Havaiji-matkaopas

Wailua Falls -vesiputous Kauain saarella Havaijilla. Kuva: Mohamed Selim / Shutterstock

Havaiji (Hawaii) on monen mielikuvissa unelmien rantakohde, jossa juodaan lei-kukkaseppele kaulassa päivät pitkät blue hawaii -drinkkejä ukulelen soidessa taustalla. Tai ratsastetaan jättimäisillä aalloilla surffilaudan päällä.

Vaikka Havaijin rannat ovatkin hienot, eivät ne ole suinkaan suurin syy matkustaa Havaijille. Parasta Havaijilla ovat upeat luontoelämykset: Havaijilla voi ihailla purkautuvaa laavaa, bongata komeita ryhävalaita ja hyvällä onnella snorklata villien ja vapaiden delfiinien kanssa.

Vaikka Havaiji on osa Yhdysvaltoja, on saaristo kaukana kaikesta: mantereelle on matkaa 4000 kilometriä. Ja niinkuin Tyynellämerellä yleensäkin, ovat etäisyydet Havaijin saarten välillä pitkät ja ne taitetaan yleensä lentäen.

Havaijisaaret ei siis ole mikään varsinainen saarihyppelykohde – suurin osa matkailijoista tutustuu vain yhteen tai kahteen saareen. Valitse Havaijilta saaresi siis huolella!

Havaijin parhaat saaret

Havaijin Oahu Honolulu Waikiki Beach
Waikiki Beach Honolulussa. Kuva: Edmund Garman, Flickr CC

Havaijin keskus ja suosituin saari on Oahu, jolla sijaitsee pääkaupunki Honolulu. Oahu on ylivoimaisesti vilkkain Havaijin saarista: saarella asuu miljoona ihmistä, kolme neljäsosaa koko Havaijin asukkaista. Päälle tulevat turistit: Oahu kerää puolet Havaijin vajaasta kymmenestä miljoonasta vuosittaisesta matkailijasta.

Jos aikaa on niukalti, saa jo Oahussa ja Honolulussa kohtalaisen hyvän kuvan Havaijista: Oahun saarella on kauniita hiekkarantoja, kuuluisia surffiaaltoja ja hienoja snorklauspaikkoja.

Havaijin upeimmat elämykset löytyvät kuitenkin muilta saarilta.

havaiji maui
Maui-saaren Makena Big Beach. Kuva: dronepicr, Flickr CC

Oahun jälkeen Havaijin toiseksi suosituin lomakohde on Maui, paratiisimaisen kaunis saari, joka kerää noin neljäsosan Havaijin matkailijoista. Mauilla pääsee nauttimaan niin hienoista rannoista kuin tulivuorimaisemistakin. Maui on myös Havaijin parhaita paikkoja bongata valaita.

Saarista mielenkiintoisin on Havaijin suurin saari, Havaiji, jota kutsutaan yleensä selkeyden vuoksi nimellä Big Island. Suurella saarella voi ihailla virtaavaa laavaa maailman aktiviisimmalla tulivuorella ja snorklata delfiinien kanssa. Paratiisimaiset rannat saarelta sen sijaan puuttuvat.

Havaiji Big Island delfiinit
Havaijin Suurella saarella pääsee uimaan delfiinien kanssa.

Havaijin kauneimmat maisemat odottavat pienellä Kauai-saarella, jolla turismia on selvästi vähemmän kuin Oahulla ja Mauilla.

Big Islandilla ja Kauai-saarella on jo huomattavasti vähemmän matkailua kuin Oahulla ja Mauilla. Mutta Havaijilla voi myös suunnata kokonaan turistivirtojen ulkopuolelle: Oahun ja Mauin välissä sijaitsevalla Molokailla käy vuosittain vain 60 000 matkailijaa, eikä hotellejakaan ole kuin pari.

Oahu-, Maui- ja Big Island -saarista kerrotaan omilla sivuillaan:

Honolulu ja Oahun nähtävyydet

Maui – Havaijin paras lomasaari

Havaijin Big Island – tulivuoria ja delfiinejä

Kauaista ja Molokaista voit lukea lisää alta.

Havaijin parhaat nähtävyydet ja kokemukset

kinaleua-havaiji
Laavajärvi Havaijin Kilauea-tulivuorella. Kuva: U.S. Geological Survey, Creative Commons

Havaijin paras nähtävyys on Suurella saarella eli Havaijilla sijaitseva Volcanoes National Park. Kansallispuistoon kuuluvilla tulivuorilla voi nähdä niin laavaa kuin luntakin.

Näyttävä tulivuori on myös Mauilla sijaitseva Halekala, jonka valtavassa kraatterissa odottavat todelliset kuumaisemat.

Valaiden bongaamiseen paras paikka Havaijilla on Maui, mutta valaita voi katsoa vain veneestä. Suurella saarella pääsee sen sijaan uimaan vapaiden delfiinien kanssa.

havaiji kilpikonnat
Kilpikonnat köllöttelevät kaikessa rannassa Big Islandin mustalla laavarannalla.

Kilpikonnia Havaijilla näkee snorklaamattakin. Niin Oahulla, Suurella saarella kuin Mauillakin on rantoja, joille konnat tulevat hiekalle tai rantakiville kaikessa rauhassa köllöttelemään.

Havaijin maisemia kannattaa ihailla myös yläilmoista. Suosituin paikka helikopterilennolle on Kauai, jossa pääsee yläilmoista ihailemaan sekä Napalin rannikkoa että Waimean kanjonia. Helikopterit eivät lennä saarten välillä; etäisyydet ovat liian pitkät.

Voit varata kätevästi netistä Havaijin retket, kiertoajelut ja aktiviteetit.

Sukellus ja snorklaus Havaijilla

Havaijin kuuluisin ja ikimuistoisin sukelluselämys odottaa Suurella saarella, jossa käydään yöllä sukeltamassa paholaisrauskujen (manta ray) kanssa. Rauskut tulevat niin lähelle, että niitä saa melkein väistellä. Suuri saari on myös Havaijin paras saari snorklaamiseen.

Hyvä kohde sukeltamiseen ja snorklaamiseen on myös Maui, jossa näkee kerrakseen kilpikonnia.

Havaijin kulttuuri

havaiji tanssi
Turistishow’t ovat Havaijilla komeita, mutteivät edusta välttämättä kovin alkuperäistä kulttuuria. Kuva: Ricardo’s Photography, Flickr CC

Havaijin asuttivat polynesialaiset. Heitä on kuitenkin vain murto-osa Havaijin nykyisestä reilusta miljoonasta asukkaasta. Vain 80 000 havaijilaista pitää itseään alkuperäisenä, etnisenä havaijilaisena. Yli puolet Havaijin asukkaista on etnisesti aasialaisia, etenkin japanilaisia ja filippiiniläisiä.

Aitoa ja alkuperäistä havaijilaista kulttuuria saarilla näkee vähän mutta sitäkin enemmän matkailijoiden viihdykkeeksi muokattua hulailua.

Kauai – tuttu Jurassic Parkista

Kauai-saaren Na Pali -rannikko on kuuluisa kauneudestaan. Kuva: Jonathan Goforth, Flickr CC
Kauai-saaren Na Pali -rannikko on kuuluisa kauneudestaan. Kuva: Jonathan Goforth, Flickr CC

Yhdestä tulivuoresta muotoutuneen pienen Kauai-saaren paratiisimaisen vehreät maisemat ovat tuttuja Jurassic Parkista, Pirates of the Carribeanista ja monista muista elokuvista. Maisemat ovat uskomattomat: on komea Waimean kanjoni, Jurassic Falls -vesiputous ja kaiken kruununa Na Palin röpelöiset, mereen putoavat jyrkänteet.

Myös saaren rannat kuten Hanalei ja Poipu kuuluvat Havaijin kauneimpiin.

Ikimuistoinen tapa kokea Kauai-saaren kaunes on katsella sitä yläilmoista, helikopterin kyydistä. Touhu on kallista (noin 300 dollaria/henkilö), mutta jos jossain aikoo kokea helikopterilennon, on Kauaita parempaa paikkaa vaikea löytää.

Kauai on rauhallisimpia Havaijin saarista ja varma valinta sellaiselle matkailijalle, joka etsii Havaijilta luonnonläheistä elämystä.

Katso tarjoukset Kauain hotelleihin.

Molokai – Havaijin salainen saari

Kawela Beach Molokain saarella. Kuva: Patrick McNally, Flickr CC

Oahulta on Molokolle matkaa vain 40 kilometriä, mutta tunnelma on kuin toisesta ajasta ja paikasta: Molokailla käy vain mikroskooppinen murto-osa Havaijin matkailijamääristä. Hotellejakin Molokailla on vain muutama.

Molokai on säilynyt turisimin ulkopuolella osin paikallisten omasta tahdosta, osin siksi, etteivät Molokain rannat tai maisemat ole poikkeuksellisen hienot. Paikallisen kulttuurin ja aidon tunnelman kokemiseen Molokai sen sijaan sopii mitä parhaiten.

Molokailta sanotaan olevan kotoisin havaijilaisen hula-tanssin.

Voiko Havaijilla matkustaa edullisesti?

Havaiji on kallis kohde, mutta Havaijiin voi tutustua myös kohtuuhinnalla. Monella leirintäalueella pääsee yöpymään aivan rantojen vieressä ja omat ruuat voi kokata grillikatoksissa. Edullisesti voi myös syödä toreilla. Toisaalta: edullisia rantakohteita löytyy lähempääkin: miksi matkustaa maailman toiselle laidalle nuukailemaan?

Kun kerran matkustaa niin kauas kuin Havaijille, matkaan kannattaa lähteä asenteella, että kerran sitä vaan eletään ja nauttia Havaijista huomisesta huolehtimatta. Havaijin-matka kirpaisee lompakossa vain kerran, mutta siltä jäävät taatusti ikimuistoiset muistot.

Katso lentotarjoukset Havaijille.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi