Kalifornian parhaat matkakohteet

Yosemite Kalifornia
Yosemiten kansallispuisto on Kalifornian kuuluisin – ja suosituin – luonnonnähtävyys. Kuva: Saraporn / Shutterstock

Kalifornia on matkakohteena Yhdysvaltain monipuolisin osavaltio. Kalifornian-matkalla pääsee nauttimaan niin legendaarisista kaupunkikohteista (Los Angeles! San Francisco!) kuin luonnonihmeistäkin (Yosemiten kansallispuisto! Punapuumetsät!). Päälle tulevat Kalifornian viininviljelyalueet.

Kaliforniassa lomailemalla ja osavaltiota kiertämällä näkee jo monet Yhdysvaltain parhaista nähtävyyksistä.

Suosittu tapa tutustua Kaliforniaan on ajaa autolla pitkin Pacific Coast Highwaytä, joka kulkee hieman Los Angelesin eteläpuolelta pitkälle San Franciscon pohjoispuolelle.

Kalifornian parhaat nähtävyydet

Kalifornia nähtävyydet
Golden Gate Bridge on hieno niin kuvissa kuin luonnossakin. Kuva: Giuseppe Milo, Flickr CC

Kaliforniassa on useita maailmanluokan nähtävyyksiä. Kerran elämässä on nähtävä ainakin maailman vaikuttavin silta Golden Gate Bridge ja kuuluisin vankila Alcatraz. Molemmat sijaitsevat San Franciscossa.

San Franciscon lähellä Muir National Monumentissa odottavat punapuut, maailman korkeimpia elolliset. Tosin jos vain mahdollista, kannattaa suunnata Kalifornian pohjoisosiin, josta löytyy vielä komeampia punapuumetsiä.

Montereyn akvaario ja San Diego Zoo kuuluvat lajissaan maailman parhaisiin. Ja Anaheimin Disneyland on tietysti se aito ja alkuperäinen lasten fantasiamaa.

Kalifornian erikoisempia nähtävyyksiä on Hearst Castle, yksi maailman suuruudenhulluimmista rakennuksista.

Ja montaa matkailijaa kiinnostaa varmaan myös se, miltä näyttävät Piilaakso ja sen kuuluisimmat pääkonttorit – legendaarisia autotalleja unohtamatta.

Kalifornian parhaat kaupungit

Vanhanaikaiset raitiovaunut kolistelevat San Franciscon kukkuloita pitkin. Kuva: Canada Stock / Shutterstock

Kalifornian paras kaupunki on vaihtoehtokulttuurien San Francisco, ja kakkosena tulee – hyvän matkan takana – tähtisateen Los Angeles. Ei Losissakaan mitään vikaa ole, mutta San Francisco on kaupunkina aivan omaa luokkaansa.

Toisaalta kaupunkien kilpailulla ei oikeastaan ole niin väliä: molemmat on nähtävä ja koettava. Mutta varaa enemmän aikaa San Franciscoon.

Kalifornian rantakohteet

La Jollan ranta San Diegossa.

Jos haluaa nauttia rantalomasta kannattaa suunnata eteläiseen Kaliforniaan – pohjoisessa Tyynimeri tapaa olla turhan viileä suurimman osan vuodesta.

Hyvä kohde rantalomalle on aivan Meksikon rajalla sijaitseva San Diego; tämän etelämmäksi ei Kaliforniassa pääse. San Diegossa on myös riittävästi elämyksellistä tekemistä teemapuistoista lentotukialusmuseoon.

Lisää rantoja löytyy koko matkalta San Diegosta Los Angelesiin. Monet rannoista sopivat erinomaisesti surffaamiseen.

Suomalaisia kiinnostanee myös Laguna Beachin rantakaupunki, jo senkin takia, että täällä toimii Teemu Selänteen pihviravintola Selanne Steak Tavern.

Kalifornian parhaat surffikohteet

Surffaaminen on iso osa Kalifornian rantakulttuuria. Kalifornian legendaarisimpia surffikohteita ovat Los Angelesin ja Oceansiden välissä sijaitsevat Tertles ja Huntington Beach sekä San Fransiscon pohjoispuolella sijaitseva Santa Cruz.

Ainakin jossain näistä kannattaa käydä henkimässä kesällä tunnelmaa, vaikkei itse surffaisikaan. Ne kun kuuluvat samalla tapaa surffikohteiden kaanoniin kuin Oahun North Shore, Balin Uluwatu ja Australian Byron Bay.

Kalifornian luontokohteet

Kuolemanlaaksossa kivet liikkuvat itsestään. Kuva: Giuseppe Milo, Flickr CC

Kalifornian ja Nevadan rajalla kulkee 650 kilometriä pitkä Sierra Nevadan vuoristo, jonka korkein huippu, Mount Whitney, nousee 4,421 metrin korkeuteen.

Sierra Nevadan vuoristossa on useita, upeita suojelualueita. Näistä kuuluisin on komeista kalliojyrkänteistään tunnettu Yosemite, jonne on San Franciscosta neljän tunnin ajomatka.

Sequoia National Parkissa pääsee ihailemaan tilavuudeltaan maailman mahtavinta puuta, Kenraali Shermania, ja Mountainsin vuoristossa maailman vanhimpia puita.

Lähellä Nevadan rajaa sijaitsee Kuolemanlaakso, jonka nähtävyytenä ovat säälimättömän karut maisemat ja itsestään liikkuvat kivet.

Sopu sijaa antaa. Ainakin merinorsujen keskuudessa. Komeita merinorsuja näkee Pacific Coast Highwayn varrella. Kuva: louloulepage, Flickr CC

Pitkin Kalifornian rannikkoa näkee myös monenlaisia merellisiä otuksia kuten merisaukkoja, merileijonia ja jopa merinorsuja. Pacific Coast Highwayn varrella on useita hyviä bongailupaikkoja.

Kalifornian hintataso

Kalifornian hintataso on suhteellisen edullinen Suomeen verrattuna. Erityisesti ravintoloissa ja baareissa pääsee usein kotimaata selvästi edullisemmin (mutta muista tipata!). Myös bensa on hieman edullisempaa, joten roadtrip ei sen suhteen vaadi valtavaa rahamäärää.

Liikkuminen Kaliforniassa

Eniten ja helpoiten Kaliforniassa kokee vuokraamalla auton. Suosituimpien kohteiden välillä on myös bussi- ja lentoyhteydet. San Franciscon ja Los Angelesin välin ajaa nopeimmillaan reilussa kuudessa tunnissa, mutta reittiin kannattaa varata useampi päivä ja ajaa väli pitkin selvästi hitaampaa, mutta elämyksiltään upeaa Pacific Coast Highwaytä.

Lennot Kaliforniaan

Finnair lentää Helsingistä suoraan San Franciscoon ja Los Angelesiin.

Katso lentotarjoukset Kaliforniaan.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!