Filippiinien hirmumyrsky Rai iski myös suomalaiseen majataloon

Majatalo Surigao Dream hyvän sään aikaan, kuvattuna vielä rakennusvaiheessa. Kuva: Aleksi Katajala

Suomalainen majatalo Surigao Dream sijaitsee keskellä aluetta, jolle trooppinen hirmumyrsky Rai iski Filippiinillä torstaina 16.12.2021. Hirmumyrsky iski Surigaon alueelle ja Siargaon saarelle täydellä 5 kategorian voimalla. Filippiineillä Rai-myrskystä käytetään nimeä Odette.

Myrsky iski ensimmäisenä ja suurimmalla voimallaan Siargaolle ja sieltä Dinagatin kautta Surigaolle. Sieltä myrsky jatkoi matkaa Filippiinien läpi aiheuttaen isoja tuhoja myös esimerkiksi Boholin ja Cebun saarilla.

Myrskyn voimasta kertoo video, jolla näkyy neljän rekan peräkkäin olleen rekan kaatuneen kyljelleen.

Nyt 31.1.2021, lähes kaksi viikkoa myrskyn jälkeen, sähköt ovat edelleen poikki ainakin Surigaossa. Nettiyhteys toimii vain paikoittain.

Miten on käynyt suomalaisen majatalon?

Myrsky on tuonut päärakennuksen täyteen rojua. Kuva: Tomas Voorhees

Täällä Kerran elämässä -sivustolla huoleen myrskyn tuhoista on liittynyt myös suomalaisen majatalon ja sen pitäjän, Aleksin, kohtalo. Bloggarimme Paratiisireportteri aka allekirjoittanut Antti Helin on kirjoittanut sivustolle säännöllisesti kaverusten yhteisesti omistaman majatalon kuulumisista.

Kesti useita päiviä ennen kuin saimme Aleksiin yhteyden. Onneksi Aleksi ja työntekijämme ovat päällisin puolin kunnossa. Aleksi sai tosin särkyneistä ikkunoista syviä viiltoja kämmeniinsä ja käveli yön yli sairaalaan paikkailtavaksi. Kädet ovat edelleen paketissa.

”Olen käynyt nyt kolmannen kerran tikattavana. En pysty edelleenkään pyyhkimään edes takamustani”, hän kertoo.

Myös majtalo kärsi tuhoja, kuten melkein kaikki alueen rakennukset. Osa rantavillojen katoista irtosi, etuseinien lasiovet särkyivät ja jättimäiseksi kasvaneet aallot veivät uima-mennessään. Kokonaan.

Jälleenrakentaminen tulee olemaan kallista, mutta ryhdymme siihen heti, kun saamme ostettua jostakin generaattorin, jolla pääsemme käyttämään ja lataamaan rakennustyökaluja. Sähköt ovat edelleen poissa ja generaattorit loppu ties kuinka pitkän matkan säteeltä.

Huoli suomalaisesta majatalosta on tietysti sikäli ylimitoitettua, että eniten myrskystä kärsivät huono-osaisimmat. Heidän talonsa ovat yleensä heikoimmin rakennettuja ja kärsivät suurimmat tuhot. Heidän on vaikeinta löytää rahaa jälleenrakentamiseen.

Kaupunkeja uhkaa myös ruoka- ja vesipula. Majatalon luona ei ole samaa ongelmaa, koska se sijaitsee luonnonhelmassa puolen tunnin matkan päässä Siarganon kaupungista. Vierestä laskeutuu puhdas virta viidakosta.

Myrskyn silmässä

Ennen pahaimman myrskyn iskemistä Aleksi laittoin viestin: ”Aika myräkkää alkaa olemaan. Ikinä en ole nähnyt tällaista. On tuo luonto vaan mahtava.”

Sen jälkeen yhteydet katkesivat ja myrsky iski täydellä voimallaan. Aleksi kertoo loukkaantuneensa, kun hän koetti käydä bungalowinsa sisällä hakemassa turvaan arvoesineitään. Aallot iskivät sisään ja heittivät hänet lasinsirujen joukkoon lattialle.

Kun hän pääsi ulos rantavillasta, tuuli heitti hänet maahan. Lopulta hän pääsi suojaan resortin päärakennukseen.

”Ulos ei olisi ollut enää mitään mahdollisuutta sen jälkeen. Tuuli oli niin kova kuin niissä lentotunneleissa, joissa lennetään pelkän ilman varassa. Tai itse asiassa kovempi. Niissähän pysyy sentään paikallaan. Tämä myrskytuuli olisi vienyt mukaanaan. Se kaatoi rekatkin kyljelleen kontteineen kaikkineen”, Aleksi kertoo nyt myrskyn jälkeen.

Vastaavanlainen myrsky on Surigaossa nähty viimeksi vuonna 1984. Kaikki pienemmät myrskyt Surigao Dream on kestänyt leikiten. Oletusarvona on, ettei vastaavan kokoista myrskyä nähdä pitkään aikaan.

”Eihän täällä muuten pystyisi kukaan asumaan”, Aleksi sanoo.

Surigao Dream avaa uudelleen kesäkuussa 2022. Tervetuloa silloin Filippiineille vieraaksemme tukemaan hotellimme ja paikallisten asukkaiden toipumista myrskystä.

Lisätietoja voi kysyä Antti Heliniltä. Email: helin.antti(at)gmail.com