Havaijin parhaat kohteet

Wailua Falls -vesiputous Kauain saarella Havaijilla. Kuva: Mohamed Selim / Shutterstock

Havaiji (Hawaii) on monen mielikuvissa unelmien matkakohde, jossa juodaan lei-kukkaseppele kaulassa päivät pitkät blue hawaii -drinkkejä ukulelen soidessa taustalla. Tai ratsastetaan jättimäisillä aalloilla surffilaudan päällä.

Mielikuvat ovat totta, mutta Havaiji on vielä paljon enemmän. Havaijissa leppoisa lomailu yhdistyy upeisiin luonnonihmeisiin. Havaijilla voi ihailla virtaavaa laavaa, bongata ryhävalaita ja snorklata villien ja vapaiden delfiinien kanssa. Päälle tulevat komeat rannat, turkoosi meri ja partiisimaiset vesiputoukset.

Vaikka Havaiji on osa Yhdysvaltoja, on saaristo kaukana kaikesta: mantereelle on matkaa 4000 kilometriä. Ja niinkuin Tyynellämerellä yleensäkin, ovat etäisyydet Havaijin saarten välillä pitkät ja ne taitetaan yleensä lentäen.

Havaijisaaret ei siis ole mikään varsinainen saarihyppelykohde – suurin osa matkailijoista tutustuu vain yhteen tai kahteen saareen. Valitse Havaijilta saaresi siis huolella!

Havaijin parhaat saaret

Havaijin Oahu Honolulu Waikiki Beach
Waikiki Beach Honolulussa. Kuva: Edmund Garman, Flickr CC

Havaiji koostuu kahdeksasta pääsaaresta, joista suosituimpia matkakohteita ovat Oahu, Maui, Kauai ja Big Island. Muilla saarilla matkailua on selvästi vähemmän – Havaijilta voikin löytää myös melkein koskemattomia saaria.

Kun Oahulla käy vuosittain viisi miljoonaa matkailijaa, on sama luku Molokailla vaivaiset 60 000.

Oahu – Havaijin pääsaari

Havaiji rannat
Lanikai Beach on Oahun kauneimpia rantoja. Kuva: Genevieve Perron-Migneron / Unsplash

Havaijin keskus ja suosituin saari on Oahu, jolla sijaitsee pääkaupunki Honolulu. Oahu on ylivoimaisesti vilkkain Havaijin saarista: saarella asuu miljoona ihmistä, kolme neljäsosaa koko Havaijin asukkaista. Päälle tulevat turistit: Oahu kerää puolet Havaijin vajaasta kymmenestä miljoonasta vuosittaisesta matkailijasta.

Oahu on varmin valinta Havaijin-matkan tukikohdaksi – tänne saavutaan ja saarella riittää näkemistä ja tekemistä.

Oahun saarella on komeita maisemia, kauniita hiekkarantoja ja hienoja snorklauspaikkoja. Nähtävyytenä on Pearl Harborin sotilastukikohta ja North Shoren kuuluisat surffiaallot.

Jo Oahulla saa hyvän kuvan Havaijista, ja Oahusta on myös helppo tehdä myös opastettuja päiväretkiä muille saarille.

Majoitusvaihtoehtoja on monipuolisesti ja Honolulusta löytää helpommin edullista – tai ainakin kohtuuhintaista (lue: 150 dollarin hintaista) – majoitusta kuin mistään muualta Havaijilta.

Hyvä keskihintatason hotelli Honolulussa erinomaisella sijainnilla Waikiki Beachilla on Alohilani Resort Waikiki.

Katso tarjoukset Oahun majoitukseen.

Maui – Havaijin romanttisin saari

havaiji maui
Maui-saaren Makena Big Beach. Kuva: dronepicr, Flickr CC

Oahun jälkeen Havaijin toiseksi suosituin lomakohde on Maui, paratiisimaisen kaunis saari, joka kerää noin neljäsosan Havaijin matkailijoista.

Mauilla pääsee nauttimaan niin hienoista rannoista kuin tulivuorimaisemistakin. Maui on myös Havaijin parhaita paikkoja bongata valaita.

Maui on hyvä vaihtoehto, jos Oahu tuntuu turhan ”turistiselta” ja pääosassa on romanttinen rantalomailu.

Majoitus Mauilla tapaa olla kallista.

Big Island – Havaijin seikkailullisin saari

Havaiji Big Island delfiinit
Havaijin Suurella saarella pääsee uimaan delfiinien kanssa.

Saarista seikkailullisin on Havaijin saari, Havaiji, jota kutsutaan yleensä selkeyden vuoksi nimellä Big Island. Suurella saarella voi ihailla virtaavaa laavaa maailman aktiviisimmalla tulivuorella ja snorklata delfiinien kanssa.

Paratiisimaisia rantoja saarella on sen sijaan vähemmän, vaikka muutama sellainenkin löytyy.

Hyvä hotellivalinta on Kona Coast Resort, joka sijaitsee saaren länsipuolella Kailua Konassa lähellä parhaita snorklauspaikkoja ja Big Islandin parhaita rantoja.

Kauai – tuttu Jurassic Parkista

Kauai Havaiji
Kauain maisemiin tutustuu parhaiten helikopterin kyydistä. Kuva: Braden Jarvis / Unsplash

Yhdestä tulivuoresta muodostunut Kauai on maisemiltaan Havaijisaarista kaikkein komein. Ja se on paljon se. Täällä onkin kuvattu niin Jurassic Parkia, Pirates of the Carribeania ja montaa muuta elokuvaa.

Maisemat ovat uskomattomat: on komea Waimean kanjoni, Jurassic Falls -vesiputous ja kaiken kruununa Napalin röpelöiset, mereen putoavat jyrkänteet.

Jos saari onkin pääosin jyrkkäreunaista vuoristoa, myös kauniita rantoja löytyy. Kauain pohjoispuolella hurmaa Hanalei Beach ja etelässä Poipu Beach.

Napali Coast Havaiji
Napali Coastin maisemat kuuluvat maailman upeimpiin. Kuva: Pascal Debrunner / Unsplash

Ikimuistoinen tapa kokea Kauai-saaren kaunes on katsella sitä yläilmoista, helikopterin tai pienlentokoneen kyydistä. Touhu on kallista (noin 300 dollaria/henkilö), mutta jos jossain aikoo kokea helikopterilennon, on Kauaita parempaa paikkaa vaikea löytää.

Matkailu on selvästi vähäisempää kuin Havaijin muilla kuuluisilla saarilla, ja moni tutustuukin Kauihin päiväretkellä Oahulta. Saarten välillä on hyvät lentoyhteydet ja majoitus Kauilla kallista.

Edullisinta majoitus tapaa olla saaren itäpuolella, lähellä lentokenttää, josta voi saada Kauai Palms Hotelista kohtuullisen mukavan huoneen voi reilulla 100 dollarilla.

Kauai saari
Kauai-saarta on kiva kiertää myös autolla. Kuva: Cristofer Jeschke / Unsplash

Jos itäpuoli onkin Kauain vähiten idyllisintä seutua, on sieltä käsin kätevä kiertää saarta, kun yhtenä päivänä voi ajaa pohjoiseen ja toisena etelään.

Toisaalta, jos panostaa satasen lisää per yö, pääsee jo huomattavasti viihtyisämpään Wyndham Ka Eo Kai -hotelliin, joka sijaitsee pohjoisrannikolla Princenvillessä. Täällä pääsee nauttimaan jo uima-altaastakin vehreässä puutarhassa.

Katso tarjoukset Kauain hotelleihin.

Molokai – Havaijin salainen saari

Kawela Beach Molokain saarella. Kuva: Patrick McNally, Flickr CC

Oahulta on Molokolle matkaa vain 40 kilometriä, mutta tunnelma on kuin toisesta ajasta ja paikasta: Molokailla käy vain mikroskooppinen murto-osa Havaijin matkailijamääristä. Hotellejakin Molokailla on vain muutama.

Molokai on säilynyt turisimin ulkopuolella osin paikallisten omasta tahdosta, osin siksi, etteivät Molokain rannat tai maisemat ole poikkeuksellisen hienot. Paikallisen kulttuurin ja aidon tunnelman kokemiseen Molokai sen sijaan sopii mitä parhaiten.

Molokailta sanotaan olevan kotoisin havaijilaisen hula-tanssin.

Hotellien hintataso on saarella kalliinpuoleinen. Katso tarjoukset Molokain majoitukseen.

Havaijin parhaat nähtävyydet ja kokemukset

kinaleua-havaiji
Laavajärvi Havaijin Kilauea-tulivuorella. Kuva: U.S. Geological Survey, Creative Commons

Havaijin kuuluisin nähtävyys on Oahulla sijaitseva Pearl Harborin sotilastukikohta, johon japanilaiset tekivät yllätyshyökkäyksen toisessa maailmansodassa. Kohokohtana on uponneen SS Arizonan ympärille koottu vaikuttava näyttely.

Komein luonnonnähtävyys on Suurella saarella eli Havaijilla sijaitseva Volcanoes National Park. Kansallispuistoon kuuluvilla tulivuorilla voi nähdä niin laavaa kuin luntakin.

Näyttävä tulivuori on myös Mauilla sijaitseva Halekala, jonka valtavassa kraatterissa odottavat todelliset kuumaisemat.

Valaiden bongaamiseen paras paikka Havaijilla on Maui, mutta valaita voi katsoa vain veneestä. Suurella saarella pääsee sen sijaan uimaan vapaiden delfiinien kanssa.

havaiji kilpikonnat
Kilpikonnat köllöttelevät kaikessa rannassa Big Islandin mustalla laavarannalla.

Kilpikonnia Havaijilla näkee snorklaamattakin. Niin Oahulla, Suurella saarella kuin Mauillakin on rantoja, joille konnat tulevat hiekalle tai rantakiville kaikessa rauhassa köllöttelemään.

Havaijin maisemia kannattaa ihailla myös yläilmoista. Suosituin paikka helikopterilennolle on Kauai, jossa pääsee yläilmoista ihailemaan sekä Napalin rannikkoa että Waimean kanjonia. Helikopterit eivät lennä saarten välillä; etäisyydet ovat liian pitkät.

Voit varata kätevästi netistä Havaijin retket, kiertoajelut ja aktiviteetit.

Sukellus ja snorklaus Havaijilla

Havaijin kuuluisin ja ikimuistoisin sukelluselämys odottaa Suurella saarella Kailua-Konassa, jossa käydään yöllä sukeltamassa paholaisrauskujen (manta ray) kanssa. Rauskut tulevat niin lähelle, että niitä saa melkein väistellä. Suuri saari on myös Havaijin paras saari snorklaamiseen.

Hyvä kohde sukeltamiseen ja snorklaamiseen on myös Maui, jossa näkee kerrakseen kilpikonnia.

Havaijin kulttuuri

havaiji tanssi
Turistishow’t ovat Havaijilla komeita, mutteivät edusta välttämättä kovin alkuperäistä kulttuuria. Kuva: Ricardo’s Photography, Flickr CC

Havaijin asuttivat polynesialaiset. Heitä on kuitenkin vain murto-osa Havaijin nykyisestä reilusta miljoonasta asukkaasta. Vain 80 000 havaijilaista pitää itseään alkuperäisenä, etnisenä havaijilaisena. Yli puolet Havaijin asukkaista on etnisesti aasialaisia, etenkin japanilaisia ja filippiiniläisiä.

Aitoa ja alkuperäistä havaijilaista kulttuuria saarilla näkee vähän mutta sitäkin enemmän matkailijoiden viihdykkeeksi muokattua hulailua. Mutta toisaalta, huoleton, amerikkaisvaikutteinen hulahulamukamuka-kulttuuri ei ole lainkaan hullumpi tapa nauttia lomasta, kun ukulele soi, kaulassa on kukkalei, kädessä cocktail ja edessä aurinko laskee Tyyneenmereen.

Voiko Havaijilla matkustaa edullisesti?

Havaiji on kallis kohde, mutta Havaijiin voi tutustua myös kohtuuhinnalla. Monella leirintäalueella pääsee yöpymään aivan rantojen vieressä ja omat ruuat voi kokata grillikatoksissa. Edullisesti voi myös syödä toreilla. Edullisin hotellimajoitus tapaa löytyä Honolulusta, josta käsin Oahua voi kiertää vuokra-autolla.

Toisaalta: edullisia rantakohteita löytyy lähempääkin: miksi matkustaa maailman toiselle laidalle nuukailemaan?

Kun kerran matkustaa niin kauas kuin Havaijille, matkaan kannattaa lähteä asenteella, että kerran sitä vaan eletään ja nauttia Havaijista huomisesta huolehtimatta. Havaijin-matka kirpaisee lompakossa vain kerran, mutta siltä jäävät taatusti ikimuistoiset muistot.

Poikkeuksen tekevät toki maailmanympärimatkaajat, joilla Havaiji on vain yksi pysähdys pitkällä matkalla.

Lennot Havaijille

Havaiji on kaukana – aikaeroa Suomeen on peräti 12 tuntia. Eli ihan pikapyrähdykselle ei kannata lentää. Hyvä matka-aika on kaksi viikkoa, josta muutaman päivän voi vaikka viettää matkalla Havaijille esimerkiksi Yhdysvaltain länsirannikolla vaikkapa San Franciscossa tai Los Angelesissa.

Havaijille on mahdollista lentää Suomesta myös Aasia kautta, tosin Yhdysvaltain kautta tapaavat olla sujuvimmat yhteydet.

Lennot Havaijisaarten välillä maksavat noin sata euroa suuntaansa.

Katso lentotarjoukset Havaijille.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi