San Diego – Amerikan mukavin kaupunki?

San Diego
San Diegon keskustan edustalla on museona toimiva lentotukialus.

San Diego tunnetaan lempinimellä ”America’s Finest City” – ja syystäkin, sillä tämä elämää sykkivä suurkaupunki (Kalifornian toiseksi suurin ja koko maan kahdeksanneksi suurin) tarjoaa aurinkoa, rantoja ja teemapuistoja jokaiseen makuun. Myös matkakohteena San Diego on yksi Yhdysvaltain suosituimmista.

San Diego sijaitsee Etelä-Kaliforniassa Meksikon rajalla, aivan Tijuanan vieressä. Kaupungin henkeen onkin tarttunut rentoa etelämaalaisuutta, ja meksikolaisuus näkyy myös San Diegon erinomaisissa ravintoloissa. Los Angelesiin on matkaa 200 kilometriä.

Rennon surffaritunnelman vastapainona San Diegossa toimii myös suuri laivastotukikohta. San Diego onkin harvoja paikkoja maailmassa, jossa voi vierailla lentotukialuksella.

Historiallista tunnelmaa kaupunkiin tuo Gaslamp Quarter, jonka tunnelmallisissa vanhoissa rakennuksissa on paljon ravintoloita ja mukavia iltaelämän paikkoja sekä katto- että kellaribaareissa.

Vuoden kohokohtia San Diegossa on kesäisin järjestettävä Comic-con International, maailman suurin fantasialle, scifille ja sarjakuvasankareille omistettu tapahtuma.

San Diegon parhaat nähtävyydet

San Diegon Balboa Parkia koristavat kauniit, vanhat rakennukset.

San Diegon nähtävyyksistä ainutlaatuisin on 305 metriä pitkä USS Midway – yksi harvoista lentotukialusta, joka toimii museona. Mahtavan kokoinen alus palveli Yhdysvaltoja peräti 47 vuoden ajan osallistuen niin Vietnamin kuin vuoden 1991 Persianlahden sotaankin. Aluksen kannella tulevat tutuksi myös hävittäjälentokoneet.

Lisää laivoja voi ihailla San Diegon merimuseossa. Nähtävänä on muun muassa sukellusveneitä ja komea, vuonna 1863 rakennettu purjelaiva Star of India. HMS Surprise on puolestaan vanhan purjelaivan replika, joka on esiintynyt sekä elokuvissa Master and Commander että Pirates of the Caribbean.

Kaupungin sydämessä on laaja puistoalue Balboa Park, jossa toimii useita museoita kuten San Diego Air & Space Museum ja San Diego Zoo, jota pidetään yhtenä maailman parhaista eläintarhoista.

San Diegon erikoisempia nähtävyyksiä on University of Californian kirjasto, Geisel Library. 1970-luvun brutalismia edustava, avaruusalukselta näyttävä kirjasto on ulkonäöltään yksi maailman omalaatuisimmista. Nimensä kirjasto on saanut paremmin nimellä Dr. Seuss -tunnetulta lastenkirjailijalta Theodor Seuss Geiseliltä ja tämän vaimolta Audreylta, joka teki merkittävän lahjoituksen kirjaston rakentamiseksi.

San Diegon nähtävyyksien pääsyliput voit ostaa kätevästi netistä jo etukäteen.

San Diegon kuuluisa suudelma – vai kähmintää?

san diego patsas
Kuuluisaa suudelmaa kuvaava patsas on herättänyt ihastusta ja vihastusta. Taustalla näkyy lentotukialus HMS Midway. Kuva: Andreas Wulff, Flickr CC

Lentotukialus USS Midwayn vieressä, Tuna Harbor Parkissa, on San Diegon kuuluisin patsas, Unconditional Surrender, joka kuvaa merisotamiestä suutelemassa sairaanhoitajaa.

Suuri patsas pohjaa kuvaan, joka ikuistettiin alun perin New Yorkin Times Squarella toisessa maailmansodassa Japanista saadun voiton juhlinnassa. Valokuva on yksi maailman ikonisimmista.

Sittemmin kuva – ja patsas – on noussut ristiriitaiseen maineeseen, sillä kuvassa esiintyvä Greta (Zimmer) Friedman kertoi vanhoilla päivillään, ettei tuntenut lainkaan kyseistä nuorta miestä, vaan tämä vain kaappasi hänet syleilyynsä. Nykyaikana tapaus täyttäisi seksuaalisen ahdistelun tunnusmerkit.

Patsaaseen onkin silloin tällöin käyty maalaamassa graffiti #MeToo. Ja patsaan nimikin on vaihdettu uudeksi: Embracing Peace.

San Diegon eläintarha ja teemapuistot

San Diego eläintarha
San Diegon eläintarhassa asuu niin jääkarhuja, pandoja kuin koaloitakin.

Kaupungin kuuluisimpia vetonauloja on San Diego Zoo, yksi maailman parhaista eläintarhoista. Eläintarha on mukana myös uhanalaisten eläinten suojelussa, mistä on hyvä esimerkki kaliforniankondori. Komeat korppikotkat ehtivät jo kuolla luonnossa sukupuuttoon, mutta lintuja on pystytty palauttamaan luontoon San Diegon ja Los Angelesin eläintarhoissa tehdyn suojelutyön ansiosta.

San Diego Zoon harvinaislaatuisimpiin eläimiin kuuluvat seksihullut ihmisapinat bonobot, joita on vain harvassa eläintarhassa.

San Diegon toinen eläintarha on saman järjestön ylläpitämä laaja San Diego Zoo Safari Park.

San Diegon muita teemapuistoja ovat Legoland ja SeaWorld San Diego.

San Diegosta Disneylandiin

San Diegosta on noin kahden tunnin ajomatka Anaheimissa sijaitsevaan Disneylandiin, joten vierailu onnistuu päiväretkelläkin.

San Diegon rannat – surffareita ja merileijonia

Coronado Hotel on San Diegon kuuluisin rantahotelli.

San Diegon rannoista komein ja historiallisin on Coronado, jota koristaa Hotel del Coronado, Yhdysvaltain kenties legendaarisin rantahotelli. Kun hotelli avattiin vuonna 1888, se oli maailman suurin resortti. Edelleenkin se on Yhdysvaltain suurimpia puurakennuksia. Hotellissa esiintyi Marilyn Monroen tähdittämässä klassikkoelokuvassa Piukat paikat, ja siellä ovat asuneet Hollywood-tähdet Charles Chaplinista Brad Pittiin. Myös melkein jokainen Yhdysvaltain presidentti on nukkunut Hotel del Coronadossa.

Toinen komea ranta on Mission Beach, joka muuttaa nimeään pohjoiseen mentäessä Pacific Beachiksi. Tuulinen Mission Beachin ranta houkuttelee paljon vesiurheilijoita, ja Pacific Beachin ravintolat ja baarit nuorekkaita juhlijoita.

Rantakiviä? Eipäs kun merileijonia! La Jolla Coven rantaleijonat ovat kaupungit sympaattisimmat.

Perheet taas tapaavat viihtyä pittoreskin La Jollan rannoilla. Alue on täynnä ihastuttavia pikkuputiikkeja ja kahviloita; pistäydy esimerkiksi Livingroom Coffeehousessa, jossa on laaja valikoima erinomaista ruokaa ja rento tunnelma.

Paras syy vierailla La Jollassa on kuitenkin La Jolla Cove ranta-alue, jossa pääsee katselemaan hylkeitä ja merileijonia muutaman metrin etäisyydeltä. Näitä somia eläimiä voi hyvällä tuurilla nähdä monta kymmentä ottamassa aurinkoa rantakivien päällä.

Surffata voi melkein kaikilla San Diegon rannoilla. Jos haluaa nähdä San Diegon parhaat surffarit tositoimissa, kannattaa suunnata Black’s Beachille, joka kuuluu koko Kalifornian mahtavimpiin aaltoihin.

Ravintolat ja San Diegon yöelämä

San Diego on täynnä erinomaisia ravintoloita, jotka tunnetaan erityisesti meksikolaisesta ruoasta. Maistele meksikolaisia makuja esimerkiksi Puesto-ravintolassa.

San Diegossa on myös erittäin vilkas yöelämä, johon voi parhaiten tutustua Gaslamp Quarter -alueella. Nuoriso viihtyy myös Pacific Beachin yössä.

Liikkuminen San Diegossa

Vuokra-auton ohella San Diegossa on helppo liikkua myös julkisilla. Kannattaa huomioida, että moni keskustahotelli vaatii lisämaksun auton pysäköinnistä.

San Diegon sää ja ilmasto

Kesäisin San Diegossa sää yleensä miellyttävämpi kuin vaikkapa hikisen kuumassa Floridassa – eli hyvä vaihtoehto kesäiselle matkalle. Kesälomat ovat toki myös suosituinta matkailuaikaa San Diegossa.

Toukokuusta lokakuulle on lämmintä ja kuivaa. Sateisimpia kuukausia ovat marras–maaliskuu, tosin ilma pysyy ympäri vuoden varsin mukavan lämpimänä.

Kannattaa huomioida, että kesäkuussa on lämmintä mutta usein sumuista. Nähtävyyksien katseluun ja huvipuistoihin pilvisää on loistavaa aikaa, mutta rantalomailijan kannattaa saapua vasta heinäkuussa.

Matka San Diegoon

San Diegossa on kansainvälinen lentokenttä, mutta matkailija tutustuu San Diegoon osana Kalifornian roadtripiä. Los Angelesista pääsee San Diegoon nopeasti ja edullisesti myös bussilla.

Katso hotellitarjoukset San Diegoon.

San Diegon kokemuksia

San Diegon kokemuksia kertoi Kaliforniaa roadtripillä kiertänyt Sini Eikonsalo. Sivun tekemiseen on osallistunut myös matkailutoimittaja Antti Helin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi