Rovaniemi – opas pohjoisen rentoon pääkaupunkiin

Joulupukin mukaan nimetty hotelli Lordi-aukion laidalla. Rovaniemi taitaa kaupallisuuden. Kuva: Visit Rovaniemi

Rovaniemi eli tuttavallisesti Roi sekä Rollo on portti Lappiin. Täältä alkaa monen matka napapiirin pohjoispuolelle, mutta Rovaniemi on kiehtova kohde jo itsessään, erikoinen sekoitus kaupallistettua Lapin eksotiikkaa ja aitoa pohjoisen tunnelmaa.

Suomen pohjoisimmassa yliopistokaupungissa vallitsee sopivan äkkiväärä ja välitön tunnelma. Luovuus kukoistaa. Rollossa sanotaan olevan bändejäkin asukaslukuun nähden enemmän kuin missään muualla Suomessa.

Vanhaa rakennuskantaa Rovaniemellä on säilynyt vain vähän: Suomen Lapista perääntyneet saksalaiset polttivat kaupungin maan tasalle lokakuussa 1944.

Matkakohteena Rovaniemi on vilkkaimmillaan talvella, jolloin kaupungin täyttävät ulkomaiset turistit ja hotelleissa on täyttä. Kesällä voi olla hiljaista, kun opiskelijat katoavat muille maille. Pohjoiselle kaupunkilomalle Rovaniemi sopiikin parhaiten syksyllä ja keväällä.

Turisteista sopii kiittää sitä, että Rovaniemen ravintolatarjonta on erinomaista ympäri vuoden. Ja kun päälle lisätään vauhdikas pohjoinen baarikulttuuri, niin Rovaniemeä voisi hyvinkin kutsua Suomen Reykjavikiksi.

Lordi-aukio ja Rovaniemen keskusta

Kuka on kuuluisin rovaniemeläinen? Ilmeisesti Lordi, Suomen ainoan euroviisuvoittaja, jonka mukaan on nimetty Rovaniemen keskustan sydämessä oleva pieni aukio. Vierestä kulkee kävelykatu Koskikatu.

Yhtyeen jäsenet ovat painaneet kädenjälkensä aukiota koristaviin sementtilaattoihin. Kesäisin aukiolla järjestetään erilaisia tapahtumia.

Aukiota vastapäätä on Santa’s Hotel Santa Claus. Mainittiinkohan nimessä tarpeeksi monta kertaa Santa? Keskeisempää sijaintia ei voi toivoa. Täällä ollaan aivan Rovaniemen liikekeskustan sydämessä.

Aukion ja hotellin edestä kulkee kävelykatu Koskikatu, joka johtaa Kemijoen rantaan lähelle Jätkänkynttilä-siltaa.

Hotellin vieressä Koskikadulla sijaitsee mainio Gustav Kitchen and Bar, joka tarjoilee herkullista gourmet-ruokaa bistrohinnoin. Ja jos jostain syystä ei ruoka maista, niin tänne voi pysähtyä myös vain drinkille. Gordon Ramsaykin vieraili täällä Suomessa käydessään.

Lisää mahtavia ravintoloita löytyy heti kulman takaa Valtakadulta.

Valtakatu ja Rovaniemen parhaat ravintolat

Valtakadunlaista ravitolataivasta ei ole Suomessa toista. Yhden kadun varrelle ovat keskittyneet melkein kaikki Rovaniemen parhaat ravintolat. Ja niitä riittää.

Heti Koskikadun ja Valtakadun kulmassa on pitkäaikainen suosikki, viiniravintola Roka Kitchen & Wine Bar, ja sitä vastapäätä toinen klassikko, usein Rovaniemen parhaaksi ravintolaksi äänestetty, lappilaisia makuja tarjoileva Ravintola Nili.

Heti Rokan vasemmalla puolen on Rovaniemen kaiketi tyylikkäin – tai ainakin seksikkäin – majapaikka, Huoneistohotelli Haawe, jonka huoneissa pohjoinen eksotiikka yhdistyy moderniin designiin.

Haaween vieressä olevaa taloa koristaa komea seinämaalaus. Kiehtovia ovat talon vuokralaisetkin, putiikki Arctic Design Shop, Pure Pizza ja Bar & Grill Kauppayhtiö, jossa on tavannut olla ohjelmassa monenlaista boheemia häppeningiä.

Keskustan parhaat burgerit tarjoilevassa Kauppayhtiössä on muuten kuvattu Erinin musiikkivideo Vanha sydän.

Jos taas kääntyy Koskikadulta Valtakatua Nilin kulmalta oikeaan, löytää lisää ravintoloita – ja viihtyisiä hotelleja.

Haluaisitko asua jääkarhun seurassa? Kuva: Arctic Light Hotel / Visit Finland

Tyylikäs designhotelli Arctic Light Hotel sijaitsee historiallisessa funkkistalossa. Kun hotelli jokunen vuosi sitten avattiin, se pääsi Travel+Leisure-matkailulehden parhaiden uusien hotellien listalle. Jos arvosta hyvää hotelliaamiaista, täällä et pety.

Hotellia vastapäätä on rakastettu japanilainen ravintola Himo, ja sen vierestä Tsarista löytää venäläistä tunnelmaa – sisustusta myöten.

Hostel Café Koti on puolestaan mainio, monderni designhostelli entisessä pankkirakennuksessa. Hostellin katolla on hauska kattobaari Mökki Roof Terrace, ja katutasossa ravintola Nabo tarjoilee pohjoisia makuja kasvispainotteisesti – ja todistaa, että lappilainen ruoka on muutakin kuin leipäjuustoa ja poronlihaa.

Pub Pisto – aitoa pohjoisen tunnelmaa

Jos tunnelma alkaa tuntua jo liiankin trendikkäältä, Valtakadulta voi poiketa Pub Pistoon, jonka kanta-asiakkaat ovat istuneet penkeillään jo vuosikymmeniä. Vielä Rovaniemellä asuessaan kirjailija Jari Tervo tapasi hänkin istua pubissa keräämässä materiaalia tuleviin kirjoihinsa.

Pisto avattiin jo vuonna 1960 Hotelli Polarin yhteyteen. Polarin sisustuksena oli käytetty komeasti marmoria, lasia ja messinkiä, ja sitä pidettiin yhtenä Suomen hienoimmista hotelleista. Parhaiten mennyt loisto on säilynyt hotellin ravintolassa, jota koristaa komea lasilamppukatto. Myös aulan takkarakennelmat pistävät hauskasti silmään.

Hotellin maineikkaimpia vieraita ovat Neuvostoliiton johtaja Leonid Brezhnev, joka asusti Polarissa pian avaamisen jälkeen vuonna 1961. Kahta vuotta myöhemmin hotellissa asui myös Lyndon B. Johnson, tosin olleessaan vielä varapresidentti. Muutamaa kuukautta myöhemmin Johnson noisi presidentiksi John F. Kennedyn salamurhan jälkeen.

Pohjanhovi – hotellista sai alkunsa suomalainen rillumarei

Vielä hotelli Polariakin paljon legendaarisempi hotelli on Kemijoen rannalla sijaitseva Pohjanhovi. Hotelli rakennettiin alun perin funkkistyyliin vuonna 1936, ja toisen maailmansodan aikana Mannerhem tapasi siellä saksalaista sotilasjohtoa, Heinrich Himmleriä myöten.

Lapin sodan aikana saksalaiset sitten räjäyttivätkin hotellin tuusan nuuskaksi. Räjähdys oli mahtava: silminnäkijöiden mukaan hotelli hypähti räjähdyksen voimasta kokonaisena ilmaan ja rämähti sitten maahan rauniokasaksi.

Hotelli rakennettin uudestaan sodan jälkeen, ja Kekkosen valtakaudella siellä majoittuvat monet valtiovieraat Jugoslavian presidenttiä Titoa myöten.

Hotelli on iso osa Rovaniemen kulttuurihistoriaa. Vuonna 1951 hotellissa kuvattiin Esa Pakarisen ja Reino Helismaan tähdittämä, Lapin kullanetsijöistä kertova elokuva Rovaniemen markkinoilla, jonka nimikkokappaleen sanoituksesta sai alkunsa käsite rillumareista. Jari Tervo on puolestaan kirjoittanut Pohjanhovin ympärille kokonaisen romaanitrilogian.

Nykyisin Hotelli Pohjanhovi kuuluu Scandic-ketjuun. Illalla kannattaa käydä katsomassa, millainen meno on Pohjanhovin yökerhossa ja karaokebaarissa – allekirjoittanut on jorannut täällä kullankaivajatar Hurja-Helleenan kanssa!

Jätkänkynttilä – katse kohti Kemijokea

Rovaniemi silta
Jätkänkynttilä ylittää Kemijoen. Kuva: Paulius Andriekus / Unsplash

Pohjanhovin vierestä komea Jätkänkynttilä-silta johtaa yli Kemijoen. Sillan kupeessa on on Jätkänpatsas, joka kunnioittaa Lapin savottaperinteitä.

Ihaile sillalta hetki Kemijokea: se on Suomen Niili, kotimaamme pisin joki. Kemijoki virtaa 550 kilometriä Kemijärveltä Kemiin. Aikoinaan se oli Euroopan parhaita lohijokia, mutta sähköä piti saada, joten joki padottiin ja lohet katosivat.

Kun katsot keskustasta kohden vasempaan, jossa Kemijoki ja Ounasjoki kohtaavat. Myös Ounasjoella riittää koko ja pituutta peräti 300 kilometrin verran.

Sillan toisella puolen on ravintola ja kesäteatteri Valdemari, jonka joenvarren suurella terassilla riittää kuhinaa kauniina kesäiltoina.

Hipsterimpi vaihtoehto on Kesärafla Sauna, joka sijaitsee kauempana Kemijoen varrella. Täällä pääsee hamppareilla herkuttelun ohella saunomaan!

Arktikum-talo – Rovaniemen paras nähtävyys

Arktikum
Arktikumin lasitunneli johtaa Kemijoen rantaan. Kuva: Visit Finland

Rovaniemen paras nähtävyys on erinomainen Arktikum-talo, jossa toimivat Arktinen keskus ja Lapin maakuntamuseo. Vetonaulana on revontuliteatteri, jonka kattoon heijastetaan kolmiulotteinen animaatio revontulista.

Lapin maakuntamuseo esittelee Lapin kulttuuria ja historiaa, vaikkapa sen, miltä näytti keskiolutbaari 1970-luvulla. Ihmeteltävänä on myös Suomen viimeisen torivalokuvaajan, Valto Pernun, kuvauskoju.

Arktinen keskus esittelee arkista aluetta laajemmin Grönlantia ja Siperiaa myöten.

Kannattaa tutustua myös Arktikumin museokauppaan, joka on mainio kohde tuliaisostoksille.

Arktikumin vieressä sijaitseva, puusta rakennettu Tiedekeskus Pilke esittelee pohjoisia metsiä ja metsänhoitoa.

Marttiinin Vanha tehdas – pohjoista puukkokulttuuria

Arktikumin lähellä on funkkistyyliin rakennettu Marttiinin Vanha tehdas, sopiva kohde puukoista ja lapinleuista kiinnostuneelle. Sodankyläläinen Janne Marttiini perusti puukkotehtaansa Rovaniemelle vuonna 1928. Nykyisin puukot valmistetaan toisaalla, mutta Vanha tehdas toimii edelleen tehtaanmyymälänä.

Laurin talo – Rovaniemen tunnelmallisin majatalo

Vanhoja puutaloja ei Rovaniemellä ole juuri säilynyt. Poikkeuksen tekee Laurin talo, ja sekin on siiretty paikalle 1960-luvulla Alanmman kylästä. Komeassa hirsitalossa toimi pitkään tunnelmallinen puukkotehdas ja käsityöpaja ja aivan hiljan se on saanut rinnalleen upean Lauri-majatalon.

Majataloa pyörittävät Arktisessa keskuksessa tutkijana työskentelevä sveitsiläinen Lukas Allemann vaimonsa kuolansaamelaisen Julia Allemannin kanssa.

Pihapiiriin ja puotiin kannattaa käydä tutustumassa vaikkei majatalossa asuisikaan. Keskustasta tai Arktikum-talosta on lyhyt kävely.

Kulttuuritalo Korundi ja Rovaniemen taidemuseo

Kulttuuritalo Korundi on rakennettu vanhaan autovarikkoon. Kuva: Visit Finland

Kulttuuritalo Korundi sijaitsee linja-autoaseman lähellä vanhalla postiautovarikolla, joka säästyi saksalaisten tuhoamiselta. Rakennuksessa toimivat sekä Rovaniemen taidemuseo että Lapin kamariorkesteri, Euroopan unionin pohjoisin ammattiorkesteri.

Rovaniemen taidemuseon näyttelyissä on pääpaino nykytaiteella.

Rovaniemen Aalto-keskus ja Kain Tapperin Vuorten synty

Sodan tuhojen jälkeen Rovaniemen asemakaavan suunnitteli poronsarvien muotoon Alvar Aalto, jonka kädenjälkeä on myös Aalto-keskus eli virallisemmin Rovaniemen kulttuuri- ja hallintokeskus. Se sijaitsee keskustan eteläreunalla Hallituskadulla.

Kokonaisuuden muodostavat Rovaniemen kaupungintalo, kaupunginkirjasto ja Lappia-talo, jossa toimii Rovaniemen teatteri. Vuonna 1976 valmistunut Lappia-talo jäi Aallon viimeiseksi rakennukseksi, jonka hän näki valmistuvan ennen kuolemaansa.

Kaupungintalo valmistui postuumisti vasta kymmenen vuotta myöhemmin. Kaupungintalolla on näyttely Aallon arkkitehtuurista Rovaniemellä.

Kaupungintalon edustalla on Kain Tapperin tilataideteos Vuorten synty.

Kansankadun Musta Kissa

Aalto-keskuksen edustalla on vielä yksi rasti Rovaniemen keskustakierroksella: perinteinen kuppila MustaKissa. Leppoisten kansa-asiakkaiden sävyttämää tunnelmaa kuvataan usein kaurismäkeläiseksi. Mukaan mahtuu silloin tällöin myös kokeellisia kulttuuri-iltoja.

Ounasvaara – laskettelemaan aivan Rovaniemen keskustan vieressä

Ounasvaaralla voi lasketella tai ihan vain patikoida. Kuva: Marko Junttila, Vastavalo / Visit Finland

Heti Jätkänkynttilä-sillan toisella puolen kohoaa Ounasvaara, rovaniemeläisten ulkoilukeidas. Ounasvaaralla on vaellusreittejä, hiihtokeskus ja mäkihyppymäet. Kesäisin voi alamäkipyöräillä ja laskea pitkin kesäkelkkarataa.

Jos Ounasvaara ei koollaan kilpailekaan Lapin suurempien hiihtokeskusten kanssa, on se varsin mainio paikka yhdistää laskettelu kaupunkilomailuun Rovaniemellä.

Hiihtokeskuksen alarintenteessä majoitusta tarjoaa Lapland Hotels Ounasvaara Chalets ja ylärinteessä komeilla maisemilla kruunattu Lapland Hotels Sky Ounasvaara.

Rovaniemi ja joulupukki

Joulupukin pajakylä Napapiirillä Rovaniemellä. Kuva: Aleksei Verhovski / Shutterstock

Unohda Korvatunturi – joulupukki asuu Rovaniemellä, joka sai joulupukin virallisen kotikaupungin aseman EU:lta vuonna 2010.

Rovaniemen lentokentän edustalla, aivan pohjoisen napapiirin kohdalla, on kaksikin joulupukille omistettua nähtävyyttä kilometrin päässä toisistaan.

Täällä Lapin kaupallistuminen näkyy kaikkein selvimmin, kun joulupukin ohella myös napapiirin ylittämisestä on tehty turistinähtävyys.

Santa Park ja hotelli Arctic Treehouse

Juuri napapiirin rajalla sijaitseva Arctic Treehouse on Suomen kohutuimpia hotelleja. Kuva: Visit Finland

Luolassa sijaitsevaan ja teemapuistomaisempaan Santa Parkiin on pääsymaksu. Santa Park on avoinna talvella ja kesäkuukausina.

Santa Parkin vieressä sijaitsee Rovaniemen alueen hienoin hotelli on maailman designlehdissäkin ihastusta herättänyt Arctic TreeHouse, jonka huoneiden valtavista lasi-ikkunoista on hyvä bongailla revontulia.

Joulupukin Pajakylä ja napapiirin ylitys

Valonsäde merkkaa napapiirin rajaa Joulupukin pajakylän vieressä.

Joulupukin Pajakylä eli Santa Claus Village on ilmainen kohde, jossa voi tavata joulupukin kammarissaan ympäri vuoden. Joulupukin kanssa jutusteleminen on ilmaista, mutta kuvan ottamisesta veloitetaan 40 euroa.

Sijainti on otollinen aivan napapiirin kohdalla – ja sen ylittämisestä onkin otettu kaikki irti. Napapiiri on merkitty maahan ja talvella myös valonsäteellä.

Vaan mikä Pohjoinen napapiiri sitten oikein on? Se on maapallon leveyspiiri, jonka pohjoispuolella aurinko pysyy ainakin 24 tunnin ajan horisontin yllä tai alla. Kesällä on kyse keskiyön auringosta, talvella kaamoksesta. Pohjoisen napapiirin pohjoispuolelta alkaa virallisesti Arktis eli arktinen alue.

Joulupukin pajan vieressä voi majoittua Joulupukin lomakylässä eli Santa Claus Holiday Villagessa.

Rovaniemen hotellit ja majoitus

Yllä esiteltyjen keskustan majapaikkojen lisäksi Rovaniemellä riittää majoitusmahdollisuuksia, myös edullisia.

Jos on vain läpikulkumatkalla kauemmas pohjoiseen, hyväksi koettu majapaikka yhdeksi yöksi on edullinen Hotelli Aakenus. Vielä edullisempi halpa hotelli tien varressa, noin 10 kilometriä ennen Rovaniemen keskustaa, on Motelli Rovaniemi, jossa voi yöpyä alle 50 eurolla.

Katso tarjoukset Rovaniemen hotelleihin.

Rovaniemen lähistöltä löytyy myös kymmeniä vuokrattavia loma-asuntoja ja mökkejä. Katso tarjoukset Rovaniemen vuokramökkeihin.

Matka Rovaniemelle

Rovaniemelle pääsee niin lentäen kuin junallakin. Etelä-Suomesta tultaessa suosittelemme junaa, joka tunnetaan lempinimellä Pohjoisen juna. Tunnelma ravintolavaunussa on usein verraton.

Autolla matka Helsingistä Rovaniemelle kestää pysähdyksineen 10–12 tuntia. Suorin reitti kulkee pitkin Nelostietä.

Rovaniemi kokemuksia

Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omia kokemuksiasi Rovaniemeltä? Mikä on suosikkiravintolasi, entä missä baarissa pitää ainakin käydä? Mitä muuta tekemistä Rovaniemeltä löytyy kuin yllä esitellyt?

Lue lisää: Lapin parhaat elämykset

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös vuokra-auton. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi