5 x baarit, joissa on juovuttava kerran elämässä

Hemingway, Kerouac ja Morrison – näissä baareissa voi viettää taiteilijaelämää maailmaan legendaarisimpien boheemien jalanjäljillä.

Beatnikien baari – White Horse Tavern, New York

Maailman parhaat baarit
Seuraa Jack Kerouacia White Horse Taverniin. Kuva: Sean Davis, Flickr CC

Baarissa istuivat: Vuonna 1880 avattu baari tuli 1950- ja 60-luvuilla tunnetuksi boheemien ja beatnikkien, kuten Jack Kerouacin ja Allen Ginsbergin kantapaikkana.

Kuinkas sitten kävikään? Marraskuussa 1953 runoilija Dylan Thomas kiskaisi baarissa kerralla 18 viskiä ja kuolla kupsahti. Siitä asti Dylan Thomasin kuva on koristanut baarin seinää.

Erikoista: Juopunut Jack Kerouac heitettiin ulos niin useasti, että joku raapusti vessan seinään: ”Go home, Jack.” Seinäkirjoitus on pyyhitty aikaa sitten, mutta muuten sisustus ei ole pahemmin muuttunut sitten beatnikkien aikojen.

Matkaan: Maine ei ole pilannut White Horse Tavernin tunnelmaa, vaan tunnelma on edelleen kuin korttelikapakassa. West Villagen kirjailijanalut ja muut boheemit viihtyvät yhä baarissa.

Hudson Streetin ja 11th Streetin kulmassa, New York

Minä, Picasso ja Morrison – La Palette, Pariisi

Baarissa istuivat: Vuonna 1905 perustetussa kahvilabaarissa ovat viihtyneet niin taidemaalarit Cézanne ja Picasso kuin rocktähti Jim Morrisonkin. Myös Harrison Ford on nähty nauttimassa tunnelmasta.

Kuinkas sitten kävikään? Turistit eivät ole vallanneet paikkaa, vaan La Palette on säilyttänyt boheemin tunnelmansa parhaiten Saint-Germain-des-Présin taiteilijakuppiloista. Kenties syynä ovat töykeät tarjoilijat, surkea ruoka ja kurjat vessat.

Erikoista: Baarin sisätiloja koristavat viinafirman sponsoroimat keramiikkatiilet vuodelta 1935 – kyseinen juoma on kadonnut markkinoilta jo aikaa sitten. Sisustus on historiallinen suojelukohde.

Matkaan: Nauti lasi viiniä (kuusi euroa) – tai mieluummin koko pullo – baarissa notkuvien läheisen Beaux-Arts-taideyliopiston opiskelijoiden seurassa.

43 rue de Seine, Pariisi

Baaritunnelmaa vuodelta 1667 – Ye Olde Cheshire Cheese, Lontoo

Baarissa istuivat: Lontoon suuren palon jälkeen vuonna 1667 avatussa pubissa ovat notkuneet kanta-asiakkaina kirjailijat Charles Dickens ja Arthur Conan Doyle sekä runoilija W. P. Yeats, joka piti pubissa kirjallista salonkia.

Kuinkas sitten kävikään? Pubi toimi esikuvana hämyiselle kapakalle Dickensin vakoiluhenkisessä tarinassa Kaksi kaupunkia. 200 miljoonaa kappaletta myynyt teos on historian eniten myydyimpiä romaaneja.

Erikoista: Lähes huomaamaton ovi johtaa matalaan ja sokkeloiseen tilaan, joka näyttää siltä, kuin sen sisustukseen ei olisi koskettu sitten 1600-luvun. Lattioita peittävä sahanpuru kerrotaan sentään vaihdetun viime vuosisadan puolivälissä.

Matkaan: Hörppää lontoolaisten ja satunnaisten turistien seurassa tuoppi Samuel Smith Breweryn kipakkaa bitteriä.

145 Fleet Street, Lontoo

Bellinin ja carpaccion koti – Harry’s Bar, Venetsia

Baarissa istuivat: Vuonna 1931 avattu baari nousi maailmanmaineeseen Ernest Hemingwayn kantakuppilana. Sittemmin baarissa ovat viihtyneet Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock ja Woody Allen.

Kuinkas sitten kävikään? Hemingway tuskin pääsisi enää sisään. Baari on nykyisin Italian kulttuuriministeriön suojelema, ja baarimikoilla on päällään smokit. Myös asiakkaiden on pukeuduttava siististi.

Erikoista: Harry’s Barin perustaja Giuseppe Cipriani on kehunut keksineensä paitsi proseccosta ja persikkamehusta sekoitetun Bellini-drinkin, myös raa’asta lihasta koostuvan carpaccio-alkuruuan.

Matkaan: Baarissa voi bongata maailman rikkaita ja kuuluisia – jos on valmis maksamaan drinkistä reilut 20 euroa.

Calle Vallaresso 1323, Venetsia

J. R. R. Tolkienin kantakapakka – The Eagle and Child, Oxford

Baarissa istuivat: Oxfordin yliopiston alueella sijaitseva, vuonna 1650 perustettu The Eagle and Child oli fantasiakirjailijoiden J. R. R. Tolkienin ja C. S. Lewisin kantakapakka vuosikymmenien ajan. Molemmat kuuluivat Inklings-nimiseen kirjailijaseuraan, joka kokoontui tiistaisin pubin takahuoneessa 1930-luvulta alkaen.

Kuinkas sitten kävikään? Vuonna 1962 pubin takahuone muutettiin yleiseksi tilaksi, mikä sai kirjailijaryhmän siirtymään naapurissa edelleen sijaitsevaan Lamb & Flag -pubiin.

Erikoista: Vuonna 1950 C. S. Lewis jakoi Rabbit Roomissa luettavaksi ensimmäisen Narnia-romaaninsa, Velhoja ja leijona, käsikirjoituksen. Tolkienin mielestä käsikirjoitus oli huono. Tosin Tolkien ei pitänyt juuri mistään keskiajan jälkeen kirjoitetusta.

Matkaan: The Eagles and Child sijaitsee St Giles’s Streetillä Oxfordissa. Oxfordista löytyy monta muutakin vanhaa ja tunnelmallista pubia, kuten vuonna 1242 avattu Bear Inn.

49 St. Giles, Oxford

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi