Seychellit – matkaopas paratiisisaarille

Hiukkasen kiva paikka lekotella. Loma Seychelleillä on todeksi tullut unelma. Kuva: IM Photo / Shutterstock

Loma Seychelleillä on matka vaaleanpunaiseen unelmaan. Kirjaimellisesti. Monet Seychellien kauneimmista rannoista ovat saaneet vienon, vaaleanpunaisen sävyn muistona punaisesta korallista, josta ne ovat muodostuneet. Rantoja reunustavat, sileiksi hioutuneet graniittilohkareet näyttävät moderneilta taideteoksilta. Ja meri – se on täydellisen turkoosia.

Rantalomasta nauttimisen lisäksi Seychelleillä voi snorklata ja sukeltaa ja ihailla jättiläiskilpikonnia. Seychellit onkin todellinen kerran elämässä -matkakohde.

Maisemien lisäksi Seychelleillä hurmaa paikallinen rento elämänmeno. Seychellien satatuhatta asukasta ovat eurooppalaisten Afrikasta, Intiasta ja Kiinasta tuomien orjien ja siirtotyöläisten jälkeläisiä, joille on kehittynyt leppoisa ja yhteen henkeen puhaltava kreoli-identiteetti.

Seychellien parhaat saaret ja kohteet

La Digue on Seychellien ihanin saari. Kuva: Luka Odak / Unsplash

Seychellit sijaitsee Intian valtameressä Madagaskarin koillispuolella, 1500 kilometriä Afrikan mantereesta. Maahan kuuluu kaikkiaan 115 saarta, mutta vain muutama niistä on asuttuja.

Parhaimmillaan Seychellien loma on, kun sen jakaa kaikkien kolmen Seychellien keskeisimmän saaren kesken. Pääsaari Mahélla tulee tutuksi paikallinen kreoli-kulttuuri, La Digue kutsuu rentoon rantalomaan ja Praslinilla kokee Seychellien luonnon upeimmillaan.

Kaikki kolme saarta sijaitsevat lähekkäin, vain tunnin venematkan päässä toisistaan.

Voiko Seychelleillä matkustaa edullisesti?

Hindutemppeli Seychellien pääkaupungissa Victoriassa. Intialainen kulttuuri on Seychelleillä näkyvästi läsnä. Kuva: 18042011 / Shutterstock

Seychelleillä on maine kalliina matkakohteena, jonne tavallisella ihmisellä ei ole asiaa, mutta kyseessä on harhaluulo: Seychelleillä voi matkustaa myös edullisesti – tai ainakin kohtuuhintaan.

Seychellien ylellisellä maineella on kuitenkin hyväkin puolensa: saarilla ei ole juuri koskaan tungosta.

Seychellien pääsaari Mahé

Seychellien Pääkaupunki Victorian edustalla on hotellisaari Eden. Sen takana näkyvät vasemmalla Saint Annen kansallispuistosaari ja oikealla Ile au Cerf, jolla on hotelleja. Kuva: Oleg Znamenskiy / Shutterstock

Seychellien pääsaari on Mahé, jolla sijaitsevat Seychellien pieni ja viehättävä pääkaupunki Victoria. Saarella sijaitsee myös Seychellien kansainvälinen lentokenttä, jota kautta Seychelleille matkustetaan.

Mahé on selvästi suurin Seychellien saarista, ja täällä asuukin suurin osa Seychellien vajaasta sadastatuhannesta asukkaasta. Maan pääkaupunki ei silti ole mikään varsinainen metropoli: Victorian ympäri kävelee tunnissa. Nähtävyydestä käy Victorian värikäs Sir Selwyn Selwyn Clarke Market.

Seychellit kansallispuisto
Sainte Annen kansallspuistossa näkee usein pieniä ja vaarattomia haita. Kuva: Thomas Lipke / Unsplash

Meriluonnonpuisto Sainte Anne odottaa snorklaajia 20 minuutin venematkan päässä Victoriasta. Saarella sijaitsee yksi hotelli, all inclusive -paratiisi Club Med Seychelles.

Toinen upea snorklauskohde on jännä Moyenne-saari, josta kerrotaan tarkemmin tämän Seychelle-matkaoppaan lopussa.

Mahéssa voi myös patikoida kauniissa kansallispuistossa Morne Seychellois, jonka vuoristoisilla viidakkopoluilla voi bongata lintuja, liskoja ja upeita maisemia.

Karnevaalihumua Seychellien pääkaupunki Victoriassa. Kuva: 18042011 / Shutterstock

Loppukeväästä Mahélla vietetään karnevaaleja, jotka ovat saaneet vaikutteita Karibian karnevaaleista.

Jos Seychellien kuuluisimmat rannat sijaitsevatkin La Diguella ja Praslinilla, on myös Mahéssa useita kauniita rantoja, varsinkin saaren eteläosassa. Saarella sijaitseekin suurin osa Seychellien kansainvälisten ketjujen luksushotelleista. Periaatteessa jo Mahéssa lomailemalla pääsee Seychellien tunnelmiin, varsinkin jos tekee edes päiväretket naapurisaarille.

Pikkuruinen Sunset Beach sijaitsee Mahén vilkkaimman hotellialueen, Beau Vallon -rannan, vieressä. Kuva: Alin Meceanu / Unsplash

Mahén kauneimpia rantoja on Anse Intendance, joka sijaitsee omassa rauhassaan saaren eteläosissa. Rannalla on tosin yleensä voimakkaita aaltoja. Anse Intendancella sijaitsee vain yksi hotelli, ylellinen Banyan Tree Seychelles. Paikan vetonauloja ovat hemmotteluhoidot ja päiväretket hotellin omalla katamaraanilla.

Suurin osa Mahén edullisista majapaikoista sijaitsee viehättävällä Beau Vallon -rannalla, jolta voi saada hengen huoneen noin 60 eurolla. Vieraiden kiittelemä Forest Lodge -huoneistohotelli sijaitsee noin kilometrin päässä rannalta.

Katso tarjoukset Mahén hotelleihin.

La Digue – Seychellien paras saari

Anse Source d’Argent -ranta. La Digue, Seychellit. Kuva: Simon Dannhauer / Shutterstock

Kuvankaunis La Digue on Seychellien rennoin lomasaari. La Diguella on vain muutama auto, ja pääasiassa saarella liikutaan kävellen tai polkupyörillä. Satamasta voi nousta myös härkävankkurien kyytiin.

Saaren vetonaulana on rennon tunnelman lisäksi Seychellien kuuluisin ranta, autioranta Anse Source D’Argent, jota reunustavat kauniit graniittimuodostelmat.

Seychellit salainen ranta
Anse Marron -ranta on ihanan salainen. Sille pääseminen vaatii tetsausta viidakkopoluilla. Kuva: Nicolas Bichon / Unsplash

Vähemmän tunnettuja rantoja löytyy viidakkopolkujen päästä. Yksi kauneimmista on Anse Marron, jolle pääseminen vaatii vähän vaivaa ja patikointia. Ja sehän juuri tekee rannasta entistäkin palkitsevamman.

La Diguen nähtävyytenä on Ranskan siirtomaa-ajalta periytyvä L’Union Estate -plantaasi, jossa voi tutustua Seychellien historiaan ja kookoksen sekä vaniljan viljelyyn. Plantaasille elelee myös jättiläiskilpikonnia.

La Diguelta kannattaa tehdä päiväretki snorklaamaan hämmästyttävän kauniin Ile Cocos -pikkusaareen ja Félicité-saaren vesiin. Korallit ovat valitettavasti haalistuneet, mutta merikilpikonnia näkee lähes varmasti – ja hyvällä onnella myös pieniä riuttahaita.

La Digue on sen verran pieni saari, ettei majatalon tai hotellin sijainnilla ole suurta väliä. Suurin osa majapaikoista on satamakylässä, ja vain harva hotelli on aivan rannalla. Tyylikästä mutta rentoa majoitusta tarjoaa upean luonnon keskelle rakennetusta Domaine de L’Orangeraie.

Hyvä ”budjettihotelli” La Diguella on puolestaan Villa Authentique, josta huoneen saa alle sadalla eurolla, joskus vain 70 eurolla.

Saman hintaluokan majapaikka on huoneistohotelli Zerof Self Catering Apartments, jonka bungaloweissa on oma terassi ja hyvin varusteltu keittiö, jos haluaa säästää rahaa kokkaamalla osan aterioista itse.

Katso tarjoukset La Diguen majoitukseen.

Praslin – viidakkoa ja paratiisirantoja

Praslinilla sijaitseva Anze Lazio on Seychellien kauneimpia rantoja. Kuva: Filip Fuxa / Shutterstock

Seychellien toiseksi suurin saari, Praslin, sijaitsee La Diguen vieressä, niin ikään tunnin laivamatkan päässä Mahélta.

Praslinin kuuluisin nähtävyys on saaren sisäosia peittävä palmumetsä Vallée de Mai, Unescon luonnonperintökohde. Paratiisimaisen vehreässä metsässä patikoidessa voi tuntea olevansa Jurassic Worldin maailmassa, vaikka dinosauruksia ei sentään metsässä lymyilekään. Sen sijaan Vallée de Maissa kasvaa Seychelleille endeemisiä, ihmeellisiä coco de mer -palmuja.

Coco de mer -palmujen siemenet eli pähkinät ovat maailman suurimpia – ja kummallisimman näköisiä. Palmujen jopa yli 40-kiloa painavat pähkinät näyttävät aivan takapuolelta.

Vain Seychelleillä kasvavat Coco de mer -kookospähkinät näyttävät aivan takapuolelta. Kuva: Yykkaa / Shutterstock

Seychellien asukkaat ovat suunnattoman ylpeitä pyllypähkinöistään, joiden mukaan on nimetty ties kuinka monta paikallista yritystä Seychelleillä. Pähkinöiden kauppaa säännöstellään tarkasti niiden harvinaisuuden vuoksi, ja kalleimmat yksilöt voivat maksaa tuhansia euroja.

Lintubongareita metsään houkuttelee Seychelleille endeeminen mustapapukaija.

Viidakon ohella Praslinilla pääsee nauttimaan upeista rannoista, kuten Anse Laziosta, joka on rankataan usein Seychellien toiseksi kauneimmaksi hiekkarannaksi.

Anse Lazio
Anse Lazio tunnetaan epävirallisesti Seychellien toiseksi kauneimpana rantana. Kuva: Alin Meceanu / Unsplash

Anse Laziolla on vain yksi majapaikka, lyhyen kävelymatkan päässä rannalta sijaitseva kohtuuhintainen Le Chevalier Bay Guesthouse, ja yleensä täällä käydäänkin päiväretkellä. Rannalla on myös muutama pieni ravintola.

Anse Georgette Praslin-saarella. Kuva: Ron Barabash / Unsplash

Saaren toinen todella paratiisimaisen kaunis hiekkaranta on Anse Georgette, joka sijaitsee superluksusgolfhotelli Constance Lemuria Praslinin mailla. Onneksi täällä pääsevät vierailemaan muutkin kuin hotellivieraat, kunhan pyytää kohteliaasti lupaa hotellilta.

Patikointia rannalle kertyy puolisen tuntia hotellin respasta (hotellin omat asiakkaat kuskataan rannalle golfkärryllä).

Praslinin hotellit ovat keskittyneet pitkälle ja matalalle Côte d’Or -rannalle, jolta löytää monen hintaista majoitusta. Halvimmillaan huoneen saa vain 70 eurolla, laadusta pitää toki maksaa enemmän.

Erinomaiseksi koettu majapaikka on Acajou Beach Resort, jossa henkilökunta on todella ystävällistä.

Seychellit ranta
Grande Anse Beach. Kuva: Alin Meceanu / Unsplash

Aivan saaren lentokentän vieressä on pitkä ja matala ranta Grand Anse, jolla sijaitsee esimerkiksi mukava sadan euron majapaikka, huoneistohotelli Villa Aya. Ranta on niin pitkä, että keskeisestä sijainnistaan huolimatta se tuntuu yleensä hyvin rauhaisalta.

Kätevimmin koko saaren kiertää vuokra-autolla, sillä etäisyydet ovat kohtuullisen pitkät ja mäkiset. Lyhyet retket onnistuvat myös polkupyörillä, joita monet majapaikat vuokraavat.

Katso tarjoukset Praslinin hotelleihin.

Jättiläiskilpikonnien Curieuse

Jättiläiskilpikonna Curieuse-saarella. Kuva: Pavel Korotkov / Shutterstock

Praslinilta kannattaa tehdä päiväretki asumattomalle Curieuse-kansallispuistosaarelle, jossa elää vapaana satoja jättiläiskilpikonnia. Ne on tuotu saarelle kaukaiselta Aldabran atollilta.

Curieusellä kasvaa myös coco de mer -palmuja ja saarella voi patikoida myös pitkin mangrovemetsän tehtyä polkua.

Aldabra Island ja Seychellien jättiläiskilpikonnat

Jättiläiskilpikonna, Seychellit. Kuva: Gmlykin / Shutterstock

Seychelleiden todellinen ihme on Aldabra Island, totaalisen eristäytynyt saari, joka sijaitsee 1126 kilometrin (!) päässä Mahésta. Saarella asustaa ET:ltä näyttäviä, maalla asustavia jättiläiskilpikonnia luonnollisessa ympäristössään ja saaren luonto on muutenkin aivan omalaatuisensa. Aldabra on kuin kuin Intian valtameren oma Galapagos, tosin paljon vaikeampi vierailukohde. Tähän koskemattomaan paratiisiin pääsee tutustumaan vain kalliilla laivamatkoilla.

Jättiläiskilpikonnia elää Aldabralla yli satatuhatta. Muilta Seychellien saarilta ranskalaiset siirtomaaisännät metsästivät jättiläiskilpikonnat sukupuuttoon, mutta niitä on sittemmin tuotu Aldabralta asumaan muillekin Seychellien saarille. Luonnonvaraisena jättiläiskilpikonnia elää vain Seychelleillä ja Galapagossaarilla.

Moyenne – yksityinen saariparatiisi Mahén vieressä

Moyenne on Seychellien erikoisimpia pikkusaaria – kirjaimellisesti todeksi tullut unelma. Brittiläinen toimittaja Brendon Grimshaw osti Mahén edustalla sijaitsevan pikkusaaren 8000 punnalla vuonna 1962, minkä jälkeen hän on vaalinut saarta omana paratiisinaan.

Grimshaw on suojellut sen riutat, istuttanut tuhansia puita ja tuonut seurakseen muutamia Seychellien jättiläiskilpikonnia.

Moyennea sanotaankin maailman pienimmäksi luonnonpuistoksi.

Grimshawille on tarjottu saaresta satumaisia summia, mutta lähes 90-vuotias Grimshaw haluaa säilyttää saaren sellaisena kuin se on. Saarella on yksi pieni talo, omistajan oma kotimökki. Grimshawille sopii toivoa pitkää ikää.

Saarella saa yöpyä vain Grimshaw, mutta päivävierailuille pääsee Mahésta. Vierailijaa odottavat upeat snorklausmaastot ja ikkuna yhden miehen paratiisiunelmaan.

Seychellien parhaat rannat

Anse Source d’Argent -ranta. La Digue, Seychellit. Kuva: Matej Kastelic / Shutterstock

Seychellien rannoista kuuluisin on La Diguellä sijaitseva Anse Source D’Argent, ja hyvänä kakkosena tulee Praslin-saaren Anse Lazio. Molempia rankataan yleensä vuoronperään maailman kauneimpien rantojen joukkoon.

Paratiisiranta Seychelleillä. Kuva: Upslim / Shutterstock

Mutta Seychelleiltä löytyy paljon muitakin upeita hiekkarantoja, matkusti sitten kummalle tahansa saarelle, La Diguelle tai Praslinille. Seychellien kauneimmilla rannoilla ei yleensä ole majoitusta, vaan niillä käydään päiväseltään retkellä omalta hotellilta.

Sukellus ja snorklaus Seychelleillä

Seychellien vesissä voi snorklata merikilpikonnien kanssa. Kuva: Willyam Bradberry / Shutterstock

Seychellien pinnanalainen maailma on rikas. Kaloja on paljon, mutta korallit ovat kärsineet meren lämpenemisestä. Sukeltaminen on kallista, snorklaaminen edullista.

Seychellien sukelluslomalle hyvä kohde on Mahé, jonka vesissä nähdään usein valashaita ja suuria rauskuja.

Snorklaamiseen ja sukeltamiseen Seychelleillä parasta aikaa on monsuunituulten väliin sijoittuvat huhtikuu ja lokakuu, jolloin meri on tyynimmillään.

Seychellien retket ja aktiviteetit voi varata kätevästi etukäteen netistä.

Seychellien ruoka – erikoisuutena lepakot!

Mustekalaa, riisiä ja curry-kastiketta. Kuva: Ostancov Vladislav / Shutterstock

Seychellien keittiö on mainio yhdistelmä intialaisia, kiinalaisia ja ranskalaisia vaikutteita. Makua antavat inkivääri, valkosipuli, chili ja kookos. Yleisimpiä ruoka-aineita on mustekala, jota tarjoillaan currynä ja monessa muussa muodossa. Kalat grillataan yleensä kokonaisina.

Seychellien keittiön erikoisuus ovat suuret lepakot, joiden siipiluiden ympärillä oleva liha grillataan tai tarjoillaan curryna. Pakko maistaa!

Seychellien hintataso – näin matkustat Seychelleillä edullisesti

Hotellin uima-allas Seychelleillä. Kuva: Tatiana Popova / Shutterstock

Seychellien hintataso on Suomen luokkaa. Luksushotellit ovat kalliita, mutta Seychelleillä on myös kohtuuhintaisia, perheiden pitämiä majataloja, jotka maksavat yleensä hieman alle sata euroa/yö.

Edullisimmin Seychelleihin tutustuu pysyttelemällä pääsaari Mahélla, jolla silläkin on kauniita rantoja ja hyvät snorklausmaastot. Niin säästää etenkin hintavissa laivamatkoissa (noin 55 euroa suuntaansa Mahélta muille saarille).

Edullisia majataloja on eniten juuri pääsaari Mahélla, mutta niitä löytyy myös La Digue ja Praslin -saarilta. Katso tarjoukset Seychellien halvimpiin hotelleihin (2hh hinnat alkaen 60 euroa).

Hotellien ravintoloiden sijaan voi syödä edullisesti paikallisten pitämissä rantaravintoloissa ja torilla.

Taksit ovat kalliita, mutta paikallisella bussilla pääsee matkustamaan muutamalla sentillä. La Diguella liikkuu kätevästi polkupyörällä.

Kannattaa ottaa huomioon myös sesonki – Seychellien hotellit ovat kalleimmillaan eurooppalaisten suosituimpina loma-aikoina.

Katso tarjoukset Seychellien hotelleihin.

Paras aika matkustaa Seychelleille

Seychellien trooppisilla rannoilla on lupa rentoutua. Kuva: Jenny Sturm / Shutterstock

Seychelleille voi matkustaa ympäri vuoden. Seychellien säätä määrittelee kaksi monsuunituulta. Marras–maaliskuussa Seychellien sää on kuumimmillaan ja kosteimmillaan, mutta sateet kestävät harvoin tuntia paria pidempää.

Touko–syyskuussa Seychelleillä on kuivempaa ja aavistuksen viileämpää, mutta myös aallot ovat kovemmat.

Meri on tyynimmillään huhtikuussa ja lokakuussa, jotka osuvat monsuunituulten väliin.

Vilkkainta matkailuaikaa Seychelleillä ovat eurooppalaisten kesä- ja joululomien ajat, jolloin myös hotellien hinnat ovat korkeimmillaan.

Liikkuminen Seychelleillä: miten pääsee saarelta toiselle?

Suuret, hedelmiä syövät lepakot ovat tärkeä osa Seychellien ekosysteemiä. Kuva: Andy Brunner / Unsplash

Seychellien saarelta toiselle pääsee katamaraaneilla. Matkat Mahélta Praslinille tai La Diguelle maksavat noin 55 euroa suuntaansa. Praslinin ja La Diguen välillä kulkee useita katamaraaneja päivässä – matkaan kuluu aikaa vain vartin verran.

Tarvitaanko Seychelleille viisumi?

Seychelleille ei tarvita viisumia.

Matka Seychelleille

Edullisimpia tapoja matkustaa Seychelleille on ostaa pakettimatka.

Seychelleille voi matkustaa myös omatoimisesti. Lentoaika Suomesta on nopeimmillaan noin 15 tuntia.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Seychelleille.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

1 KOMMENTTI

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi