Oulu – ei paskempi kaupunki

Oulun keskustaa kauppatorin edustalla. Kuva: Visit Finland

Oululla on kaksi ristiriitaista imagoa: pohjoinen piilaakso ja paska kaupunki. Jos Nokian suuruudenaikoina Oulu opittiinkin tuntemaan pohjoisena Piilaaksona, on Oulussa kasvaneen Kauko Röyhkän hittikappale Paska kaupunki tartuttanut Ouluun hyvin toisenlaisen leiman.

Millainen Oulu sitten oikein on matkakohteena? Aivan ensiksi lienee aiheellista vastata kysymykseen, onko Oulu paska kaupunki?

Röyhkä vietti nuoruutensa Oulussa, mutta laulun sanoissa ei mainita Oulua. Kaupunkia enemmän laulu kuvaakin yleisesti nuorten turhautumista kotipaikkakunnallaan. Ja Röyhkän nuoruudesta Oulu on muuttunut aika lailla. On uuden teknologian pöhinää ja opiskelijaelämää.

Tuira Oulu
Tuiran maisemia Oulussa. Kuva: Ilkka Uusitalo / Visit Finland

Mutta ei Oulu kyllä myöskään ole Suomen kaunein kaupunki. Yhtenäistä, vanhaa kaupunkikuvaa Oulussa on säilynyt pääosin vain vähän ja muutaman talon saarekkeina siellä täällä. Valitettavasti Heinäpään hieno, empiretyylinen puutalokaupunginosa pistettiin matalaksi 1960-luvulla. Ja 10 vuotta myöhemmin myös Tuiran puutaloalue laitettiin niin sanotusti paskasi. Tilalle rakennettiin tylsiä kerrostaloja.

Menneiden aikojen puutaloidylliä on sentään säilynyt Pikisaaressa.

Ja vaikka Oulussa on asukkaita reilut 200 000 (enemmän kuin Turussa!), tuntuu Oulun keskusta yllättävänkin pieneltä ja vaatimattomalta. Oikeastaan Oulun keskusta käsittää vain muutaman korttelin Kauppatorin ja kävelykatu Rotuaarin ympäristössä.

Toripoliisi ja Oulun kauppatori – Oulun kuuluisin nähtävyys

Oulun kauppatorilla vahtia pitävä Toripoliisi on Suomen sympaattisimpia patsaita. Kuva: Visit Oulu

Oulun kuuluisin ja kuvatuin nähtävyys on Toripoliisi, Oulun kauppatoria koristava, boteromaisen pulska poliisipatsas. Pronssipatsas kunnioittaa torilla 1970-luvun lopulle saakka jöötä pitäneiden toripoliisien muistoa.

Patsas on sen verran hauskan näköinen, että on oikeastaan ihme, ettei sen veistäjää, jo edesmennyttä kajaanilaista Kaarlo Mikkosta oikein muusta tunnetakaan.

Kauppatori sijaitsee tunnelmallisesti merenlahden rannalla. Ilmettä torille antavat ravintolakäytössä olevat vanhat puuaitat ja uusgotiikkaa edustava Oulun kauppahalli.

Yhdessä puuaitoista toimii Pannukakkutalo, jossa on tarjolla yli sata erilaista pannukakkua.

Pikisaari – Oulun kaunein kaupunginosa

oulu
Pikisaari on Oulun kauneinta aluetta. Kuva: Antje Neumann, Visit Finland

Torin vieressä, lyhyen sillan päässä ovat Oulun teatteri ja keskuskirjasto. Niiden takaa pitempi silta johtaa Pikisaareen, Oulun viihtyisimpään kaupunginosaan.

Pikisaaren suojeltu vanha teollisuusmiljöö on houkutellut puoleensa taiteilijoita ja käsityöläisiä.

Heti sillan kupeessa on Pikisaaren tunnetuin ruokapaikka, kauniissa vanhassa hirsimakasiinissa sijaitseva Sokeri-Jussin kievari. Ruuan taso vaihtelee, mutta tunnelma on kohdillaan.

Ravintolan vieressä onkin jo sitten Oulun vanhin puurakennus, joka toimii nykyisin Merimiehenkoti-museona.

Majoitusta Pikisaaressa tarjoaa niin ikään ihanassa puutalossa sijaitseva Pikisaari Guesthouse.

Pikisaaren perältä kulkee silta Hietasaarelle, jolla sijaitsee Nallikari, Oulun paras hiekkaranta.

Rotuaari ja Kirkkokatu – Oulun keskustan kaunein katu

Oulun suurimmat tapahtumat järjestetään yleensä kävelykatu Rotuaarilla. Kuva: Visit Oulu

Muutama kortteli sisämaahan Oulun kauppatorilta kulkee Kirkkokatu, jonka Saaristonkadun ja Pakkahuoneenkadun välinen osuus on Rotuaarina tunnettua kävelykatua. Täällä on Oulun liikekeskustan ydin.

Rotuaarin varrella on sekaisin rakennuslaatikoita ja nättejä vanhoja taloja. Oulun kauneimmaksi kaduksi Kirkkokatu muuttuu, kun on päästy pois kävelykatuosuuden varrelta. Ensin Kirkkokatu kulkee ohi Oulun hienon, uusrenessanssityylisen kaupungintalon, ja stten saavutaan tuomiokirkolle.

Oulu
Oulun uusrenessanssityylinen kaupungintalo on Kirkkokadun katseenvangitsija. Kuva: Visit Finland

Hieman erikoisenkin näköisen Oulun tuomiokirkon on suunnitellut Helsingin empirekeskustasta vastannut arkkitehti Carl Ludvig Engel. Kirkon vieressä on säilynyt kaksi kaunista empiretyylin rakennusta, toinen puinen ja toinen kivinen.

Ja kun mukaan lisätään vielä kirkon edustalla oleva Franzenin puisto, on näkymä yksi keskustan kauneimmista.

Tuomiokirkon aukion oikeastaan ainoa tyylirikko on moderni hotellirakennus, jossa toimii Lapland Hotels Oulu. Sijainti on kyllä mitä mainioin, ja hotelli on sisätiloiltaan ketjunsa tapaan kuuluvasti tyylikäs.

Heti seuraavan korttelin kulmalta alkaakin jo kaunis Hupisaarten kaupunginpuisto.

Hupisaarten kaupunginpuisto ja Oulun museot

Oulu
Oulu tunnettiin pitkään hevikaupunkina. Viime vuosina Oulussa on havaittu myös hipstereitä. Kuva: Visit Oulu

Hupisaarten kaupunginpuisto on nätti puisto, jolle luovat romanttista tunnelmaa valkoiset puusillat. Puiston siimeksessä on Pohjois-Pohjanmaan museo, jonka vetonaulana on Mauri Kunnaksen teoksiin perustuva Koiramäki-osasto.

Puiston vieressä, Mannenkadun ja Kasarmintien kulmassa on boheemi kulttuuriravintola Tuba Food & Lounge, jossa voi bongata oululaisia hipstereitä. Vieressä, yli satavuotiaassa puutalossa, Rauhalassa, voi käydä tunnelmallisella lounaalla.

Puiston kulmilla ovat muutkin Oulun merkittävät museot. Kasarmintien varrella sijaitsee Oulun taidemuseo, joka on keskittynyt nykytaiteeseen ja pohjoispohjanmaalaisin taiteilijoihin.

Tiedekeskus Tietomaa on puolestaan Pohjois-Suomen oma Heureka. Tietomaa sijaitsee komeassa entisessä nahkatehtaassa ja sen vesitornissa. Tiedekeskuksessa voi hypätä mäkihyppysimulaattorissa ja kokeilla kieppumista avaruuskeinussa. Robotinkin kanssa voi tehdä tuttavuutta.

Melkein Tietomaan vieressä, Merikosken rannalla, on taidehotelli Lasaretti, jossa on veistoksia ja maalauksia niin sisä- kuin ulkotiloissakin.

Sarkka – Oulun legendaarisin ravintola

Oulussa on aivan pakko käydä kaupungin pisimpään toimineessa baarissa. Ravintola Sarkka avattiin Hallituskadulle jatkosodan aikana vuonna 1942.

Murresana sarkka tarkoittaa tuoppia. Ja tuoppia täällä kansanmiehen suosimassa kapakassa on kellistettykin. Sarkan legendoihin kuuluu se, että ravintolan narikkaan on jätetty kerran jopa elävä possu.

Juomien lisäksi Sarkassa voi lounasaikaan maistella perinneherkkuja kuten ehtaa läskisoosia ja oululaista leipäjankkia.

Vieressä toimii venäläistä ruokaa jo vuodesta 1982 toiminut Zakuska. Sisustuksena on muistoja rakennuksessa aikoinaan toimineesta Tervahovi-hotellista, jossa Kekkonenkin on yöpynyt. Kannattaa ihailla etenkin kattolamppuja ja katon koristeellista peiliä.

Heinäpää ja Oulun ihanin hotelli

Heinäpään kaunis puutalokaupunginosa pantiin matalaksi 1960-luvun modernisoimisvimmassa, ja tilalle rakennettiiin mataloa kerrostaloja. Muutama puutalo sentään säilyi, ja niistä kauneimmassa sijaitsee Oulun ihanin hotelli De Gamlas Hem Hotel & Restaurant.

Hotellilta on Kauppatorille matkaa kilometrin verran, minkä taittaa muutamassa minuutissa hotellin vuokraamilla polkupyörillä.

Nallikarin uimaranta ja kylpylähotelli Eden

Oulu kylpylä
Break Sokos Hotel Edenissä kylvetään trooppisissa tunnelmissa valtavan lasikuvun alla. Kuva: Visit Finland

Jos sattuu Ouluun aurinkoisena päivänä, kannattaa suunnata komealle Nallikarin hiekkarannalle. Biitsi kuuluu Suomen komeimpiin.

Hiekkarannalla toimii mainio kylpylähotelli Break Sokos Hotel Eden. Kun Eden avattiin vuonna 1989, aivan suuren laman kynnyksellä, se oli Suomen ensimmäinen subtrooppinen merikylpylä.

Suuren lasikuvun alla oleva kylpylä on edelleen vaikuttava ilmestys. Lapset viihtyvät vesiliukumäissä ja vastavirtajoessa, ja aikuiset voivat rentoutua lämpimissä porealtaissa. Tarjolla on monenlaisia saunoja, ja erikseen varaamalla saa käyttöönsä myös turvesaunan.

Keskustaan on matkaa reilut kolme kilometriä Pikisaaren kautta pyöräilijöille ja jalankulkijoille. Autoilijat ajavat Tuiran kautta.

Oulun paras tapahtuma on Ilmakitaransoiton MM-kisat

Oulun kesän kohokohta ovat Ilmakitarasoiton maailmanmestaruuskilpailut. Elokuussa Rotuaarin aukiolla pidettävä finaali on show isolla S:llä, kun kilpailijat pistävät kaiken peliin.

Festivaalin perustajiin kuulunut muusikko, Aknestikista tuttu Jukka Takalo on todennut: ”Jos kaikki maailman ihmiset soittaisivat ilmakitaraa, ei olisi sotia.”

Nämä festivaalit on todellakin koettava kerran elämässä!

Retket Oulusta

Sissipäällikkö Pekka Vesainen on saanut jylhän muistomerkin Ylikiiminkiin. Kuva: Wikimedia

Oulun paras retkikohde on Hailuoto, Perämeren suurin saari, josta löytyy kaunista saaristoluontoa, rantoja ja idyllinen vanha kalastajakylä.

Erikoisia elämyksiä etsivän kannattaa tehdä Oulusta retki sisämaahan Ylikiiminkiin katsomaan Pekka Vesaisen patsasta. Vesainen oli legendaarinen suomalainen sissipäällikkö pitkän vihan aikana, ja hänen muistomerkkinsä on kuin suomalainen versio Olmecin päistä Meksikossa. Patsas on kuvanveistäjä Oskari Jauhiaisen nuoruudentyö vuodelta 1936.

Iso-Syötteen hiihtokeskus

Iso-Syötettä koristaa talvisin usein tykkylumi. Kuva: Visit Oulu

Oulusta on ”vain” parin tunnin ajomatka Suomen eteläisimmälle tunturille, maantieteellisesti aika lailla keskellä Suomea sijaitsevalle Iso-Syötteelle.

Kesäisin Iso-Syötteen kansallispuisto tarjoaa kauniita patikointimaastoja, talvella Iso-Syötteen maisemia koristaa usein tykkylumi, joka on taikonut puut fantastisiksi patsaiksi.

Oulun hotellit

Edellä mainittujen lisäksi Oulussa on paljon muitakin hotelleja. Pääosassa ovat tosin liikematkustajat.

Jos on liikkeellä autolla, kiva vaihtoehto on hieman kaupungin ulkopuolella Kempeleellä sijaitseva, sympaattinen Hotelli Pohjakievari.

Katso tarjoukset Oulun hotelleihin.

Matka Ouluun

Ouluun on erinomaiset kulkuyhteydet. Oulun lentoasema on Suomen toiseksi vilkkain Helsinki-Vantaan jälkeen. Ouluun pääsee myös junalla.

Katso lentotarjoukset Ouluun.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös vuokra-auton. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi