Oulu – koe nämä elämykset pohjoisen Piilaaksossa!

Oulun keskustaa kauppatorin edustalla. Kuva: Visit Finland

Oululla on kaksi ristiriitaista imagoa: pohjoinen piilaakso ja paska kaupunki. Jos Nokian suuruudenaikoina Oulu opittiinkin tuntemaan pohjoisena Piilaaksona, on Oulussa kasvaneen Kauko Röyhkän hittikappale Paska kaupunki tartuttanut Ouluun hyvin toisenlaisen leiman.

Millainen Oulu sitten oikein on matkakohteena? Aivan ensiksi lienee aiheellista vastata kysymykseen, onko Oulu paska kaupunki.

Röyhkä vietti nuoruutensa Oulussa mutta laulun sanoissa ei mainita Oulua. Kaupunkia enemmän laulu kuvaakin yleisesti nuorten turhautumista pienillä kotipaikkakunnilla. Ja Röyhkän nuoruudesta Oulu on muuttunut aika lailla. On uuden teknologian pöhinää ja opiskelijaelämää.

Tuira Oulu
Tuiran maisemia Oulussa. Kauko Röyhkän nuoruudessa Tuira vielä koostui pääasiassa puutaloista. Kuva: Ilkka Uusitalo / Visit Finland

Mutta ei Oulu kyllä myöskään ole Suomen kaunein kaupunki. Yhtenäistä, vanhaa kaupunkikuvaa Oulussa on säilynyt pääosin vain vähän ja muutaman talon saarekkeina siellä täällä. Valitettavasti Heinäpään hieno, empiretyylinen puutalokaupunginosa pistettiin matalaksi 1960-luvulla. Ja 10 vuotta myöhemmin myös Tuiran puutaloalue laitettiin niin sanotusti paskasi. Tilalle rakennettiin tylsiä kerrostaloja.

Menneiden aikojen puutaloidylliä on sentään säilynyt Pikisaaressa – ja Varjakansaaren autiokylässä.

Vaikka Oulussa on asukkaita reilut 200 000 (enemmän kuin Turussa!), tuntuu Oulun keskusta yllättävänkin pieneltä ja vaatimattomalta.

Toripoliisi ja Oulun kauppatori – Oulun kuuluisin nähtävyys

Oulun kauppatorilla vahtia pitävä Toripoliisi on Suomen sympaattisimpia patsaita. Kuva: Visit Oulu

Oulun kuuluisin ja kuvatuin nähtävyys on Toripoliisi, Oulun kauppatoria koristava, boteromaisen pulska poliisipatsas. Pronssipatsas kunnioittaa torilla 1970-luvun lopulle saakka jöötä pitäneiden toripoliisien muistoa.

Patsas on sen verran hauskan näköinen, että on oikeastaan ihme, ettei sen veistäjää, jo edesmennyttä kajaanilaista Kaarlo Mikkosta oikein muusta tunnetakaan.

Kauppatori eli Torinranta sijaitsee tunnelmallisesti suojaisella merenlahdella. Torin kauneimpia rakennuksia ovat vanhat puuaitat sekä uusgotiikkaa edustava Oulun kauppahalli. Yhdessä puuaitoista toimii Pannukakkutalo, jossa on tarjolla yli sata erilaista pannukakkua.

Meren rannalla kauppatoria reunustavat modernit, valkoiset rakennukset: Oulun teatteri ja pääkirjasto. Niiden ulkonäöstä on oltu vuosien varrella montaa mieltä. Oululaisen tarinan mukaan muuan japanilainen turisti katseli kerran teatterirakenusta ja ihmetteli, miksi aivan kaupungin keskustaan on sijoitettu ydinvoimala.

Vaan jos toisin silmin katselee, niin teatteri ja pääkirjasto näyttävät myös aika komeilta. Torin laidalla on myös kaupungin keskeisin hotelli Radisson Blu Oulu.

Pikisaari – Oulun kaunein kaupunginosa

oulu
Pikisaari on Oulun kauneinta aluetta. Kuva: Antje Neumann, Visit Finland

Torinrannalta, teatterin ja kirjaston takaa, johtaa pitkä silta Pikisaareen, Oulun viihtyisimpään kaupunginosaan. Pikisaaren suojeltu vanha teollisuusmiljöö on houkutellut puoleensa taiteilijoita ja käsityöläisiä.

Heti sillan kupeessa on Pikisaaren tunnetuin ruokapaikka, kauniissa vanhassa hirsimakasiinissa sijaitseva Sokeri-Jussin kievari. Ruuan taso vaihtelee, mutta tunnelma on kohdillaan.

Ravintolan vieressä onkin jo sitten Oulun vanhin puurakennus, joka toimii nykyisin Merimiehenkoti-museona.

Majoitusta Pikisaaressa tarjoaa niin ikään ihanassa puutalossa sijaitseva Pikisaari Guesthouse.

Pikisaaren perältä kulkee silta Hietasaarelle, jolla sijaitsee Nallikari, Oulun paras hiekkaranta, josta lisää tuonnempana.

Oulun linna ja tähtitornin kesäkahvila

Torinrannan kulmalta, Radissonin takaa, pääsee siltaa pitkin myös Linnansaareen, jossa seisoo kaupungin kaunein rakennus, Muumitalolta näyttävä Oulun merikoulun tähtitorni.

Puinen, kauniisti koristeltu tähtitorni rakennettiin Oulun linnan raunioille vuonna 1875. Merikoulu lopetti toimintansa vuonna 1900, ja muutamaa vuotta myöhemmin tähtitorniin avattiin kesäkahvila. Ja sellainen siellä on edelleenkin.

Kellarissa on pieni näyttely Oulun linnasta. Linna rakennettiin vuonna 1590 puusta ja maavalleista eli mikään ihan mahtava satulinna se ei ollut. Oulun linna kärsi pahasti jo Suuressa pohjansodassa ja tuhoutui lopullisesti 1793, kun sen ruutivarasto räjähti salamaniskun seurauksena.

Rotuaari ja Kirkkokatu – Oulun keskustan kaunein katu

Oulun suurimmat tapahtumat järjestetään yleensä kävelykatu Rotuaarilla. Kuva: Visit Oulu

Muutama kortteli sisämaahan kauppatorilta kulkee Kirkkokatu. Sen Saaristonkadun ja Pakkahuoneenkadun välisellä osuudella on Rotuaari eli Oulun kävelykatu. Tämä on Oulun liikekeskustan ydintä.

Rotuaarin varrella on sekaisin rakennuslaatikoita ja nättejä vanhoja taloja. Oulun kauneimmaksi kaduksi Kirkkokatu muuttuu, kun on päästy pois kävelykatuosuuden varrelta. Ensin Kirkkokatu kulkee ohi Oulun hienon, uusrenessanssityylisen kaupungintalon, ja stten saavutaan tuomiokirkolle.

Oulu
Oulun uusrenessanssityylinen kaupungintalo on Kirkkokadun katseenvangitsija. Kuva: Visit Finland

Hieman erikoisenkin näköisen Oulun tuomiokirkon on suunnitellut Helsingin empirekeskustasta vastannut arkkitehti Carl Ludvig Engel. Kirkon vieressä on säilynyt kaksi kaunista empiretyylin rakennusta, toinen puinen ja toinen kivinen.

Ja kun mukaan lisätään vielä kirkon edustalla oleva Franzenin puisto, on näkymä yksi keskustan kauneimmista.

Tuomiokirkon aukion oikeastaan ainoa tyylirikko on moderni hotellirakennus, jossa toimii Lapland Hotels Oulu. Sijainti on kyllä mitä mainioin, ja hotelli on sisätiloiltaan ketjunsa tapaan kuuluvasti tyylikäs.

Heti seuraavan korttelin kulmalta alkaakin jo kaunis Hupisaarten kaupunginpuisto.

Hupisaarten kaupunginpuisto ja Oulun museot

Oulu
Oulu tunnettiin pitkään hevikaupunkina. Viime vuosina Oulussa on havaittu myös hipstereitä. Kuva: Visit Oulu

Hupisaarten kaupunginpuisto on nätti puisto, jolle luovat romanttista tunnelmaa valkoiset puusillat. Puiston siimeksessä on Pohjois-Pohjanmaan museo, jonka vetonaulana on Mauri Kunnaksen teoksiin perustuva Koiramäki-osasto.

Puiston vieressä, Mannenkadun ja Kasarmintien kulmassa on boheemi kulttuuriravintola Tuba Food & Lounge, jossa voi bongata oululaisia hipstereitä. Vieressä, yli satavuotiaassa puutalossa, Rauhalassa, voi käydä tunnelmallisella lounaalla.

Puiston kulmilla ovat muutkin Oulun merkittävät museot. Kasarmintien varrella sijaitsee Oulun taidemuseo, joka on keskittynyt nykytaiteeseen ja pohjoispohjanmaalaisin taiteilijoihin.

Tiedekeskus Tietomaa

Melkein vieressä on Tiedekeskus Tietomaa, jonka tunnistaa kormeasta punatiilisestä tornista, entisen nahkatehtaan vesitornista. Tietomaa on Pohjois-Suomen oma Heureka.  Tiedekeskuksessa voi hypätä mäkihyppysimulaattorissa ja kokeilla kieppumista avaruuskeinussa. Robotinkin kanssa voi tehdä tuttavuutta.

Melkein Tietomaan vieressä, Merikosken rannalla, on taidehotelli Lasaretti, jossa on veistoksia ja maalauksia niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Vanhaan tehdasmiljööseen tehty hotelli on Oulun viihtyisimpiä.

Koskikeskus ja Tuira – Suomen Hooverin pato ja pisin kalatie

Hotelli Lasaretin vieressä olevan Merikosken on padonnut Merikosken voimalaitos, joka näyttää kuin Suomen mittakaavaan kutistetulta Hooverin padolta. Voimalaitos valmistui vuonna 1947.

Sähköä tuli, mutta kalat menivät. Ennen patoamistaan Oulukoki oli Euroopan parhaita lohijokia. Nykyisin kalakantaa pidetään yllä siirtoistutuksin ja voimalaitokseen on tehty Suomen pisin kalatie, joka on avoinna toukokuusta lokakuun lopulle.

Kalatie kulkee Lasaretin vierestä, ja hotellin kulmalla on myös tarkkailuhuone, jonka akvaarioikkunasta voi kurkistaa pinnan alle näkyisikö kaloja. Täältä näet tarkkailuhuoneen aukioloajat.

Voimalaitos näkyy hotellin vierestä Lassinkallion sillalta, joka johtaa Tuiran kaupunginosaan.

Tuirassa Kauko Röyhkö vietti lapsuutensa yksinhuoltajaperheessä. Vanhasta Tuirasta on tosin jäljellä oikeastaan vain sillan lähettyvillä Kalliotiellä sijaitseva viehättävä vanhan ajan elokuvateatteri Star (perustettu jo vuonna 1938 nimellä Bio Kuohu) sekä kaunis vanha puukoulu Koskitien varrella, vastapäätä Merikosken voimalaitosta.

Sarkka – Oulun legendaarisin ravintola

Oulussa on aivan pakko käydä kaupungin pisimpään toimineessa baarissa. Ravintola Sarkka avattiin Hallituskadulle jatkosodan aikana vuonna 1942.

Murresana sarkka tarkoittaa tuoppia. Ja tuoppia täällä kansanmiehen suosimassa kapakassa on kellistettykin. Sarkan legendoihin kuuluu se, että ravintolan narikkaan on jätetty kerran jopa elävä possu.

Juomien lisäksi Sarkassa voi lounasaikaan maistella perinneherkkuja kuten ehtaa läskisoosia ja oululaista leipäjankkia.

Vieressä toimii venäläistä ruokaa jo vuodesta 1982 toiminut Zakuska. Sisustuksena on muistoja rakennuksessa aikoinaan toimineesta Tervahovi-hotellista, jossa Kekkonenkin on yöpynyt. Kannattaa ihailla etenkin kattolamppuja ja katon koristeellista peiliä.

Heinäpää ja Oulun ihanin hotelli

Heinäpään kaunis puutalokaupunginosa pantiin matalaksi 1960-luvun modernisoimisvimmassa, ja tilalle rakennettiiin mataloa kerrostaloja. Muutama puutalo sentään säilyi, ja niistä kauneimmassa sijaitsee Oulun ihanin hotelli De Gamlas Hem Hotel & Restaurant.

Hotellilta on Kauppatorille matkaa kilometrin verran, minkä taittaa muutamassa minuutissa hotellin vuokraamilla polkupyörillä.

Nallikarin uimaranta ja kylpylähotelli Eden

Oulu kylpylä
Break Sokos Hotel Edenissä kylvetään trooppisissa tunnelmissa valtavan lasikuvun alla. Kuva: Visit Finland

Jos sattuu Ouluun aurinkoisena päivänä, kannattaa suunnata komealle Nallikarin hiekkarannalle. Biitsi kuuluu Suomen komeimpiin.

Hiekkarannalla toimii mainio kylpylähotelli Break Sokos Hotel Eden. Kun Eden avattiin vuonna 1989, aivan suuren laman kynnyksellä, se oli Suomen ensimmäinen subtrooppinen merikylpylä.

Suuren lasikuvun alla oleva kylpylä on edelleen vaikuttava ilmestys. Lapset viihtyvät vesiliukumäissä ja vastavirtajoessa, ja aikuiset voivat rentoutua lämpimissä porealtaissa. Tarjolla on monenlaisia saunoja, ja erikseen varaamalla saa käyttöönsä myös turvesaunan.

Keskustaan on matkaa reilut kolme kilometriä Pikisaaren kautta pyöräilijöille ja jalankulkijoille. Autoilijat ajavat Tuiran kautta.

Hailuoto – Oulun suuri saari-idylli

Oulun edustalla on Hailuoto, yksi Suomen suurimmista saarista. Asukkaita on tuhatkunta. Lautat saarelle lähtevät Riutunkarista Oulunsalon lauttarannasta, parinkymmenen kilometrin päässä keskustasta. Lauttoja kulkee yleensä tunnin välein – auton voi ottaa mukaan.

Parhaiten Hailuoto tunnetaan saaren länsireunalla olevasta Marjaniemen majakasta ja pitkästä hiekkarannasta. Vuonna 1871 rakennetussa majakassa voi yöpyä. Ympärillä on vanhoja, punaisia kalastajanmökkejä. Matkaa satamaan on noin 30 kilometriä.

Vieläkin hienompi on Karvon hiekkaranta, joka jatkuu saaren luoteislaidalla viiden kilometrin mittaisena ja autiona. Täällä voi tuntea olevansa maailman viimeisellä laidalla. Perille johtaa Sunijärventie Hailuodon kylän lähistöltä.

Karvon rantaa pitkin voi kävellä Keskiniemen pookille, valkoiselle merimerkille, joka pystytettiin vuonna 1857 varoittamaan vaarallisista hiekkasärkistä. Pookista saa hyvän kuvan maan kohoamisesta: merimerkki oli aikoinaan meren rannalla, mutta nyt rantaa on jo parisataa metriä. Odotapas vielä 300 vuotta ja koko Hailuotokin on kiinni mantereessa.

Hailuodon kolmas hieno ranta on Sunikari saman nimisen vierasvenesataman vieressä.

Siellä täällä saaren sisämaassa on kosteikkoja, jotka ovat syntyneet maankohoamisesta. Näistä Sunijärvi on kauniisti erämaamaisemissa. Kirkkosalmella on puolestaan lintutorni, josta voi ihailla kevään ja syksyn muuttolintuja. Hailuodolla kerrotaan bongatun peräti 300 lintulajia.

Hailuodon kylä sijaitsee saaren keskiosissa, ja siellä voi pysähtyä vaikkapa Hailuodon panimolla. Kyseessä on Suomen ensimmäinen luomupanimo.

Nähtävyytenä on myös saaren kaakkoisosassa sijaitseva Organum, betonitaideteos, jonka pitäisi soida kovan tuulen puhaltaessa. Betonikupolin alla voi myös lauleskella.

Varjakansaari – Oulun lähellä on Suomen kaunein aavekylä

Hailuodon retkeen kannattaa yhdistää vierailu Varjakansaarella, joka sijaitsee Oulunsalon lauttarannan lähettyvillä.

Saarella toimi 1900-luvun alussa Pohjoismaiden suurin saha, jonka ympärille kasvanut, uusklassismia edustanut pikku kylä on autioitunut. Kylässä oli aikoinaan pari kauppaa, ravintola ja jopa elokuvateatteri.

Rakennuksista näyttävimpiä on puinen paloasema, jonka torni kohoaa korkealle.

Sahan toiminta loppui kuin seinään vuonna 1929 maailmanlaajuisen laman iskettyä. Saaresta tuli vuosikausiksi Oulu-yhtiön paperitehtaan toimihenkilöiden lomanviettopaikka, kunnes siitäkin aika jätti.

Kesäisin Varjakansaarelle pääsee käsikäyttöisellä lossilla ja talvella jäätä pitkin. Käsikäyttöinen lossi on aikamoinen elämys jo itsessään.

Oulun kaupunki haluaisi Varjakansaaren laajemminkin matkailukäyttöön, mutta sopivaa yhteistyökumppania ei ole löytynyt.

Oulun paras tapahtuma on Ilmakitaransoiton MM-kisat

Oulun kesän kohokohta ovat Ilmakitarasoiton maailmanmestaruuskilpailut. Elokuussa Rotuaarin aukiolla pidettävä finaali on show isolla S:llä, kun kilpailijat pistävät kaiken peliin.

Festivaalin perustajiin kuulunut muusikko, Aknestikista tuttu Jukka Takalo on todennut: ”Jos kaikki maailman ihmiset soittaisivat ilmakitaraa, ei olisi sotia.”

Nämä festivaalit on todellakin koettava kerran elämässä!

Retket Oulusta

Sissipäällikkö Pekka Vesainen on saanut jylhän muistomerkin Ylikiiminkiin. Kuva: Wikimedia

Yllä on esiteltyjen Hailuodon ja Varjakansaaren ohella Oulun parhaisiin retkikohteisiin kuuluu Suomen paras lintuvesi Liminganlahti, joka upea kohde etenkin lintujen keväällä ja syksyllä, kun muuttolinnut kansoittavat lahtea suurin joukoin.

Erikoisia elämyksiä etsivän kannattaa puolestaan tehdä Oulusta retki sisämaahan Ylikiiminkiin katsomaan Pekka Vesaisen patsasta. Vesainen oli legendaarinen suomalainen sissipäällikkö pitkän vihan aikana, ja hänen muistomerkkinsä on kuin suomalainen versio Olmecin päistä Meksikossa. Patsas on kuvanveistäjä Oskari Jauhiaisen nuoruudentyö vuodelta 1936.

Iso-Syötteen hiihtokeskus

Iso-Syötettä koristaa talvisin usein tykkylumi. Kuva: Visit Oulu

Oulusta on ”vain” parin tunnin ajomatka Suomen eteläisimmälle tunturille, maantieteellisesti aika lailla keskellä Suomea sijaitsevalle Iso-Syötteelle.

Kesäisin Iso-Syötteen kansallispuisto tarjoaa kauniita patikointimaastoja, talvella Iso-Syötteen maisemia koristaa usein tykkylumi, joka on taikonut puut fantastisiksi patsaiksi.

Oulun hotellit

Edellä mainittujen lisäksi Oulussa on paljon muitakin hotelleja. Pääosassa ovat tosin liikematkustajat.

Jos on liikkeellä autolla, kiva vaihtoehto on hieman kaupungin ulkopuolella Kempeleellä sijaitseva, sympaattinen Hotelli Pohjakievari.

Katso tarjoukset Oulun hotelleihin.

Matka Ouluun

Ouluun on erinomaiset kulkuyhteydet. Oulun lentoasema on Suomen toiseksi vilkkain Helsinki-Vantaan jälkeen. Ouluun pääsee myös junalla.

Katso lentotarjoukset Ouluun.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi