Uganda-matkaopas

uganda
Uganda on toisenlainen maa; leijonatkin asuvat puissa.

Matkakohteena Uganda on Afrikan parhaita: Ugandan viidakoissa elää yli puolet maailman uhanalaisista vuorigorilloista ja simpanssejakin pääsee näkemään. Ugandan safarit ovat erinomaisia. Kaiken lisäksi Uganda on rento ja turvallinen lomakohde. Jos vuoristogorilloiden näkeminen onkin kallista (mutta ehdottomasti hintansa arvoista), ovat tavalliset safarit selvästi edullisempia kuin monessa muussa Afrikan maassa. Ja ilmastokin on Ugandassa mitä miellyttävin. Englanti on virallinen kieli. Täydellistä.

Ugandaa ei turhaan tunneta Afrikan helmenä. Ilmaisu on toki äärimmäisen kulunut, mutta Ugandan kohdalla se on perusteltu. Lempinimen ”Uganda – the Pearl of Africa” antoi ensimmäisenä tutkimusmatkailija Henry Morton Stanley, ja sitä viljeli myös maassa nuorena parlamentaarikkona seikkaillut Winston Churchill.

Monelle tulee Ugandasta toki mieleen myös diktaattori Idi Aminin raaka hallintokausi, jota kuvaa osuvasti elokuva Last King of Scotland. Aminin hallintokauden jälkeisten valtataisteluiden päätyttyä maata on itsevaltiaan ottein hallinnut vuodesta 1986 saakka Yoweri Museveni. Ei Musevenikaan mikään valistunut itsevaltias ole, mutta hän on sentään onnistunut takaamaan rauhan maassa ja estänyt etnisiä ryhmiä tarttumasta aseisiin.

Turvallisuustilanne on Ugandassa huomattavasti naapurimaita parempi (Ruandaa lukuun ottamatta) ja perusinfrastruktuuri on olemassa, vaikkei kovin mairittelevassa kunnossa. Miellyttäviä hotelleja löytyy useita.

Matkailu Ugandassa helppoa. Ugandalaiset ovat ystävällisiä ja matkailija kokee itsensä tervetulleeksi. Ugandaa kutsutaankin usein myös tuhannen hymyn maaksi.

Ugandan pääkaupunki Kampala

Maan pääkaupunki Kampala on nopeasti länsimaalaistuva hallinnon ja kaupan keskus. Kasvava keskiluokka on tuonut mukanaan ensimmäisen ilmastoidun ostoskeskuksen. Kampalan ravintolatarjonta on varsin erinomainen.

Nähtävyyksiä Kampalassa on rajallisesti. Ainut ehdottomasti vierailun arvoinen kohde on kaupungin paraatipaikalla sijaitseva Gaddafi Mosque, joka on Casablancan moskeijan jälkeen Afrikan toiseksi suurin. Nimensä moskeija on saanut Libyan entisen itsevaltiaan mukaan, joka rahoitti rakennustyöt. Maan pääuskonto on tosin kristinusko, jota tunnustaa 85 prosenttia ugandalaisista, mutta mitäpä siitä. Uskonnot elävät Ugandassa sulassa sovussa. Avuliaat oppaat osaavat kertoa moskeijan yksityiskohdista mielenkiintoisia tarinoita. Vierailun aikana kiivetään myös minareettiin, josta aukeavat mielettömät näkymät kaupunkiin.

Kuriositeetti on myös Kampalasta löytyvä Bahai-temppeli, joka on Afrikan mantereen ainoa. Temppeli sijaitsee kauniilla, vehreällä kukkulalla, mutta ei arkkitehtonisesti tarjoa suurta elämystä.

Suositeltava tapa Kampalan suurten ja pienten nähtävyyksien kiertämiseen on monesti palkittu Walter’s Bodaboda Tours. Moottoripyöräkierroksen aikana pääsee tutustumaan kaikkiin Kampalan nähtävyyksiin 4–6 tunnin kierroksen aikana, mutta matkan voi myös räätälöidä pidemmäksi tai lyhyemmäksi omien toiveiden mukaan. Walter’sin moottoripyöräkuskit ajavat turvallisesti ja ovat toistaiseksi välttyneet pienimmiltäkin onnettomuuksilta.

Kampalan liikenne on usein kaoottista ja ruuhkat toisinaan sietämättömiä, mikä osaltaan selittää moottoripyörien (bodaboda) suosiota. Moottoripyörän selässä kaupunkia pääsee myös näkemään erilaisesta perspektiivistä mitä autossa istuttaessa. Mikäli mopon kyytiin hyppääminen Kampalassa jännittää liikaa, Walter’sin kautta voi myös varata kierroksen auton kyydissä.

Katso tarjoukset Kampalan hotelleihin.

Entebben lentokenttä ja Tarzanin koti

Ugandan kansainvälinen lentokenttä sijaitsee Entebbessä, Ugandan toiseksi tärkeimmässä kaupungissa, joka toimii käytännössä Kampalan leppoisana lähiönä. Vaikka matkaa Kampalaan on vain 40 kilometriä, voi se kestää pahimmillaan kolme tuntia. Uusi moottoritie on lähes valmis kaupunkien välillä, mutta avajaispäivästä ei ole tietoa.

Vanhempi sukupolvi muistaa lentokentän etenkin Operaatio Entebbestä. Diktaattori Idi Aminin tukemat terroristit kaappasivat Tel Avivista Pariisiin lentäneen matkustajakoneen ja laskeutuivat sillä Entebben kentälle. Israel lähetti paikalle erikoisjoukkojensa kommandot, jotka puolessa tunnissa vapauttivat panttivangit ja surmasivat terroristit sekä näitä auttaneet 45 ugandalaista sotilasta. Israelilaisia kommandoja kuoli vain yksi ja panttivankeja kolme. Operaatio Entebbeä pidetään yhtenä kaikkien aikojen onnistuneimmista erikoisoperaatioista.

Pahimpien ruuhkien välttämiseksi Entebbeen kannattaa suunnata merkittävästi ennen lennon lähtöä. Lounaan tai päivällisen voi syödä Entebbessä, josta voi huoleti siirtyä kentälle ilman stressiä siitä, miten pitkään matkalla joutuu ruuhkissa seisomaan. Erinomainen ravintola heti Victorianjärven rannalla on 2 Friends Restaurant.

Entebben nähtävyytenä on kasvitieteellinen puutarha (Botanical Gardens), jonka sademetsässä kuvattiin ensimmäiset Johnny Weissmullerin Tarzan-elokuvat. Kuriositeettiarvoa lukuun ottamatta puisto ei valitettavasti tarjoa kovin paljoa. Opasteita ei ole nimeksikään, mutta omatoimiseen kävelyyn ja Victorianjärven rannalla hengailuun puisto kyllä sopii hyvin. Ja apinoitakin näkee.

Katso tarjoukset Entebben hotelleihin.

Bwindin kansallispuisto – Ugandan gorillojen koti

uganda
Bwindin kansallispuistossa elää puolet maailman vuorigorilloista.

Ugandan turismin tärkein vetonaula ovat vuorigorillat, joiden luona pääsee vierailemaan Bwindi Impenetrable National Parkissa. Siinä missä moni kokee Kongon puolella sijaitsevan Virungan kansallispuiston turhan vaaralliseksi vaihtoehdoksi ja Ruandan gorillalupien hinnan (1500 dollaria) liian kalliiksi, on Uganda sekä hinnan että turvallisuuden suhteen täydellinen vaihtoehto gorillavierailun tekemiseen.

Lue lisää Ugandan gorilloista.

Kibalen kansallispuisto ja Ugandan simpanssit

simpanssi
Sukulaisia katsomassa – Uganda on maailman parhaita paikkoja nähdä simpansseja

Kibale National Park on simpanssien luonnonpuisto. Parhaan kokemuksen saa varaamalla Chimpanzee Habituation Experiencen, jolloin simpanssien kanssa pääsee viettämään koko päivän tavallisen yhden tunnin sijaan. Päivän aikana simpansseja pääsee usein seuraamaan erittäin läheltä sen sijaan, että niitä näkisi vain ylhäällä puissa. Päivän mittaan simpanssit laskeutuvat yleensä maan tasalle puuhastelemaan.

Simpanssisafarille lähtevät mukaan vartijat rynnäkkökiväärien kanssa, koska viidakossa asuvat norsut voivat olla vaarallisia. Toisin kuin gorillat simpanssit pitää etsiä, sillä ne ovat paljon liikkuvaisempia. Onneksi maasto on Kibalin kansallispuiston sademetsässä suhteellisen helppoa ja tasaista. Toisinaan simpanssit löytyvät nopeasti, toisinaan niitä etsitään tuntikaupalla. Tunnelma on latvustossa, kun simpanssien äänet alkavat vihdoin kuulua.

Uganda on edullinen safarikohde

uganda safari
Norsuja Murchisonin kansallispuistossa.

Ugandassa on useita muitakin hienoja kansallispuistoja. Safareille Uganda tarjoaa lähes yhtä hienot puitteet kuin Tansania ja Kenia. Vain strutsit ja gepardit puuttuvat. Ugandan erikoisuutena on se, että Ugandassa pääsee näkemään ”puuleijonia”.

Keniaan ja Tansaniaan verrattuna vierailijoita on Ugandassa huomattavasti vähemmän. Tämä tekee Ugandan safareista paikoitellen miellyttävämpiä, sillä riski joutua kymmenen auton piirittämäksi on Ugandassa huomattavasti pienempi kuin suositummissa safarikohteissa. Infrastruktuuri ei ole Ugandassa yhtä kehittynyttä, joten safarien ohella pääsee ”nauttimaan” eksoottisen huonokuntoisista teistä.

Ugandan safarit ovat edullisia. Kansallispuistojen päivämaksu on yleensä 30 dollaria eli huomattavasti halvempi kuin Keniassa tai Tansaniassa. Jo 100 dollarin keskihintaiset safari lodget ovat oikein mukavia.

Lake Mburo National Park on pieni mutta lähellä Kampalaa. Täältä ei kaikkia isoja eläimiä löydy, mutta kävely- ja pyöräilysafarit seeprojen ja antilooppien seassa ovat mukava kokemus autossa istumisen vastapainoksi.

Murchinson Falls National Park on Ugandan suurin ja suosituin puisto ja erinomainen kohde tyypillisimpien eläinten bongaamiseen.

Queen Elizabeth National Park on myös suuri ja hyvä puisto. Puistossa tehtävä Kaziranga Channelin veneajelu on erityisen hyvä, sillä sen aikana pääsee poikkeuksellisen lähelle virtahepoja ja krokotiilejä sekä juomaan saapuneita norsuja. QENP:n toinen erikoisuus ovat puiston länsilaidalta Ishishan alueelta löytyvät leijonat, jotka asuvat puissa.

Kidepo National Park on oikeaan aikaan vuodesta Ugandan paras kansallispuisto, joka vetää eläinpaljoudessaan vertoja Tansanian Serengetille ja Kenian Masai Maralle, mutta on vaikeasti saavutettavissa ja suurimman osan vuodesta eläinten osalta varsin hiljainen.

Jinja – koskenlaskua Niilin lähteillä

Jinja on Uganda seikkailuturismin keskus. Tarjolla on niin koskenlaskua, melontaretkiä, maastopyöräilyä kuin benji-hyppyjäkin.

Victorianjärven kupeessa sijaitseva Jinja tunnetaan myös Niilin lähteenä (yhtenä niistä). The Source of the Nile on tosin itsessään yliarvostettu nähtävyys; maan alta pulppuaa pieni lähde. Kaupungissa on useita kivoja kahviloita sekä muutama kohtalainen ravintola.

Bunyonyi-järvi – reppureissaajien kohde Ugandassa

Ruandan rajalla sijaitsevasta Bunyonyi-järvestä kirjoitetaan usein Ugandan matkaopaskirjoissa reppureissaajien chillailukohteena. Ihan nättihän järvi on, muttei mitään elämää suurempaa. Reppureissaajatkin ovat harvassa.

Suurin syy matkustaa Bunyonyi-järvelle on sen sijainti kohtuullisen lähellä gorillojen kansallispuistoa Bwindiä, kolmen neljän tunnin ajomatkan päässä.

Ugandan vinkit – Kampalan ravintolat

Kampala on mainio matkakohde Ugandan arkielämän sykkeen kokemiseen. Ravintolatarjonta on erinomainen ja yöelämästäkin pääsee nauttimaan varsin turvallisesti.

Valtaosa Kampalan kansainvälisistä ravintoloista on Kololon, Nakaseron, Bugolobin ja Muyengan alueilla, joilla sijaitsevat myös valtaosa kansainvälisistä järjestöistä sekä lähetystöt. Ekspatteja asuu alueilla paljon.

Erityissuosituksen saavat seuraavat ravintolat:

Pardis (Mabua Road, Kololo). Erinomaista iranilaista/Lähi-idän ruokaa, erityisesti kylmät alkuruuat ovat kokeilemisen arvoisia. Tunnelma iltaisin on miellyttävä ja rauhallinen.

Yujo (Kyaddondo Road, Nakasero). Kiva japanilainen ravintola, josta saa Ugandan parhaat sushit, tosin maailman skaalalla sushit eivät ole millään tavalla poikkeuksellisia. Yujon yhteydessä on kauppa, josta saa ostettua muutakin kuin lager-olutta, mikä tekee siitä tärkeän kohteen oluen ystävälle Kampalassa.

Khana Khazana (Acacia Avenue, Kololo). Kampalassa on lukematon määrä intialaisia ravintoloita, joista Khana Khazana on ehdottomasti yksi parhaista.

Le Chateau (Ggaba Road, Muyenga). Ugandan parhaat pihvit! Ja belgialaisia oluita!

Linove (Naggulu Drive, Naguru). Pieni ja aito italialainen, jossa annokset eivät ole koolla pilattuja, mutta maku sitäkin parempi.

DiVino (Mabua Road, Kololo). Ravintola toimi pitkään pääasiassa leike ja juusto-kauppana tarjoten vain pientä naposteltavaa, mutta nyttemmin uusi ravintolaosa on laajentunut illallisvaihtoehtoja.

Torino (Park Lane, Kololo). Aitoa etiopialaista ruokaa edulliseen hintaan ja minimaalisella vatsatautiriskillä, kunhan kädet muistaa pestä ennen sormin syömistä.

Kardamon & Koffee (K.A.R. Road, Kololo). Upeita herkkuja ja hyvää pientä naposteltavaa rauhalliselle vehreällä pihalla.

Ugandan vinkit – Fort Portal

Fort Portalin kaupungissa Ugandan länsiosissa ei ole itsessään mitään. Se voi kuitenkin toimia tukikohtana QENP:n ja Kibalen kansallispuistoissa vieraillessa. Yllättäen Fort Portalista löytyy Ugandan paras ravintola Kampalan ulkopuolella. Dutchess tarjoaa hyvän ruuan lisäksi kohtuuhintaista majoitusta.

Liikkuminen Ugandassa – maailman vaarallisin tie

Liikkumiseen Ugandassa Kampalan ulkopuolella on lukuisia vaihtoehtoja. Lompakolle ystävällisintä on kulkeminen julkisilla busseilla. Safaripaketteihin sisältyvät yleensä kaikki kulkemiset, jolloin asiaa ei tarvitse miettiä.

Auton vuokraaminen on mahdollista, ja vaikka Ugandassa ajaminen vaatii valppautta, se on varteenotettava vaihtoehto. Auton voi vuokrata myös kuskilla. Hintaero pelkän auton vuokraamiseen ei ole suuri, mutta vaivattomuudessa vaihtoehto on ylivertainen. Vuoden 2017 puolivälissä luotettavan auton kuskeineen sai vuokrattua 250 000 Ugandan shillingin (noin 60 euroa) päivähintaan. Tämän lisäksi maksettavaksi tulee bensat.

Bussilla liikkumista harkittaessa kannattaa huomioida, että syyskuussa 2016 Kenian ja Ruandan lehdistöt nimesivät Kampalan ja Masakan välillä kulkevan päätien maailman vaarallisimmaksi. Tiellä oli 2016 ensimmäisen 8 kuukauden aikana menehtynyt jo yli 200 henkeä, kun vertailukohtana oli Boliviassa sijaitseva usein maailman vaarallisimmaksi tieksi kutsuttu kapea vuoristotie, jolla ennen tien perusparannusta kuoli noin 200–300 henkeä vuodessa.

Kampala-Masaka-tiestä tekee erityisen vaarallisen se, että se on tasainen ja hyväkuntoinen, vastauusittu tie, joka yhdistää Kongon, Ruandan ja Ugandan rekkaliikenteet matkalla kohti Mombasaa. Liikennekulttuuri Ugandan maanteillä on huoletonta, ja tarpeetonta riskinottoa harrastetaan jatkuvasti. Monet suurista onnettomuuksista ovat linja-autojen aiheuttamia, jotka ovat sokkona lähteneet ohittamaan hitaampia autoja ja törmänneet vastaantuleviin raskaisiin rekkoihin.

Ugandan sää ja ilmasto

Uganda sijaitsee Itä-Afrikassa Victorianjärven rannalla puristuksissa Etelä-Sudanin, Kenian, Tansanian, Ruandan ja Kongon demokraattisen tasavallan välissä. Sijainti päiväntasaajalla, mantereen keskellä 1200 metrin korkeudessa suuren järven vieressä tekee ilmastosta miellyttävän ympäri vuoden. Yölämpötilat ovat Kampalassa ympäri vuoden 17 ja 22 asteen välillä. Päivisin lämpötila nousee harvoin yli 30 asteen pysytellen pääasiassa 25 asteen tuntumassa.

Lännessä nousevat Rwenzori-vuoret ovat Afrikan mantereen toiseksi korkeimmat ja lumihuippuiset ympäri vuoden. Pohjois-Uganda on sen sijaan huomattavasti kuumempaa ja aavikon lämpötilat saattavat nousta kuivina kausina yli 40 asteen.

Ugandan hintataso

Uganda on todella edullinen matkakohde. Etenkin ravintolat, myös länsimaisten suosimat, ovat halpoja. Jo muutamalla eurolla herkuttelee hyvässä ravintolassa.

Ugandan viisumi

Ugandan viisumin saa netistä lyhyessä ajassa. Jos aikoo matkustaa myös Ugandan naapurimaihin, kannattaa ottaa saman tien Keski-Afrikan viisumi (EAC), jolla pääsee ylittämään rajan myös Ruandaan ja Keniaan.

Matka Ugandaan

Ugandaan lennetään Entebben kautta, jonne on varsin hyvät lentoyhteydet. Lentoja on esimerkiksi Amsterdamista, Brysselistä, Istanbulista ja Dohasta.

Katso lentotarjoukset Ugandaan.

Suomalaiset matkatoimistot järjestävät Ugandaan kiertomatkoja, joiden ohjelmaan kuuluu yleensä vierailu vuoristogorillojen luona.

Ugandan kokemuksia

Uganda-oppaan kirjoitti maassa asunut Visa Tuominen. Kerro omia kokemuksiasi Ugandasta alla olevassa kommenttiosuudessa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

1 KOMMENTTI

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi