Mene suoraan vankilaan – tällaisia ovat maailman legendaarisimmat vankilat

Vankilat
Philadelphiassa sijaitseva Eastern State Penintentiary on hyytävän aavemainen vankila. Kuva: Kevin Jarrett / Unsplash

Vankilat ovat perverssillä tavalla kiehtovia kohteita: kalterien takana odottaa outo ja nurinkurinen oma maailmansa. Tuskinpa kukaan haluaa vapaaehtoisesti vankilaan lusimaan, mutta kaikkihan me haluamme hetkeksi kurkistaa kalterien takaiseen elämään. Vankilat eivät sattumalta ole elokuvien ja televisiosarjojen vakioaiheita.

Monista maailman pahamaineisimmista vankiloista on tullut myös suosittuja nähtävyyksiä, joiden kierroksilla näkee merkkihenkilöiden sellejä ja kuulee hurjia pakotarinoita.

Vankilapaoista puheen ollen: maailman ensimmäinen kirjattu pakoyritys tapahtui jo vuonna 1244, kun muuan Tyrone Vain Yow yritti paeta Tower of Londonista. Hän sitoi vaatteista ja lakanoista köyden, jota pitkin hän lähti laskeutumaan alas vankitornista. Köysi katkesi ja mies suistui kuolemaansa. Eivät tainneet silloiset lakanat olla edes IKEA-laatua.

Hei! Tee pieni palvelus, arvon lukija, ja käy seuraamassa meikäläistä Instragamissa – avasin vasta tilini, joten olen siellä vielä sangen yksinäinen.

Vieraile Suomen vankiloissa

Hämeenlinnan vankilamuseo
Tältä näytti erään vangin selli ennen Hämeenlinnan vankilan lopettamista. Kuva: Antti Helin

Heti tässä vaiheessa on hyvä todeta, että ”vankilaromantiikasta” pääsee nauttimaan myös kotimaassa.

Entinen Hämeenlinnan vankila on muutettu kiehtovaksi vankilamuseoksi, jonka vankisellit säilytettiin sellaisina, jollaisia ne olivat viimeisten vankien lähtiessä. Kannattaa ehdottomasti tutustua!

Vuonna 1837 rakennetussa Katajanokan vankilassa toimii nykyisin puolestaan Hotel Katajanokka. Huoneet ovat kyllä paljon sellejä viihtyisämmät, mutta vankila-ajasta muistuttavat käytävät ja hotellin tiililinnamainen ulkokuori.

Hotelliksi on mutettu myös osa Turun maineikkaasta Kakolasta. Hotel Kakola on hintatasoltaan edullinen, mutta tyylikkäästi toteutettu.

Siinä missä Katajanokan vankila toimi loppuaikansa tutkintavankilana, vuoteen 2007 asti toiminut Kakola oli Suomen vankiloista pahamaineisimpia. Sen luokitus oli A+ eli Kakolaan tuomittiin kaikkein vaarallisimmiksi koettuja rikollisia.

Kakolan entisellä vankila-alueella toimivat myös pieni naapurustopanimo Kakola Brewing Company, ravintola Kakolanruusu ja pieni Kakolan vankilamuseo vankilanjohtajan vanhassa hevostallissa.

Alcatraz – maailman kuuluisin vankila

Vankilat
Alcatraz sijaitsee aivan San Franciscon edustalla. Kuva: Nikolay Tchaouchev / Unsplash

Maailman kuuluisin vankila on taatusti Alcatraz, joka sijaitsee pienellä saarella aivan San Franciscon edustalla. Alcatraziin tuomittiin vuoteen 1963 asti amerikkalaisrikollisesta kaikkein pahamaineisimmat. Yksikään ei onnistunut pakenemaan.

Vangeista kuuluisin: Vangeista ensimmäisiä oli gangsterien kuningas Al Capone. Manipuloinnin mestari koetti luovia itselleen etuisuuksia mutta joutui lopulta tunnustamaan: ”Näyttää siltä, että Alcatraz on pyyhkinyt minulla lattiaa.”

vankilakierros
Kierroksella Alcatrazin vankilassa. Kuva: Neonbrand / Unsplash

Pakoon! Pisimmälle pakoyrityksessään pääsivät kolme vankia, jotka murtautuivat ulos selleistään poralla, jonka he olivat nikkaroineet imurin moottorista ja lusikasta. Läheiseltä luodolta löydettiin sadetakeista ommellun lautan riekaleet. Miesten uskotaan hukkuneen.

Tiilenpäitä lukemaan: Alcatrazin kierrokselle saa mukaansa audio-oppaan, jolla entiset vangit kertovat pakoyrityksistään, ruokamellakoista ja eristyssellien kurimuksesta. Saarelle voi myös koettaa uida vuosittain järjestettävässä triathlonkilpailussa.

Alcatraz – maailman kuuluisin vankila

Pirunsaari, josta Papillon karkasi

Pirunsaari ja mökki, jossa Alred Dreyfusia pidettiin vangittuna osan aikaa. Kuva: Arria Belli, Wikimedia Commons
Pirunsaari ja mökki, jossa Alrfed Dreyfusia pidettiin vangittuna. Kuva on otettu viereiseltä Ile Royale -saarelta, jolla pääsee vierailemaan. Kuva: Arria Belli, Wikimedia Commons

Pirunsaari, Île du Diable, oli osa maailman pahamaineisinta rangaistussiirtolaa, joka sijaitsi Ranskan Guyanassa. Rangaistussiirtolaan kuului mantereella sijaiseva Saint-Laurentin vankila sekä kolme vankilasaarta reilut 10 kilometriä rannikolta. Saarista pahamaineisin oli Pirunsaari, joka oli varattu poliittisille vangeille.

Tuhannet vangit kuolivat saarilla trooppisiin tauteihin, tappeluihin ja vartijoiden sadistisiin rangaistuksiin. Ruumiit heitettiin haikalojen ruoaksi. Ironisesti saariryhmän nimi on Pelastuksen saaret.

Vangeista kuuluisin: Pirunsaari nousi alun perin maineeseen, kun sille tuomittiin vuonna 1894 Ranskan armeijan kapteeni Alfred Dreyfus. Miestä syytettiin maanpetturuudesta, mutta monet ranskalaiset pitivät syytteitä lavastettuina.

Dreyfus lusi saarella neljä vuotta kahlittuna koppiin, josta hän ei nähnyt edes merta. Lopulta kirjailija Emile Zola sai puhuttua miehen vapaaksi.

Pakoon! Menestyskirjassaan Vanki nimeltä Papillon Henri Charrière kertoo, kuinka hän pakeni Pirunsaarelta kookospähkinöistä kyhätyllä lautalla. Kirjan pohjalta on tehty legendaarinen elokuva.

Sutenöörin murhasta tuomitun Charrièren yltiöpäiset seikkailut on sittemmin todistettu ainakin osittain keksityiksi ja muilta vangeilta kuulluiksi. Ilmeisesti hän ei koskaan edes joutunut Pirunsaarelle, vaan oli vangittuna mantereen puolella.

Tiilenpäitä lukemaan: Pirunsaaren ympärillä vellovat niin hurjat aallot, ettei sille päästetä vierailijoita. Aikoinaan vangit vietiin saarelle kaapelivaunulla naapurisaarelta, Île Royalelta. Île Royalella on majatalo, vankilanraunioita ja giljotiininjäänteet, ja sieltä voi tiirailla Pirunsaarelle.

Île Royalelle pääsee katamaraanilla Kouroun pikkukaupungista, jonne on tunnin automatka Ranskan Guyanan pääkaupungista Cayennesta. Kouroussa voi tutustua myös Euroopan avaruuskeskukseen. Meriharakka-blogista voi lukea lisää Pirunsaaresta.

Kresty – Euroopan pahamaineisin vankila

pietari-vankila
Neva-joen rannassa sijaitseva Krestyn näkymiä hallitsee vankilakirkko. Kuva: Fotorus, Flickr CC

Euroopan pahamaineisin vankila on Krestyn tutkintavankila Pietarin keskustassa, melkein Suomen aseman vieressä. Vuonna 1890 valmistuneen vankilan pikkuruisiin kahdeksan neliön selleihin saatetaan ahtaa kuusikin vankia. Sadat vangit ovat eristyksissä tuberkuloosin takia. Neuvostoliiton aikaan tiililinnassa kituivat poliittiset vangit.

Aivan liian pieneksi käynyt vankila on edelleen toiminnassa, tosin sen sulkemista suunnitellaan. Pietarin ulkopuolelle on rakennettu uusi, suuri vankila nimeltä Kresty 2. Aikaa myöten sen on tarkoitus syrjäyttää kokonaan alkuperäinen Kresty.

Vangeista kuuluisin: Runoilija Anna Ahmatovan poika Lev Gumiljov joutui Krestyyn 1930-luvun vainovuosina, ja runoilija kulutti kuukausia vankilan porteilla nähdäkseen edes vilauksen pojastaan. Ahdistustaan Ahmatova purki runoon Requiem, jonka hän uskalsi kirjoittaa paperille vasta 1960-luvulla.

Pakoon! Krestystä yritetään pakoon keskimäärin kerran kuussa, mutta siinä on onnistuttu viimeksi vuonna 1922. Jokunen vuosi sitten muuan asianajaja rakastui vaaralliseen vankiin ja salakuljetti tälle pistoolin. Vanki jäi kiinni ja asianajaja sai vuosien tuomion.

Tiilenpäitä lukemaan: Vankilan sisätiloihin on järjestetty viikonloppuisin kierroksia, joilla on nähnyt vankien surkeita elinoloja ja vankilan museon. Nähtävänä on myös vankilan museo, jossa on esillä esimerkiksi puhallusputkia, joilla vangit ovat ampuneet sellinsä ikkunasta paperiviestejä omaisilleen.

Vankilaa vastapäätä, Nevan toiselle puolen, on pystytetty Anna Ahmatovan patsas muistuttamaan runoilijan viettämistä loputtomista tunneista vankilan ulkopuolella.

Robben Island – Nelson Mandelan vankila

Selli Robben Islandilla. Kuva: Grant Durr / Unsplash

Kapkaupungin edustalla sijaitsevalle Robben Islandille tuomittiin pakkotyöhön apartheidin vastustajia. Vankiluetteloa voikin lukea kuin Etelä-Afrikan politiikan Kuka kukin on -kirjaa. Myös maan entinen presidentti Jacob Zuma kärsi saarella 10 vuotta.

Vangeista kuuluisin: Nobelin rauhanpalkinnon saanut Nelson Mandela vietti saarella 18 vuotta. Rangaistukseen kuului raskas työ saaren kalkkikaivoksilla. Mandela opetti saarella paitsi vankitovereitaan myös valkoisia, huonosti koulutettuja vanginvartijoita, joita hän piti yhtä lailla järjestelmän uhreina.

Robben Islandin vankilassa. Kuva: Grant Durr / Unsplash

Pakoon! Saari toimi vankilana jo 1800-luvulla, jolloin siltä pakenivat veljekset Carel ja Jacob Kruger hylkeennahoista tehdyllä veneellä. Carel jäi pian norsun tallomaksi, Jacob piileskeli erämaissa 20 vuotta. Lopulta Jacob sai armahduksen, mutta ennen kuin mies ehti nauttia vapaudesta, leijona söi hänet.

Tiilenpäitä lukemaan: Robben Island on Unescon maailmanperintökohde ja Kapkaupungin suosituimpia nähtävyyksiä. Opastuksia vetävät entiset vangit. Nykyisin saarta asuttaa vankien sijaan suuri pingviiniyhdyskunta.

Kapkaupunki – Afrikan coolein kaupunki

 

Eastern State Penitentiary

Al Caponen rapistunut selli Eastern State Penitentiaryssa. Kuva: Ashim D’Silva / Unsplash

Philadelphiassa sijaitseva Eastern State Penitentiary on Alcatrazin ohella Yhdysvaltain toinen kuuluisa vankilakohde. Kun vankila valmistui 1829 se oli aikansa modernin rangaistuslaitos. Vankila suunniteltiin kärrynpyörän malliseksi. Vankisellit levittäytyivät puolamaisina kiiloina ja keskellä oli vartiotorni.

Vankilan uusgoottilaisen ulkoasun oli tarkoitus pelotella vankeja ja tehdä näistä jumalaapelkääviä. Käytävät muistuttivat kirkkoa ja selleissä oli vain pieni ikkuna, kuin Jumalan silmä, josta tihkui valoa hämärään.

Selleissä oli sentään juokseva vesi ja vessanpytyt, tosin alun perin vessat sai vedettyä vain kahdesti viikossa vartijoiden toimesta etänä.

Vangeista kuuluisin: Al Capone lusi myös Eastern State Penitentiaryssä – ennen ennen Alcatraziin joutumistaan. Capone pidätettiin Philadelphiassa toukokuussa 1929 laittoman aseen hallussapidosta ja tuomittiin yhdeksän kuukauden vankeuteen. Vain viikko vapautumisen jälkeen Chicago poliisi julkaisi Public Enemy -listansa, jonka kärjessä Capone komeili. Myöhemmin hänet tuomittiin veropetoksesta Alcatraziin.

Pakoon! Eastern State Penitentiaryn kuuluisin vankilapako tapahtui heinäkuussa 1945, kun pahamaineinen pankkiryöstäjä Willie Sutton kaivoi 11 muun vangin kanssa 30 metriä pitkän pakotunnelin muurien ulkopuolelle. Pakenijat jäivät melkein saman tien kiinni.

Tiilenpäitä lukemaan: Vuonna 1971 suljettua vankilaa ei ole kunnostettu, vaan se on aavemaisen rapistunut. Vankilan kolkoilla käytävillä pääsee vierailemaan ympäri vuoden. Mukaansa saa näyttelijä Steve Buscemin lukeman äänioppaan.

Eastern State Penitentiaryä on käytetty kuvauspaikkana monissa tv-sarjoissa ja elokuvissa. Kuuluisin näistä on Terry Gilliamin 12 apinaa, jossa vankila esitti mielisairaalaa.

San Pedron vankila – turismi ja kokaiinikauppa kukoistavat

San Pedron sisällä asutaan miten satutaan. Kuva: Danielle Pereira, Flickr CC

Bolivian La Pazissa sijaitseva San Pedron vankila on tullut tunnetuksi siitä, että siellä pääsevät matkailijatkin vierailemaan. Vieraileminen on kyllä periaatteessa laitonta, mutta onnistuu silti.

San Pedro on muutenkin sangen erikoinen vankila. Vangit elävät muurien sisällä vapaasti – usein perheidensä parissa. Vangit joutuvat maksamaan selleistään ja ostamaan oman ruokansa. Tärkeä tulonlähde on vankilassa valmistettava korkealaatuinen kokaiini.

Vangeista kuuluisin: San Pedrosta tuli matkakohde, kun vankilaan neljäksi ja puoleksi vuodeksi huumeiden salakuljetuksesta tuomittu brittivanki Thomas McFadden alkoi järjestää siellä vankilakierroksia reppureissaajille. McFadden vapautui vuonna 2000.

Pakoon! Australialainen reppureissaaja Rusty Young syyllistyi käänteiseen vankilapakoon eli hän lahjoi vartijat päästämään itsensä kiven sisään asumaan. Hän asui Thomas McFaddenin sellissä kolme kuukautta ja kirjoitti kokemuksistaan teoksen Marching Powder.

Tiilenpäitä lukemaan: Vankilavierailut on virallisesti kielletty, mutta ne onnistuvat yhä epävirallisesti. Ei tarvitse kuin mennä vankilan porteille ja kertoa saapuneensa tapaamaan kaukaista sukulaistaan. Oppaan saa mukaansa noin 25 eurolla. Suomalainen Ville Palonen kävi taannoin joulusaunassa San Pedron vankilassa.

Bolivian seikkailut: joulusauna vankilassa

 

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi