Washington (DC) – näin koet kaupungin vallan ytimessä

Capitol eli Yhdysvaltain kongressin rakennus, Washington DC. Kuva: Cvandyke / Shutterstock

Washington (DC) on matka vallan ytimeen. Tältä näyttää näyttää maailman todellinen pääkaupunki. Washington DC:ssä odottavat maailman kuuluisin talo (se valkoinen) ja upeat Smithsonian Instituten museot – jotka ovat kaiken lisäksi vielä ilmaisia.

Washingtoniin kannattaa matkustaa jo siksi, että kaupunkiin pääsee New Yorkista edullisesti ja kätevästi neljässä tunnissa bussilla.

Kovin montaa päivää Washingtonin-lomalle ei tarvitse varata: Washingtonin parhaat nähtävyydet ehtii nähdä jo kahden päivän ja yhden yön pysähdyksellä, sillä ne sijaitsevat kaikki lähekkäin National Mall -esplanadin varrella.

Vuonna 1791 perustettu Washington oli maailman ensimmäinen varta vasten rakennettu pääkaupunki. Paikka oli autiota suota.

Washington DC:n nähtävyydet

Abraham Lincoln Memorial on Washingtonin vaikuttavimpia nähtävyyksiä. Kuva: Timothy Michael Morgan / Shutterstock

Washingtonin keskus on National Mall -esplanadi. Kolme kilometriä pitkän viheriön yhdessä päässä kohoaa United States Capitol, Yhdysvaltain kongressin mahtava uusklassinen rakennus, ja toisessa Lincoln Memorial, uusklassinen, kreikkalaiselta temppeliltä näyttävä muistomerkki.

Mahtipontiseen United States Capitoliin voi tutustua noin tunnin pituisilla kierroksilla. Kierrokset ovat ilmaisia, mutta niin suosittuja, että ne kannattaa varata etukäteen. Ja vaikkei sisällä kävisikään, kannattaa kaikessa rauhassa ihailla ulkoa Capitolin komeaa kupolia – se taitaa olla Valkoisen talon ohella maailman mahtavimpia vallan symboleita.

Lincoln Memorialin sisällä istuu Abraham Lincoln, Yhdysvaltain sisällissodan ajan presidentti, lähes kuusi metriä korkeana patsaana mietteliäänä tuolissaan kuin valtaistuimella. Juuri Lincoln Memorialin portailla Martin Luther King piti historiaan jääneen Minulla on unelma -puheensa.

washingtonin nähtävyyksiä: Lincoln Memorial, Washington Monument, ja Arlington Memorial -silta. Kuva: Sean Pavone / Shutterstock

The Mallin keskellä sojottaa maailman suurimpiin kuuluva obeliski Washington Memorial.

Mallia reunustavat toinen toistaan upeammat Smithsonian Instituten museot.

The Mallin nurmikko toimii puolestaan puistona kaupunkilaisten yhteisenä olohuoneena. The Mall -esplanadin kirsikkapuut ovat muuten japanilaisten lahjoittamia, vuodelta 1912.

Washingtonin erikoisimpia nähtävyyksiä on Washington National Cathedral, jonka koristelujen joukosta voi bongata Darth Vader -gargoilin! Patsaasta sopii kiittää 1980-luvulla järjestettyä kilpailua, jossa amerikkalaiset lapset kutsuttiin suunnittelemaan koristepatsaita katedraaliin. Darth Vader kuvasti lapsille tulevaisuuden kuvaa pahasta.

National Air and Space Museum – Washingtonin paras museo

National Air and Space Museum sijaitsee aivan Washington DC:n naapurissa. Chantilly, Virginia. Kuva: Kropic1 / Shutterstock

Monelle The Mallin – ja Washingtonin – kohokohta on The Smithsonianiin kuuluva National Air and Space Museum, jossa pääsee ihailemaan ilmailun ja avaruusmatkailun merkkipaaluja.

Nähtävänä on esimerkiksi Wrightin veljesten lentokone, jolla ihminen pääsi ensimmäisen kerran oikeasti lentoon, ja Charles Lindberghin lengedaarinen Spirit of St Louis -lentokone. Ihasteltavaa riittää myös Apollo 11:n laskeutumismoduulissa, jolla astronautit Neil Armstrong ja Buzz Aldrin palasivat Kuusta Maahan.

Yksikään toinen museo ei vangitse lentämisen ihmettä yhtä käsinkosteltavasti kuin Smithsonianin National Air and Space Museum.

Hyvä esimerkki ovat astronauttien puvut, jotka ovat kuutomun sotkemia: pukuja katsellessa tuntuu kuin itse kuu olisi melkein käsin kosketeltavissa. Ainakin se on hyvin läsnä.

Washingtonin muut museot

Amerikan intiaaneille omistettu museo on komea rakennus. Kuva: Orhan Cam / Shutterstock

Washingtonisssa on kaikkiaan 16 Smithsonian-instituuttiin kuuluvaa museota. Ja ne ovat kaikki ilmaisia.

Ilmailumuseon ohella on monta muutakin kiinnostavaa museota. Luonnontieteellisessä museossa pääsee ihailemaan dinosaurusten luurankoja sekä Hope-timanttia, yhtä maailman mahtavimmista jalokivistä.

Museum of the American Indian esittelee Amerikan intiaanien kulttuureja ja historiaa upeassa, modernissa rakennuksessa.

Vuonna 2016 avattu African American History and Culture on Washingtonin museoista uusin ja kohutuin. Museo johdattaa koskettavalla ja kiinnostavalla tavalla afroamerikkalaisuuteen aina orjuuden ajoista alkaen.

National Gallery of Artissa on puolestaan yksi Yhdysvaltain merkittävimmistä taidekokoelmista ja National Portrait Galleryssä voi pällistellä muun muassa Yhdysvaltain presidenttien potrettikokoelmaa.

Jos aika riittää ja agentit kiinnostavat, kannattaa käydä kekseliäässä International Spy Museumissa tutustumassa vakoilun saloihin. Tähän museoon on pääsymaksu.

Valkoinen talo

Valkoinen talo. Washington DC, USA. Kuva: Kamil Macniak / Shutterstock

Valkoinen talo, maailman kuuluisin talo, sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä The Mall -esplanadilta. Tavallisen turistin on tyydyttävä ihailemaan Valkoista taloa ulkoapäin, mutta siinäkin riittää tunnelmaa: ajatella, mahtaako Yhdysvaltain presidentti olla juuri nyt kotosalla?

Ylhäältäpäin Valkoista taloa pääsee ihailemaan esimerkiksi Hotel Washingtonin kattobaarista, joka on esiintynyt useissa elokuvissa kuten Kummisetä II:ssa. Historiallinen, vuonna 1918 avattu ja beaux-arts-tyyliä edustava hotelli on nykyisin trendikäs Hotel W Washington, mainio paikka asua Washingtonissa, jos vain rahat riittävät.

Arlingtonin sotilashautausmaa – Kennedyn ja Laurin Törnin haudalla

Arlingtonin sotilashautuumaalla on surullisen monta hautakiveä. Kuva: Orhan Cam / Shutterstock

Pentagonin vieressä sijaitsevalle Arlingtonin sotilashautausmaalle on haudattu sotilaita kaikista Yhdysvaltain käymistä sodista.

Hautausmaalla on komea Tuntemattoman sotilaan muistomerkki. Parhaiten hautausmaa tunnetaan kuitenkin John F. Kennedyn haudasta, jolla palaa ikuinen tuli.

Arlingtonin hautausmaalle on haudattu myös kaksi suomalaista Mannerheim-ristin ritaria: Lauri Törni ja Olavi Alakulppi.

Suomen, Saksan ja Yhdysvaltain armeijoissa palvelleen ja Vietnamin sodassa kuollut Lauri Törni ei juuri esittelyjä kaipaa, mutta Olavi Alakulppi on monelle tuntemattomampi.

Zakopanessa hiihdon MM-kultaa voittanut Alakulppi joutui toisen maailmansodan jälkeen pakenemaan asekätkennästä epäiltynä Yhdysvaltoihin, jossa hän loi nimekkään uran sotilaskouluttajana. Länsi-Saksassa NATO-tukikohdassa komppanian päällikkönä toimiessaan hänellä oli poikkeuksellinen autonkuljettaja: varusmiespalvelustaan suorittanut Elvis Presley.

Arlingtonin sotilashautausmaa on vajaan kahden kilometrin kävelymatkan päässä Lincoln Memorial -monumentilta Potomacjoen toisella puolen.

Ben’s Chili Bowl

Washingtonin ravintoloista kuuluisin on yksinkertainen Ben’s Chili Bowl, joka on toiminut vuodesta 1958 U Streetin numerossa 1213. Chili hot dogeja ja washingtonin erikoisuuksiin kuuluvia half-smoke-hodareita myyvällä ravintolalla on niin vakiintunut paikka Washingtonin kulinaarisessa elämässä ja traditioassa, että pääkaupungin pormestarikin vei sinne saman tien presidentiksi vasta valitun Barack Obaman syömään.

Ben’s toimii värikkäässä ja hauskannäköisessä vanhassa mykkäelokuvateatterissa. Muutenkin kannattaa kierrellä U Streetin lähikortteleissa, joista on alkanut tulla varsin trendikkäitä. Valkoiselta talolta on puolen tunnin kävely läpi Downtownin.

Georgetown – tyylikästä tunnelmaa

Jos aika riittää, kannattaa Washingtonissa kuljeskella myös varakkaassa Georgetownin kaupunginosassa, jota koristavat kauniit rakennukset 1700- ja 1800-luvuilta. Sopii hyvin myös shoppailuun.

Viihtyisä Old Town Alexandria

Old Town Alexandria on Virginian osavaltiossa, heti Potomac-joen toisella rannalla. Kuva: Jon Bilous / Shutterstock

Metromatkan päässä Washingtonin vieressä sijaitsevan Alexandrian vanhakaupunki eli Old Town on viehättävä paikka käydä nauttimassa historiallisista tunnelmista ja hyvistä ravintoloista.

Washingtonin retket ja kiertoajelut

Voit varata kätevästi netistä Washingtonin kiertoajelut ja nähtävyyksien pääsyliput.

Washingtonin hotellit

Katso parhaat tarjoukset Washingtonin hotelleihin.

Matka Washingtoniin

Washingtoniin matkustaa kätevästi New Yorkista bussilla neljässä tunnissa. Washingtoniin pääsee toki myös lentämällä.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset New Yorkiin ja Washingtoniin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!