Oulun nähtävyydet – koe nämä elämykset pohjoisen Piilaaksossa!

Oulun nähtävyydet
Oulun nähtävyyksiin kuuluu Nallikarin hieno hiekkaranta, jonka näkötorni tarjoaa futuristisia näkymiä. Kuva: Arpad Gabor / Unsplash

Oululla on kaksi ristiriitaista imagoa: pohjoinen piilaakso ja paska kaupunki. Jos Nokian suuruudenaikoina Oulu opittiinkin tuntemaan pohjoisena Piilaaksona, on Kauko Röyhkän hittikappale Paska kaupunki tartuttanut hyvin toisenlaisen leiman hänen entiseen kotikaupunkiinsa.

Millainen Oulu sitten oikein on matkakohteena? Aivan ensiksi lienee aiheellista vastata kysymykseen, onko Oulu paska kaupunki?

Röyhkä vietti nuoruutensa Oulussa mutta laulun sanoissa ei mainita kaupungin nimeä. Oulua enemmän laulu kuvaakin yleisesti nuorten turhautumista pienillä kotipaikkakunnilla. Ja Röyhkän nuoruudesta Oulu on muuttunut aika lailla. On uuden teknologian pöhinää ja opiskelijaelämää.

Tuira Oulu
Tuiran maisemia Oulussa. Kauko Röyhkän nuoruudessa Tuira vielä koostui pääasiassa puutaloista. Kuva: Ilkka Uusitalo / Visit Finland

Mutta ei Oulu kyllä myöskään ole Suomen kaunein kaupunki, jos ei ruminkaan. Yhtenäistä, vanhaa kaupunkikuvaa Oulussa on säilynyt pääosin vain muutaman talon saarekkeina siellä sun täällä. Heinäpään hieno, empiretyylinen puutalokaupunginosa pistettiin matalaksi 1960-luvulla. Ja 10 vuotta myöhemmin myös Tuiran puutaloalue laitettiin niin sanotusti paskaksi. Tilalle rakennettiin tylsiä kerrostaloja.

Menneiden aikojen puutaloidylliä on sentään säilynyt Pikisaaressa – ja Varjakansaaren autiokylässä.

Vaikka Oulussa on asukkaita reilut 200 000 (enemmän kuin Turussa!), tuntuu Oulun keskusta yllättävänkin pieneltä.

Toripoliisi ja Oulun kauppatori – Oulun kuuluisin nähtävyys

Oulun kauppatorilla vahtia pitävä Toripoliisi on Suomen sympaattisimpia patsaita. Kuva: Visit Oulu

Oulun kuuluisin ja kuvatuin nähtävyys on Toripoliisi, Oulun kauppatoria koristava, boteromaisen pulska poliisipatsas. Pronssipatsas kunnioittaa torilla 1970-luvun lopulle saakka jöötä pitäneiden toripoliisien muistoa.

Patsas on sen verran hauskan näköinen, että on oikeastaan ihme, ettei sen veistäjää, jo edesmennyttä kajaanilaista Kaarlo Mikkosta oikein muusta tunnetakaan. Hänessähän olisi ollut ainesta Suomen Boteroksi.

Kauppatori eli Torinranta sijaitsee tunnelmallisesti suojaisella merenlahdella. Torin kauneimpia rakennuksia ovat vanhat puuaitat sekä uusgotiikkaa edustava Oulun kauppahalli. Yhdessä puuaitoista toimii Pannukakkutalo, jossa on tarjolla yli sata erilaista pannukakkua.

Meren rannalla kauppatoria reunustavat modernit, valkoiset rakennukset: Oulun teatteri ja pääkirjasto. Niiden ulkonäöstä on oltu vuosien varrella montaa mieltä. Oululaisen tarinan mukaan muuan japanilainen turisti katseli kerran teatterirakennusta ja ihmetteli, miksi aivan kaupungin keskustaan on sijoitettu ydinvoimala.

Vaan jos toisin silmin katselee, niin Martti ja Marjatta Jaatisen suunnittelemat teatteri ja pääkirjasto näyttävät myös aika komeilta.

Torin laidalla on myös kaupungin keskeisin hotelli Radisson Blu Oulu.

Rantakatu, Hallituskatu ja Kirkkokatu – kävelyllä Oulun kauneimmilla kaduilla

Oulu
Oulun uusrenessanssityylinen kaupungintalo on Kirkkokadun katseenvangitsija. Kuva: Visit Finland

Oulun toria sisämaan puolella rajaava Rantakatu on säilyttänyt kauniin vanhan asunsa, samoin torin ja Radisson Blun kulmalta alkava Hallituskatu ja sen viereinen Ojakatu. Näitä katuja kun kulkee, voi melkein erehtyä ajattelemaan, että kylläpä Oulu onkin pittoreski kaupunki.

Hallituskatua kannattaa kulkea pitemmällekin. Torikadun kulmassa on upea, uusgoottilainen Kulttuuritalo Valve, ja heti seuraavaa korttelia hallitsee Oulun hieno kaupungintalo.

Hallituskatu jatkuu puistikon takana vielä pitemmällekin, mutta uusrenessanssityylisen kaupungintalon kulmalta kannattaa kääntyä Kirkkokadulle, joka johtaa Oulun tuomiokirkolle.

Hieman erikoisenkin näköisen kirkon on suunnitellut Helsingin empirekeskustasta vastannut arkkitehti Carl Ludvig Engel. Kirkon vieressä on säilynyt kaksi kaunista empiretyylin rakennusta, toinen puinen ja toinen kivinen.

Ja kun mukaan lisätään vielä kirkon edustalla oleva Franzenin puisto, on näkymä yksi keskustan kauneimmista.

Tuomiokirkon aukion oikeastaan ainoa tyylirikko on moderni hotellirakennus, jossa toimii Lapland Hotels Oulu. Sijainti on kyllä mitä mainioin, ja hotelli on sisätiloiltaan ketjunsa tapaan tyylikäs.

Heti seuraavan korttelin kulmalta alkaakin jo kaunis Hupisaarten kaupunginpuisto, josta lisää tuonnempana.

Kävelykatu Rotuaari ja Oulun keskusta

Oulun suurimmat tapahtumat järjestetään yleensä kävelykatu Rotuaarilla. Kuva: Visit Oulu

Jos taas kulkee Kirkkokatua kaupungintalolta toiseen suuntaan, saapuu Rotuaarille eli keskustan kävelykadulle, jossa on sekaisin rakennuslaatikoita ja nättejä vanhoja taloja. Täällä ollaan Oulun liikekeskustan ytimessä.

Jos nälkä yllättää, keskustan tunnelmallisimpia ruokapaikkoja on Rotuaarilta kulman takana Torikadulla vanhassa puutalossa sijaitseva Rooster. Hyviä vaihtoehtoja löytyy myös Hallituskadulta.

Sarkka – Oulun legendaarisin ravintola

Oulussa on tietysti aivan pakko käydä kaupungin pisimpään toimineessa baarissa. Ravintola Sarkka avattiin Hallituskadulle jatkosodan aikana vuonna 1942.

Murresana sarkka tarkoittaa tuoppia. Ja tuoppia täällä kansanmiehen suosimassa kapakassa on kellistettykin. Sarkan legendoihin kuuluu se, että ravintolan narikkaan on jätetty kerran jopa elävä possu.

Juomien lisäksi Sarkassa voi lounasaikaan maistella perinneherkkuja kuten ehtaa läskisoosia ja oululaista leipäjankkia.

Kunnon kansanravintolan tapaan ovet aukeavat jo kello 9 aamulla.

Sarkka sijaitsee komeassa funkkistalossa nimeltä Valkealinna. Sen sivuseinässä, Uusikadun puoella, on Oulun kuuluisin graffiti. Paikalle on 1980-luvulta lähtien toistuvasti spreijattu teksti Paska kaupunni. Teksti on maalattu useasti piiloon ja aina se ilmestyy takaisin.

Sarkasta kun jatkaa Hallituskatua vieläkin eteenpäin löytää Oulun parhaan kahvilan, Caffe Dolcen, jossa on aivan pakko maistella tiramisua. Hyvä paikka myös italialaishenkiselle lounaalle.

Pikisaari – Oulun kaunein kaupunginosa

oulu
Pikisaari on Oulun kauneinta aluetta. Kuva: Antje Neumann, Visit Finland

Oulun viihtyisin kaupunginosa on Pikisaari, jolle pääsee siltaa pitkin Torinrannalta, Oulun teatterin ja kirjaston takaa. Pikisaaren suojeltu vanha miljöö on houkutellut puoleensa taiteilijoita ja käsityöläisiä.

Heti sillan kupeessa on Pikisaaren tunnetuin ruokapaikka, kauniissa vanhassa hirsimakasiinissa sijaitseva Sokeri-Jussin kievari. Ruuan taso vaihtelee, mutta tunnelma on kohdillaan.

Ravintolan vieressä onkin jo sitten Oulun vanhin puurakennus, joka toimii nykyisin Merimiehenkoti-museona.

Majoitusta Pikisaaressa tarjoaa niin ikään ihanassa puutalossa sijaitseva Pikisaari Guesthouse.

Pikisaaren perältä kulkee silta Hietasaarelle, jolla sijaitsee Nallikari, Oulun paras hiekkaranta, josta lisää tuonnempana.

Oulun linna ja tähtitornin kesäkahvila

Oulun linna
Tähtitorni nousee Oulun linnan raunioide ylle. Kuva: Visit Finland

Torinrannan kulmalta, Radissonin takaa, pääsee siltaa pitkin myös Linnansaareen, jossa seisoo kaupungin kaunein rakennus, Muumitalolta näyttävä Oulun merikoulun tähtitorni.

Puinen, kauniisti koristeltu tähtitorni rakennettiin Oulun linnan raunioille vuonna 1875. Merikoulu lopetti toimintansa vuonna 1900, ja muutamaa vuotta myöhemmin tähtitorniin avattiin kesäkahvila. Ja sellainen siellä on edelleenkin.

Kellarissa on pieni näyttely Oulun linnasta. Linna rakennettiin vuonna 1590 puusta ja maavalleista eli mikään ihan mahtava satulinna se ei ollut. Oulun linna kärsi pahasti jo Suuressa pohjansodassa ja tuhoutui lopullisesti 1793, kun sen salamannisku sytytti tulipalon ja ruutivarasto räjähti.

Hupisaarten kaupunginpuisto ja Oulun museot

Oulu
Oulu tunnettiin pitkään hevikaupunkina. Viime vuosina Oulussa on havaittu myös hipstereitä. Kuva: Visit Oulu

Hupisaarten kaupunginpuisto on nätti puisto, jolle luovat romanttista tunnelmaa valkoiset puusillat. Puiston siimeksessä on Pohjois-Pohjanmaan museo, jonka vetonaulana on Mauri Kunnaksen teoksiin perustuva Koiramäki-osasto.

Puiston vieressä, Mannenkadun ja Kasarmintien kulmassa on boheemi kulttuuriravintola Tuba Food & Lounge, jossa voi bongata oululaisia hipstereitä. Vieressä, yli satavuotiaassa puutalossa, Rauhalassa, voi käydä tunnelmallisella lounaalla.

Puiston kulmilla ovat muutkin Oulun merkittävät museot. Kasarmintien varrella sijaitsee Oulun taidemuseo, joka on keskittynyt nykytaiteeseen ja pohjoispohjanmaalaisin taiteilijoihin.

Tiedekeskus Tietomaa

Melkein vieressä on Tiedekeskus Tietomaa, jonka tunnistaa komeasta punatiilisestä tornista, entisen nahkatehtaan vesitornista. Tietomaa on Pohjois-Suomen oma Heureka.  Tiedekeskuksessa voi hypätä mäkihyppysimulaattorissa ja kokeilla kieppumista avaruuskeinussa. Robotinkin kanssa voi tehdä tuttavuutta.

Melkein Tietomaan vieressä, Merikosken rannalla, on taidehotelli Lasaretti, jossa on veistoksia ja maalauksia niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Vanhaan tehdasmiljööseen tehty hotelli on Oulun viihtyisimpiä.

Koskikeskus ja Tuira – Suomen Hooverin pato ja pisin kalatie

Hotelli Lasaretin vieressä olevan Merikosken on padonnut Merikosken voimalaitos, joka näyttää kuin Suomen mittakaavaan kutistetulta Hooverin padolta. Voimalaitos valmistui vuonna 1947.

Sähköä tuli, mutta kalat menivät. Ennen patoamistaan Oulukoki oli Euroopan parhaita lohijokia. Nykyisin kalakantaa pidetään yllä siirtoistutuksin ja voimalaitokseen on tehty Suomen pisin kalatie, joka on avoinna toukokuusta lokakuun lopulle.

Kalatie kulkee Lasaretin vierestä, ja hotellin kulmalla on myös tarkkailuhuone, jonka akvaarioikkunasta voi kurkistaa pinnan alle näkyisikö kaloja. Täältä näet tarkkailuhuoneen aukioloajat.

Voimalaitos näkyy hotellin vierestä Lassinkallion sillalta, joka johtaa Tuiran kaupunginosaan.

Tuira – kadonnutta aikaa etsimässä

Tuirassa Kauko Röyhkö vietti lapsuutensa yksinhuoltajaperheessä. Vanhasta puutalojen Tuirasta ei tosin ole juuri muuta jäljellä kuin aivan ihanan näköinen koulu Merikosken voimalaitoksen vieressä.

Vaan jos aika riittää, on Tuira pienen kävelyretken arvoinen. Kannattaa käydä katsomassa Tuiran kirkkoa, joka on kerrassaan hämmästyttävä sekoitus 1900-luvun alun kansalliromantiikkaa ja 1960-luvun laatikkomodernismia.

Kaupunginosassa on säilynyt myös elokuvateatteri Star, joka perustettu jo vuonna 1938 nimellä Bio Kuohu. Elokuvasaleja on tosin uudistettu innokkaasti.

Heinäpää ja Oulun ihanin hotelli

Heinäpään kaunis puutalokaupunginosa pantiin matalaksi 1960-luvun modernisoimisvimmassa, ja tilalle rakennettiiin matalia kerrostaloja.

Muutama puutalo sentään säilyi, ja niistä kauneimmassa sijaitsee Oulun ihanin hotelli De Gamlas Hem Hotel & Restaurant.

Hotellilta on Kauppatorille matkaa kilometrin verran, minkä taittaa muutamassa minuutissa hotellin vuokraamilla polkupyörillä.

Nallikarin hierkkaranta – upea kesällä ja talvella

Oulu talvi
Nallikarissa kannattaa käydä ihailemassa maisemia myös talvella. Kuva: Annew / Unsplash

Oulun edustalla sijaitseva Nallikarin hiekkaranta kuuluu Suomen komeimpiin. Sitä kannattaa käydä ihailemassa, vaikkei olisikaan täydellinen biitsisää – ja jopa talvella.

Nähtävyytenä on postmodernia arkkitehtuuria edustava Nallikarin näkötorni eli ”Nallikarin majakka”, joka näyttää rannalle laskeutuneelta kuuraketilta. Erityisen tunnelmallinen se on talvella, kun maisema on kätkeytynyt valkeaan lumivaippaan.

Täällä voisi kuvata vaikka hyvin tarkovskimaisen, scifiaiheisen lyhytelokuvan.

Sama arkkitehtitoimisto NVØ on suunnitellut myös Nallikarin lomakylän portin. Täyttä postmodernismia sekin! Arkkitehdit kuuluvat niin sanottuun Oulun kouluun, eli Oulussa opiskelleisiin arkkitehteihin, jotka kyllästyivät modernismin suoraviivaisiin ja tylsiin muotoihin.

Hiekkarannalla toimi vuodesta 1989 vuoteen 2021 kylpylähotelli Eden. Kun suuren lasikuvan alla lepäävä Eden avattiin, aivan suuren laman kynnyksellä, se oli Suomen ensimmäinen subtrooppinen merikylpylä. Valitettavasti kylpylän toiminta loppui vuonna 2021.

Keskustaan on matkaa reilut kolme kilometriä Pikisaaren kautta pyöräilijöille ja jalankulkijoille. Autoilijat ajavat Tuiran kautta.

Hailuoto – Oulun suuri saari-idylli

Hailuoto majakka
Marjaniemen majakka on Hailuodon kuuluisin nähtävyys. Kuva: Teresa Savolainen, Wikimedia Commons

Oulun edustalla on Hailuoto, Suomen paras saari, sopiva yhdistelmä viimeisen rannan rauhaa ja hipsteritunnelmaa. Lautat saarelle lähtevät Riutunkarista Oulunsalon lauttarannasta, parinkymmenen kilometrin päässä keskustasta. Lauttoja kulkee yleensä tunnin välein – auton voi ottaa mukaan. Talvisin perille pääsee pitkin Suomen pisintä jäätietä.

Varjakansaari – Oulun lähellä on Suomen kaunein aavekylä

Hailuodon retkeen kannattaa yhdistää vierailu Varjakansaarella, joka sijaitsee Oulunsalon lauttarannan lähettyvillä.

Saarella toimi 1900-luvun alussa Pohjoismaiden suurin saha, jonka ympärille kasvanut, uusklassismia edustanut pikku kylä on autioitunut. Kylässä oli aikoinaan pari kauppaa, ravintola ja jopa elokuvateatteri.

Rakennuksista näyttävimpiä on puinen paloasema, jonka torni kohoaa korkealle.

Sahan toiminta loppui kuin seinään vuonna 1929 maailmanlaajuisen laman iskettyä. Saaresta tuli vuosikausiksi Oulu-yhtiön paperitehtaan toimihenkilöiden lomanviettopaikka, kunnes siitäkin aika jätti.

Kesäisin Varjakansaarelle pääsee käsikäyttöisellä lossilla ja talvella jäätä pitkin. Käsikäyttöinen lossi on aikamoinen elämys jo itsessään.

Oulun kaupunki haluaisi Varjakansaaren laajemminkin matkailukäyttöön, mutta sopivaa yhteistyökumppania ei ole löytynyt.

Oulun paras tapahtuma on Ilmakitaransoiton MM-kisat

Oulun kesän kohokohta ovat Ilmakitaransoiton MM-kilpailut. Elokuussa Rotuaarin aukiolla pidettävä finaali on show isolla S:llä, kun kilpailijat pistävät kaiken peliin.

Festivaalin perustajiin kuulunut muusikko, Aknestikista tuttu Jukka Takalo on todennut: ”Jos kaikki maailman ihmiset soittaisivat ilmakitaraa, ei olisi sotia.”

Nämä festivaalit on todellakin koettava kerran elämässä!

Retket Oulusta

Sissipäällikkö Pekka Vesainen on saanut jylhän muistomerkin Ylikiiminkiin. Kuva: Wikimedia

Yllä on esiteltyjen Hailuodon ja Varjakansaaren ohella Oulun parhaisiin retkikohteisiin kuuluu Suomen paras lintuvesi Liminganlahti, joka upea kohde etenkin lintujen keväällä ja syksyllä, kun muuttolinnut kansoittavat lahtea suurin joukoin.

Erikoisia elämyksiä etsivän kannattaa puolestaan tehdä Oulusta retki sisämaahan Ylikiiminkiin katsomaan Pekka Vesaisen patsasta. Vesainen oli legendaarinen suomalainen sissipäällikkö pitkän vihan aikana, ja hänen muistomerkkinsä on kuin suomalainen versio Olmecin päistä Meksikossa. Patsas on kuvanveistäjä Oskari Jauhiaisen nuoruudentyö vuodelta 1936.

Rokua – upea kansallispuisto ja Unescon Geopark Oulun lähellä

Oulusta on vain reilun tunnin ajomatka pikkuruiseen mutta kauniiseen Rokuan kansallispuistoon, jonka kauniit harjumaastot suojeltiin jo vuonna 1956. Sittemmin Rokua on nimetty Suomen ensimmäisenä kohteena osaksi Unescon Geoparkeja.

Kuuden kilometrin mittainen Pookinpolku vie Rokuan korkeimmalle kohdalle vanhalle palovartijain tuvalle. Vieressä on hurjan korkea näkötorni.

Rokua on suosittu myös maastopyöräilijöiden keskuudessa.

Majoitusta tarjoaa viihtyisä Rokua Health Spa.

Iso-Syötteen hiihtokeskus

Iso-Syötettä koristaa talvisin usein tykkylumi. Kuva: Visit Oulu

Oulusta on ”vain” parin tunnin ajomatka Suomen eteläisimmälle tunturille, maantieteellisesti aika lailla keskellä Suomea sijaitsevalle Iso-Syötteelle.

Kesäisin Iso-Syötteen kansallispuisto tarjoaa kauniita patikointimaastoja, talvella Iso-Syötteen maisemia koristaa usein tykkylumi, joka on taikonut puut fantastisiksi patsaiksi.

Tykkylumen ohella Iso-Syöte tunnetaan yhdestä Suomen hienoimmista sviiteistä. Hotelli Iso-Syötteen Kotkanpesäsviitin keskellä kasvaa kelopuu ja kattoikkunasta voi bongailla revontulia. Myös muiden huoneiden suurista ikkunoista aukeavat huikeat tunturimaisemat.

Oulun hotellit

Edellä mainittujen lisäksi Oulussa on paljon muitakin hotelleja. Pääosassa ovat tosin liikematkustajat. Junalla matkustavalle hyvä valinta on rautatatieaseman lähellä sijaitseva Best Western Apollo.

Jos on liikkeellä autolla, kiva vaihtoehto on hieman kaupungin ulkopuolella Kempeleellä sijaitseva, sympaattinen Hotelli Pohjakievari.

Katso tarjoukset Oulun hotelleihin.

Matka Ouluun

Ouluun on erinomaiset kulkuyhteydet. Oulun lentoasema on Suomen toiseksi vilkkain Helsinki-Vantaan jälkeen. Ouluun pääsee myös junalla.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi