Missä voi uida delfiinien kanssa?

ui delfiinien kanssa
Delfiinien kanssa uiminen on aikamoinen unelmien täyttymys. Kuva: Yale Cohen / Unsplash

Laskeudun varovaisesti veteen pienestä veneestä. Ensin delfiinit uivat pois. Nousen takaisin veneeseen ja seuraamme delfiinejä hetken aikaa. Laskeudun uudestaan veteen. Muutama delfiini ui vierestäni.

Pidätän henkeäni ja sukellan hieman. Trikki toimii. Delfiinit innostuvat. Nyt niitä tulee joka suunnalta katsomaan, kuka on tullut niiden valtakuntaan.

Delfiinejä ui joka puolella ympärilläni ja vedenalla kuuluu niiden nakuttava puhe. Nak, nak, nak, nak.

Taitavat juoruilla meikäläisestä.

Delfiinit tunnetaan älykkäinä ja sympaattisina eläiminä. Ne ovat myös hyvin kauniita, varsinkin veden alla, jossa ne liikkuvat sulavasti.

Delfiinien kanssa uimassa Filippiineillä

Delfiinien kanssa uiminen oli minulle pitkäaikainen haave, kuten varmasti monelle muullekin.

Lopulta sen toteutuminen tuli täytenä yllätyksenä. Olin Filippiinien Surigaolla, vaimoni kotipaikassa, ja pyysin paikallisen kalastajan viemään minut merelle etsimään valashaita. Niiden sijaan löysimmekin suurin delfiiniparven ja vene oli sen verran pieni, että siitä oli helppo laskeutua uimaan.

Viimein rantaan palattuamme kalastaja kertoi, että delfiinit viihtyvät alueella ympäri vuoden. Niin minulle heräsi ajatus perustaa suomalainen majatalo Filippiineille. Voisin jakaa saman upean elämyksen muidenkin matkailijoiden kanssa.

Ennen Surigao Dreamin perustamista Surigaossa ei ollut ensimmäistäkään kunnon majataloa, vaikka nähtävää ja koettavaa on paljon delfiineistä upeisiin autiosaariin. Se tarkoittaa myös sitä, että delfiinejä saa Surigaolla ihailla aivan omassa rauhassaan. Niiden perässä ei ole yhtään toista venettä kuin se, jossa itse olet.

Älä sorru delfinaarioihin

Delfiineistä nauttii parhaiten vapaina. Nämä delfiinit tulivat vastaan Omanin -matkalla pääkaupungin Muscatin edustalla. Kuva: Ville Palonen

Pinnan päällä delfiinejä näkee monessa paikassa, mutta uimaan niiden kanssa pääsee varsin harvassa paikassa. Ja nyt tarkoitan siis luonnollisissa oloissa eikä missään delfinaariossa, joiden toimintaa ei kannata tukea. Missään nimessä.

Eläinten oikeuksiin keskittyvä nettilehti The Dodo on julkaissut hätkähdyttävän artikkelin vangittujen delfiinien oloista.

Delfiinit asuvat yleensä aitauksissa, jotka ovat liian pieniä ja matalia, mikä saa ne ahdistumaan ja muuttaa niiden käyttäytymistä. Delfiinit pakotetaan esiintymään. On jopa raportoitu, että äidit ovat hukuttaneet poikasiaan, mikä on saanut niiden kanssa toimivat kouluttajat arvelemaan, etteivät halua kasvattaa poikasiaan vankeudessa.

Delfinaarioista on valitettavasti tulossa yhä suositumpia, mihin on syynä etenkin risteilyturismin kasvu. Delfinaariot varustamoille ovat helppoja kohteita viedä turisteja. Niinpä yksistään Karibialla on yli 30 delfinaariota.

Eläinsuojelujärjestöjen painostamisen ansiosta delfiinien vangitseminen luonnosta on käymässä harvinaiseksi, sen sijaan delfinaariot keskittyvät kasvattamiseen. Sekään ei ole ongelmatonta, sillä on syntymässä delfiinisukupolvia, jotka eivät enää pärjäisi luonnossa.

Olemme siis käytännössä kesyttämässä uutta lajia sirkuseläimeksemme.

Vangittujen delfiinien kanssa uiminen on kokemuksena myös vähän sama kuin tiikerin katselu eläintarhassa verrattuna tiikerin näkemiseen luonnossa. Siitä puuttuu aidon hetken ja kohtaamisen kauneus.

Jätä siis delfinaariot väliin ihaile delfiinejä luonnossa. Tässä muutama vinkki, missä muualla voi uida delfiinien kanssa.

Ui Madeiralla delfiinien kanssa

Monelle voi tulla yllätyksenä, että myös Madeiralla voi uida delfiinien kanssa. Madeiran ympärillä meri on uskomattoman kirkasta, mikä tekee delfiinien bongaamisesta entistäkin paremman elämyksen. Retket tehdään tarkkaan valvotuissa olosuhteissa, joissa delfiinien hyvinvointi laitetaan etusijalle.

Delfiiniretket onnistuvat kätevästi pääkaupunki Funchalista käsin.

Madeiran ohella delfiinien kanssa voi uida myös Azoreilla. Molemmat paikat ovat myös hyviä kohteita valaiden bongaamiseen.

Egyptin delfiinit ja merilehmät (!)

dugong merilehmä
Egyptissä voi uida delfiinien lisäksi merilehmien kanssa. Punainenmeri, Egypti. Kuva: Vkilikov / Shutterstock.com

Madeiran ohella Egypti on lähimpiä paikkoja Suomesta nähden, missä voi uida delfiinien kanssa. Paras paikka on aivan eteläisimmässä Egyptissä sijaitseva Sataya Reef eli tuttavallisesti Dolphin House, jonka luona asuu 60 pyöriäisdelfiinin parvi (spinner dolphin). Nämä ovat niitä kaikkein hauskimpia delfiinejä, jotka ovat erikoistuneet ilma-akrobatiaan eli niiden näkeminen jo pinnan päällä on hieno elämys.

Tänne tehdään retkiä puolentoista tunnin ajomatkan päässä sijaitsevasta Marsa Alamista, joka on Egyptin paras kohde sukelluslomalle. Täällä voi uida myös merilehmien kanssa, sukeltaa legendaarisella Elphinstone Reefillä ja lähteä liveaboard-sukellussafarille Sudanin rajalla sijaitsevalle St Johnin saarelle.

Marsa Alamiin on reilun kolmen tunnin matka Hurghadasta.

Havaijin Big Islandilla voi snorklata delfiinien kanssa rannasta

Havaiji Big Island delfiinit
Havaijin Suurella saarella pääsee uimaan delfiinien kanssa.

Havaijin Big Islandilla sijaitseva Kealakekuan lahti on huikea paikka. Vesi on erittäin kirkasta, korallit värikkäitä ja kaloja sekä kilpikonnia riittää. Kuten myös delfiinejä, joita näkee aamuisin hyppimässä lahden edustalla.

Kunhan ui rannasta tarpeeksi syvälle, delfiinejä on hyvät mahdollisuudet nähdä vedessä. Eli täällä delfiinien kanssa pääsee uimaan jopa ilman veneretkeä.

Norjassa voi uida miekkavalaiden kanssa

Kerrottakoon vielä tämäkin. Syystalvella Norjassa voi uida miekkavalaiden kanssa. Meren kylmyydeltä suojaa kuivapuku.

Miekkavalaita bongataan usean päivän liveaboardsafareilla, joille kertyy halvimmillaankin hintaa sellaiset 3000 euroa.

Hei! Tee pieni palvelus, arvon lukija, ja käy seuraamassa meikäläistä Instragamissa – avasin vasta tilini, joten olen siellä vielä sangen yksinäinen.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi