Palau – sukellus suojeltuun ihmemaahan

Palau matkailu
Palaun Rock Islands -saarilla voi laiskotella kauniilla rannoilla.

Palaun maisemat ovat satumaiset niin pinnan päällä kuin pinnan allakin. Yli 200 sienenmuotoista pikkusaarta muodostaa kuvankauniin Rock Islands -saariston. Pinnan alla sukeltajia odottavat hyvin säilyneet koralliriutat, jyrkänteet, luolat ja laivanhylyt.

Vaikka Rock Islands -saarilta löytyykin kauniita rantoja, ei Palau ole rantalomakohde. Palaulle matkustetaan sukeltamaan.

Upeiden sukellusmaastojen ohella Palausta tekee mainion sukellusloman kohteen se, että Palaus ottaa tosissaan luonnonsuojelun. Hyvä esimerkki tästä saatiin vuonna 2009, kun Palau perusti ensimmäisenä maana maailmassa haiden suojelualueen. Mistään kovin pienestä pläntistä ei ole kyse: Palaun haiden suojelualueella on kokoa Ranskan verran.

Eikä siinä vielä kaikki: vuonna 2014 Palau kielsi kaiken kaupallisen kalastamisen vesillään. Nykyisin Palaun alueella voivat kalastamista harrastaa pienimuotoisesti vain paikalliset asukkaat sekä ohjatusti matkailijat.

Palaun 250 saarella on asukkaita vain reilut 20 000, ja meininki on Palaulla sen mukaisen rento ja raukea. Palaulla ei hötkyillä.

Tyynenmeren mittakaavalla Palau sijaitsee varsin lähellä – sukellusloma Palaulla on helppo yhdistää esimerkiksi Filippiinien-matkaan. Hintatasoltaankaan Palau ei ole mahdottoman kallis matkakohde.

Jellyfish Lake – Palaun kuuluisin nähtävyys

Palaun kuuluisin nähtävyys on Jellyfish Lake, jossa asuvien miljoonien meduusojen keskellä snorklaaminen on yksi maailman surrealistisimmista kokemuksista.

Vuonna 2016 muuttuneet sääolot johtivat kuitenkin Jellyfish Laken meduusojen joukkokuolemaan. Meduusat katosivat lähes kokonaan melkein kahdeksi vuodeksi. Isku oli paha Palaun turismille. Palaun hallitus sulki järven toviksi, mutta se avattiin pian uudelleen.

Viimein vuoden 2018 alussa meduusakannat alkoivat elpyä, ja vuoden lopulla ne olivat nousseet jo noin miljoonaan. Meduusakannan toivotaan jatkavan kasvuaan kohti normaalia 6–7 miljoonaa meduusaa.

Snorklaaminen Jellyfish Lake -järvellä maksaa 100 dollaria.

Sukeltaminen Palaulla

Palau sukellus matkailu
Jake Seaplane hylky Palaulla.

Jos Palaulta puuttuvatkin maailman kuuluisimpiin kuuluvat sukelluskohteet, on Palau kokonaisuutena yksi maailman parhaista ja monipuolisimmista sukelluskohteista.

Palaun koralliriutat kuuluvat maailman kauneimpiin, tosin koralleja ei juuri edes ehdi ihailla, niin paljon sukelluksilla näkee kilpikonnia, haita ja muita upeita otuksia kuten tonnikaloja ja kyhmyhuulikaloja (napoleon wrasse). Palaun vesien suojelu on tuottanut tulosta: Palaun pinnan alainen maailma kuhisee elämää.

Upeita virtasukelluksia ovat esimerkiksi Ulong Channel ja Blue Corner, joissa bongataan haita ja muita isoja otuksia.

Mainio hylky on korallien peittämä Helmet Wreck, joka sijaitsee helposti sukellettavassa 10–30 metrin syvyydessä. Suosittu hylky on myös matalalla sijaitseva lentokone Jake Seaplane.

Helpohko luolasukellus vie tippukivien koristamaan Chandelier Caveen.

Upeita sukelluskohteita on Palaulla vaikka kuinka monta muutakin.

Palaulla voi sukeltaa niin päiväretkillä Kororista kuin osallistumalla usean päivän liveaboard-sukellussafarille.

Kahden sukelluksen päiväretki maksaa Palaulla noin 150 euroa. Viikon pituiselle liveaboardille kertyy Palaulla hintaa noin 3000 euroa.

Palaun hotellit

Palaun keskus on Koror, reilun 10 000 asukkaan pikkukaupunki, jossa moni sukellusmatkaajakin majoittuu. Kororista pääsee päiväretkille niin Rock Islands -saarille kuin monille sukelluskohteillekin.

Kororissa on useita majataloja, joista huoneen saa noin 50–100 eurolla.

Katso tarjoukset Palaun majoitukseen.

Palaun hintataso

Palau ei ole edullinen muttei erityisen kalliskaan matkakohde. Paikallisten palkkataso on pieni, mutta palveluiden hintoja nostaa syrjäinen sijainti ja se, että melkein kaikki pitää tuoda Palaulle. Palaun hintataso on suunnilleen Suomen luokkaa.

Palaun valuuttana on Yhdysvaltain dollari.

Palaun sää ja ilmasto

Ympäri vuoden on trooppisen lämmintä, noin 27 astetta. Parasta aikaa matkustaa kestää joulukuulta maaliskuulle.

Sadekausi kestää toukokuusta marraskuulle, jolloin kovat tuulet voivat vaikeuttaa pääsyä osalle sukelluskohteista. Sateisimpia kuukausia ovat heinä–elokuu. Varsinaiset taifuunit ovat harvinaisia Palaulla.

Palau – matka

Maantieteellisesti Palau sijaitsee varsin lähellä Filippiinejä – matkaa on ”vain” 1000 kilometriä. Palauhun lentääkin kätevästi esimerkiksi Manilasta.

Katso lentotarjoukset Palauhun.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!