Oulu – ei paskempi kaupunki

Oulu tunnettiin pitkään hevikaupunkina. Viime vuosina Oulussa on havaittu myös hipstereitä. Kuva: Visit Oulu

Pohjoinen piilaakso ja paska kaupunki. Oululla on kaksi ristiriitaista imagoa. Jos Nokian suuruudenaikoina Oulu opittiinkin tuntemaan pohjoisena Piilaaksona, on Oulussa kasvaneen Kauko Röyhkän hittikappale Paska kaupunki tartuttanut Ouluun hyvin toisenlaisen leiman.

Millainen matkakohde Oulu sitten oikein on? Aivan ensiksi lienee aiheellista vastata kysymykseen, onko Oulu paska kaupunki?

Tuiran kaupunginosan tyypillisiä oululaisnäkymiä. Ilmeettömät kerrostalot ovat korvanneet Oulun vanhat puutalokorttelit.

Röyhkä vietti nuoruutensa Oulussa, mutta laulun sanoissa ei mainita Oulua. Kaupunkia enemmän laulu kuvaakin yleisesti nuorten turhautumista kotipaikkakunnallaan. Ja Röyhkän nuoruudesta Oulu on muuttunut aika lailla. On uuden teknologian pöhinää ja opiskelijaelämää.

Röyhkä osaisi varmasti arvostaa ainakin Oulussa pidettäviä ilmakitaransoiton maailmanmestaruuskilpailuja, jotka kuuluvat Suomen parhaisiin kesätapahtumiin.

Mutta ei Oulu kyllä mikään Suomen kaupunkien mansikkakaan ole. Vanhaa kaupunkikuvaa Oulussa on säilynyt vain vähän: esimerkiksi Heinäpään hieno, empire-tyyliä edustanut puinen puutalokaupunginosa pistettiin matalaksi 1960-luvulla. Ja 10 vuotta myöhemmin myös Tuiran puutaloalue laitettiin niin sanotusti paskasi. Tilalle rakennettiin tylsiä kerrostaloja.

oulu
Pikisaari on Oulun kauneinta aluetta. Kuva: Antje Neumann, Visit Finland

Menneiden aikojen puutaloidylliä on sentään säilynyt Pikisaaressa.

Ja vaikka Oulussa on asukkaita reilut 200 000 (enemmän kuin Turussa!), tuntuu Oulun keskusta yllättävänkin pieneltä ja vaatimattomalta. Oikeastaan Oulun keskusta käsittää vain muutaman korttelin Kauppatorin ja kävelykatu Rotuaarin ympäristössä.

Oulun nähtävyydet

Oulun kauppatorilla vahtia pitävä Toripoliisi on Suomen sympaattisimpia patsaita. Kuva: Visit Oulu

Oulun kuuluisin nähtävyys on kaiketi Toripoliisi, Oulun kauppatoria koristava pulska poliisipatsas. Ilmettä torille antavat myös ravintolakäytössä olevat vanhat puuaitat ja uusgotiikkaa edustava Oulun kauppahalli.

Kauppatorilta kannattaa kävellä siltoja pitkin Pikisaareen, Oulun viihtyisimpään kaupunginosaan. Pikisaaren suojeltu vanha teollisuusmiljöö on houkutellut puoleensa taiteilijoita ja käsityöläisiä.

Pikisaarella on säilynyt myös Oulun vanhin puurakennus, joka toimii nykyisin Merimiehenkoti-museona.

Tiedekeskus Tietomaa on Pohjois-Suomen oma Heureka. Tietomaassa voi hypätä mäkihyppysimulaattorissa ja kokeilla kieppumista avaruuskeinussa. Tiedekeskuksessa voi tehdä tuttavuutta myös robotin kanssa.

Pohjois-pohjanmaan museon vetonaulana on Mauri Kunnaksen teoksiin perustuva Koiramäki-osasto.

Nähtävyydestä käy myös Nallikari, Oulun komea uimaranta.

Ilmakitaransoiton MM-kisat – Oulun paras tapahtuma

Oulun suurimmat tapahtumat järjestetään usein kävelykatu Rotuaarilla. Kuva: Visit Oulu

Oulun kesän kohokohta ovat Ilmakitarasoiton maailmanmestaruuskilpailut. Elokuussa Rotuaarin aukiolla pidettävä finaali on show isolla S:llä, kun kilpailijat pistävät kaiken peliin. Nämä festivaalit on todellakin koettava kerran elämässä!

Oulun parhaat baarit ja ravintolat

Oulun kauppatorin vanhoissa puuaitoissa on ravintoloita ja käsityökauppoja.

Oulun maineikkain baari on kaiketi Hevimesta, joka keksi nerokkaan konseptin hevikaraokesta. Tätä on karaoke parhaimmillaan, täynnä tunnetta ja kovaa poseerausta!

Hipstereitä voi Oulussa puolestaan bongata Tuba Food & Loungesta, boheemista kulttuuriravintolasta.

Oulussa on toki myös aivan pakko käydä kaupungin pisimpään toimineessa baarissa. Ravintola Sarkka avattiin jatkosodan aikana vuonna 1942. Murresana sarkka tarkoittaa tuoppia. Ja tuoppia täällä kansanmiehen suosimassa kapakassa on kellistettykin. Sarkan legendoihin kuuluu se, että ravintolan narikkaan on jätetty kerran jopa elävä possu. Juomien lisäksi Sarkassa voi lounasaikaan maistella perinneherkkuja kuten ehtaa läskisoosia ja oululaista leipäjankkia.

Vieressä toimii venäläistä ruokaa jo vuodesta 1982 toiminut Zakuska. Sisustuksena on muistoja rakennuksessa aikoinaan toimineesta Tervahovi-hotellista, jossa Kekkonenkin on yöpynyt. Kannattaa ihailla etenkin kattolamppuja ja katon koristeellista peiliä.

Tunnelmallinen ravintola on myös lähiruokaan erikoistunut Sokeri-Jussin kievari, joka sijaitsee Pikisaaressa vanhassa hirsimakasiinissa.

Oulun kahvilat

Anna-Riitan aitassa toimii käsityökauppa.

Entäpä Oulun kahvilat? Suomen toiseksi vanhimmalla yhä toimivalla leipomolla, vuonna 1880 toimintansa aloittaneella Katri Antellilla on useita kahviloita kotikaupungissaan. Kannattaa pysähtyä maistamassa Katri Antellin kuuluisinta herkkua omenahyvettä, jossa on marenkia, omenalohkoja ja vaniljakastiketta.

Oulun kauppatorilla siajaitseva Pannukakkutalo tunnetaan puolestaan pannukakuistaan, joita on tarjolla yli sata erilaista.

Oulun parhaat majapaikat

Oulun Break Sokos Hotel Edenissä kylvetään trooppisissa tunnelmissa valtavan lasikuvun alla.

Oulun nähtävyyksien kiertämisen jälkeen voi rentoutua Oulun mainiossa Eden-kylpylähotellissa Nallikarin hiekkarannalla.

Hyvä vaihtoehto on taidehotelli Lasaretti, jossa on veistoksia ja maalauksia niin sisä- kuin ulkotiloissakin.

Retkiä Oulusta

Sissipäällikkö Pekka Vesainen on saanut jylhän muistomerkin Ylikiiminkiin. Kuva: Wikimedia

Oulun paras retkikohde on Hailuoto, Perämeren suurin saari, josta löytyy kaunista saaristoluontoa, rantoja ja idyllinen vanha kalastajakylä.

Erikoisia elämyksiä etsivän kannattaa tehdä Oulusta retki sisämaahan Ylikiiminkiin katsomaan Pekka Vesaisen patsasta. Vesainen oli legendaarinen suomalainen sissipäällikkö pitkän vihan aikana, ja hänen muistomerkkinsä on kuin suomalainen versio Olmecin päistä Meksikossa. Patsas on kuvanveistäjä Oskari Jauhiaisen nuoruudentyö vuodelta 1936.

Iso-Syötteen hiihtokeskus

Iso-Syötettä koristaa talvisin usein tykkylumi. Kuva: Visit Oulu

Oulusta on ”vain” parin tunnin ajomatka Suomen eteläisimmälle tunturille, maantieteellisesti aika lailla keskellä Suomea sijaitsevalle Iso-Syötteelle.

Kesäisin Iso-Syötteen kansallispuisto tarjoaa kauniita patikointimaastoja, talvella Iso-Syötteen maisemia koristaa usein tykkylumi, joka on taikonut puut fantastisiksi patsaiksi.

Matka Ouluun

Oulun keskustaa kauppatorin edustalla. Kuva: Visit Finland

Ouluun on erinomaiset kulkuyhteydet. Oulun lentoasema on Suomen toiseksi vilkkain Helsinki-Vantaan jälkeen. Ouluun pääsee myös junalla.

Katso lentotarjoukset Ouluun.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!