5 x puut, joita on halattava kerran elämässä

baobab madagascar
Madagascarin baobab-puita. Kuva: Frank Vasse, Creative Commons

Puissa on voimaa: ne kasvavat leveämmiksi, korkeammiksi ja vanhemmiksi kuin mitkään muut elolliset maapallolla. Puiden varjossa on myös päästy nirvanaan.

Baobab – oudoimman näköinen puu

Mikä: Apinanleipäpuu Afrikassa, Madagaskarilla ja Australiassa

Titteli: Maailman oudoimman näköinen puu. Turvonneen ulkomuotonsa ansiosta apinanleipäpuita kutsutaan myös lempinimellä pullopuu.

Strategiset mitat: Apinanleipäpuut selviävät kuivan kauden yli keräämällä sadekaudella runkoonsa jopa 120 000 litraa vettä. Jotkut apinanleipäpuut ovat yhtä leveitä kuin pitkiä, läpimitta voi olla yli 10 metriä. Puun hedelmissä on kuusi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa.

Kummallista: Apinanleipäpuun koveran rungon sisälle mahtuu monenlaista: Etelä-Afrikan Limpopossa puun sisään on tehty viinibaari Baobab Tree Bar and Wine Cellar. Australiassa teljettiin 1800-luvulla aboriginaaleja apinanleipäpuun sisään tehtyyn vankiselliin.

Halaamaan: Kauneimmat ja oudoimmat apinanleipäpuut löytyvät Madagaskarilta. Morondavan luona sijaitsee Baobab Avenue, hiekkatie, jossa 30 metrin korkeuteen kurottavat puut reunustavat tietä kuin jättimäiset hattivatit.

Vihnemänty – maailman vanhin puu

vihnemänty metuselah
Puu yhtä vanha kuin Metusalem. Kuva: Desires Photo.

Mikä: Vihnemänty Kaliforniassa, Yhdysvallat

Titteli: Maailman vanhin puu. Vihnemännyt, jotka ovat syntyneet ajanlaskun alun jälkeen, ovat nuoria. Vanhimmat puut ovat peräisin pyramidien ja varhaisimpien ihmiskulttuurien ajoilta.

Strategiset mitat: Iäkkäin elossa sinnittelevänä vihnemänty on arviolta 4841-vuotias. Alle kymmenmetrinen puuvanhus on nimetty Methuselahiksi Raamatun pitkäikäisimmän henkilön mukaan. Vihnemännyt kasvavat hyvin hitaasti, vain 0,03 senttiä leveyttä vuodessa.

Kummallista: Vihnemäntyjen iän salaisuus piilee sen karussa elinympäristössä: 3000 metrin korkeudessa kylmyys, kuivuus ja vihlova tuuli tekevät puista tiheitä, pihkaisia ja äärimmäisen kestäviä. Vanhimpien puiden rungot ovat pääosin kuollutta kaarnaa, jonka sisältä löytyy kaistale elävää kudosta.

Halaamaan: Vihnemäntyjä pääsee ihailemaan White Mountains -vuorilla Kalifornian ja Nevadan rajalla Yhdysvalloissa. Vaelluspolku Methuselah Grove kulkee kaikkein vanhimpien puiden mailla, mutta Methuselah-puun itsensä tarkka sijainti on pidetty salaisena.

PÄIVITYS: Jos tarkkoja ollaan, löytyy Ruotsin Taalainmaalta vieläkin vanhempia puita. Taalainmaan kuusilla on ikää hämmästyttävät 9550 vuotta. Tosin ikä on juurissa: rungot ovat uusiutuneet monta kertaa, sillä ne pysyvät kyseisillä kuusilla pystyssä ”vain” 600 vuotta. Eli siinä mielessä Kalifornian Metusalem on pystyssä seisovista puista rungoltaan vanhin.

Temppeliviikuna – maailman pyhin puu

temppeliviikuna
Bodhgayan pyhä puu. Kuva: Matt Stabile.

Mikä: Aasialainen temppeliviikuna, ympäri Aasiaa

Titteli: Maailman pyhin puu. Temppeliviikunoita pitävät pyhinä sekä buddhalaiset että hindut ja niitä näkee usein temppelialueilla Kaakkois- ja Itä-Aasiassa. Puu symboloi onnellisuutta, vaurautta, pitkäikäisyyttä ja hyvää onnea.

Strategiset mitat: Temppeliviikunan sydämenmuotoiset lehdet ovat suosittu aihe buddhalaisessa taiteessa. Poimurunkoinen puu voi kasvaa 30-metriseksi, ja sen oksat haarautuvat laajalle alueelle.

Kummallista: Meditoituaan 49 päivää vanhan ja kookkaan temppeliviikunan varjossa Siddharta Gautama koki valaistumisen. Hänestä tuli Buddha.

Halaamaan: Buddhan valaistumisen paikkaa juhlistaa Sri Mahabodhi -temppeli Bodhgayassa, Intian Biharin osavaltiossa. Paikalla on myös jykevä temppeliviikuna, joka on kasvatettu Buddhan meditaatiopuusta suoraan alenevassa polvessa.

Punapuu – maailman korkein puu

Redwood Kalifornia
Punapuumetsässä tuntee itsensä pieneksi. Kuva: Miguel Vieira.

Mikä: Punapuu Kaliforniassa, Yhdysvallat

Titteli: Maailman korkein elollinen. Punapuut hipovat pilvenpiirtäjien mittoja: korkeutta niillä on yli 30-kerroksisen talon verran. Suomen korkein rakennus, Mikael Agricolan kirkon torni Helsingissä, on toistakymmentä metriä matalampi kuin isoimmat punapuut.

Strategiset mitat: Korkein tunnettu punapuu on 115 metriä pitkä. Läpimittaa suurimmilla puilla on kahdeksan metriä. Punapuut kasvavat nopeasti, parhaimmillaan metrin vuodessa. Puut voivat elää kaksituhattavuotiaiksi. Tulelta ja tuholaisilta niitä suojaa 30 senttiä paksu ja erittäin pihkainen kuori.

Kummallista: Punapuumetsät ovat muisto dinosaurusten ajalta, jolloin ne peittivät suurinta osaa pohjoisesta pallonpuoliskosta. Ilmaston viileneminen kutisti metsät 750 kilometrin alueelle Kalifornian rannikolle, jossa ne ovat säilyneet hengissä runsaiden sateiden ja merestä nousevan kostean sumun ansiosta.

Halaamaan: Komeimmat punapuualueet löytyvät Pohjois-Kaliforniasta Humboldt Redwoods State Parkista, jonne ajetaan pitkin punapuiden reunustamaa Avenue of Giants -tietä. Kaikkein suurimpien puiden sijaintia ei ole paljastettu – ne pitää löytää itse patikoimalla.

Maailman yksinäisin puu

Mikä: Ténérén puu Saharassa, Niger

Titteli: Maailman yksinäisin puu. Ténérén puuksi kutsutaan akasiaa, joka sojotti vuosisatojen ajan Ténérén aavikolla Saharassa kuin elävä majakka. 1900-luvulla karavaanit pysähtyivät sen vierellä olevalla kaivolla täyttämässä vesivarastojaan.

Strategiset mitat: Ténérén puu sijaitsi 400 kilometrin päässä lähimmästä toisesta puusta. 300-vuotias puu oli jäänyt ainoana jäljelle alueella aikoinaan kasvaneesta metsästä, ja sen juuret olivat kaivautuneet 36 metrin syvyyteen veden perässä.

Kummallista: Puu kaatui vuonna 1973, kun libyalainen rekkakuski törmäsi siihen humalassa. Sittemmin tuntematon taiteilija on pystyttänyt paikalle puuta muistuttavan, romuraudasta tehdyn muistomerkin.

Halaamaan: Ténérén puun muistomerkki löytyy Nigeristä keskeltä aavikkoa koordinaateista 17°45′00″N 10°04′00″E. Seikkailumatkanjärjestäjät tekevät paikalle matkoja. Alkuperäistä puunrunkoa voi ihailla kansallismuseossa Nigerin pääkaupungissa Niameyssä.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi