San Francisco -matkaopas

San Franciscon keskustassa kohoaa komeita pilvenpiirtäjiä. Kuva: Saraporn / Shutterstock

Ah, San Francisco! Kukkasia hiuksiin ja matkalle San Franciscoon. San Francisco on Yhdysvaltain boheemein kaupunki, joka on aina vetänyt puoleensa vaihtoehtokulttuureja, seikkailijoita ja oman onnensa etsijöitä.

San Franciscossa eivät huolet eivätkä normit paina. Siitä asti, kun San Francisco keräsi 1950-luvulla suojiinsa bebopista, runoudesta ja Kalifornian edullisesta punaviinistä juopuneet beatnikit, ovat kaupunkiin kotiutuneet kaikki ne amerikkalaiset vaihtoehtoihmiset, jotka eivät ole kokeneet oloaan kotoisaksi muualla Yhdysvalloissa.

Nykyisin San Francisco houkuttelee nörttejä, uushippejä, vasemmistolaisia, vihreitä ja terveysfanaatikkoja.

San Francisco sai alkunsa 1800-luvun puoliväissä Kalifornian kultakuumeesta, joka jätti pysyvän jäljen kaupunkiin. Toisin kuin muut amerikkalaiset kaupungit, joista monet syntyivät uskonnollisten fanaatikkojen muuttoaallosta, San Franciscon asuttivat kullankaivajat, seikkailijat, pelurit, kiinalaiset ja prostituoidut.

San Franciscon menestyksen salaisuus on juuri se, että se on avautunut rohkeasti maailmalle, kulttuureille, aatteille ja erilaisille ihmisille. Avoimuus ja vapaamielisyys on tehnyt San Franciscosta yhden maailman menestyksekkäimmistä – ja ihanimmista – kaupungeista.

Yhdessä kaikki San Franciscoon historian saatossa muuttaneet ovat luoneet vapaamielisyyden ja tulevaisuuden uskon ilmapiirin, jollaista muualta maailmasta harvoin löytää.

Matkakohteena San Francisco lunastaa lupauksensa: San Francisco on uskomattoman kaunis kaupunki. San Franciscolla on pikkukaupungin kasvot ja tunnelma. Suurin osa kaupunginosista muistuttaa idyllisiä kyliä bisneskeskustan pientä pilvenpiirtäjien saareketta lukuun ottamatta. Kaikkialla ympärillä aukeaa upeita maisemia, kiitos 43 mäen, jolle San Francisco on rakennettu. Kumpuilevia katuja reunustavat kauniit, viktoriaaniset talorivistöt.

Kaupunki on kiehtova, monikulttuurinen ja täynnä vaihtoehtoliikkeiden historiaa. Gene Fowler onkin sanonut: “Jokaisen pitäisi saada rakastaa kahta kaupunkia: omaansa ja San Franciscoa.”

San Franciscoon matkustavan kannattaakin varoa: monen sydän jää tähän kaupunkiin.

Tämän San Francisco -matkaoppaan on kirjoittanut kaupunkiin ihastunut matkailutoimittaja Antti Helin.

San Franciscon parhaat nähtävyydet

Golden Gate -silta sumuisena iltana. Kuva: Nick Kont / Shutterstock

San Franciscon nähtävyyksien ykkönen on tietenkin Golden Gate Bridge, maailman kuuluisin silta. Golden Gate Bridge näkyy jokaisessa San Franciscossa kuvatussa elokuvassa, mutta sen todellisen kauneuden kokee ja hahmottaa vain luonnossa. Silta on samaan aikaan sekä suuri ja uljas että siro ja kaunis.

Sausaliton kaupunki San Francisco Bayn toisella rannalla. Kuva: Cdrin / Shutterstock

Paras tapa tutustua Golden Gate Bridgeen on vuokrata keskustasta polkupyörä ja polkea paikalle – ja sillan yli vaikka Sausaliton kylään asti. Matkaa on 10 kilometriä ja maisemat upeat.

Alcatrazin vankila on saarella San Franciscon lahdella. Kuva: MintImages / Shutterstock

Toinen kuuluisa nähtävyys on Alcatraz, yksi maailman kuuluisimmista vankiloista.

Pier 39 Fisherman’s Wharfilla on suosittu turistikohde. Kuva: Jeff Whyte / Shutterstock

Kuuluisa nähtävyys ovat myös Fisherman’s Wharfin merileijonat. Fisherman’s Wharf on itsessään turistinen satama-alue täynnä kauppoja ja ravintoloita, mutta ei siitä pääse mihinkään: laturilla numero 39 raukeina löhöilevät ja välillä mereen hyppivät merileijonat ovat uskomattoman söpöjä.

Kuuluisin esimerkki San Franciscon mäkisyydestä on puolestaan (Bullit-elokuvan legendaaristen takaa-ajakohtausten) lisäksi Russian Hillin kaupunginosassa sijaitseva, yhtä siksakkia oleva Lombard Street.

Lombard Street on San Franciscon mutkaisin katu. Kuva: Maks Ershov / Shutterstock

Nähtävyyksiä ovat myös San Franciscon kaupunginosat, joista vähän jokainen on näytellyt osaa vaihtoehtokulttuurien historiassa.

Alla kerrotaan lisää San Franciscon kiinnostavimmista kaupunginosista.

North Beach – beatnikien San Francisco

1950-luvun Beatnikien perintöä kannattaa käydä kunnioittamassa North Beachin kaupunginosassa City Lights -kirjakaupassa, joka julkaisi vuonna 1956 Allen Ginsbergin paheksuntaa herättäneen runon Huuto.

Vieressä on Vesuvio-ravintola, jossa Jack Kerouac ja Neal Cassady hengailivat.

Uudempaa perua on yllättävänkin kiinnostava The Beat Museum.

Tunnelmaan sopii majapaikaksi beatnik-henkinen Hotel Boheme.

Haight Ashbury – hippien San Francisco

Haight Street on Haight-Ashburyn kaupunginosan pääkatu. Kuva: Nito / Shutterstock

Kalifornian hippiliikkeen keskukseksi muodostui Haight Ashburyn kaupunginosa, jonka viktoriaaniset talot – ja katujen varteen pysäköidyt hippipakut – maalattiin pastellivärein.

Päivät ja yöt täyttyivät seksistä, huumeista ja astrologiasta. Timothy Leary julisti: ”Turn On, Turn In, Drop Out” eli virittäydy, kiihotu ja jätä kaikki muu.

Haight-Ashburyyn muuttivat niin Jimi Hendrix, Janis Joplin kuin Jefferson Airplanen kuin Grateful Deadin jäsenet.

Mutta hippien euforia eli lopulta vain lyhyen aikaa. Kauniin musiikin ja legendojen lisäksi se synnytti köyhyyttä ja huumekauppaa ja sai monen mielen järkkymään. Sarjamurhaaja Charles Manson rekrytoi Haight-Ashburyn alueelta monet kiihkeimmistä kannattajistaan.

Ashbury ei olekaan säilyttänyt tunnelmaansa aivan North Beachin lailla. Haight Ashbury on muuttunut omaksi karikatyyrikseen. Ohikulkijat näyttävät joko ekstroverteilta tai turisteilta. Kaduilla näkee kyllä edelleen vanhoja hippejä värikkäissä mekoissa ja kukkaishatuissa, mutta heitä paljon enemmän on turisteja ostamassa Summer of Love -t-paitoja ja ottamassa selfieitä hippiä esittävien pahvinukkien takana.

Grateful Dead -yhtyeen kitaristin Jerry Garcian kotitalon alakerrassa on nykyisin Ben and Jerry’s -jäätelökauppa.

Castro – homojen San Francisco

San Francisco tunnetaan seksuaalivähemmistöistään. Kuvassa juhlitaan Pride-marssilla. Kuva: Kobby Dagan / Shutterstock

Jos aidot hipit ovatkin tulleet ja menneet, elää San Franciscossa edelleen vaihtokulttuurin henki. San Franciscossa on esimerkiksi suhteessa enemmän homoja kuin missään muussa maailman kaupungissa. Reilun 700 000 asukkaan San Franciscossa joka seitsemännen asukaan on lasketettu olevan homo. Vähintään.

Kukkeimmillaan homokulttuuri on Castron kaupunginosassa. Lipputangoissa liehuvat tähtilippujen sijaan sateenkaariliput, ja vaatekaupan nimi julistaa ikkunassa omaa ilosanomaansa: Out of the Closet.

1800-luvun lopun hyvin hoidetut viktoriaanisen ajan talot luovat söpöt kulissit viriilille homokulttuurille.

Castron idyllin ovat huomanneet myös jalkakäytävällä lastenrattaita lykkivät heteropariskunnat. Aivan. Castrohan on täydellinen paikka lasten kasvattamiselle.

Miksikäs ei. San Franciscossa koko kysymys siitä, kuka on homo ja kuka hetero, on menettänyt merkityksensä. Molemmat ovat alkaneet tuntua yhtä normaaleilta parisuhteen muodoilta.

San Franciscon homokulttuuri sai alkunsa toisen maailmansodan aikaan, kun Tyynenmeren alueella sotaa käyneestä Yhdysvaltain armeijasta potkittiin pois kaikki tiukasta heterokurista poikenneet, ja heidät laivattiin lähimpään satamakaupunkiin, San Franciscoon.

Harva kotiutetuista tohti palata kotikonnuilleen Alabamaan ja muihin vanhoillisiin osavaltioihin, vaan he jäivät mieluummin San Franciscoon. Viriili yhteisö veti puoleensa lisää homoja.

San Franciscon Chinatown ja muut etniset kaupunginosat

San Franciscon Chinatown yöllä. KatVitulano Photos, Flickr CC
San Franciscon Chinatown yöllä. Kuva: KatVitulano Photos, Flickr CC

Asiakkaat popsivat katkarapu- ja lihatäytteisiä keitettyjä taikinanyyttejä, dim sumeja, pienessä kiinalaisravintolassa San Franciscon Chinatownissa. Ravintola on likainen, pieni ja hektinen. Myyjä tiuskii asiakkaalle solvauksia kiinaksi; kaiketi tämä on vain erehtyi toivomaan jotakin, mikä on keittiöstä sillä hetkellä loppu.

Ruoka on tietenkin taivaallista. Kaikki on niin kuin Kiinassa kuuluisikin olla.

San Franciscossa elää maailman suurin kiinalaisyhteisö Aasian ulkopuolella, ja joka kolmas vastaantulija tuntuu Chinatownin ulkopuolellakin poikkeavan etnisiltä juuriltaan pesunkestävästä jenkistä.

Chinatownin lisäksi kaupungissa on Japantown, afro-amerikkalaisten Fillmore, venäläisten Richmond ja latinohenkinen Mission.

Etninen monimuotoisuus on vapaamielisyyden, nuoruuden, vastakulttuurien ja homouden ohella sanfranciscolaisuuden ydinnestettä, ollut jo ensimmäisestä kultakuumeesta lähtien. Silloin kolmannes muuttajista saapui Yhdysvaltojen ulkopuolelta.

“Jos ihminen katoaa, saamme kumma kyllä ennen pitkää kuulla, että hänet on nähty San Franciscossa”, Oscar Wilde murjaisi kultakuumeen aikoihin.

Monikulttuurisuus vetää edelleen puoleensa etnistä alkuperää olevia amerikkalaisia eri puolilta Yhdysvaltoja San Franciscoon. Täällä heitä ei ensimmäisenä ajatella maahanmuuttajiksi.

San Francisco on kaupunki, jossa jokainen voi tuntea olonsa kotoisaksi.

Liikkuminen San Franciscossa

Vanhanaikaiset raitiovaunut kolistelevat San Franciscon kukkuloita pitkin. Kuva: Canada Stock / Shutterstock

Paras tapa nauttia San Franciscon lomasta on kävellä ympäriinsä ja ihailla näkymiä – tai tehdä sama polkupyörällä tai ihastuttavan vanhanaikaisilla raitiovaunuilla. Niillä paikallisetkin liikkuvat.

Voit varata kätevästi netistä San Franciscon kiertoajelut ja retket.

Matka San Franciscoon

San Franciscoon pääsee nykyisin lentämään suoraan Finnairilla.

Katso parhaat lentotarjoukset San Franciscoon.

San Franciscon hotellit

Katso tarjoukset San Franciscon hotelleihin.

Booking.com

 

Varaa hotellisi yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!