovatko nämä Suomen vauhdikkaimmat kosket?

Oulangan kansallispuistossa mutkitteleva Kitkajoki taitaa olla Suomen vauhdikkain koskenlaskupaikka. Niin sanottu Villireitti vie Juumasta rajavyöhykkeelle, ja kumivene tarjoaa niin kovat vauhdit ja kuohut, että ikärajana on 18 vuotta.

Reitin varrelle osuvat IV-luokan kosket Myllykoski ja Aallokkokoski. Matkan varrella päästään ihailemaan myös hengenvaarallista, VI-luokan Jyrävää, joka kierretään maata pitkin.

Joen yläjuoksulla Käylästä Juumaan kulkee paljon leppoisampi, perheillekin sopiva reitti, jonka seitsemän kosken joukossa on yksi luokan III koski.

Koskenlaskua järjestää kokenut Stella Polaris Adventures.

Kalastus Kuusamossa

Kuusamon mahtavat erämaajoet – Oulanka, Kitka ja Kuusinki – on kautta aikojen tunnettu erinomaisina taimenjokina. Luonnontaimen lisääntyy näissä kolmessa joessa, siirtyy syönnökselle Venäjän puolella olevaan Paanajärveen ja nousee muutaman vuoden kuluttua kutemaan syntymäjokeensa.

Villin taimenen väsyttäminen on unohtumaton kokemus, mutta vastuullinen kalastaja miettii tarkasti, onko touhussa nykyään järkeä: kaikkien kolmen joen taimenkanta on käytännössä uhanalainen.

Taimenen sijaan sekä Kitkalla että Kuusingilla sopii narrata harjusta, jonka kanta on suhteellisen voimakas.

Kuusamon Tropiikki – rentoudu trooppisessa kylpylässä

Eräseikkailujen jälkeen voi rentoutua Kuusamon Tropiikki -kylpylähotellissa Kuusamon lentokentän lähellä.

Matka Rukalle

Ruka matka
Jos Rukalle saapuu omalla autolla, on helppo kiertää lähiseutujen nähtävyyksiä. Kuva: Katja Ritvanen / Unsplash

Kuusamossa on lentokenttä, jolle Finnair lentää ympäri vuoden. Talvikaudella lentoja on kahdesti ja jopa neljästi päivässä. Kuusamon lentokentältä kulkee lentokenttäbussi Rukalle ja takaisin kentälle. Bussimatka kestää puoli tuntia.

Talvisin Rukan alueella liikkuu SkiBussilla, jolla matkustaminen sisältyy hissilippujen hintaan.

Lähin rautatieasema on kolmen tunnin bussimatkan päässä Oulussa, josta on hyvät bussiyhteydet Rukalle.

Helsingistä on Rukalle yli yhdeksän tunnin ajomatka (ilman pysähdyksiä). Suorin tie kulkee pitkin Viitostietä. Tampereelta on matkaa tunnin verran vähemmän. Kuopiosta, Joensuusta ja Kolilta on noin viiden tunnin ajomatka. Oulusta ajaa Rukalle vaivaisessa kolmessa tunnissa.

Katso lentotarjoukset Kuusamoon.

Scandinavian Outdoor -verkkokaupasta löytyy laaja valikoima reppuja, otsalamppuja, ulkoiluvaatteita ja muita tarpeellisia retkeilyvarusteita.

Ruka kokemuksia

Mitä itse pidät Rukasta? Kerro alla löytyvässä omia kokemuksiasi ja vinkkejäsi, mitä Rukalla kannattaa ainakin nähdä ja tehdä.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi