5 x maailman suuruudenhulluimmat rakennukset

pjongjang-hotelli
Pjongjangin maisemia hallitsee pahanonnen hotelli. Kuva: Roman Harak, Flickr CC

Näitä rakennuksia ei vaatimattomuus kaunista. Suuruudenhulluilla rakennushankkeilla on haluttu todistella yksityishenkilöiden tai valtioiden mahtavuutta – mutta jättihankkeet ovat tavanneet paisua mahtaviksi pannukakuiksi. Mutta joskus harvoin niistä voi tulla myös menestyksiä, niin kuin kävi Empire State Buildingille.

Hearst Castle – rakennuttajana tosielämän Citizen Kane

hearst-castle
Hearst Castle olisi kelvannut Citizen Canellekin. Kuva: Some rights reserved by MiguelVieira

Saammeko esitellä: Hearst Castle, Kalifornia

Pikku urakka: Oli vuosi 1919, ja upporikas mediamagnaatti William Randolph Hearst päätti hankkia itselleen uuden kämpän. Hän kirjoitti arkkitehdilleen ”haluavansa rakennuttaa jotain pientä”. Pytinkiä rakennettiin liki keskeytyksettä Hearstin kuolemaan vuonna 1951 asti.

Suuruudenhullua: Kartanoon tuli 75 huonetta, 61 on kylppäriä, maailman suurin yksityinen eläintarha ja lentokenttä. Hearst rahtasi espanjalaista katedraalia muistuttavaan linnaansa tukuittain eurooppalaisia ja egyptiläisiä muinaismuistoja, kuten mosaiikkeja ja kokonaisia seiniä.

Kuinkas sitten kävikään? 1930-luvun Suuri lama syöksi Hearstin taloudellisiin vaikeuksiin ja hän joutui myymään osan antiikkikokoelmastaan. Orson Wellesin klassikkoelokuva Citizen Kane tekee satiiria Hearstin megalomaanisuudesta ja tavasta kasvattaa lehtiensä myyntiä häikäilemättömästi.

Matkaan: Hearst Corporation lahjoitti rahareiäksi käyneen kartanon vuonna 1957 Kalifornian osavaltiolle, joka avasi sen yleisölle. Suuruudenhulluus kiehtoo: Los Angelesin ja San Franciscon puolivälissä syrjäseuduilla sijaitsevaa kartanoa käy vuosittain ihmettelemässä miljoona matkailijaa.

Lempinimi: Empty State Building

Empire State Building hallitsee New Yorkin siluettia. Kuva: TTstudio / Shutterstock

Saammeko esitellä: Empire State Building, New York

Pikku urakka: Aikanaan maailman korkeimman rakennuksen peruskivi muurattiin tammikuussa 1930. Työmaalla hääri 3400 työläistä – sekä eurooppalaisia siirtotyöläisiä että köyhiä intiaaneja – ja pilvenpiirtäjä valmistui aikataulustaan edellä, vain 410 päivässä.

Suuruudenhullua: Upea, art deco -tyylinen Empire State Building oli rakennustekniikan ihme, ensimmäinen talo, jossa oli yli sata kerrosta. Hissejäkin oli peräti 64 kappaletta. 381-metrinen pilvenpiirtäjä pysyi 40 vuotta maailman korkeimpana rakennuksena.

Kuinka sitten kävikään? Kesken rakennustöiden puhkesi Suuri lama. Pilvenpiirtäjän toimistotilat ammottivat tyhjyyttään 1950-luvulle asti, ja newyorkerit herjasivat sitä Empty State Buildingiksi. Sittemmin maailmantalous on toistuvasti notkahtanut kesken ennätyspilvenpiirtäjien rakentamisen.

Matkaan: Vuosien varrella Empire State Buildingista on tullut Yhdysvaltain rakastetuimpia maamerkkejä ja tuttu näky lukemattomissa elokuvissa. Vierailut 82 ja 102 kerroksen näköalatasanteilla ovat niin suosittuja, että ne tuottavat enemmän tuloja kuin toimistotilojen vuokraus tuhannelle yritykselle.

Norsunluurannikolla on maailman suurin – ja autioin – kirkko

norsunluurannikko-kirkko
Diktaattori rakennutti maailman suurimman kirkon pieneen kotikyläänsä. Kuva: Willstephe Vaho, Flickr CC

Saammeko esitellä: Notre-Dame de la Paix, Norsunluurannikko

Pikku urakka: Itsevaltainen presidentti Félix Houphouët-Boigny päätti vuonna 1983 tehdä synnyinpaikastaan Yamoussoukrosta Norsunluurannikon pääkaupungin ja rakennuttaa sinne maailman suurimman kirkon. Sitä ennen paikalla oli vain vaatimaton pikkukylä.

Suuruudenhullua: Köyhässä maassa ei nuukailtu 230 miljoonan euron jättikirkon kustannuksissa: marmori tuotiin Italiasta ja lasi-ikkunat Ranskasta. Kirkon kupoli nousee 158 metrin korkeuteen, ja sisällä on ilmastoidut istuintilat 7000 ihmisille. Seisomaan mahtuu moninkertainen määrä uskovia.

Kuinkas sitten kävikään? 33 vuotta hallinneen presidentin kuoltua maa suistui sisällissotaan, joka vaati miljoonan ihmisen hengen. Yamoussoukrosta ei kasvanut koskaan vilkasta kaupunkia, ja kun vain kolmasosa maan asukkaista on katolisia, ei jättikirkossa ole koskaan ahdasta.

Matkaan: Maan poliittinen tilanne on epävakaa, mutta matkustaminen on mahdollista. Air France lentää päivittäin suurimpaan kaupunkiin, Abidjaniin. Yamoussoukrossa voi kirkon ihailemisen lisäksi asua Hotel Presidentissä ja pelata kierroksen presidentin perustamalla golfkentällä.

Romanian parlamenttitalo – kun mikään ei riitä diktaattorille

Bukarest-eduskunta
Bukarestin parlamenttitalon mittasuhteissa ei ole mitään inhimillistä. Kuva: George M. Groutas, Flickr CC

Saammeko esitellä: Romanian parlamenttitalo, Bukarest

Pikku urakka: Diktaattori Nicolae Ceausescu alkoi vuonna 1984 rakennuttaa Bukarestiin itselleen uutta asuntoa, joka toimisi samalla parlamenttitalona. Työmaan alta purettiin Bukarestin historiallinen keskusta. Moukarin alle jäi parikymmentä kirkkoa ja 30 000 ihmisen kodit. Ironisesti rakennus nimettiin Kansan palatsiksi.

Suuruudenhullua: Rakennus on maailman toiseksi suurin heti Pentagonin jälkeen. Leveyttä sillä on 270 metriä ja pituutta 240 metriä. Se nousee 86 metrin korkeuteen ja ulottuu maan alla 92 metrin syvyyteen. Huoneita on yli tuhat. Ylelliseen marmori- ja jalopuusisustukseen kuuluu 480 kattokruunua.

Kuinkas sitten kävikään? Palatsi oli juuri valmistumassa vuonna 1989, kun Ceausescu syrjäytettiin vallasta ja hirtettiin. Iso osa palatsin sisätilojen koristelusta jäi kesken, ja monet huoneet ammottavat edelleen tyhjyyttään. Valtaisan rakennuksen nurkassa toimivat Romanian senaatti ja parlamentti.

Matkaan: Hallintopalatsin 45 minuutin tutustumiskierroksilla ehtii tutustua vain viiteen prosenttiin rakennuksesta. Kierros päättyy parvekkeelle, jolla Ceausescu ei ehtinyt koskaan pitää puheitaan. Sen sijaan poptähti Michael Jackson vastaanotti sillä fanejaan ja möläytti: ”I love Budapest!”

Pjongjang ja ihmiskunnan historian surkein rakennus

maailman-rumin-talo
Vaatimattomuus kaunistaa. Kuva: Forgemind ArchiMedia, Flickr CC

Saammeko esitellä: Hotelli Ryugyong, Pjongjang

Pikku urakka: Pohjois-Korean pääkaupunkiin alettiin vuonna 1987 rakentaa suurella tohinalla 105-kerroksista pilvenpiirtäjäpyramidia, josta piti tulla maailman korkein hotelli ja esimerkki erakkovaltion edistyksellisyydestä. Viisi vuotta myöhemmin rakentaminen keskeytyi talousvaikeuksiin.

Suuruudenhullua: Pyramidi sojottaa Pjongjangin katukuvassa 330 metrin korkeuteen, monta kertaa korkeammalle kuin mikään muu rakennus koko maassa. Huoneita hotelliin suunniteltiin 7665 ja palveluiksi kasinoita, yökerhoja sekä karaokehuoneita.

Kuinkas sitten kävikään? Keskeneräisestä jättirakennuksesta tuli 16 vuoden ajaksi valtava häpeäpaalu, jota käsiteltiin pois Pjongjangin virallisista valokuvista. Hotellin julkisivu saatiin viimein valmiiksi heinäkuussa 2011 egyptiläisen kännykkäoperaattorin avustuksella.

Matkaan: Ihmiskunnan historian surkeimmaksi rakennukseksi pilkattua Ryugyongia pääsee hämmästelemään ulkoapäin Pohjois-Koreaan suuntautuvilla ryhmämatkoilla. Hotelliketju Kempinski on kertonut alkavansa operoida hotellia, mutta suunnitelmat menivät jäihin vuonna 2013 Pohjois-Korean poliittisen tilanteen jälleen kerran kiristyttyä.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi