San Francisco – tällainen on Amerikan paras kaupunki

Golden Gate -sillan maisemissa kelpaa tehdä pyörä- tai patikointiretki. Kuva: Margaret.W / Shutterstock

Ah, San Francisco! Kukkasia hiuksiin ja matkalle San Franciscoon. San Francisco on Yhdysvaltain boheemein kaupunki, joka on aina vetänyt puoleensa vaihtoehtokulttuureja, seikkailijoita ja oman onnensa etsijöitä.

San Franciscossa eivät huolet eivätkä normit paina. Siitä asti, kun San Francisco keräsi 1950-luvulla suojiinsa bebopista, runoudesta ja Kalifornian edullisesta punaviinistä juopuneet beatnikit, ovat kaupunkiin kotiutuneet kaikki ne amerikkalaiset vaihtoehtoihmiset, jotka eivät ole kokeneet oloaan kotoisaksi muualla Yhdysvalloissa.

Nykyisin San Francisco houkuttelee nörttejä, uushippejä, vasemmistolaisia, vihreitä ja terveysfanaatikkoja.

San Francisco sai alkunsa 1800-luvun puoliväissä Kalifornian kultakuumeesta, joka jätti pysyvän jäljen kaupunkiin. Toisin kuin muut amerikkalaiset kaupungit, joista monet syntyivät uskonnollisten fanaatikkojen muuttoaallosta, San Franciscon asuttivat kullankaivajat, seikkailijat, pelurit, kiinalaiset ja prostituoidut.

San Franciscon menestyksen salaisuus on juuri se, että se on avautunut rohkeasti maailmalle, kulttuureille, aatteille ja erilaisille ihmisille. Avoimuus ja vapaamielisyys on tehnyt San Franciscosta yhden maailman menestyksekkäimmistä – ja ihanimmista – kaupungeista.

Yhdessä kaikki San Franciscoon historian saatossa muuttaneet ovat luoneet vapaamielisyyden ja tulevaisuuden uskon ilmapiirin, jollaista muualta maailmasta harvoin löytää.

San Francisco matkakohteena

San Francisco tunnetaan seksuaalivähemmistöistään. Kuvassa juhlitaan Pride-marssilla bisneskeskustassa. Kuva: Kobby Dagan / Shutterstock

Matkakohteena San Francisco lunastaa lupauksensa: San Francisco on uskomattoman kaunis kaupunki. San Franciscolla on pikkukaupungin kasvot ja tunnelma. Suurin osa kaupunginosista muistuttaa idyllisiä kyliä lukuun ottamatta bisneskeskustan pientä pilvenpiirtäjien saareketta.

Kaikkialla ympärillä aukeaa upeita maisemia, kiitos 43 mäen, jolle San Francisco on rakennettu. Kumpuilevia katuja reunustavat kauniit, viktoriaaniset talorivistöt.

Kaupunki on kiehtova, monikulttuurinen ja täynnä vaihtoehtoliikkeiden historiaa. Gene Fowler onkin sanonut: “Jokaisen pitäisi saada rakastaa kahta kaupunkia: omaansa ja San Franciscoa.”

San Franciscoon matkustavan kannattaakin varoa: monen sydän jää tähän kaupunkiin.

San Franciscon parhaat nähtävyydet

Golden Gate -silta sumuisena iltana. Kuva: Nick Kont / Shutterstock

San Franciscon nähtävyyksien ykkönen on tietenkin Golden Gate Bridge, maailman kuuluisin silta. Golden Gate Bridge näkyy jokaisessa San Franciscossa kuvatussa elokuvassa, mutta sen todellisen kauneuden kokee ja hahmottaa vain luonnossa. Silta on samaan aikaan sekä suuri ja uljas että siro ja kaunis.

Sausaliton kaupunki San Francisco Bayn toisella rannalla. Kuva: Cdrin / Shutterstock

Paras tapa tutustua Golden Gate Bridgeen on vuokrata keskustasta polkupyörä ja polkea paikalle – ja sillan yli vaikka Sausaliton kylään asti. Matkaa on 10 kilometriä ja maisemat upeat.

Toinen kuuluisa nähtävyys on Alcatraz, maailman kenties legendaarisin vankila. Tänne tuomittiin entisaikaan kaikkein pahamaineisimmat gansterit. Kun vankila otettiin käyttöön vuonna 1934 ensimmäisellä laivalla tuotiin Al Capone. Toisella tuli George ”Konekivääri” Kelly.

Pier 39 Fisherman’s Wharfilla on suosittu turistikohde. Kuva: Jeff Whyte / Shutterstock

Kuuluisa nähtävyys on myös Fisherman’s Wharf, entinen kalasatama, jota koristavat värikkäät, joskin hyvin turistiset kalaravintolat. Suurin syy käydä paikan päällä ovat lautat Alcatraziin sekä laiturilla numero 39 raukeina löhöilevät ja röhnöttävät, välillä mereen hyppivät merileijonat. Ne ovat uskomattoman söpöjä.

Kuuluisin esimerkki San Franciscon mäkisyydestä on puolestaan (Bullit-elokuvan legendaaristen takaa-ajakohtausten) lisäksi Russian Hillin kaupunginosassa sijaitseva, yhtä siksakkia oleva Lombard Street.

Lombard Street on San Franciscon mutkaisin katu. Kuva: Maks Ershov / Shutterstock

San Franciscon maamerkkejä on myös 1930-luvulla valmistunut art deco -tyylinen näkötorni Coit Tower, jonka huipulta avautuvat hienot näkymät.

Kaupungin parhaita museoita ovat Modernin taiteen museo SFMOMA ja Asian Art Museum, yksi maailman suurimmista aasialaiselle taiteelle omistetuista museoista.

Nähtävyyksiä ovat myös San Franciscon kaupunginosat, joista vähän jokainen on näytellyt osaa vaihtoehtokulttuurien historiassa.

San Franciscon kaupunginosat

San Franciscon bisneskeskustassa kohoaa komeita pilvenpiirtäjiä kuten Transamerica Pyramid. Kuva: Saraporn / Shutterstock

San Franciscon bisneskeskustaa on Financial District, joka on pilvenpiirtäjistään ja muutamista historiallisista rakennuksistaan huolimatta tavallisen tylsää ostoskeskustaa. Heti pyramidimaisen Tansamerica Pydamid -pilvenpiirtäjän vierestä alkaa Chinatown, joka sopii edulliseen herkutteluun aasialaisella ruualla.

Chinatownin vierestä alkaa italialaiskaupunginosa North Beach, jonka kuuluisimmat beatnik-kohteet ovat aivan aivan alueiden rajalla. North Beach jatkuu käytännössä turistisen Fisherman’s Wharfin laidalle meren ääreen.

Syvemmällä sisämaassa ovatkin sitten latinohenkinen Mission ja melkein vieressä maailman kuuluisimpiin kuuluva gay-kaupunginosa Castro. Näistä hieman koilliseen on hippien kuuluisaksi tekemä Haight-Ashbury, jonka vierestä alkaa Golden Gate Park Laajaa puistoa pitkin voi kävellä slaavilaista ja juutalaista tunnelmaa henkivään Outer Richmondiin.

Alla kerrotaan lisää San Franciscon kiinnostavimmista kaupunginosista.

Mission – San Franciscon trendikäs latinokaupunginosa

Mission tunnetaan San Franciscon latinokaupunginosana, ja latinohenkisyys näkyy myös lämpötilassa: Missionissa on sijaintinsa ansiosta oma mikroilmastonsa ja yleensä selvästi lämpimämpää kuin muualla San Franciscossa.

Viime vuosina Mission on tosin muuttunut aina vain trendikkäämmäksi alueeksi ja moni latinalaistaustainen perhe on joutunut muuttamaan muualle vuokratason kohotessa. Valencia Streetistä on tullut San Franciscon trendikkäimpiä katuja. Saman suuntaisena kulkevalta pääkadulta Mission Streetiltä löytyy kyllä vielä oikeaa latinotunnelmaakin. Näiden välissä kulkeva Clarion Alley tunnetaan katutaiteesaan.

Nimensä kaupunginosa on saanut espanjalaisten lähetyssaarnaajien paikalle 1770-luvulla perustamasta lähetysasemasta. Täältä alkoi San Franciscon kehitys.

Jäljellä on edelleen kaupungin vanhin talo, uskonveljien käyttämä Mission San Francisco de Asís, lempinimeltään Mission Dolores. Pienen pyhäkön vieressä kohoaa uudempi ja mahtavampi kirkko. Parin korttelin päässä on mukava puisto Dolores Park, suosittu piknikkohde.

North Beach – beatnikien San Francisco

North Beach on San Franciscon perinteistä italialaisaluetta. Italialaisten ravintoloiden ohella North Beach tunnetaan 1950-luvun beatnikien perinnöstä, jota kannattaa käydä kunnioittamassa North Beachin kaupunginosassa beatnikki Lawrence Ferlinghettin perustamassa City Lights -kirjakaupassa, joka julkaisi vuonna 1956 Allen Ginsbergin paheksuntaa herättäneen runon Huuto. City Lights on edelleen kaupungin parhaita kirjakauppoja – ja avoinna puoleenyöhön asti.

Vastapäätä sijaitsee Vesuvio cafe, jossa Jack Kerouac ja Neal Cassady hengailivat. Tunnelma on edelleen mukava ja kaukana turistisesta. Kirjakaupan ja kahvilan välissä kulkee Jack Kerouak Alley.

Toinen kuuluisa kahvila on vuonna 1956 avattu Caffe Trieste, jossa sanotaan tarjoillun länsirannikon ensimmäiset espressot. Beatnikit viihtyivät myös täällä, ja Francis Ford Coppola kirjoitti myöhemmin kahvilassa suurimman osan ensimmäisen Kummisetä-elokuvansa käsikirjoituksesta.

Kahvila sijaitsee aivan edellisten vieressä, samoin yllättävänkin kivasti toteutettu The Beat Museum.

Iltaa kannattaa jatkaa musiikkibaari The Saloonissa, San Franciscon vanhimmassa yhä toimivassa baarissa. Vanhan kunnon ajan saluuna perustettiin jo vuonna 1861, vain muutama vuosi suuren kultakuumeen jälkeen. Toinen vanhan ajan baari on vuonna 1907 perustettu Comstock Saloon. Molemmissa baareissa on edelleen hyvä meininki.

Kaikki yllä kuvatut paikat sijaitsevat lähellä Broadwayn ja Columbus Avenuen kulmausta.

Tunnelmaan sopii majapaikaksi beatnik-henkinen Hotel Boheme. Kävelymatkan päässä North Beachin ytimestä on myös ihana San Remo Hotel, josta kävelee näppärästi myös Fisherman’s Wharfiin.

Beatnikien jälkeen San Franciscon omivat kaupungikseen hipit.

Haight-Ashbury – hippien San Francisco

Haight Street on Haight-Ashburyn kaupunginosan pääkatu. Kuva: Nito / Shutterstock

Kalifornian hippiliikkeen keskukseksi muodostui Haight Ashburyn kaupunginosa, jonka viktoriaaniset talot – ja katujen varteen pysäköidyt hippipakut – maalattiin pastellivärein.

Päivät ja yöt täyttyivät seksistä, huumeista ja astrologiasta. Timothy Leary julisti: ”Turn On, Turn In, Drop Out” eli virittäydy, kiihotu ja jätä kaikki muu.

Haight-Ashburyyn muuttivat niin Jimi Hendrix, Janis Joplin kuin Jefferson Airplanen jäsenetkin. Taloista kuuluisin on osoitteessa 710 Ashbury Street, jossa Grateful Dead piti kommuuniaan.

Mutta hippien euforia eli lopulta vain lyhyen aikaa. Kauniin musiikin ja legendojen lisäksi se synnytti köyhyyttä ja huumekauppaa ja sai monen mielen järkkymään. Sarjamurhaaja Charles Manson rekrytoi Haight-Ashburyn alueelta monet kiihkeimmistä kannattajistaan.

Ashbury ei olekaan säilyttänyt tunnelmaansa aivan North Beachin lailla. Haight Ashbury on muuttunut pikemminkin omaksi karikatyyrikseen. Ohikulkijat näyttävät joko ekstroverteilta tai turisteilta. Kaduilla näkee kyllä edelleen vanhoja hippejä värikkäissä mekoissa ja kukkaishatuissa, mutta heitä paljon enemmän on turisteja ostamassa Summer of Love -t-paitoja ja ottamassa selfieitä hippiä esittävien pahvinukkien takana.

Haight-Ashbury on kuitenkin melkein pakollinen kohde San Franciscossa: kaupunginosaan kun liityy niin paljon populaarikulttuurin historiaa. Uudempaa meininkiä löytää aivan vierestä Cole Valleyn pittoreskista, yhä enemmän IT-ammattilaisten asuttamasta kaupunginosasta, jossa on paljon kivoja kahviloita ja brunssipaikkoja.

Castro – San Franciscon gay-kulttuurin keskus

Jos aidot hipit ovatkin tulleet ja menneet, elää San Franciscossa edelleen vaihtokulttuurin henki. San Franciscossa on esimerkiksi suhteessa enemmän homoja kuin missään muussa maailman kaupungissa. Reilun 700 000 asukkaan San Franciscossa joka seitsemännen asukaan on lasketettu olevan homo. Vähintään.

Kukkeimmillaan homokulttuuri on Castron kaupunginosassa. Lipputangoissa liehuvat tähtilippujen sijaan sateenkaariliput, ja vaatekaupan nimi julistaa ikkunassa omaa ilosanomaansa: Out of the Closet.

1800-luvun lopun hyvin hoidetut viktoriaanisen ajan talot luovat söpöt kulissit viriilille homokulttuurille.

Castron idyllin ovat huomanneet myös jalkakäytävällä lastenrattaita lykkivät heteropariskunnat. Aivan. Castrohan on täydellinen paikka lasten kasvattamiselle.

Miksikäs ei. San Franciscossa koko kysymys siitä, kuka on homo ja kuka hetero, on menettänyt merkityksensä. Molemmat ovat alkaneet tuntua yhtä normaaleilta parisuhteen muodoilta.

San Franciscon homokulttuuri sai alkunsa toisen maailmansodan aikaan, kun Tyynenmeren alueella sotaa käyneestä Yhdysvaltain armeijasta potkittiin pois kaikki tiukasta heterokurista poikenneet, ja heidät laivattiin lähimpään satamakaupunkiin, San Franciscoon.

Harva kotiutetuista tohti palata kotikonnuilleen Alabamaan ja muihin vanhoillisiin osavaltioihin, vaan he jäivät mieluummin San Franciscoon. Viriili yhteisö veti puoleensa lisää homoja.

Castron homohistoriaan voi tutustua GLBT History Museumissa. Castro Theatressa esitetään puolestaan kulttiklassikkoja (Sound of Musicista Frozeniin), joiden esityksiin pukeudutaan tunnelmaan sopivasti ja lauletaan mukana.

Castron sydän on Castro Streetin ja 18th Streetin leikkauspisteessä.

San Franciscon Chinatown

San Franciscon Chinatown yöllä. KatVitulano Photos, Flickr CC
San Franciscon Chinatown yöllä. Kuva: KatVitulano Photos, Flickr CC

Asiakkaat popsivat katkarapu- ja lihatäytteisiä keitettyjä taikinanyyttejä, dim sumeja, pienessä kiinalaisravintolassa San Franciscon Chinatownissa. Ravintola on likainen, pieni ja hektinen. Myyjä tiuskii asiakkaalle solvauksia kiinaksi; kaiketi tämä on vain erehtyi toivomaan jotakin, mikä on keittiöstä sillä hetkellä loppu.

Ruoka on tietenkin taivaallista. Kaikki on niin kuin Kiinassa kuuluisikin olla.

San Franciscossa elää maailman suurin kiinalaisyhteisö Aasian ulkopuolella, ja joka kolmas vastaantulija tuntuu Chinatownin ulkopuolellakin poikkeavan etnisiltä juuriltaan pesunkestävästä jenkistä.

Etninen monimuotoisuus on vapaamielisyyden, nuoruuden, vastakulttuurien ja homouden ohella sanfranciscolaisuuden ydinnestettä, ollut jo ensimmäisestä kultakuumeesta lähtien. Silloin kolmannes muuttajista saapui Yhdysvaltojen ulkopuolelta.

“Jos ihminen katoaa, saamme kumma kyllä ennen pitkää kuulla, että hänet on nähty San Franciscossa”, Oscar Wilde murjaisi kultakuumeen aikoihin.

Monikulttuurisuus vetää edelleen puoleensa etnistä alkuperää olevia amerikkalaisia eri puolilta Yhdysvaltoja San Franciscoon. Täällä heitä ei ensimmäisenä ajatella maahanmuuttajiksi.

San Francisco on kaupunki, jossa jokainen voi tuntea olonsa kotoisaksi.

San Franciscon ravintolat

Sanfranciscolaiset ovat aina rakastaneet ruokaa. Vuoden 1906 maanjäristyksestäkin on kuuluisa kuva, jossa herrasväki istuu elegantisti illallisella paljaan taivaan alle katetussa pöydässä, taustallaan tuhoutunut kaupunki.

San Franciscossa avattiin Yhdysvaltain ensimmäinen ravintola, joka tarjosi pizzaa, ja San Franciscoon perustetiin mantereen ensimmäiset kiinalaiset ja japanilaiset ravintolat.

Jopa ”kiinalaiset” onnenkeksit on keksitty San Franciscon Chinatownissa.

Kaupungissa on syntynyt myös fuusioruualla kikkaileva Kalifornian keittiö.

San Francisco oli myös ensimmäisiä kaupunkeja, joissa hurahdettiin tuoreeseen ja orgaaniseen lähiruokaan.

Ravintoloita voi metsästää kaupunginosittain: Mission loistaa latinoruualla, Chinatown kiinalaisella ja North Beach italialaisella. Jos haluaa syödä turistisessa Fisherman’s Wharfissa, kannataa maistaa clam chowderia eli kermaista simpukkakeittoa.

Liikkuminen San Franciscossa

Vanhanaikaiset raitiovaunut kolistelevat San Franciscon kukkuloita pitkin. Kuva: Canada Stock / Shutterstock

Paras tapa nauttia San Franciscon lomasta on kävellä ympäriinsä ja ihailla näkymiä – tai tehdä sama polkupyörällä.

San Franciscon ihastuttavan vanhanaikaisilla raitiovaunuilla ajaminen on elämys. Ratikat kulkevat Fisherman’s Wharfista rantaa pitkin Financial Districtiin ja sieltä Market Streetiä pitkin Castroon.

Muualle kaupunkiin pääsee busseilla ja metrolla. Kertalippuja voi ostaa kuskeila ja metroasemien automaateista, joista saa myös useamman päivän lippuja. Kertaliput ovat voimassa puolitoista tuntia.

San Franciscon hintataso

San Francisco ei ole halpa muttei matkailijan kannalta nyt aivan älyttömän kalliskaan kaupunki: San Franciscon hintataso on Suomen luokkaa varsinkin ruuan ja juoman suhteen. Isoimman loven matkabudjettiin tekee asuminen, joka on kallista.

Hyvä puoli on se, että kaupunki sopii kävelyyn ja julkisilla pääsee kaikkialle.

Kannattaa huomiota, että San Franciscon tippikulttuuri on anteliasta: palveluista tipataan yleensä 20 % laskun hinnasta. 10 prosentin tippiä pidetään pahana kitsasteluna. Tämä on ymmärrettävää: vuokrat San Franciscossa ovat kalliita eikä tarjoilijan palkalla ole helppo asua San Franciscossa.

Hintoihin myös lisätään usein yhdeksän prosentin arvonlisävero – niin ravintoloissa kuin pikkupuodeissakin.

Suomalaiset luottokortit käyvät käytännössä kaikkialla, tosin poikkeuksiin voi törmätä joissain pienissä ruoka- ja juomapaikoissa, joissa tarvitaan käteistä. Käteinen on kätevää myös tippaamiseen.

San Franciscon sää ja ilmasto

Alcatrazin vankila on saarella San Franciscon lahdella. Kuva: MintImages / Shutterstock

San Franciscon ilmasto on ailahtelevainen: sää voi vaihdella pitkin päivää ja jopa kaupunginosaa mukavan aurinkoisesta sumuisen koleaan.

Lämpimimpiä kuukausia ovat syyskuu ja lokakuu, ja syksy onkin parasta aikaa matkustaa San Franciscoon: aurinko paistaa muttei läkähdyttävästi ja kesälomien turistiryntäys on jo takana. Mukavaa matkustusaikaa on kevät, varsinkin toukokuu.

Viileintä ja sateisinta aikaa ovat joulukuu ja tammikuu. Sateet jatkuvat huhtikuulle, tosin vähemmän rankkoina. Muuten San Franciscossa sataa vähän.

Varsinaisina kesäkuukausina San Franciscon sumu on sakeimmillaan.

Iltaisin on usein viileää myös kesäisin ja syksyisin, vaikka päivällä olisi ollut täydellinen t-paitakeli.

Vinkit San Franciscoon

San Francisco sijaitsee todella lännessä – aikaero Suomeen on –10 tuntia.

Ilmainen netti löytyy yleensä hotelleista ja kahviloista, tosin yllättävänkin monessa paikassa sen käyttöä säädellään aikarajoituksella.

Kraanavesi on juotavaa.

Kalifornia on sallinut kannabiksen viihdekäytön – sillä on sama ikäraja kuin alkoholilla eli 21 vuotta.

Retket San Franciscosta

Komea punapuumetsä Muir Woods sijaitsee vajaan tunnin matkan päässä San Franciscosta. Lähes 80 metrin korkeuteen kasvavilla puilla on ikää 600–1000 vuotta. Alueella on sekä lyhyitä ja helppoja vaelluspolkuja että vaativampia reittejä.

Viikonloppuisin Muir Woodsiin pääsee Sausalitosta bussilla, mutta tunnelmallisimmillaan metsä on arkena, kun patikoijia on vähemmän. Retken voi varata etukäteen netistä.

Suosittu päiväretken kohde on myös Monterey, jonka meriakvaario kuuluu maailman parhaisiin. Monterey Bay Aquariumin erikoisuuksiin kuuluvat esimerkiksi Kalifornian vedenalaiselle kelppimetsälle omistettu vesitankki sekä suuri sardiiniparvi, joka ui usein pallon muodossa. Pääpaino on Montereyn lahden pinnan alaisessa elämässä – ja kylläpä sitä riittääkin monessa koossa ja muodossa.

Vuonna 1984 avattu akvaario perustettiin entiseen sardiinien purkittamoon. Akvaario on osallistunut aktiivisesti luonnonsuojelutyöhön, muun muassa siihen, että Montereyn lahti suojeltiin Yhdysvaltain suurimpana meriluonnonpuistona (Monterey Bay National Marine Sanctuary).

Tässä akvaariossa voi vierailla hyvällä omallatunnolla!

Matka San Franciscoon

San Franciscoon pääsee nykyisin lentämään suoraan Finnairilla. San Franciscoon voi lentää myös vaikkapa Iceland Airilla, jolloin matkaan voi yleensä liittää muutaman päivän stopover-pysähdyksen Reykjavikissa.

San Franciscon hotellit

Katso tarjoukset San Franciscon hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi